Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka Audio-Technica AT F3 do Clearaudio Emotion?

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup pierwszej wkładki typu MC do gramofonu Clearaudio Emotion. Myślę wstępnie o AUDIO-TECHNICA AT F3/III MC lub ewentualnie o innej z pułapu cenowego do 1000zł. Jak Koledzy sądzą, czy to jest dobry wybór na początek "zabawy" z wkładką MC?

Do AT F3 przekonują mnie dobre opisy w sieci oraz optymalny, eliptyczny szlif igły. Może ktoś z Kolegów ma już doświadczenia z tą wkładką?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-0-36792300-1322637605_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Violet,

na alle są dwie AT-O9 w wersji II i III - różnią się podatnością (sprawdź na vinyl engine) ale charakter brzmienia maja prawie ten sam. O9 jest doskonałą wkładka, kosztującą normalnie 500GPB a tu masz ceny bardzo okazyjne. Jeśli pasuje parametrami do Twojego ramienia to nawet przez chwilę się nie zastanawiaj. F3 to cienki Bolek przy O9.

@masza1968, ale czy mój gramofon, w zasadzie budżetowy, nie będzie za "słaby" do tej wkładki AT-09? Katalogowy koszt samej wkładki AT-09 to połowa katalogowej ceny gramofonu Emotion.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Violet, gramofon to tylko napęd. Sprawdź, która z nich pasuje (II do ciężkich ramion, III do średnich i lekkich).

Przy wkładkach MC nie martw się o gramofon tylko o pre.

Jaka jest efektywna masa Twojego ramienia?

Ramię to Satisfy Aluminium Emotion. Z tego co czytam, to ma długość efektywną 9 cali, waży 215g i "przyjmuje" wkładki o masie od 2,5g do 17g. Nie wiem jak należy obliczyć efektywną masę ramienia, a producent nie podaje tej wartości w instrukcji.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ramię to Satisfy Aluminium Emotion. Z tego co czytam, to ma długość efektywną 9 cali, waży 215g i "przyjmuje" wkładki o masie od 2,5g do 17g. Nie wiem jak należy obliczyć efektywną masę ramienia, a producent nie podaje tej wartości w instrukcji.

Nie musisz obliczać .To ramię ma ok .9 gram masy efektywnej .Czyli nie za ciężkie, nie za lekkie. Miałem gramofon clearaudio performance z ramieniem satysfy carbon i myślę że wersja aluminiowa ma taką samą masę.poz. miniabyr.

pomocnik:

Ukryta Zawartość

trzymaj się częstotliwości 8-12hz ze wskazaniem na 8-10hz

bardziej pasuje oc3

satisfy ze źle dobraną wkładką rżnie winyl niczym -kuba rozpruwacz-

czytaj -niszczy płyty-

co ciekawe inne ramiona którch słuchałem nie sa tak wrażliwe na dobór właściwej częstotliwości rezonansowej

aaa i żeby ten szlif pokazał co potrafi wymaga naprawdę referencyjnego ustawienia, żadnych półsrodków

pozdr.

Ukryta Zawartość

Trochę teraz mam większy mętlik w głowie, niż przed założeniem wątku :)

Co to za wkładka 0C3?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

trzymaj się częstotliwości 8-12hz ze wskazaniem na 8-10hz

bardziej pasuje oc3

Wg tabeli z vinyl engine OC3 dla ramienia 9g ma 13Hz czyli średnio. OC9III wychodzi znacznie lepiej a nawet idealnie - 9Hz i jest do kupienia za okazyjną cenę. I gra pięknie.

http://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator_results.php?m=Audio%20Technica+AT-OC9%20III&cm=8&dc=18&search=search

http://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator_results.php?m=Audio%20Technica+AT-OC3&cm=8&dc=9&search=search

tak to jest jak człowiek uczy pisać się z laptopa w trasie ;)

myślami bylem z oc 9 III

howgh

i jeszcze mnie naszło

at oc 9 III z alledrogo

miałek kontakt z tym sprzedawcą, kupowałem też wkładkę u niego

Polecam

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Głupio Violet zrobiłeś kupując F3 mając na Alle 9III za 1300 zł (zamiast 500GBP) ale Twoje pieniądze, Twój wybór.

Między tymi wkładkami jest kolosalna różnica. Nie dość, że F3 jest dźwiękowo dużo słabsza to na dodatek średnio pasuje do Twojego ramienia.

Ale jak to mój Ś.P. dziadek mawiał - mądry rad nie potrzebuje a głupi i tak nie posłucha :)

Masza, dzięki za rady. Kupiłem to co, kupiłem. Nie mam zaufania do "macanych" wkładek z Allegro. Otrzymałem nową wkładkę oryginalnie zapieczętowaną od polskiego dystrybutora Audio-Technica, który twierdzi, że ta wkładka jak najbardziej pasuje do ramienia Satisfy mojego gramofonu. Poza tym, nie chcę wydawać 3000zł za nową wkładkę, kiedy za sam gramofon (z pokrywą) zapłaciłem 6000zł. Coś mi tu nie gra w proporcjach. Być może, kiedy dojdę powoli do klasy Twojego analogowego systemu, zmienię punkt widzenia :)

Pozdrowienia.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Violet, OK. Oby okazała się strzałem w dychę u Ciebie.

Polecałem Tobie 9III tylko dlatego, że ją mam i wiem co potrafi (słyszałem też F3 ale nie na moim napędzie). Szczerze napiszę, że bardzo niewiele różni 9III od Dynavectora DV-XX2 za prawie 7k zł. Cena 9III na Alle była (bo widzę, że wkładka już zniknęła a została tylko 9II) zabójczo dobra. Dodatkowo fubb wspomniał, że miał do czynienia z tym sprzedawcą i wszystko było OK.

A co do dopasowania - jeśli miniabyr ma rację z masą efektywną Twojego ramienia to dystrybutor powiedział Tobie to co chciałeś usłyszeć a nie koniecznie zgodne z prawdą (patrz na tabele, które przytoczyłem w poprzednich postach).

Generalnie i tak z niecierpliwością czekam na Twoją opinię o F3. Wszystko zależy od całości a nie samej wkładki. mam nadzieję, że będzie dobrze.

Pozdrawiam

taka delikatna dygresja ...

dystrybutor powiedział Tobie to co chciałeś usłyszeć a nie koniecznie zgodne z prawdą

święte słowa

dystrybutorzy zazwyczaj 'wciskają na siłę' to co mają na stanie

wychodzę z tego założenia, że jak czegoś nie rozumiem i nie umiem to się douczam, a nie zdaję się na 'łaskę' kogoś innego, a już broń Boże dystrybutora

Violet, nie bierz moich słów do siebie , bo nie miałem na celu Cię atakować a jedynie delikatnie za-spamować

także życzę Ci zadowolenia z nowego zakupu

pozdrawiam

audiokarma.org

Zdam relację z postępów implementacji nowej wkładki, która ma jeszcze, jako nowość, umiarkowane w ilości opisy.

jeśli mogę ;)

violet ;

w tym przypadku słowo "macane" jest nie na miejscu

druga rzecz

nie wiem skąd takie stopniowanie u Ciebie

właśnie ,że kupując taki gramofon za 6kzł możesz spokojnie wieszać na nim tak drogą wkładkę ,satisfy to uciągnie, mimo że nie jest to ramię "super duper" to jednak z pod ogona sroce nie wypadło, trzeba trzymać sie tylko częstotliwości rezonansowej i naprawdę zaspiewa, producent -siary- nie robi montujac je w gramofonach powyżej 10kzł

idac dalej jest dla mnie oczywiste ze kupując przyzwoity napęd za kilka kzł jak tylko będę miał mozliwość powiesze na nim spasowaną wkładkę możliwie jak najdrozszą.

swego czasu majac budżetowego -pijejowego- perspectiva 2, a wiec totalnie beznadziejny kawałek akrylu uważany tutaj za antygramofon, podwiesiłem pod jeszcze bardziej "beznadziejne" ;) ramię 9cc wkładkę która była droższa od całego werka i co, ano tak mnie naszło w porównaniaach, że koledzy (bez urazy) z działu szyfrowego 1210 mogą zakładać setki wątków jak -mi fajnie gra-

a ja i tak wiem swoje :)

-

bo na wkładce się nie oszczędzi -niestety

to już chyba pisałem

i porzadni producenci wkładek za większe pieniądze dają faktycznie więcej ,czasami nawet dużo wiecej, choć wyjatki od regóły są jak wszędzie są wkładki za 2-3kzł które gaszą 3 krotnie droższych konkurentów .

pozdr.

Dziękuję jeszcze raz za podpowiedzi. Szukałem nowej wkładki MC w pułapie do 1000zł - od czegoś trzeba zacząć. Niewykluczone, że za jakiś czas kupię inną wkładkę (droższą) do Emotion, o ile zabawa ta okaże się dobrym tropem oraz nie zmienię wcześniej gramofonu :)

PS. Nie mam nic do polecanego sprzedawcy na A. Wolałem jednak nabyć wkładkę od dystrybutora, czyli z transparentnego źródła z gwarancją, paragonem, etc.

• 3 tygodnie później...

swego czasu majac budżetowego -pijejowego- perspectiva 2, a wiec totalnie beznadziejny kawałek akrylu uważany tutaj za antygramofon, podwiesiłem pod jeszcze bardziej "beznadziejne" ;) ramię 9cc wkładkę która była droższa od całego werka i co, ano tak mnie naszło w porównaniaach, że koledzy (bez urazy) z działu szyfrowego 1210 mogą zakładać setki wątków jak -mi fajnie gra-

a ja i tak wiem swoje :)

A ten 1210 to był ustawiony jak należy?

Proszę, nie traktuj tego jako zaczepkę, tak tylko pytam, bo ostatnio w jednym z wątków wyszło na jaw że Yul wydaje opinie o gramofonie nie wiedząc nawet że można w nim ustawić azymut. Trudno się dziwić że mu nie grało”.

Nie przeszkodza mu to jednak w wylewaniu kolejnych wiader pomyj przy każdej okazji...

Who's Afraid of Music?

• 3 tygodnie później...

Moje wrażenia a propos AT-F3/III MC opisałem tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Violet: co do montowania wkładki, to ja kabelki zapinam przed założeniem wkładki na ramię, wygodniej, bo można pokręcić wkładką na ile kabelki pozwalają.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.