Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty kolumn

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanów się jeszcze czy masz czym napędzić stado Scan Speaków.

Przy parze 18W8545 wysiadał nawet Xindak 6950

18W8531 i D3004 6600 są głośnikami egzotycznymi ?

Chyba były 5 lat temu ;)

Widzisz projekt jest jak już wspomniałem ciekawy i uniwersalny.

Robisz głębsze pudła pod 2way .

Jak będzie mało tego czego potrzebujesz to dowiercasz otwory na kolejną parę 18W8531 i masz 2,5 way.

A zajrzyj do klubu AKUSTYKa i przejedź się do kogoś kto ma podobny projekt bo Kisiel taki robił.

Posłuchasz i będziesz miał już jakieś rozeznanie .

Obecnie gram na Monoblokach ugoda i nie narzekam. Jeśli będzie tak daleko to potem się zmieni na coś lepszego jeśli będzie potrzeba.

Wątek przeglądnę i zobaczę co piszą. Tylko wiesz przymierzam się do zrobienia kolumn na dłuższą chwilę no i szukam czegoś co jest na dobrych głośnikach, projekt jest przemyślany i strona elektryczna jest bardzo dobra. Bo robienie czegoś w stylu samych filtrów 2 rzędu mnie nie bawi. A jak już zdążyłem się nauczyć zrobienie dobrej zwrotnicy to nie jest prosta sprawa. Przede wszystkim trzeba dużo wiedzy i doświadczenia. Patrz kolega Misiomor jak rozmawiasz z nim to wiesz że zna się na rzeczy.

Nie rozumiem co mają filtry 2 rzędu ?

Kolegę Misiomora znam od dość dawna.

I na długo przed Twoim wątkiem męczyłem go na PW o to samo co Ty

Właśnie o 3way z dużym wooferem i jak najlepszymi przetwornikami.

Też uważam że Misiomor jest jednym z najlepszych , jak nie najlepszym w tej dziedzinie .

... I drogą kompromisów robię ZRT :)

Bo kolumny to zawsze jakieś kompromisy .

I myślę ze wybrałem najmniejszy

Dobra.

Bo już robię się monotematyczny.

Spokojnie o kolumnach możemy rozmawiać. Sam się zastanawiam co wybrać żeby było dobrze i w miarę bezkompromisowo.

Trochę mnie misiomor zasmucił bo okazuje się że projekty troelsa nie są tak dopracowane jak mogło mi się wydawać.

Bo tak to tylko zbierać kasę i potemacie a tak to wieczne dylematy.

:)

No a co na początku napisałem :)

Jest kilka dobrych konstrukcji 2way

Ale właśnie 8531 i D3004 wybrałem jako namiastkę 3way

Nawet świetny , dopracowany projekt może Tobie nie zagrać.

A tu masz 2 way - dwie wersje zwrotnicy

2,5way i obudowy zamknięte lub BR

Tak więc jest w czym przebierać i dopasować do siebie.

Robisz skrzynki bez okleiny z odkręcanym frontem lub tyłem oraz przegrodą - przegrodami , kupujesz głośniki i kombinujesz z wersjami.

Na koniec sklecasz i cieszysz się dźwiękiem...

Przez jakiś czas ;)

Ps.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Troels powiedzmy że nie do końca panuje nad sprawą baffle step. W 2-way kompensuje za słabo, w 3-way mocno ale z podbiciem okolic 300Hz. No i w omawianym projekcie trochę dał IMO plamę z nieznajomością teorii w kwestii podbijania średniego basu przez oddziaływanie cewka - rezonans. Zamiast wycelować kompensację w rezonans, "przestrzelił" i zaatakował podbicie które przecież jest na górnym "pojemnościowym" zboczu rezonansu. Przy strzelaniu do rzutków dużo by tą metodą nie ugrał.

misiomor mądry człowieku poradź proszę czy jesteś wstanie zasugerować któryś z tych projektów troelsa? No i czy jesteś wstanie zasugerować jak poprawić jego błędy.

misiomor mądry człowieku poradź proszę czy jesteś wstanie zasugerować któryś z tych projektów troelsa? No i czy jesteś wstanie zasugerować jak poprawić jego błędy.

arczi,

na forum jest projekt Harpii i chyba misiomor maczał w nim paluszki. Do 23 metrów będzie bajka.

Ukryta Zawartość

W połowie umarł...

Też przeglądałem...

Ukryta Zawartość

Jeżeli zależałoby mi na projekcie z możliwie dużym basowcem, nie wiem czy jednak nie skierowałbym się w stronę projektu Zaph'a, z modyfikacjami w kierunku solidniejszego tłumienia drgań ścianek i lepszej estetyki przodu.

Projekty Troelsa wyglądają IMO gorzej do modyfikacji, bo żeby porządnie grzebnąć w filtracji i równowadze tonalnej, trzeba by już mieć pomiary z fazami. Moje modyfikacje tych projektów, robione na prośbę Kolegów z forum, ograniczały się np. do "odzyskania" najwyższej góry.

Ukryta Zawartość

W połowie umarł...

Też przeglądałem...

Umarł ze względu na zwrotnicę:) Osobiście wolałbym też 8 cali a co za tym idzie 8 ohmów.

Ukryta Zawartość

Tutaj masz projektów że do końca życia nie przerobisz.

Ukryta Zawartość

fajne projekty, klikając tam gdzie pokazuje zielona strzałka.

Ukryta Zawartość

Jeżeli zależałoby mi na projekcie z możliwie dużym basowcem, nie wiem czy jednak nie skierowałbym się w stronę projektu Zaph'a, z modyfikacjami w kierunku solidniejszego tłumienia drgań ścianek i lepszej estetyki przodu.

Projekty Troelsa wyglądają IMO gorzej do modyfikacji, bo żeby porządnie grzebnąć w filtracji i równowadze tonalnej, trzeba by już mieć pomiary z fazami. Moje modyfikacje tych projektów, robione na prośbę Kolegów z forum, ograniczały się np. do "odzyskania" najwyższej góry.

Zagadałem Troelsa w kwestii tych projektów czy ma pomiary z fazą i impedancją. Więc zobaczymy co z tego będzie.

Co do tamtego projektu strasznie mnie martwią te głośniki, których tak naprawdę nikt nie zna i nie słyszał. Wpisów na polskim necie prawie zero no a realna możliwość posłuchania tego u kogoś również. Mam lekkie obawy w pakowanie się w nieznane.

Co do tamtego projektu strasznie mnie martwią te głośniki, których tak naprawdę nikt nie zna i nie słyszał. Wpisów na polskim necie prawie zero no a realna możliwość posłuchania tego u kogoś również. Mam lekkie obawy w pakowanie się w nieznane.

W DIY zawsze jest ten element. To zresztą nie jest takie do końca nieznane - projekty Zapha ludzie raczej chwalą (Troels raczej ma opinie w stylu "specyficzna równowaga tonalna") więc z jego uchem nie jest źle.

PS. Z projektów Troelsa IMO najlepiej wyglądają te z szerokim przodem, PMS. Genialna nazwa BTW.

O jakich głośnikach piszesz ?

Jeżeli 18W8531 czy D3004 to nie zawsze razem ale pojedynczo masz pełno projektów .

Ukryta Zawartość

Gamuty , Xaviany , Akustyki i wiele innych.

Google znajdzie :)

A i ja wspomniałem na forum Akustyka są chłopaki chętni poświecić chwilę dla forumowego Kolegi.

Tak wiec nawet dać te 300zł za paliwo warto przy takich planowanych kosztach.

Ps.

ZRT już u mnie gra.

Wybrałem zwrotkę ZAPHa. Z Kisiela nie grało to tak jakbym tego chciał.

Teraz czas wyboru klamotów do zwrotnicy :/

Ukryta Zawartość

Kolega nie zwrócił uwagi że chodzi o ten projekt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega nie zwrócił uwagi że chodzi o ten projekt

Ukryta Zawartość

Nie znam tego.

EMIL

Nie chcę zaśmiecać tego wątku bo po to założyłem swój na temat ZRT .

Ale wersja Zapha ma kilka korzyści.

- nisko cięty midbas który nie jest chwalony za średnicę

- dzięki przejęciu dużej części pasma przez gwizdek jest lepsza równowaga tonalna w różnych pozycjach odsłuchu a nie w jednym punkcie

- bardziej liniowe pasmo

- no i jednym rezystorem można świetnie ustalić sobie równowagę tonalną. Czyli albo więcej środka/góry albo więcej dołu

Ale nie zapominajmy że zwrotnica w/g Zapha na dobrych częściach jest wyraźnie droższa.

I jeszcze kwestia potrzeb czy gustu :)

Ukryta Zawartość

No i Troels napisał mi żebym przeczytał wstęp do jego stronki.

"Regarding frd and zrd files for crossover simulation: I do not provide these from my library and please do not send your own for evaluation."

Hmm czyli modyfikacja jego zwrotki odpada. Pytanie czy jest sens robienia pomiarów w holmimpuls przy tych kosztach? No i na tej podstawie robienie zwrotnicy.

Panowie reasumując mamy:

Ukryta Zawartość

Gdzie wedle kolegi misiomora do idealnej zwrotnicy w projektach jeszcze trochę brakuje. Autor strony, pomiarów nie udostępnia. Więc albo bierze się projekt z dobrodziejstwem inwentarza albo spadaj Pan.

Ukryta Zawartość

Jest fajny projekt na dużym głośniku, ale same głośniki to zupełna egzotyka. No i też nadaje się do poprawki gdzie wartość estetyczna jest zerowa.

Ukryta Zawartość

Tutaj to głośnik basowy nawet nie ma 8" sam projekt sprawia wrażenie niedokończonego.

Ukryta Zawartość

Fajnie tylko te kity w dużej mierze nie są opisane. Jedne z nich są nic nie warte jak upatrzony klon puppy a inne kosztują 1400 Euro no schematu zwrotnicy dalej brak. No a posłuchać sobie tego nie posłucham w pierwszym lepszym sklepie.

Ukryta Zawartość

To są raczej wolno stojące monitorki, które mogą być fajne ale rozmija się to z tym czego oczekuje.

Ma ktoś jakieś pomysły?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze tu trochę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będziesz miał wgląd na wszystkie etapy projektowania z uwzględnieniem twoich pomysłów, życzeń i zachcianek.

Dzięki za uszczypliwość taka rada jest nieoceniona, prawdopodobnie nie wpadł bym na to... Poza tym jak byś wiedział z czego wynikają moje "zachcianki" to nie gadał byś głupot.

jest jeszcze strona humblehomemadehifi.

Przegladnij ta strone, na ta chwile wszystkie projekty sa jakby w archwum, ale jest kontak z tonym via email. Gosc odpowiada, wiec mysle ze moze udostepnil by ci wiecej info jesli cos cie zainteresuje. Ps. Nie wiem czemu narzekacie na projekty szczegolnie strone estetyczna u zaph przeciez design mozna dopracowac we wlasnym zakresie (nie zmieniajac pojemnosci, szerokosci skrzynek, i generalnego polozenia wysokotonowca) mozna wszystko upiekszyc

Skoro Misiomor ktory siedzi w temacie caly czas daje Ci do zrozumienia ze nie ma takiego dopracowanego darmowego projektu to tak jest.

Nikt Ci cudu nie zrobi .

Zwlaszcza za darmo

Kolega wyzej ma racje.

Chocby Kisiel robi projekty pod wymagania zamawiajacego.

Gdyby byl taki dopracowany projekt to by juz byla gromada klonujacych.

Zapkmniales jeszcze o Hurricane

Dzięki za uszczypliwość taka rada jest nieoceniona, prawdopodobnie nie wpadł bym na to... Poza tym jak byś wiedział z czego wynikają moje "zachcianki" to nie gadał byś głupot.

Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem tonu Twojej wypowiedzi. Masz jakieś kolmpeksy w tym kierunku?

Moja rada była jak najbardziej poważna. Niedawno znajomy miał ten sam problem. Zlecił wykonanie firmie kolumn pod siebie i według jego wskazówek. Ma kolumny o jakich zawsze marzył i wie że drugich takich nie ma nikt inny. Wybrał sobie przetworniki, kształt obudowy, kolor forniru, elementy zastosowane do budowy zwrotnicy... Ma kolumny dopasowane charakterem brzmienia do swojego zestawu audio oraz do jego pomieszczenia odsłuchowego.

Tak więc Twoja wypowiedź jest nie na miejscu i uważam że trochę krzywdząca w stosunku do mojej osoby.

Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem tonu Twojej wypowiedzi. Masz jakieś kolmpeksy w tym kierunku?

Moja rada była jak najbardziej poważna. Niedawno znajomy miał ten sam problem. Zlecił wykonanie firmie kolumn pod siebie i według jego wskazówek. Ma kolumny o jakich zawsze marzył i wie że drugich takich nie ma nikt inny. Wybrał sobie przetworniki, kształt obudowy, kolor forniru, elementy zastosowane do budowy zwrotnicy... Ma kolumny dopasowane charakterem brzmienia do swojego zestawu audio oraz do jego pomieszczenia odsłuchowego.

Tak więc Twoja wypowiedź jest nie na miejscu i uważam że trochę krzywdząca w stosunku do mojej osoby.

W takim razie przepraszam za ton, ale słowo zachcianki ma negatywny wydźwięk. Stąd taki a nie inny charakter wypowiedzi. Bo nie chodzi tutaj o moje kaprysy a sensowne rozwiązania :).

Co do firmy, to nie chcę płacić frycowego na które raczej mnie nie stać. Bo nie jest to 10% wartości elementów. Tylko dużo więcej.

Pozdrawiam Arczi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.