Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy telewizor dla rodziców, 32 cale

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zwracam się z prośbą do kolegów obeznanych z tematem. Liczy się jakość obrazu i to głównie z kablówki. Rzadziej dvd. Do tego przydałoby się kilka nowoczesnych funkcji typu czytnik USB. Nie oglądam telewizji, nie korzystam z kina domowego więc kompletnie się na tym nie znam. Rodzice dotąd używali kineskopowego Sony 25 cali które kupiłem im 15 lat temu. Obraz był na nim znakomity jednak padł niedawno kineskop. Czekam na odpowiedzi z konkretnymi modelami na które powinienem zwrócić uwagę.

Nie ma plazm 32 calowych. Telewizory w tym rozmiarze nie są idealne - większy wybór jest w przypadku 40-42".

Co lepsze zależy od preferencji. Jasny pokój - LED, ciemny pokój może być plazma....są wątki, gdzie toczy się nieustanna wojenka, każda technologia ma swoje wady i zalety :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie ma plazm 32 calowych. Telewizory w tym rozmiarze nie są idealne - większy wybór jest w przypadku 40-42".

Co lepsze zależy od preferencji. Jasny pokój - LED, ciemny pokój może być plazma....są wątki, gdzie toczy się nieustanna wojenka, każda technologia ma swoje wady i zalety :-)

A jakie jest Twoje zdanie? Zmierzyłem mniej więcej i 40 cali zmieści się. Pokój ma 20m2.

w przypadku kablówki, lepszy obraz uzyskasz na 42' plaźmie hd ready niż z 32' LCD/LED i to pomimo różnicy wielkości, można porównać nawet 2-3x droższe LEDy a wynik będzie podobny

do tego oszczędzisz tylko pieniądze, bo taka plazma to koszt ledwie 1400-1500zł (Panasonic 42cx3 lub jeśli usb - LG 42PT353, obraz podobny ze wskazaniem na LG) a średni pobór mocy ~100W

A jakie jest Twoje zdanie? Zmierzyłem mniej więcej i 40 cali zmieści się. Pokój ma 20m2.

Zmieści się, ja lubię wysokie LED-y akurat, plazma dla mnie jest za ciemna, ale jak ktoś lubi plastyczny obraz jak mawiają zwolennicy to można się zastanowić... prąd nie ma takiego znaczenia, bo to nie są jakieś mega -oszczędności, ale też bierze 2-3 krotnie więcej prądu jednak plazma.....no i trwałość też powinna mieć mniejszą, choć w dzisiejszych czasach różnie z tym może być....

Czy możecie coś napisać na temat plazmy LG 42PJ550?

Jak ostatnio przyglądałem się różnym TV to generalnie w przypadku plazm LG (wszystkich) zwraca uwagę bardzo słaba czerń w warunkach jasnego pomieszczenia (sklepu). Oczywiście w pokoju przy umiarkowanym oświetleniu sytuacja ulegnie zmianie, niemniej jak będzie jasno to może być nie najlepszy wybór, znacznie lepszy obraz miała w tamtych warunkach plazma panasa ST30 (bardziej kontrastowy, żywszy, z lepszą czernią).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dobrze zatem podsumujmy wymagania:

pokój 20m2, okno od południa, dużo światła w ciągu dnia

- wysoka jakość obrazu z kablówki (UPC), przyzwyczajenie do kolorystyki z kineskopu Sony Trynitron (jakieś topowe 25 cali, dałem wtedy niemało)

- złącze HDMI

- wyjście USB z odtwarzaniem filmów

- budżet: 3.000 PLN

Disco odradzam HD Ready. To była technologia przejściowa pomiędzy starym standardem 576i a obecnym Full HD 1080 i/p. Jeżeli już iść - to najnowsze rozwiązania. Bierz Full HD. Niektóre kablówki mają 1080i, więc HD Ready to taki "ni pies, ni wydra - coś na kształt świdra" (jak mawiał pewien zapomniany już polityk okresu minionego. Jutro może Rodzice zechcą oglądać BD, tam jest zawsze 1080p.

Plazma czy LCD - jak Koledzy zauważyli w innych wątkach toczy się nieustanna wojenka co lepsze. Każda z tych technologii ma swoich zwolenników. Obejrzyj sam, najlepiej w towarzystwie Rodziców (przecież to dla nich). Jeżeli LCD - to z podświetleniem LED. Plazma - za najlepsze uważane są Panasonic.

nie jest tak że większa rozdzielczość automatycznie zapewnia lepszą jakość obrazu

co z tego że tak naprawdę plazmy HD ready nie mają pełnego 720p, tylko 1024x768 skoro w przypadku sygnału SD czy nawet HD z satelity (bo to nie jest jakość blue raya, daleko do tego) odbierają lepiej ? na kanałach HD można postawić że jest remis, w przypadku tych z najlepszym sygnałem jak tvp hd, bbc hd może delikatnie będzie widać przewagę full hd, ale na kanałach SD plazmy hd ready czy to Panasonic czy LG dają bardziej wyraźny, ostrzejszy obraz z mniejszą ilością szumów w stosunku do tych full hd

przykład - plazma LG 42PJ350 na gorszym sygnale odbierała lepiej od mojej poprzedniej plazmy full hd Panasonica, jeszcze większa różnica jest między LG LX9500 (topowy LED) - obydwa na sygnale z C+ HD a PJ350 na kablówce

to samo widziałem jak obok siebie stały LG PT353 i PV350 na jakimś przeciętnym sygnale SD w sklepie, ładniej odbierała plazma hd ready

mimo wszystko dużo światła w ciągu dnia nieco dyskwalifikuje plazmy hd ready bo one nie mają żadnego filtra, wszystko się odbija jak w lusterku na ciemnych scenach, choć pewnie niewiele lepiej było na crt pod tym względem

najlepsza opcja w budżecie 3k to chyba Panasonic 42G30, LEDy pomijając słabsze SD nie zbliżą się pod względem naturalności obrazu do CRT Sony

jeśli nie przeszkadzały odbicia na crt to można zaoszczędzić i kupić LG PT353, w innym przypadku Panasonic 42G30

wszystko zależy od $ :)

Panasonic zapewni lepszy kontrast bez odbić zarówno w dzień (dobry filtr) jak i w nocy (lepsza czerń i przez to głębia obrazu), kusić może też 5 lat gwarancji

LG zaprezentuje łagodniejszy, mniej efektowny a bardziej stonowany obraz, bardziej "gładki" i mniej ziarnisty na kanałach SD, ale z gorszym kontrastem i odbiciami w ciemnych scenach

powiem tak, gdyby pokój był zaciemniony to do kablówki ten LG za pół ceny G30 opłacałby się zdecydowanie bardziej od Panasonica, a tak jednak chyba warto dołożyć

LEDy pomijając słabsze SD nie zbliżą się pod względem naturalności obrazu do CRT Sony

Właśnie LED-y (dobre) zbliżają się do najlepszych Trinitronów Made In Japan o dużym kontraście i prawdziwej śnieżnobiałej bieli i znakomitej ostrości, plazmy zbliżają się zaś do Trinitronów Made In England o dużo słabszym kontraście i kremowej bieli - mniej wyraźnym, "plastyczniejszym" obrazie....ale to oczywiście moje zdaniem, podobnie wiele LED-ów znakomicie radzi sobie z SD, lepiej lub nie gorzej niż plazmy....ferowanie jedynie słusznej prawdy jest przymiotem fanatycznych wyznawców plazmy, nigdy nie robią tego zwolennicy lCD, którzy dostrzegają o dziwo wady jednej i drugiej technologii.....

Obecnie nie bawiłbym się też absolutnie w hd ready...to tak jakby teraz kupować komputer z dyskiem twardym o pojemności 5GB - tak było i nie wróci więcej....

na jakimś przeciętnym sygnale SD w sklepie, ładniej odbierała plazma hd ready

Jeśli rozmycie uważamy za lepiej - to i owszem....VHS też lepiej na niej pójdzie :-)

nie jest tak że większa rozdzielczość automatycznie zapewnia lepszą jakość obrazu

Moim zdaniem: ma. Akurat tak się składa, że miałem okazję oglądać (w Japonii) testową transmisję Ultra HD 4500p (u nich HD to jest 1125i). Tego się nie da opisać słowami. To trzeba zobaczyć na własne oczy.

HD z satelity (bo to nie jest jakość blue raya, daleko do tego) odbierają lepiej ?

Z satelity przychodzi zazwyczaj 1080i. Zależy jak nadają, ale jakość na niektórych kanałach jest znakomita, prawie BD.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak prawdę mówiąc to na początku zastanawiałem się nad LEDem Sony. Ojciec ma kilka urządzeń tej firmy i był przekonany że TV będzie właśnie Sony ale zraziła mnie mała tolerancja sygnału z kablówki.

Rozmawialiśmy w Twoim wątku (o postępie w audio) co znaczyła kiedyś marka Sony, a co znaczy dziś. Wspomnienie dawnej świetności. Przed laty Sony z kineskopem Trinitron to była klasa sama w sobie i sama dla siebie, górna półka. Inne marki - były daleko w tyle. Dziś TV LED Sony są wyposażone w matryce, które produkuje Samsung. Signum Temporis.

Zarówno Don111, jak i ja mamy telewizory LG (Don ze znacznie wyższej półki). Mogę z pełnym przekonaniem rekomendować. LG w przeciwieństwie do innych stosuje matryce IPS. Wielu zarzuca im słabszy kontrast, ale jeśli TV ma lokalne przyciemnianie - problem ten jest rozwiązany. Natomiast IPS dają piękne kolory oraz umożliwiają oglądanie bez pogorszenia jakości pod znacznie większymi kątami. Nie trzeba jak w większości LCD siedzieć sztywno i dokładnie na wprost ekranu.

Pozatym LG mają bardzo dobre ustawienia fabryczne, tak więc Rodzicom odpadnie konieczność czasochłonnego i drobiazgowego kalibrowania, bo to zadanie dla hobbystów i pasjonatów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rozmawialiśmy w Twoim wątku (o postępie w audio) co znaczyła kiedyś marka Sony, a co znaczy dziś. Wspomnienie dawnej świetności. Przed laty Sony z kineskopem Trinitron to była klasa sama w sobie i sama dla siebie, górna półka. Inne marki - były daleko w tyle. Dziś TV LED Sony są wyposażone w matryce, które produkuje Samsung. Signum Temporis.

Zarówno Don111, jak i ja mamy telewizory LG (Don ze znacznie wyższej półki). Mogę z pełnym przekonaniem rekomendować. LG w przeciwieństwie do innych stosuje matryce IPS. Wielu zarzuca im słabszy kontrast, ale jeśli TV ma lokalne przyciemnianie - problem ten jest rozwiązany. Natomiast IPS dają piękne kolory oraz umożliwiają oglądanie bez pogorszenia jakości pod znacznie większymi kątami. Nie trzeba jak w większości LCD siedzieć sztywno i dokładnie na wprost ekranu.

Pozatym LG mają bardzo dobre ustawienia fabryczne, tak więc Rodzicom odpadnie konieczność czasochłonnego i drobiazgowego kalibrowania, bo to zadanie dla hobbystów i pasjonatów.

Prawie mnie przekonałeś;-)

Sam mam do fotografii dwie ręce lewe (w tym jedną krótszą), więc wierzę w co piszesz :)

Proponuję, aby Rodzice poświęcili trochę swojego czasu i przejdź się z nimi do jakiegoś marketu, gdzie można obejrzeć dużo modeli. Zainteresujcie się telewizorami LG oraz plazmami Panasonica. Jeśli Rodzicom nie zależy na 3D (ja tego nie lubię, uważam to za marketingowy bajer i świadomie w to nie poszedłem) - to propnuję bliżej przyjrzeć się LED LG 42LV5500 (mój) oraz plaźmie Panasonic TX-P42G30. Tylko koniecznie poproś piloty i sam ustaw wg gustu Twojego i Rodziców.

Pozdrowienia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sam mam do fotografii dwie ręce lewe (w tym jedną krótszą), więc wierzę w co piszesz :)

Proponuję, aby Rodzice poświęcili trochę swojego czasu i przejdź się z nimi do jakiegoś marketu, gdzie można obejrzeć dużo modeli. Zainteresujcie się telewizorami LG oraz plazmami Panasonica. Jeśli Rodzicom nie zależy na 3D (ja tego nie lubię, uważam to za marketingowy bajer i świadomie w to nie poszedłem) - to propnuję bliżej przyjrzeć się LED LG 42LV5500 (mój) oraz plaźmie Panasonic TX-P42G30. Tylko koniecznie poproś piloty i sam ustaw wg gustu Twojego i Rodziców.

Pozdrowienia.

Wielkie dzięki;-) Także pozdrawiam.

Tak jak Bobcat napisał G30 bądź LV5500, PJ550 nie kupuj (ja mam) problemy z czernią oraz zakolorowania na stopniach szarości niemożliwe do usunięcia a spowodowane jest to zbyt małą ilością odtwarzanych odcieni kolorów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak jak Bobcat napisał G30 bądź LV5500, PJ550 nie kupuj (ja mam) problemy z czernią oraz zakolorowania na stopniach szarości niemożliwe do usunięcia a spowodowane jest to zbyt małą ilością odtwarzanych odcieni kolorów.

W takim razie na którego stawiasz? LG czy Panasa?

Trudne pytanie Disco :) Witek jest miłośnikiem plazmy, ja - LED LCD.

Niebawem kupuję drugi telewizor (do salonu, LG stoi w pokoju A/V) i bardzo poważnie rozważam G30. Nie lubię mieć dwóch takich samych rzeczy w domu. Moim zdaniem obydwa dają obraz, który może się podobać.

Dlatego tak jak pisałem: obejrzyj z Rodzicami obydwa te modele w akcji. I nie na ustawieniach jakie personel marketu tam wprowadził, ale na Twoich.

W takim razie na którego stawiasz? LG czy Panasa?

Obraz na LCD z sygnałem SD (kablówka) jest gorszy od plazmy.

Stawiam na plazmę LG za rewelacyjny obraz z niskich rozdzielczości.

O 13:29 odradzasz plazmę LG.

O 14:01 stawiasz na plazmę LG.

Ktoś z Państwa rozumie o co Witkowi chodzi???

To chyba jakieś nieporozumienie wybierać telewizor HD pod kątem tego, jak się sprawuje na obrazach niskich rozdzielczości. To tak, jakby kupować samochód Lamborghini pod kątem tego jak się sprawuje w miejskich korkach.

na pewno bym nie polecał LED-a z niższej pólki bo producenci ostatnio nabierają klientów, montują stare matryce 50Hz i podają ze niby są 100Hz wymyślając jakieś parametry jak np CMR u samsunga 100Hz a telewizor jest faktycznie 50Hz sprzedawany jako 100Hz, u innych producentów w tańszych modelch ten parametr ma inny skrót

W trakcie usuwania konta.

Nie producenci, tylko Samsung. Owszem, robią takie oszustwo o którym pisze Bogdan. Mają CMR (Clear Motion Rate) i robią nim klientom przysłowiową "wodę z mózgu". Nie jest to bowiem dodatek do zwiększonej częśtotliwości odświeżania, ale jej substytut. Mało kto zauważa, że ów CMR nie jest w Hz (jak powinna być częstotliwość odświeżania ekranu), ale jest to goła, niemianowana liczba: 100. Natomiast są to telewizory 50 Hz, nad czym spuszcza się zasłonę wstydliwgo milczenia.

Omawiany tu model LG 42LV5500 ma częstotliwość odświeżania 100 Hz i Motion Clarity Index (MCI) 500. MCI to jest taki odpwiednik CMR, ale w LG jest on uzupłenieniem 100 Hz, a nie czymś zamiast.

O 13:29 odradzasz plazmę LG.

O 14:01 stawiasz na plazmę LG.

Ktoś z Państwa rozumie o co Witkowi chodzi???

To chyba jakieś nieporozumienie wybierać telewizor HD pod kątem tego, jak się sprawuje na obrazach niskich rozdzielczości. To tak, jakby kupować samochód Lamborghini pod kątem tego jak się sprawuje w miejskich korkach.

O 13:29 piszę tylko o PJ550.

O 14.01 piszę o droższych modelach tegoż producenta

discomaniac71 dobrze zrobi jak kupi G30.

Bobcat, widzisz, ze swojego "stołka" nie obejmujesz wszystkiego i dlatego coś trudno Ci zrozumieć.

Telewizor 1920x1080 gorzej przeskaluje sygnał SD do swojej natywnej rozdzielczości niż Tv o rozdzielczości 1024x768 więc na tym drugim mimo mniejszej rozdzielczości będzie lepiej widać.

Te plazmy LG i Panasa to jest full HD czy HD ready?

Panas G30 jest Full HD, jaknajbardziej.

Telewizor 1920x1080 gorzej przeskaluje sygnał SD do swojej natywnej rozdzielczości niż Tv o rozdzielczości 1024x768 więc na tym drugim mimo mniejszej rozdzielczości będzie lepiej widać.

Czy każde przeskalowanie obrazu degraduje go? I jeśli przeskaluje 576i na 768p to mniej zdegraduje niż przeskalowując do 1080p? Teza bardzo, ale to bardzo dyskusyjna. Zależy jak nadają (z jakim bitrate). Podawałem Ci przykłady stacji satelitarnych z Dalekiego Wschodu emitujące w SD, a obraz (na telwizorze Full HD) rewelacyjny. Pewnie, że nie jest to obraz Full HD. Ale wiele mu nie brakuje.

Pozatym podtrzymuję to, co powyżej napisałem. Kupowanie telewizora HD kierując się kryterium jak odtwarza SD to jest Teatrzyk Absurdu wg Sławomira Mrożka. A doradzanie Koledze z Forum aby poszedł w zanikającą, schyłkową technologię przejściową (HD Ready) uważam za mało eleganckie. Jeśli Rodzice Disco zechcą kupić sobie odtwarzacz BD i oglądać takie płyty - to mając HD Ready skazani będą na gorszą (i to znacznie) jakość obrazu niż gdyby mieli wszystko Full HD.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panas G30 jest Full HD, jaknajbardziej.

Czy każde przeskalowanie obrazu degraduje go? I jeśli przeskaluje 576i na 768p to mniej zdegraduje niż przeskalowując do 1080p? Teza bardzo, ale to bardzo dyskusyjna. Zależy jak nadają (z jakim bitrate). Podawałem Ci przykłady stacji satelitarnych z Dalekiego Wschodu emitujące w SD, a obraz (na telwizorze Full HD) rewelacyjny. Pewnie, że nie jest to obraz Full HD. Ale wiele mu nie brakuje.

Pozatym podtrzymuję to, co powyżej napisałem. Kupowanie telewizora HD kierując się kryterium jak odtwarza SD to jest Teatrzyk Absurdu wg Sławomira Mrożka. A doradzanie Koledze z Forum aby poszedł w zanikającą, schyłkową technologię przejściową (HD Ready) uważam za mało eleganckie. Jeśli Rodzice Disco zechcą kupić sobie odtwarzacz BD i oglądać takie płyty - to mając HD Ready skazani będą na gorszą (i to znacznie) jakość obrazu niż gdyby mieli wszystko Full HD.

Skłaniam się ku Panasowi. Czy obejmuje go gwarancja 5 lat czy 2? Nie wiem czy nie jest różnie u różnych sprzedawców. Bobcat dzięki za troskę;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.