Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak do Magnat Quantum 505?

micubussi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam kolumny Magnat Quantum 505 i chcialbym dokupic do nich wzmacniacz.

Mimo, ze szukalem informacji na forum to w istniejacych tematach nie znalazlem odpowiedzi.

Widzialem, ze rozne Magnaty czesto sa laczone w "kitach" ze wzmakami Onkyo i Denonem.

Prosze poleccie mi jakis model/kilka modeli z ktorych warto wybierac.

Powierzchnia pokoju w ktorym graja te Magnaty to jakies 20-25m^2.

Muzyka/Film raczej 50%/50%. Nie uwazam sie za audiofila.

Lubie jak dzwiek z kolumn brzmi czysto i lekko, ale mimo to nie traci na dynamice i kicku,

szczegolnie u dolu. Słucham roznej roznej muzyki, troche dnb i hh, a zwykle numery pokroju

Stinga, Elisy, Muchy, Myslovitz i tym podobny pop/rock.

Kasa jaka chcialbym przeznaczyc na sam wzmacniacz jak najnizsza- powiedzmy adekwatna do wartosi kolumn.

Nie widze problemu w zakupie uzywanego sprzetu, ale chcialbym zeby mial pilota i wbudowane radio.

Na razie chce kupic sam wzmak, ale mile widziane propozycje wzmak+cd.

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/88680-jaki-wzmak-do-magnat-quantum-505/

Witam,

Posiadam kolumny Magnat Quantum 505 i chcialbym dokupic do nich wzmacniacz.

Kup dowolny wzmacniacz z regulacją tonów niskich. Te kolumny mają duże podbicie niskich tonów (w okolicach 100Hz) + naturalne podbicie podbicie pomieszczenia spowoduje popularne "buczenie". Spokojnie możesz odjąć 6 a nawet 9 dB na wzmacniaczu.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Kup dowolny wzmacniacz z regulacją tonów niskich. Te kolumny mają duże podbicie niskich tonów (w okolicach 100Hz) + naturalne podbicie podbicie pomieszczenia spowoduje popularne "buczenie". Spokojnie możesz odjąć 6 a nawet 9 dB na wzmacniaczu.

dobre dobre :) no to co .... za 150 zł masz byle jakiego pioniera ale ma regulację barwy wiec wiesz ... bedzie dobrze :)

zabawne rzeczy piszesz bmiara :) bez urazy

marantz pm 7001ki albo pioneer a607r

moim zdaniem lepiej marantz 7001KI !

dobre dobre :) no to co .... za 150 zł masz byle jakiego pioniera ale ma regulację barwy wiec wiesz ... bedzie dobrze :)

zabawne rzeczy piszesz bmiara :) bez urazy

Do tych kolumn wolałbym pioneera za 150 zł z regulacją niskich tonów, niż dowolnie drogiego innego wzmacniacza bez regulacji.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Przejrzalem wszystkie z poleconych mi modeli i przyznam, ze troche obawiam sie o moce, bo sa dosc niskie. Jedynie HK980 wyraznie wybija sie poza poziom.

Pojade go posluchac, ale obawiam sie, ze bedzie on zbyt miekki - nie znaczy slaby - do agresywnych parti dnb czy mocnego rocka. Widzialem, ze wzmak ten posiada b-wiring, ale czy posiada on dodatkowe wyjscie na suba ?

Ktos moze cos powiedizec o odsluchy tego wzmaka w trybie b-wiring?

Magnaty posiadaja taka opcje, ale ja nigdy nie mialem z tym stycznosci.

Jedynie HK980 wyraznie wybija sie poza poziom.

moc nieważna natomiast ważne brzmienie wzmaka wolę słabszy ładnie grający niż trzęsące sie kieliszki w kredensie, a hk 980 słuchałem z magnat monitor 1000 to wiem co piszę

Monitor to wogole co innego niz Quantum.

No nie wiem czy bedzie to dobre wyjscie. Te kolumny i tak maja dosc malo niskiego basu, a jeszcze jego skrecenie spowoduje totalna kaszanke. Jezeli ktos bedzie sluchal dosc glosno to fakt ze bas lubi podudnic, ale jezeli sluchamy na umiarkowanej glosnosci to nie trzeba nic skrecac, a nawet nie jest to wskazane.

?👈

moc nieważna natomiast ważne brzmienie wzmaka wolę słabszy ładnie grający niż trzęsące sie kieliszki w kredensie, a hk 980 słuchałem z magnat monitor 1000 to wiem co piszę

dokładnie ! jak chcesz mocy to kup wzmacniacz estradowy, jak chcesz dobrego brzmienia to kup dobry wzmacniacz. taki Nad 350 lub 352 spokojne napędzi te magnaty.

Przejrzalem wszystkie z poleconych mi modeli i przyznam, ze troche obawiam sie o moce, bo sa dosc niskie. Jedynie HK980 wyraznie wybija sie poza poziom.

Pojade go posluchac, ale obawiam sie, ze bedzie on zbyt miekki - nie znaczy slaby - do agresywnych parti dnb czy mocnego rocka. Widzialem, ze wzmak ten posiada b-wiring, ale czy posiada on dodatkowe wyjscie na suba ?

Ktos moze cos powiedizec o odsluchy tego wzmaka w trybie b-wiring?

Magnaty posiadaja taka opcje, ale ja nigdy nie mialem z tym stycznosci.

nie mysl narazie o subie tylko dobrej klasy wzmacniaczu ! jesli dobrze dobierzesz wzmak to sub ci nie bedzie potrzebny !

Idac za waszymi radami udalo mi sie dzis posluchac:

HK980

Denon pma710

marantz pm5004

yamaha as500

Niestety sluchalem ich w sklepie. Polaczylem je z glosnikami Canton, ale nie pamietam nazwy.

Byly podobne wymiarowo i tez 2,5 drozne. U gory na przedniej sciance mialy usytuowany tweeter, a pod spodem - jeden pod drugim - dwa srednio-niskie fi 170mm i otwor br z przodu kolumny.

Z tych 4 wzmacnieczy najbardziej podobal mi sie Denon pma710, a potem byl Marantz pm5004. Yamaszka trzecia, a HK.. no coz, zycie :)

Wg mnie Denon byl dosc szczegolowy i niegubil sie na scenie przy utworach z wieloma gitarami np. starej Chylinskiej. Przy spokojniejszych balladach Wilkow tez ladnie kontrolowal bas i nie przerysowywal gory. Marantz wydawal mi sie podobny tylko chyba mniej dynamiczny w dolnym pasmie, bez takiego kick'a jak w Denonie, ale tez ladnie. Yamaha nawet ujdzie, ale w prownaniu z dwoma powyzszymi, niestety slyszalnie slabsza. A HK.. Wszystko fajnie, ladny, fajna obsluga i strasznie zrownowazony w kazdym typie muzyki jaka na nim sluchalem. Tylko, ze wlasnie przez to "zrownowazenie" wydal mi sie taki nijaki, bez pazura. Poprostu poprawny, ale nic ponad to. Szkoda tylko, ze tak naprawde nie slyszalem tego u siebie i z moim zestawem.

Chcialbym teraz posluchac jeszcze Denona 7001 KI, a potem cos wybrac.

Pytanie tylko, czy moj wybor Cantonow, ktore wydawaly sie podobne do Magnatow (gabarytem i wielkoscia oraz iloscia glosnikow w kolumnie) byl choc w miare trafny? : )

o co chodzi, denon pma700? przecież za te kase masz pm 7001KI

Też polecam Audiolab 8000, a jeśli masz więcej kasy to 8200a, miałem kiedyś te kolumny i z tym wzmacniaczem grały wyśmienicie oczywiście w swoim segmencie cenowym,

Niestety na miejscu nie bylo 7001 KI wiec moglem posluchac tylko pma710..

Audiolaba nie moge nigdzie posluchac, a dodatkowo on chyba nie posiada pilota co niestety jest musem w moim leniwym przypadku :)

Kup nowy budzetowy,a za kilka tygodni sprzedasz za 40-50% wartosci i dalej bedziesz szukal.

Tymczasem mozesz miec za grosze wzmak, ktory jest zdecydowanie lepszy dzwiekowo od podanych perzez Ciebie, a ze nie ma pilota no coz przy takim budzecie warto isc na kompromis. Jesli sie nie spodoba sprzedasz bez straty badz z malym zyskiem i kupisz nowego denona lub marantza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Akurat jeśli już jakieś kolumny miałyby zagrać podobnie do magnata quantum 506 to najbliżej właśnie cantonom do tego. Słuchałeś zapewne serii gle 470. Brzmieniowo moim zdaniem magnaty lepiej, szczególnie góra. Ale w obu przypadkach podobna konstrukcja i aluminium jako membrany. Rzuć okiem na wspomnianego Marantza 7001KI. Mimo, że to starszy model to jednak klasowo zdecydowanie wyżej od tego czego do tej pory posłuchałeś.

Pozdrawiam,

Akurat jeśli już jakieś kolumny miałyby zagrać podobnie do magnata quantum 506 to najbliżej właśnie cantonom do tego. Słuchałeś zapewne serii gle 470. Brzmieniowo moim zdaniem magnaty lepiej, szczególnie góra. Ale w obu przypadkach podobna konstrukcja i aluminium jako membrany. Rzuć okiem na wspomnianego Marantza 7001KI. Mimo, że to starszy model to jednak klasowo zdecydowanie wyżej od tego czego do tej pory posłuchałeś.

Pozdrawiam,

Tak dla ścisłości,

forumowicz micubussi pyta o Quantum 505 a nie 506,

Akurat jeśli już jakieś kolumny miałyby zagrać podobnie do magnata quantum 506 to najbliżej właśnie cantonom do tego. Słuchałeś zapewne serii gle 470. Brzmieniowo moim zdaniem magnaty lepiej, szczególnie góra. Ale w obu przypadkach podobna konstrukcja i aluminium jako membrany.

Co z tego jak podobna konstrukcja jak brzmienie wogole inne. Srednica w Cantonach to porazka.

?👈

Przepraszam, chodziło mi oczywiście o 505, konstrukcyjnie to odpowiednik cantona gle 470.

Rafał, zgadzam się z Tobą, że Magnaty grają lepiej, co zresztą napisałem w poprzednim poście.

Tak wlasnie myslalem, patrzac na srebrne glosniki nisko-srednio i podobna piszczałke. Tylko ich uklad w kolumnie jest inny oraz otwor br z przodu.

Mam nadzieje ze MAgnaty beda grac lepiej, bo tam bylo lepiej niz jakies altusy, ale w kwocie 1k za sztuke ( bo tyle chyba byly cantony) to znalazlby cos lepszego.

Dzis jade do innego sklepu. Mam nadzieje, ze tam beda mieli tego marantza.

Czy naprawde Denon wg was ma tak kiepskie brzmienie? Wiem, ze jest on produkowny dla uszu europejskiego sluchacza, ale mnie sie jego dynamiczne i detaliczne brzeminie podobalo. Marantz 5001 byl delkiatniejszy w odsluchu, ale dla mnie niosl za malo hmm emocji? Tak bym to okreslil :) Jesli 7001 ki bedzie bardziej zdecydowane w swym graniu i zrobi to z wiekszym rozmachem w gorze i srednicy niz 5001 to moze sie zdecyduje.

Nigdzie nie mogę posluchać 7001, a juz o KI nie mowie. Dostepne są tylko modele od 7004..

Chyba zostane przy denonie 710, ew zgodze sie na odsluch zaproponowanego BLOCK V100.

Podobno jesli podobal mi sie Denon 710 to Block v100 moze wypasc duzo lepiej.

Osobiscie to pierwsze slysze o takiej marce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.