Skocz do zawartości
IGNORED

Accuklon P-7100

Rekomendowane odpowiedzi

Robert czy Ty stosujesz te kondy 330nf czy też zmniejszasz ich wartość? a 150 pf? tez dac miejsze?

Nie nie stosuje tych kondów w miejsce diod, bo spełniają one marnie funkcje. Powinny być tam prawidłowo diody, bo wtedy one zapobiegają zjawisku samoindukcji.

A wartość 150pF na koncówkach mocy nie powinna być zmieniana.

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Robert co ty piszesz !! w orginale są kondy i niech tak zostanie .Gain jest bardzo fajnie zaprojektowany i nie ma co tu kombinowac . I tak juz namieszalismy zmieniając ich konsyrukcje .Trzeba ciąc scieżki na unb .

Opisze jak są załączane przekażniki

Przy przełączniu przełącznikia załączone są.

przy -12dB RY2 i RY5

Przy -6dB RY2 i RY4

Przy -3dB Ry4 i RY5

Przy Max pracują wrzystkie .

Chłopaki jeszcze jedna uwaga dotycząca trafa ,nie stosujcie zadnych podwójnych uzwoneń (osobno zasilanie dla lewego i prawego kanału )Ponieważ Np.trafo 800 wat 4x 60 vac daje po 400w na jeden kanał a to stanowczo za mało (trafo burczy )Ja swoje oddałem do poprawki a mom takie samo jak Mar70 i Robertus . Musi byc conajmniej 1000w i tylko jedno uzwojenie.Druga spraw napiecia podane w serwisówkach są błędne .musi być tak

2x60VAC ok 1000W lub więcej najlepiej 1500W

2x54VAC ok 200W

2x22VAC ok 20w

1x22 VAC ok 20W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

Tomek napisał

2x60VAC ok 1000W lub więcej najlepiej 1500W

2x54VAC ok 200W

2x22VAC ok 20w

1x22 VAC ok 20W

To jak to jest

Wyższe napięcie idzie na stopień końcowy, a nie na sterujący ??

To jak to jest

Wyższe napięcie idzie na stopień końcowy, a nie na sterujący ??

Sory pomylilem sie ..

2x60VAC ok 200W

2x54VAC ok 1000W

2x22VAC ok 20w

1x22 VAC ok 20W

Robert co ty piszesz !! w orginale są kondy i niech tak zostanie

Tomek zgadza się.

Przy przekaźnikach w orginale są kondy 330nF, może tak pozostać.

Ale chodzi mi oto że diody lepiej tu się nadawają. Może maiało to też związek że przekaźniki nie są zasilane względem masy analogowej, bo nie są. (dobrze pomyśleli chłopcy) Tylko między skrajnymi napięciami +-24V. Zastanawiające.

Co prawda zmontowałem płytkę preampa z Accu i sprawdzałem zasilania - praca ok, jednak nie patrzyłem na ten selektror Gain na przekaźnikach.

Dobrze że pokazaleś innym jak należy połaczyć ścieżki.

Bardzo druzgocące jest to, że nasze trafo z dzelonymi uzwojeniami nie chce poprawnie prcować tylko ci Tomek buczy.

A przy jednym uzwojeniu dal obydwu płyek rozumiem problemy ustały ? Może koncówki uzwojeń (cztery osobne) nie były kolejnością połączone ?

Co do trafa. Panowie napięcie 2x60VAC dać o mocy ok 100W zamiast 200 !!!

Reszte mocy dołożyć to uzwojenia 2x54VAC. Tam to są prądy i czym większa wydajność tym lepiej. Na uzwojeniu 2x60V jedna koncóka bierze tylko ok100mA.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Tylko czy to sa napiecia na biegu jalowym, czy przy obciazeniu? Bo moga wyjsc sensacje.

Odpowiem na twoje pytenie tak.W servisówce napięcia sa takie 2x57Vac na końcówke po wyprostowaniu powinno być -/+75VDC a jest prawie 80VDC na obciążonym wzmacniaczu Czyli jest błąd w servisówce .Tak samo jest z zasilaniem driverów 2x65VAC powinno być +/- 85VDC a jest ponad 91VDC . Zresztą w tych servisówkach jest o wiele wiecej błędów .Ale sa do wykrycia wiec spokojnie .wzmacniacz dziala za pierwszym razem ale zalecam jako pierwszą czynnośc w skladaniu ,uruchomienie zasilacza .Reszte układu uruchomicie bez problemu .

Moim zdaniem podane przezemnie napiećia bedą ok .

Tu macie jak podłączyć zasilanie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

Panowie, a pomierzcie jeszcze napięcia w sieci. Mogą się zmieniać 230V +/-10%, co się też przekłada na zniamy na wtórnym. Czyli jak będziemy mieli 5% wyższe napięcie w sieci,

to też o 5% będzie wyższe po wyprostowaniu. Czyli zamiast 75V będzie prawie 79V. A przy 10% ponad 82V. Tak samo może być w drugą stronę. To normalne.

Serwisówka zakłada napięcia znamionowe.

System gra dobrze, albo nie....

Co prawda składam E-550 i dawno miałem o to zapytać- na rozbieranych fotkach Accu no i na zaprezentowanym wyżej fragmencie schematu jest mostek po pierwotnej stronie na N. Stosuje to ktoś? W sieci widziałem podobne rozwiązania tyle że dodatkowo przy tym mostku był kondensator sporej pojemności. W E-550 wygląda na ....max 1 uF.

Zobaczcie, że główne kondensatory C002 i C003 są na 80V a na nich napięcie 75V.

Więc powinno się liczyć napięcie z transformatora do napięcia trochę poniżej napięcia znamionowego kondensatora. Przy przekroczeniu 80V kondensatory nie wybuchną ale można skrócić ich żywotność. A było by szkoda, bo te akurat są drogie.

Właśnie przetestowałem działanie przekaźników wyboru GAIN na pre i faktycznie jak Tomek wspomniał nie działają pod dołączonym 12V.

Zaznaczył też, że pomimo fajnej zwartej konstrukcji jest dosyć zmienona konstrukcja preampa.

W orginalnym Accuphase jak mówiłem (widać na scheamacie) przekaźniki sa dziwnie zasilanie bez masy z użyciem skrajnych napięć + - 24V.

Chłopaki celowo nie chcieli mieszać w już gotowym układzie i puszczać masy zasilania ich po masie sygnałowej.

Z racji tego że na płytkach preampa po modyfikacji (wyrzuceniu trybu mostkowego itp) zastosowano mój pomysł.

Czyli zaprojektownia po dwóch stronach płytki odpowiednich wylewek masy. Jednej typowo sygnałowej, a drugiej gdzie spotykają sie zasilania. ( no lepiej już sie nie dało :))

Poprzez moją koncepcję jestem zobowiązany wobec was zbadać problem... A problem się rozwiązał.

Informuje, że nie trzeba łączyć, ciąć żadnych ścieżek na płytce preampa do P-7100 !

Miałem czas zbadać sprawę.

Wystarczy zamienić rezystory R22,R17,R14 na wartości np. 33R i wszytko działa bez najmniejszego problemu.

Układ sprawdzony !

Sam zdziwiłem się jak to możliwe, by układ nie zadziałał.

Jak mówilem w orginalnym Accu celowo nie chcieli puszczać mas zasilań przekaźników po masie sygnałowej.

Tutaj postanowiłem rodzielić masy, przekaźniki są połączone wyłącznie od masę od zasilania. Tomek dobrze sprawdzał połaczenia.

W tym przypadku wystarczą zmiany na niewielkie rezystory - zasilanie orginalne 12V idzie na przekaźniki i OK.

Nawet jest w tym celu zasugrowałem osobny stabilizator 12V do samych przekaźników.

W Accu z racji wzięcia skarajnych napięć (48V) zatoswano siłą rzeczy duże wartości rezystorów (3.3k) ograniczających prąd przekaźniczków, których cewki biorą zaledwie ok 10mA.

Zatem wszytko z przekaźnikami i płytką pre jest jak najbardziej w porządku.

Ponieważ macie różne przekaźniki, weźcie też pod uwagę rezystancje cewek. Nie wiem jak jest u was, ale zwykle przekaźniki zasila się ze źródła prądowego i rezystory dobiera się tak, aby przy zadanym połączeniu (uwględniając także rezystancje cewek - są w Datasheetach) na każdej cewce było wymagane napięcie. Warto pamiętać, że w większosci przyopadków, cewki np. na 12V będą się już przełączać przy np. 8-9V, te informacje też są w datasheetach.

Zresztą, można i bez źródła, byle policzyć ile napięcia się odłoży na cewkach/cewce... (dlatego istotna jest ich rezystancja)

barmanekm
Co ty piszesz o zamiennikach, miałeś te przekaźniczki w ręce ? Tak należy o nich mówić.

One mają taki nietypowy rozstaw nóżek i są naprawdę małe. Nie sądze by pasowany inne zamienniki, raczej będą orginały od NECa. Poza tym są wysokiej klasy hermatyczne do połączeń niskosygnałowych.

A nawet jeśli byłby jakiś ich zamiennik - są tak miniaturowe, że prąd cewek nie bedzie się dużo różnił.

Ten problem tu po prostu nie istnieje !

Przekaźnki są zasilane z osobnego źródła 12V na stabilizatorze 7812, bez względu czy pobór prądu byłby 10, 15, czy 20mA zawsze dostaną ok12V na cewki.

czyli w miejsce diody d6,d8,d15 wstawiam diody czy kondensatory 330n?

Mogą być kondy, ale radzę diody 1N4148 czy BAV21.

Spoko... mam takie miniaturowe Takamisawy (<1cm), są też NECi i różne. Nie pisałem o konkretnie o Waszym problemie tylko o tym jak się projektuje układy przekaźnikowe. Rezystancja cewki, jest wtedy równoważnym elementem jak rezystory.

Nie wiem jakie macie tam te NECi, ale np takie na 12mm (jakieś przykładowe, nieistotne) mają 160ohm rezystnacje cewki. I wtedy w zależności jakie jest napięcie, jak są połączone (niezależnie, szeregowo, równolegle) dobiera się wartości rezystorów. Proste.

Panowie pomóżcie proszę...czy to się nada jako zamiennik neca

Ukryta Zawartość

rozstaw pinów pasuje

to są przekażniki nornalne ,te neki to chyba bistabilne ,ale w tym układzie to jest nie ważne bo i tak napięcie po załączeniu cały czas jest

Ukryta Zawartość

barmanekm
W innych układach i przedewszystkim innych przekaźnikach o dużych rozbierznościach to oczywiście masz racje.

Chodzi oto że wprowadziłeś niepotrzebny zament, bo odezwały mi sie dwie osoby na PW czy trzeba zmeniać zródla prądowe do innych przekaźniów, jak mają to dobrać ?

slawek.xm

Jak najbardziej pasują, nie jest to NEC ale też sprawdzona firma.

No to sorry za zamieszanie Robertus, ale wtrące jeszcze 3 grosze odnośnie przekaźników i ich wpływu na dźwięk (o ile są w torze sygnału). Może być żaden (dobry przekaźnik) lub rujnujący (zły przekaźnik). W ostatniej książce Cordella (albo Selfa - nie chce mi się teraz szukać) gość pomierzył kilka przekaźników na zabezpieczeniu wyjścia (czyli większych) i ich wpływ na THD był duży. Dobre przekaźniki, nie miały wpływu na zniekształcenia a słabe potrafiły dać coś ok 1% THD!!! Tak samo może być jak przekaźnik teoretycznie dobry się nieco przypali lub skoroduje...

Przekaźniki małosygnałowe co prawda na przyjaranie nie są narażone, ale na korozje lub słabą jakość to i owszem i tutaj ich wpływ może być jeszcze bardziej istotny. Podsumowując - tak jak pisze Robertus na przekaźnikach nie oszczedzać. Odpowiednie modele NEC'a, OMRON'a, Takamisawy... lepiej dmuchać na zimne...:)

Sprzedaje elementy do P- 7100.

Płytki końcówki 2szt

Płytka pre 1szt

Mostki 4sz

Tranzystory końcowe oryginalne parowane 24 pary

info na PW

Ukryta Zawartość

post-9489-0-64961800-1332698105_thumb.jpg

post-9489-0-60208500-1332698147_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Panowie co to za pola tp1 tp2 ? na jednym ze zdjęć widzę złącze co tam podłączmy?

czy są rezystory oprocz r8,15, 16, 77, 78, oraz 0,47 /3w które wymagają większej mocy niz 0,25 wata?

TP1 lub TP2 bez znaczenia (bo obydwa połączone tak samo) służą do pomiaru prądu spoczynkowego.

Większość powinna być 0,5W.

Tak wogóle to 0,25W w ogóle trudno teraz dostać o noramlnych rozmiarach. 0,25-0,3W Powinny byc te od prestabilizatorów (miniaturowe)

.

Gość

(Konto usunięte)

dzięki Panowie. dostałem spis elementów ale nie ma tam wszystkiego.... i oczywiście nie mam schematu... ucze sie wszystkiego.. moj kumpel elektronik amator obejrzał płytki i stwierdził ,ze chce popełnic sepuku... ale zobaczymy...

czy w miejsce c3 mogę wsadzić mkse?

• Pokaż nowe odpowiedzi