Skocz do zawartości
IGNORED

System audio 5.1 + Amplituner Co wybrać?

mrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Jestem nowy na forum i chciałbym zasięgnąć waszej pomocy.

Chcę kupić system 5.1 w 40% do filmów i 60% do muzyki(głównie jazz, funk i rock).

Zależy mi na czystości dźwięku, dobrym czystym basie i nowoczesnym designie.

Ma on się znajdować w salonie 40m^2 otwartym z jednej strony na resztę domu. Umeblowany aczkolwiek jest niewielki pogłos z tej otwartej ściany.

Wiem że ciężko jest znaleźć ładny system dlatego zwracam się o pomoc.

Chodzi mi więc o nowoczesne wykończenie. Ewentualnie, jeżeli nic takiego nie ma, pasowałoby też audio w kolorze drewna Jatoba.

Szukam do tego też amplitunera. Musi mieć wejście HDMI do podłączenia dekodera n-ki i playstation 3.

Mam zamiar używać PS3 do odtwarzania blu-ray i blu-ray 3D.

Powiedzcie mi czy da się dobrze nagłośnić taki pokój i jakie jest najlepsze wyjście między ceną a jakością.

Chcę przeznaczyć na sprzęt do 12 tys ale jeżeli pokażecie coś czego nie znalazłem, to może rozważę większą kwotę.

Wielkie dzięki, Pozdrawiam

Słuchałeś Monitor Audio ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wspaniałe kolumny :)

Możesz jeszcze zobaczyć KEfy

Ukryta Zawartość

ewentualnie jak ma być mega wypas

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lexusiatko bardzo fajne kolumny zaproponowałeś ale chyba ciężko będzie za 12k złożyć z nich 5.1 i do tego ampli :)

Moim zdaniem fajnie mógłby zagrać Marantz (bardzo dobra stereofonia w amplitunerach KD). Co do kolumn to rzeczywiście wspomniane tu MA RX grają fajnie, pytanie tylko o kwotę całego setu. Chyba, że wybrać lepsze fronty a resztę np z serii Bronze.

Chcę przeznaczyć na sprzęt do 12 tys ale jeżeli pokażecie coś czego nie znalazłem, to może rozważę większą kwotę.

Widać że ma być dobry sprzęt, dlatego zaproponowałem (to moja opinia oczywiście) dobre kolumny a nie tak zwane pierdziawki.

40 m2 nie będzie łatwo obsłużyć mniejszymi kolumnami. Tu masz komplet 5.0

Ukryta Zawartość

Z czasem doupić suba i będzie zachwyt jakich mało :)

Z ampli jak dobrze kolega wyżej wymienił może być model SR 6006 od MArantza.

Jak ma być taniej to pisz będziemy szukać za mniejszą cenę.

Oczywiście jak każdemu polecam odsłuch, najlepszym doradcą jest nasz słuch. ;P

Ukryta Zawartość

Być może nie podam konkretnych modeli, ale odnośnie połączenia audio i stereo warto rozważyć:

1) kupno ampli kd z wyjściem pre out i wzmaka stereo z wejściem main in (możliwość pracy w trybie końcówki) - pozwoli to na zasilenie frontów w KD z osobnego wzmaka stereo, a w przypadku chęci słuchania muzyki będziesz miał pełnowartościową integrę stereo do napędzania frontów.

2) przy kolumnach skupiłbym się na jak najlepszych frontach - one odpowiedzialne są za dialogi i 80% akcji w kd, oraz za 100% dźwięku w stereo. Do tego dokupiłbym za to co zostanie resztę głośników i suba, pamiętając, że te głośniki to tylko efektowe uzupełniacze. Konkretnie max to bym przeznaczył na efektowe i suba to jakieś 2 tys. Resztę na kolumny i wzmacniacze kd i stereo.

Powrót po dłuższej przerwie...

2) przy kolumnach skupiłbym się na jak najlepszych frontach - one odpowiedzialne są za dialogi

To ciekawe, zawsze myślałem, że przy dźwięku wielokanałowym to głośnik centralny odpowiada za dialogi i dlatego jest równie ważny jak dobre fronty (zaznaczam - przy wielokanałowym KD), ale jak widać człowiek całe życie się uczy...

To ciekawe, zawsze myślałem, że przy dźwięku wielokanałowym to głośnik centralny odpowiada za dialogi i dlatego jest równie ważny jak dobre fronty (zaznaczam - przy wielokanałowym KD), ale jak widać człowiek całe życie się uczy...

Racja racja, zagalopowałem się. Chodziło mi jednak o to, że w związku z faktem, iż autor więcej słucha muzyki fronty będą ważniejsze. Ponadto nie oszukujmy się - reprodukowac dialogi w zadowalający sposób potrafi większość centralnych głośników, i o to mi tylko chodziło.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.