Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do Yamahy

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobre połączenie ze starą końcówką naima-a. Słuchałem ostatnio przypadkiem w "najstarszym second handzie". Kolejne świetne połączenie to VTL-150, ale to już raczej 2000 euro. Oba słyszałem.

Myśle,że to będzie fajne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tego połączenia niesłyszałem, ale wzmacniacz znam i kolumny również b. dobrze driv-u i rytmu to na 100% niezabraknie.

Osobiście starych tranzystorów pokroju KRELL-a raczej bym unikał. Ciekawie może być także z jadisem orkiestrą jest gdzieś w ogłoszeniach.

Kupowanie przechodzonego lampiaka to jest dopiero ruletka,gdybyś zobaczył jakiej jakości były przeróbki w Jadisie,którego pokazywał mi p.Piwowarczyk w Amplifonie to byś zmienił zdanie.

Nie mam nic przeciwko KSA-100 , chociaz niewiele drozej mozna kupic zdecydowanie lepszy KSA-150 , tylko kwestia tyczy modeli wyposazonych w kaszaniarskie wiatraczki zamiast poteznych (i drogich) radiatorow.

Za rozsadne pieniadze mozna kupic rowniez koncowki mocy z serii KST.

Smiem twierdzic ze seria KST , KSA i MDA to wlasnie te klamoty , ktore podobniem jak dla mercedesa 123 , 124 i 126 , stworzyly fundament legendy na ktorym do dzis "jedzie" producent chociaz podobnie jak mercedes to juz nie to... Dla mnie godnym nastepca byly PA z serii FPB.

KSA-100 byly tez produkowane bez wentylatorow... 8-)

Seria KST ma się nijak do KSA-ceny na rynku wtórnym dokładnie pokazują różnicę.KSA-100 słuchałem i podczas ponad 2godz grania nawet nie zagrzał się zbyt mocno.Wszystko zależy jak poskładasz system.Mój KSA-50S przeleciał pół świata ale pierwsze co zrobiłem po cle to zawiozłem do p.Kałuży.

Ukryta Zawartość

Kupowanie przechodzonego lampiaka to jest dopiero ruletka,gdybyś zobaczył jakiej jakości były przeróbki w Jadisie,którego pokazywał mi p.Piwowarczyk w Amplifonie to byś zmienił zdanie.

To samo ja miałem,...Piotr forumowy kolega naprawiał mi go, mam całą dokumentacje zdjęć, przed wykonywaniem prac jak on wyglądał, katastrofa, konstrukcja łączona na pająka, wyglądała jakby tam 100 pająków robiło i to każdy po swojemu,a wkładał co się dało, Piotr, go wyczyścił z części, i składał na nowo według schematu, wszystko po przegrzewane i po upalane, nie chce używanej lampy, żeby się nie denerwować, jak już to kupie nową, albo zlecę wykonania.

Z dużych rzeczy jest jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chińczyka nie chcę, miałem już Jungsona JA-88D ;)

Z drugiej strony, a co z Accuphase! W budżecie udałoby mi się zmieścić E-306 albo stare pre C-200 + końcówka P-266.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

To samo ja miałem,...Piotr forumowy kolega naprawiał mi go, mam całą dokumentacje zdjęć, przed wykonywaniem prac jak on wyglądał, katastrofa, konstrukcja łączona na pająka, wyglądała jakby tam 100 pająków robiło i to każdy po swojemu,a wkładał co się dało, Piotr, go wyczyścił z części, i składał na nowo według schematu, wszystko po przegrzewane i po upalane, nie chce używanej lampy, żeby się nie denerwować, jak już to kupie nową, albo zlecę wykonania.

[/quote

Jak można kupić starą lampę i niezajrzeć do srodka? Jak kupujesz samochód to też niezaglądasz czy i co ma pod maską?

Ja osobiscie miałem już kilka lamp wyłącznie używane i nigdy się nienaciąłem. Zmieniasz lampy na nowe i tyle.

Oczywiście trzeba zachować rozsądek, jak ktos Ci zaproponuje Ongaku za 500zł to wiadomo, ze coś z nim jest nie tak.Unikam super okazji z antypodów i jak mówiłem nigdy niemiałem problemów. Dodatkowo dużo daje rozmowa z człowiekiem "jak mu z oczu patrzy".

Jak sam napisałeś kolega z forum potrafił to bez problemu połatać, a wiesz jak by wyglądała Twoje sytuacja gdybyś kupił Krela w takim stanie?

Ale chyba odbiegam od tematu :)

Jak napisałem ja dziele się swoim doświadczeniem jeżeli kolega wybierze krela to nic mi do tego.

Accuphase z Yamahami niesłyszałem, ale słyszałem opinie, że nie jest to dobre połączenie.

Po prostu głupieję z powodu dużego wyboru, teraz znowu widzę komplet 2x Classe DR10 + DR4 za €1250...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Po prostu głupieję z powodu dużego wyboru, teraz znowu widzę komplet 2x Classe DR10 + DR4 za €1250...

Z tych rzeczy które tutaj pokazywano,jak dla mnie to wybór jest-Accu 306 lub Krell.I jeden z nich radziłbym posłuchać.

Jak można kupić starą lampę i niezajrzeć do srodka?

A który właściciel pozwoli ci grzebać we wzmaku przed zakupem?

Z tych rzeczy które tutaj pokazywano,jak dla mnie to wybór jest-Accu 306 lub Krell.I jeden z nich radziłbym posłuchać.

A który właściciel pozwoli ci grzebać we wzmaku przed zakupem?

Hm,grzebać pewnie żaden, ale spojrzeć pewnie każdy :D

Nigdy nie miałem z tym problemu, ani nigdy nie robiłem problem ewentualnym kupującym. Lampiaki raczej nie sa plombowane, a dostęp do bebechów jest prosty z reguły płyta z góry czy z dołu i tyle.

Znowu odbiegamy od tematu.

Hm,grzebać pewnie żaden, ale spojrzeć pewnie każdy :D

Nigdy nie miałem z tym problemu, ani nigdy nie robiłem problem ewentualnym kupującym. Lampiaki raczej nie sa plombowane, a dostęp do bebechów jest prosty z reguły płyta z góry czy z dołu i tyle.

Znowu odbiegamy od tematu.

Kupiłem od znanego sprzedawcy,...włączył na kultowych kolumnach Urei 813, i mi się spodobało, ładnie zagrał... z wieszaku piękny,a środku burdel i po miesiącu przestał grac. A co do zaglądania,...Jeśli ktoś handluje sprzętem, wysokiej klasy i jest do tego profesjonalistą w tej branży, to takie myśli o zaglądaniu raczej do głowy nie przychodzą, nie porównywał bym wzmacniacza do samochodu, jedynie porównanie mogło być, to cena;o)

No chyba tylko jedna osoba na forum ma te Urei ale nic nie mówię :)))

Swoją drogą bardzo ciekawe kolumny, zapewne wymagają z 30m2 żeby rozwinąć skrzydła.

No chyba tylko jedna osoba na forum ma te Urei ale nic nie mówię :)))

Swoją drogą bardzo ciekawe kolumny, zapewne wymagają z 30m2 żeby rozwinąć skrzydła.

Akurat jest w Polsce 5 czy 6 kompletów, ta osoba już sprzedała, chyba rok temu, czort wie gdzie się teraz błąkają, ale mam projekt tych kolumn, na przetwornikach, dwojakiego rodzaju, na BMS,ach i drugich jakieś USA ale drogie słuchałem tych i tamtych mi się, wydawało że grają lepiej od Urei, ale przymierzam si do wykonania. Ale do tematu, ta końcówka jest fajna,...tak sie przymierzam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś handluje sprzętem, wysokiej klasy i jest do tego profesjonalistą w tej branży, to takie myśli o zaglądaniu raczej do głowy nie przychodzą,

Absolutnie się niezgadzam.

Uważam, ze to moje prawo jako kupującego i nigdy prze naście lat niepotkałe się z odmową. Tzn inaczej spotkałem, ale dosłownie kilka razy i to wtedy gdy sprzęt był "trefny" jak się później okazywało, ewentualnie posiadał plomby producenta i był na gwarancji.

Wiadomo, ze jesli biorę od sprzedawcy kolejny klocek i mam do niego zaufanie to często wystarczy pytranie, "Panie stasiu jest OK?". Przy lampach często jets tak, ze wzmaka trzeba otworzyć chocby po to by wyjąć lampy do transportu . . . i bebechy mamy na wierzchu( przytaczany wyżej AR, VTL ).

Proponuje skonczyć już te dywagacje bo zaśmiecamy tylko watek Koledze.

Zapytam z innej beczki, czy warto dołożyć te 600 euro do Marka Levinsona No.23, czy kupić tego Krella KSA80?

Zapytam z innej beczki, czy warto dołożyć te 600 euro do Marka Levinsona No.23, czy kupić tego Krella KSA80?

Myślę że przeginasz.Oprócz tego że kupisz trzeba się zastanowić co się stanie jeżeli trzeba będzie sprzedać?komu i za ile?Levinson331 był w Polsce za ok6tys zł.Wymagania w stosunku do systemu z ML rosną niebotycznie.Recenzja ze Stereophile:

Ukryta Zawartość

Tutaj mają Krella,ML,Accu i kilka innych-w cenach,które uważam za rozsądne;

Ukryta Zawartość

Gdybyś chciał jednak Krella i chciał się przejechać,to KSA150 jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz rację. Nie ma możliwości odsłuchu w domu więc ryzyko jest duże a popyt na taki sprzęt, szczególnie w tych czasach jest mały.

Masz rację. Nie ma możliwości odsłuchu w domu więc ryzyko jest duże a popyt na taki sprzęt, szczególnie w tych czasach jest mały.

Poczekaj,... sprzedawców przyciśnie kryzys, to będą sprzedawać od złotówki, ale to gdzieś najwcześniej marzec przyszły rok, albo pod koniec przyszłego roku, tak wynika z analiz rynku, w kategorii produktów ostatniej potrzeby, ale to tylko jak kogoś przyciśnie, jeśli nie mają drugiego źródła dochodu. To samo, chyba będzie tyczyć kupujących., Ale trzeba trząchać na okazję, mi parę rzeczy w ostatnich miesiącach udało się wylicytować, za bardzo rozsądne pieniądze na Ebayu, ale parę nocek przesiedzieć. A co mi się tak wydaje, że handlarze hobbyści porostu, jak będą mieli sprzedać tanio, to nie będą tego robić. Zrób sobie listę klocków, których Cię interesują, np. 3-4 sztuki nie więcej, i nie interesuj się innymi i poluj na nie, ja tak robię i ta metoda jest, jak dla mnie najlepsza. W ebay-u wpisuje co parę dni tylko 3-4 produkty,które mnie interesują, i po pewnym czasie zawsze się coś trafi. Jedna zasada, musisz wiedzieć co chcesz, bo tak to wiatry w polu....

P.S.

Kable Sltech cały komplet

Sieciówki Transparent,a

CD Cary

CD C.E.C 51

Krell 300i

Takowe sprzęty, kupione za 1/2 i ciut więcej, ceny Polskiej rynku wtórnego, na Ebay,owych nocach.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Poczekaj,... sprzedawców przyciśnie kryzys, to będą sprzedawać od złotówki, ale to gdzieś najwcześniej marzec przyszły rok, albo pod koniec przyszłego roku, tak wynika z analiz rynku, w kategorii produktów ostatniej potrzeby, ale to tylko jak kogoś przyciśnie, jeśli nie mają drugiego źródła dochodu. To samo, chyba będzie tyczyć kupujących., Ale trzeba trząchać na okazję, mi parę rzeczy w ostatnich miesiącach udało się wylicytować, za bardzo rozsądne pieniądze na Ebayu, ale parę nocek przesiedzieć. A co mi się tak wydaje, że handlarze hobbyści porostu, jak będą mieli sprzedać tanio, to nie będą tego robić. Zrób sobie listę klocków, których Cię interesują, np. 3-4 sztuki nie więcej, i nie interesuj się innymi i poluj na nie, ja tak robię i ta metoda jest, jak dla mnie najlepsza. W ebay-u wpisuje co parę dni tylko 3-4 produkty,które mnie interesują, i po pewnym czasie zawsze się coś trafi. Jedna zasada, musisz wiedzieć co chcesz, bo tak to wiatry w polu....

P.S.

Kable Sltech cały komplet

Sieciówki Transparent,a

CD Cary

CD C.E.C 51

Krell 300i

Takowe sprzęty, kupione za 1/2 i ciut więcej, ceny Polskiej rynku wtórnego, na Ebay,owych nocach.

Sprzedalem swoja elektronike ze wzgledow finansowo-zdrowotnych i wlasnie ze wzgledu na to ze ceny w PL sa juz kryzysowo/przymusowe olalem rodzimy rynek i lowcow okazji cieplym moczem => sprzedalem swoje klocki poprzez portal hi-fi.de => polecam ta metode wszystkim , ktorzy z jakis wazgledow musza sprzedac rzeczy na ktore ciezko pracowali. Nie koniecznie trzeba sie godzic z tym ze ktos chce zyskac na cudzym pechu...

Sprzedalem swoja elektronike ze wzgledow finansowo-zdrowotnych i wlasnie ze wzgledu na to ze ceny w PL sa juz kryzysowo/przymusowe olalem rodzimy rynek i lowcow okazji cieplym moczem => sprzedalem swoje klocki poprzez portal hi-fi.de => polecam ta metode wszystkim , ktorzy z jakis wazgledow musza sprzedac rzeczy na ktore ciezko pracowali. Nie koniecznie trzeba sie godzic z tym ze ktos chce zyskac na cudzym pechu...

To taki właśnie biznes w Polsce jest, ja kupiłem jeden klocek 4,5tys zł. po miesiącu popsuł się, włożyłem w niego 1,2tys zł, a nie wiem czy sprzedam za 4tyś. czy wogule sprzedam za rozsądne pieniądze, taki biznes!

Niestety, ale na zachodzie tez można się ostro naciąć :-)

Panowie, no kurczę: KSA80 MkI czy KSA100MK2!

Obserwuję też ten polski rynek i jest bardzo marny!!

Z jednej strony ceny w detalu wysokie a z drugiej na wtórnym rynku nic ciekawego nie ma a nawet jak się coś pojawi to i tak nie ma chętnych bo większość klienteli wtórnego rynku nie zna się, nie docenia i patrzy tylko na cenę.

Potem nie dziwota że rynek ogłoszeń zawalony jest marnym sprzętem średniej i niższej klasy, nie wiadomego pochodzenia, nie znanej historii i nawet nie wiadomo czy oryginalnego (np kable).

Dziwne to jest. Nie ma nic złego w kupowaniu używek ale to musi mieć jakiś logiczny sens.Ile może być tańszy sprzęt prawie nowy, roczny, stan 100% idealny, od dystrybutora w Polsce? może kosztować 30-40% taniej ale nie 70% taniej.

Z jednej strony faktycznie kryzys powinien zmusić sprzedawców sprzętu do obniżek cen ale wcale tak nie jest.Nowy sprzęt od nowego roku drożeje na zachodzie.

Słyszałem już o kilku firmach które od nowego roku podnoszą swoje ceny w euro i dolarach o 5-10% a do tego polscy dystrybutorzy muszą uwzględnić słabszą złotówkę czyli u nas w złotych wiele sprzętów zdrożeje od 10-20% a może i więcej.

Ktoś powie że w tej sytuacji nie będą ludzie kupować.Na pewno będą kupować mniej ale będą bo taka jest natura ludzi że za ciężko zapracowane pieniądze chcą mieć swoje przyjemności i swoje zabawki.

W naszym przypadku to zabawki audio z rynku high end.

Co do używek to kto będzie mądry to jeszcze wyrwie coś dobrego dla siebie ale dobrych ofert nie będzie za wiele.Już nie ma!.Ludzie po prostu nie będą sprzedawać dobrych sprzętów za bez cen bo i po co?

Jak patrzę na giełdę hi fi to większość oferty to bardzo stare, często kiepskie modele, nie wiadomo skąd, nie znana historia ani pochodzenie, pewnie wiele poserwisowych, jakieś wynalazki nie do sprzedania w Polsce.

Max 20% oferty to wartościowe sprzęty jako modele ale nadal nie znanej historii ani pochodzenia.

Ja bym nic takiego nie kupił. Ale w Polsce ludzie patrzą tylko na cenę.Byle co byle taniej.

Słyszałem też od kilku osób że olewają polski rynek i nawet nie wystawiają tu nic i wszystko sprzedają na zachód przez zachodnie portale audio itd.Tam klientela jest na wyższym poziomie, ma większą wiedzę i szuka dobrych rzeczy w lepszej cenie ale nie za bezcen!

U nas to powoli taki śmietnik. Chłam z ebaya i innych trafia do nas na rynek a dobre używki z Polski trafiają na zachód.Dziwny jest ten świat.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Niestety, ale na zachodzie tez można się ostro naciąć :-)

Panowie, no kurczę: KSA80 MkI czy KSA100MK2!

Wybor jest oczywisty (!)...

Na zakupach w Europie Zachodniej nie dane mi bylo sie "przejechac" , w Kraju nad Wisla praktycznie 95% deal'i bylo obciazone jakimis zgrzytami.

Patrick, gdybym wiedzał to bym nie pytał!

Ostro, 1:1 :))

Mimo że lubię wzmacniacze Krella, to nie kupował bym do Yamahy bez posłuchania.

NX1000 to BARDZO transparentne kolumny, które w swoich czasach miały opinię grających sucho i ostro ... bo takie były tranzystory z tamtych lat. Mam dwóch znajomych którzy pędzą NX1000 z lampy, i to jest świetne granie.

Jeżeli nie chcesz lampy, to osobiście skłaniał bym się ku jakiemuś gładko grającemu tranzystorowi. Jakiś Accu może być dobrym rozwiązaniem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Właśnie tu jest problem bo te kolumny są niesamowicie czułe na resztę toru a wkopać się na 6k zł i mieć krew z uszu to też niezbyt dobra opcja.

Mam opcję na całkowicie odrestaurowane monobloki Quad II + pre Quad 22 za €1000, pierwsze z prawej:

Ukryta Zawartość

Dają 2 miesiące gwarancji z tym że nie grają już na GEC KT66 a na Genelaxach KT66 reissue.

Ukryta Zawartość

Gość Patrick

(Konto usunięte)

To co napisze to wyswiechtany komunal ale...jedynym racjonalnym rozwiazaniem bedzie zakup tego czego bedziesz mogl posluchac i samodzielnie ocenic czy taka amplifikacja Ci pasuje czy nie.

Oczywiście, wiadomo że odsłuch to podstawa.

Mogę posłuchac obu, Krell to 10km ode mnie a Quady 65km. Podejrzewam że barwa Quadów będzie bardzo dobre ale nie jestem pewien co do ich dynmiki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.