Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty kolumn

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

A czemu? Czemu nie np. cena? Albo dolna częstotliwość graniczna, albo miejsce zajmowane w pokoju.

Ty mi powiedz. To ty porównałeś 2x18cm do 1x30cm, a nie np. 80 litrową obudowę do 40litrowej.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nieprawda. Ja porównałem sensowny układ 2,5-way (2 x 18 cm) do sensownego układu 3-way (1 x 30 cm). Czemu się uparłeś, że powierzchnia głośników ma być taka sama - nie mam pojęcia i nie uważam, żeby takie założenie miało jakiś sens. Jako kontrę napisałem więc, że równie dobrze jak równą powierzchnię drgająca można przyjąć równą cenę (IMHO dużo bardziej sprawiedliwe kryterium), objętość albo cokolwiek innego. Nigdy bym nie pomyślał, że producent kolumn 3-way mówi swoim inżynierom: "przygotujmy trójdrożną kolumnę, tylko nie dawajcie za dużych głośników basowych, bo producenci kolumn 2,5-drożnych muszą mieć równe szanse z nami konkurować". Do mojego pierwszego dipola włożyłem 2 x 15 cali. I co, mam się rozczulać nad ludźmi, którzy zamiast epickiego basu z dwóch tanich 15" w desce wolą mułowate granie "skana" w pudełku, za kilkukrotnie większą kasę?

Jest to KOMPLETNA nieprawda.

To, o czym piszesz, to jest właśnie grajdołek. Takie DIY nie jest dla mnie. Ja, kiedy coś robię, chcę, żeby to było zrobione dobrze. Nie byle jak. A to właśnie bylejakość proponujesz i wydaje mi się, ze wynika to wyłącznie z niewiedzy. Niewiedzy nie tylko technicznej, ale i niewiedzy o tym, co można mieć i jaki poziom w DIY można osiągnąć. Nie trzeba mieć komory bezechowej i zestawu mikrofonów. Ale trzeba mieć pokój większy od schowka na szczotki, jeden dobry mikrofon i odpowiednie oprogramowanie.

Hmmm... Wszystko? Uważasz, że jak toś ma sprzęt, doświadczenie i wiedzę, to nie jest DIYowcem, a jak dłubaczem albo klonerem to jest. Nie zmienię twojego myślenia.

Ponownie: grajdołek. Nie przebywam na tym poziomie, więc nie mówmy o nim więcej.

G... obalił, a nie tezę :-) Popadasz w jakieś absurdy, nie bądź śmieszny :-)

Dokładnie. Dałem ci fory, możliwość wyboru z dużo szerszej palety, a ty i tak się wykręcasz, bo dobrze wiesz, że moje byłoby na wierzchu.

Sam dobieram, sam mierzę, sam projektuję, sam składam, sam odsłuchuję, sam dostrajam. To co to jest według ciebie? Korporacja? LOL :-)

To wtedy jest tylko jedna opcja: nieosłuchany odbiorca który nie wie, że można lepiej. Należy mu wtedy pokazać albo przynajmniej powiedzieć, że można mieć lepiej. Inaczej go zwyczajnie oszukujesz.

"Stroisz" na słuch, więc to oczywiste.

Ponieważ czytają to inni forumowicze, będę powtarzał nadal: JEST TO NIEPRAWDA. "PROJEKTOWANIE" BEZ POMIARÓW TO NIC WIĘCEJ, JAK BEZSENSOWNE MARNOTRAWSTWO, PONIEWAŻ UNIEMOŻLIWIA WYKORZYSTANIE MOŻLIWOŚCI GŁOŚNIKÓW. Nawet, jeśli przypadkiem ci wyszły "świetnie brzmiące kolumny", to w każdym jednym przypadku ja będę w stanie je poprawić i będą brzmieć lepiej.

Ja się chętnie wypromuję. Podaj "warunki brzegowe".

Widzę że dysponujesz przy finiszu dyskusjii dwoma niepodważalnymi argmentami : NIEPRAWDA , I GRAJDOŁEK

Jakakolwiek merytoryka nie istnieje bo nie masz argumentów lub ich nie podajesz..no to o czym z tobą gadać?

Wpisz sobie w słowniku DIY i zobacz co on oznacza,to co ty proponujesz to nie DIY tylko zawodowe podejscie do budowy ,jesli masz w tym interes ekonomiczny to ok tylko to nie DIY ,wbij sobie do głowy tę oczywistość.

Twoje zamknięcie się w szklanej kuli samouwielbienia nie pozwala ci podejsc do tematu w normalny sposób,współczuję.

Jednak wbrew bzdurom które wpisujesz jednego nie zmienisz,ludzie będa w domu budować rózne rzeczy w tym kolumny,będą się cieszyć z ich brzmienia i chocbyś blizniki powił nie zmienisz tego.

Sam mierzysz? Sam składasz? No a w firmach produkujących kolumny to pewnie sierotka marysia mierzy? Co ty wypisujesz:)

"Stroisz" na słuch, więc to oczywiste. - Nie,najpierw liczę a potem ewentualnie koryguję na słuch ,to ze nie stosuję pomiarów nie znaczy ze ich nie uznaję.Czytanie ze zrozumieniem..klasa 4.

,,nieosłuchany odbiorca który nie wie, że można lepiej. Należy mu wtedy pokazać albo przynajmniej powiedzieć, że można mieć lepiej. Inaczej go zwyczajnie oszukujesz,,.Nie ma czegoś takiego jak nieosłuchany odbiorca,to wymysł twojej szklanej kuli,albo dzwiek się podoba nawet po czasie albo się nie podoba.

I skąd ty wiesz ze ktoś w domu nie wykorzystał głosnika w 100 %? A słyszałeś o czyms takim jak kompromis? Źe niekiedy dobiera się parametry końcowe na zasadzie kompromisu coś za coś,kiedy niemozliwe jest spełnienie wszystkich kryteriów zeby grało to idealnie,masz różne budżety(ty widocznie robisz na najlepszych),i różne wymagania...jesli tego nie rozumiesz to jałowa dyskusja. DIY jest niekomercyjne z założenia nikt tu nie planuje nikogo oszukiwać,nawet korporacje mają budzety i idą na kompromisy,a dla ciebie to czarna dziura. He masakra, ktoś tam wczesniej napisał ze z tobą sie nie polemizuje bo jesteś jakimś specjalisą w tych kwestiach...to żart?

Z takim podejsciem nie jesteś w stanie stworzyć nikomu na zamówienie nawet prostego zestawu,skoro nie uznajesz kompromisów.

Acha i jeszcze to mierzenie z tym mikrofonem i oprogramowaniem:)...no i kto tu jest w grajdołku? Przecież człoiwieku poczytaj o metodach pomiarów i ich przydatności,a sam dojdziesz że ciebie po prostu nie stać na rzetelne pomiary,mikrofonem w bloku to możesz wiesz karaoke,no myślałem że dysponujesz choćby komorą bezechową..nawet taką DIY...a tu takie coś? I to całe mówienie o bezkompromisowym podejsciu do projektowania..hmm na zasadzie wymiany kondensatora. Ok bez odbioru bo to sensu nie ma,szkoda czasu.

pozdrawiam

Nieprawda. Ja porównałem sensowny układ 2,5-way (2 x 18 cm) do sensownego układu 3-way (1 x 30 cm). Czemu się uparłeś, że powierzchnia głośników ma być taka sama - nie mam pojęcia i nie uważam, żeby takie założenie miało jakiś sens. Jako kontrę napisałem więc, że równie dobrze jak równą powierzchnię drgająca można przyjąć równą cenę (IMHO dużo bardziej sprawiedliwe kryterium), objętość albo cokolwiek innego. Nigdy bym nie pomyślał, że producent kolumn 3-way mówi swoim inżynierom: "przygotujmy trójdrożną kolumnę, tylko nie dawajcie za dużych głośników basowych, bo producenci kolumn 2,5-drożnych muszą mieć równe szanse z nami konkurować". Do mojego pierwszego dipola włożyłem 2 x 15 cali. I co, mam się rozczulać nad ludźmi, którzy zamiast epickiego basu z dwóch tanich 15" w desce wolą mułowate granie "skana" w pudełku, za kilkukrotnie większą kasę?

Ok. Kupuję twoją argumentację o np. takiej samej objętości. Z reguły jest to jedno z najważniejszych kryteriów zakupu i powodem dla którego kiepsko sprzedają się modele z 30cm garnkiem.

Tylko czy naprawdę przciętne 2x18cm ma objętość porównywalną z przeciętną kolumną 1x30cm ?

Żeby uzyskać taką powierzchnię membrany jaką ma pojedynczy głośnik 30-32 cm, trzeba użyć nie dwóch, tylko czterech typowych 18-tek. A wtedy i objętość zrobi się podobna.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
Jakakolwiek merytoryka nie istnieje bo nie masz argumentów lub ich nie podajesz..no to o czym z tobą gadać?

Nie ma merytoryki, bo żeby była, rozmówca musi być na odpowiednim poziomie. Dostań się na mój poziom, to wtedy pogadamy.

Wpisz sobie w słowniku DIY i zobacz co on oznacza,to co ty proponujesz to nie DIY tylko zawodowe podejscie do budowy ,jesli masz w tym interes ekonomiczny to ok tylko to nie DIY ,wbij sobie do głowy tę oczywistość.

A ty sobie wreszcie wbij do głowy, że jesteś na poziomie rozwoju dziecka, które próbuje rozmawiać z dorosłymi. My się tu zajmujemy poważnymi konstrukcjami, na poważnym poziomie. Ja mam interes ekonomiczny w tym, co robię, Marko3T, z którym współpracuję, który dostarcza obudowy też ma w tym interes ekonomiczny i wiesz co? Każda osoba, dla której coś budujemy też ma w tym zajebiście wielki interes ekonomiczny. Bo zamiast wydawać 20 tysięcy, wydaje 5 tysięcy. I wiesz co jeszcze? Wszyscy są z tego zadowoleni. Ty jesteś jedynymi ignorantem, który ma z tym jakiś problem. Odpieprz się wreszcie, bo tracę cierpliwość.

ludzie będa w domu budować rózne rzeczy w tym kolumny,będą się cieszyć z ich brzmienia

No i dobrze, niech się cieszą, czy ja im bronię? Ja tylko mówię i z uporem powtarzam, żebyś nie kłamał na publicznym forum, bo to, co wypisujesz, to są kłamstwa, które należy prostować.

to ze nie stosuję pomiarów nie znaczy ze ich nie uznaję

Ręce już mi opadają, zjeżdżaj w końcu. Powtórzę ostatni raz: jeśli twierdzisz, że budujesz kolumny i robisz to bez pomiarów, to jesteś dzieckiem z piaskownicy. Nie ma płaszczyzny do rozmowy.

Nie ma czegoś takiego jak nieosłuchany odbiorca

Nie masz pojęcia, o czym mówisz. Naprawdę.

słyszałeś o czyms takim jak kompromis

Tak, słyszałem. Całe audio to jeden wielki kompromis. Ale to, co proponujesz, jest jak jeżdżenie Gumpertem 100 metrów do sklepu po bułki. To nie jest kompromis. To jest po prostu głupota.

jesteś jakimś specjalisą w tych kwestiach...to żart?

Nie, synku. To nie żart. To wykształcenie i doświadczenie.

Z takim podejsciem nie jesteś w stanie stworzyć nikomu na zamówienie nawet prostego zestawu,skoro nie uznajesz kompromisów.

Ty już nie jesteś zabawny, teraz jesteś już po prostu żenujący. Weź pogadaj z ludźmi, którzy mają ode mnie kolumny, niech ci powiedzą.

Przecież człoiwieku poczytaj o metodach pomiarów i ich przydatności,a sam dojdziesz że ciebie po prostu nie stać na rzetelne pomiary,mikrofonem w bloku to możesz wiesz karaoke,no myślałem że dysponujesz choćby komorą bezechową

Teraz twój poziom ignorancji, niewiedzy i ogólnej żenady przekroczył już nawet to, czego się początkowo spodziewałem. Podam tylko hasła: MLS, bramkowanie, nearfield, sweep, FFT, split. Tu masz książki: http://chomikuj.pl/Branibor Zacznij się uczyć, to szczera rada od serca. Ośmieszasz się publicznie, w dodatku nieświadomie. Aha, na koniec ciekawostka: najbardziej poczytny polski magazyn branżowy, "Audio", robi pomiary tą samą metodą, co ja. Musisz szybciutko napisać do nich albo zadzwonić, bo ci biedacy nie wiedzą, że robią karaoke :-)))

Mam nadzieję, że weźmiesz się za książki, zamiast trolować na forum.

Tylko czy naprawdę przciętne 2x18cm ma objętość porównywalną z przeciętną kolumną 1x30cm ?

Ale kto powiedział, że ma mieć? Podałem to jako kryterium wyboru. Gdyby wszystkie kolumny świata miały taką samą objętość, to nie byłoby to żadne kryterium, nie uważasz?

Gość

(Konto usunięte)

Nie,najpierw liczę a potem ewentualnie koryguję na słuch

niestety taka metoda jest, delikatnie to ujmując, szukaniem drzewa palmowego na Antarktydzie

Jednym z niewielu , który potrafi dobrze policzyc podziały glośników , dobrac je odpowiednio mocowo jest kolega misiomor, ale on tez by to zrobic musi dysponować plikami z pomiaru konkretnego głośnika.

w ogóle aby dobrze obliczyć obudowę, zwrotnice należy poznać parametry konkretnego glosnika , poniewaz te same głośniki mogą parametrami odbiegać od danych producenta.

glośniki uzyte do stereo mogą sie róznic nawet znacznie skutecznością, w dwóch kanałach.

jeśli jesteś tak złotouchym facetem ,ze potrafisz odróżnić odwrotne podłaczenie kabla sieciowego do gniazdka , to chyle czoła i mozesz robić sobie na sluch systemy nagłaśniające, ale jeśli tak nie jest kup sobie na początek mikrofon podłącz do karty muzycznej kompa i zmierz np programem Arta, Holmimpuls to co na sluch stworzyłeś, bedzie to przejściem w krainę DiY.

Przeskok będzietak duzy, jakbyś przeszedl od budowania domów z piasku na plaży do stawiania prawdziwych domów, i tez wcale nie będzie łatwo.

pozdrawiam

Kiedyś na samym poczatku mojego hobby z DIY złożyłem zestaw na głośnikach pewnej dość znanej firmy,niedrogi budżetowy zestaw 2 drożny,w katalogu który otrzymałem z Niemiec razem z przesyłką,był wydrukowany schemat w którym głośnik wysokotonowy był połączony w przeciwfazie do srednio-niskotonowego,tak to podłączyłęm ale nie wiedziałem że to błąd...zestaw grał kilka lat u mnie i mojego znajomka i to brzmiało świetnie...po latach zobaczyłęm w nowym katalogu poprowiony druk i podłączenie zgodne z fazą:)..ot zwykły bład w druku..a jakie konsekwencje;)

Tylko że za pierwszym razem był to akustyczny filtr Butterwortha (punkt podziału -3dB) a potem zmieniono go na filtr Linkwitza(punkt podziału -6dB).

W obu przypadkach nie popełniono błędu.

Faktycznie może zmierz pare układów i sam zauważysz, że przy samych pomiarach a i przy ich interpretacji można popełnić tysiace błędów.

Strojenie na słuch jest obarczone tym, że wiele wad zostaje skorygowane w naszej głowie.

Wreszcie zabieram sie za budowe nowych kolumn na glosnikach beyma: 10lw30n i 5g40nd. Orginalnie planowalem uzycie pary 10g40-16 ohm na kolumne ale ostatecznie zrezygnowalem na rzecz jednego niskotonowca. Glosniki wysokotonowe jeszcze w stadium rozwazania.

System bedzie 3 drozny pol aktywny (podzial miedzy sredniotonowym i wysokotonowym glosnikiem pasywny pierwszego rzedu). Aktywny filtr to Bessel 4 rzedu miedzy nisko i sredniotonowymi glosnikami. Starym zwyczajem nisko i sredniotonowe gloskiki maja swe wlasne obudowy a wysoko tonowy/we rame. Uwazam, ze zalety takich obudow przewazaja nad wadami.

Obudowy wielowarstwowe (plytry wiorowe, mdf i sklejka z bitumicznym wytlumiaczem miedzy warstwami. Wnetrze rowniez bedzie mialo swoje okleiny tlumiace. Niskotonowa obudowa z otworem stratnym z tylna (albo przednia) plyta pochylona. Obudowa sredniotonowa trapeizodalna.

Na sam dol aktywny sub. Wymarzony to Velodyne DD 15+ bo 18" juz o A$2000 drozsza i chyba nie warto a za ten dodatek lepiej pojechac na Fiji albo Nowa Kaledonie albo dla swietego pokoju wyslac kobite. Jak znam zycie to bede sie z tym projektem telepal przynajmniej rok a wiec czasu dosc na zbieranie uwag i komentarzy.

pozdrawiam,

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Zatem pozwolę sobie skomentować. 5G40Nd ma charakterystykę tak koślawą, że głowa mała. Różnica między 1200 Hz i 7000 Hz to 18 dB (!!!). Pierwszy rząd? Zejdź na ziemię, to nie ma żadnych szans powodzenia. Jak chcesz pierwszy rząd próbować, to kup sobie Audaxa HM130Z0. Jak dobrze to zrobisz, to w ogóle nie będziesz mieć na nim filtracji od góry.

Zatem pozwolę sobie skomentować. 5G40Nd ma charakterystykę tak koślawą, że głowa mała. Różnica między 1200 Hz i 7000 Hz to 18 dB (!!!). Pierwszy rząd? Zejdź na ziemię, to nie ma żadnych szans powodzenia. Jak chcesz pierwszy rząd próbować, to kup sobie Audaxa HM130Z0. Jak dobrze to zrobisz, to w ogóle nie będziesz mieć na nim filtracji od góry.

Faktycznie masz racje, nie mam pojecia jak to sie stalo, ze nie zauwazylem. Audaxa mam troche innego: HM130co. Bardzo dobrze sie sprawuje. Mozna by wstawic notch filter w 5g40nd ale chyba wstawie 5g40nd do auta bo jeden z tynych glosnikow sie spalil. Na sredniotonowy chce jednak glosnik wiekszej mocy niz Audax. Przejze co ma Focal, 18sound, ScanSpeak...

A jaki inne bys polecil na sredniotonowy?

pozdrawiam,

pozdrawiam,

Dlaczego więc Vance Dickason, odpowiedzialny za " Loudspeaker Design Cookbook " zasłużony inżynier i projektant kolumn tak mocno pokomplikował swój projekt oparty na Audaxach, A851 ? Ta zwrotnica na taką prostą nie wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Father_Pio

Wieksza moc bo jak mi moja coros party zrobi pod nieobecnosc to jak w marzeniach szalonego elektroakustyka...

Przez dobre dwa lata sredniotonowego glosnika szukalem, nic nie znalazlem pasujacego, beymy wogole nie bralem pod uwage. Zupelnie przypadkowo dolozylem je zakladajac, ze w razie czego do samochodu pojda bo jako samochodowe sa sprzedawane. Ale wielkosc tego pika zupelnie przegapilem. Starzeje sie.

Mam innego kandydata, sprawdzony, pomierzony, w DIYaudio opisany: 5mr450-ndy 8 ohm brazylijskiej firmy PRV. O dolnej czestotliwosci podzialu zadecyduje rowniez wybor wysokotonowych bo zwykle tne ok 150Hz powyzej rezonansu tweetera. Co myslisz o tym kandydacie? Podobno bardzo czysto gra.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do filtrow 1 rzedu to jest tyle glosnikow, co kot naplakal ( jesli to ma faktycznie grac ). Beymy sa spoko, ale to przetworniki projektowane pod systemy liniowe PA. Jak sie potrafi zrobic dla nich wlasciwa zwrotnice, to odwdzięcza sie dobrym dzwiekiem.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Dlaczego więc Vance Dickason, odpowiedzialny za " Loudspeaker Design Cookbook " zasłużony inżynier i projektant kolumn tak mocno pokomplikował swój projekt oparty na Audaxach, A851 ? Ta zwrotnica na taką prostą nie wygląda

Możliwe, że w nowej edycji "LDC" jest jakiś mail do V. Dickasona, ja nie mam.

Co myslisz o tym kandydacie?

Na oczy go nie widziałem. "Na papierze" wygląda przyzwoicie, to wszystko, co mogę powiedzieć.

Na DIYaudio jest o nim watek:

Ukryta Zawartość

w zastosowaniu szerokopasmowym. Fabryczny pdf podaje tylko minimum informacji i parametry T-S.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.