Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka plazma 55-60 cali ALBO jaki konkurencyjny LED?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się ogląda Pytanie na śniadanie.

Nie. Tego akurat nikt u nas nie ogląda. Jest O.K. naszym zdaniem do wszystkiego. Nie skręcaj znów rozmowy na obszar indywidualnych gustów i upodobań. Ty oglądaj jak chcesz, my będziemy jak my chcemy. Wypowiedziałem tylko swoje własne subiektywne zdanie. Nam 42" z 3 m się podoba. Tobie nie musi.

Zrozumiałem jedno. Przeczytałem wątek 'Jaka alternatywa dla |plazmy Panas', 9 stron potyczek o wielkość. Rozumiem, że nie należy o to pytać, tylko sobie wyrobić samemu zdanie.

Moje pytanie więc do zorientowanych kolegów:

1) czy ktoś wie czy i ewentualnie gdzie można w Europie nabyć 55cali panasonica seria GT?

2) czy w przypadku 55 cali istnieje alternatywa dla tx-p55VT30E?

Z góry dzięki za cierpliwość w poradach.

pozdrawiam

Powrót po dłuższej przerwie...

Czytałem jednak o problemach panasonica z szybkimi przejściami między kontrastowymi scenami np. czarne - białe --> TV migał dopasowując jasność. W US w modelach tc-p50 poprawili to, ale w Europie wypieli się na klienta i nie oferują softu dla epromu telewizora. Czy wiecie coś na ten temat..? Byłoby to b. poważne.

Co takiego??? Do listy wydumanych, bzdurnych zarzutów pod adresem plazmy dopisujemy kolejny. Lista zaczyna przybierać całkiem pokaźne rozmiary. Mamy już tam: migotanie, brzęczenie, wyblakłe kolory, powidoki, słaba ostrość, szara biel, wyciekająca plazma, teraz migające dostosowywanie jasności. Nie zapomniałem czegoś? Z zainteresowaniem czekam na kolejne owoce inwencji.

Oglądam czasem koncerty na MTV HD. Tam bywa sytuacja, o której piszesz. Reflektory dają po oczach. Ekran staje się na chwilę jaskrawo biały albo w jakimś jednolitym równie jaskrawym kolorze. Aby zaraz stać się absolutnie czarnym, a po kolejnej chwili znów w bieli lub jakimś innym kolorze. Tak te transmisje są realizowane.

NIGDY nie zauważyłem zjawiska, o którym piszesz. Nawet tak drastyczne zmiany jasności odbywają się w mgnieniu oka (albo jeszcze krócej) bez jakiegokolwiek migającego dostosowywania. Może już mam nowy software, który jest nie tylko na Amerykę?

Bobcat z racji braku doświadczenia po prostu czytam, a w necie jak wiesz masę jest różnych historii. Czytałem zdaje się na amazon.co.uk

The GT30 SHOULD BE a top plasma, and there's a great deal to like about it, but like its VT30 brother it suffers from a serious problem which is likely to all but ruin your viewing experience. Namely its inability to transition smoothly from dark to bright scenes and vice versa (another reviewer referred to it as 'contrast shifts'). Instead of a clean transition the set has to think about it a moment, during which time you'll get on-screen shifts in brightness as the TV tries to adjust, and its EXTREMELY distracting and annoying. It's almost as though with every shift from light to dark someone is trying to compensate by adjusting the brightness levels using a remote.

It's actually a function of the way the screen is designed to be driven, so that less power is delivered when a darker picture is being delivered, but in practice it works very badly, with a significant delay being obvious while the set decides whether to dim the brightness or not. If the shift was instantaneous it wouldn't be an issue.

This problem has been reported on AV forums all over the Internet, and in the USA Panasonic are now sending out field engineers to solve the issue by flashing the onboard EPROM (there's no firmware download to correct it). Unfortunately, in the UK Panasonic are doing NOTHING to correct it, leaving the poor customer saddled with a TV that displays an annoying and frustrating flaw while claiming that the TV is performing to spec. Which is absolute nonsense, because nobody would design a TV that caused such annoying brightness shifts in content! And the problems are EXACTLY the same as those being suffered by North American customers, and which are now being fixed.

I STRONGLY caution people not to buy a GT or VT Panasonic plasma until this problem is addressed by Panasonic, because you will be frustrated beyond belief by this fault, and there is currently no way to fix it on the UK models.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są tam jeszcze 4 inne opinie potwierdzające ten problem. Może to była jakaś felerna seria? Wszystkie z połowy 2011 roku zdaje się.

Nie chcę rozprzestrzeniać plotek. Jestem zdecydowany na plazmę, tylko chciałbym po prostu sprawdzić wszystkie tropy.

Ukryta Zawartość

Nie. Tego akurat nikt u nas nie ogląda. Jest O.K. naszym zdaniem do wszystkiego. Nie skręcaj znów rozmowy na obszar indywidualnych gustów i upodobań. Ty oglądaj jak chcesz, my będziemy jak my chcemy. Wypowiedziałem tylko swoje własne subiektywne zdanie. Nam 42" z 3 m się podoba. Tobie nie musi.

Słuchaj no, zauważyłem że bardzo często opacznie rozumiesz odpowiedzi, niczym kobieta, przykład:

facet pyta ją która godzina, a ona odpowiada jeszcze czas - rozbrajające.

Czasem oglądasz z 3m i do jasnej cholery niech tak będzie, przeciesz na Boga nikt obcy nie będzie sprawdzał centymetrem odległości,

napisałeś swoje zdanie i OK ja też napisałem swoje zdanie ale zrozum człowieku że inni oglądają inaczej czyli prawidłowo, możesz sobie nawet oglądać jakąś audycję na telefonie z trzech metrów.

Napisałem to co napisałem a "waćpan" się od razu obrusza i syczy na mnie

Chłopie niekiedy mam wrażenie jakbym rozmawiał/czytał z wyrośniętym dzieckiem.

Jedna strona do tyłu napisałem coć do romka i w nawiasie że bobcat zapewne znów będzie kąsał - długo nie trzeba było czekać.

W tej chwili chyba najrozsądniejszym wydaje mi się tx-p50gt30e (cena niecałe 1100 euro w DE, chyba tam podjadę). Zastanawiam się, czy priorytetem jest wielkość czy jakość: jeśli jakość, to panasonic, jeśli wielkość lo LG lut Samsung można w tej cenie wieksze wyrwać.

Czytałem jednak o problemach panasonica z szybkimi przejściami między kontrastowymi scenami np. czarne - białe --> TV migał dopasowując jasność. W US w modelach tc-p50 poprawili to, ale w Europie wypieli się na klienta i nie oferują softu dla epromu telewizora. Czy wiecie coś na ten temat..? Byłoby to b. poważne.

Tak to prawda i z każdą serią jest lepiej.

W serii G, GT,VT30 również występuje (bobcat zapewne za chwilę zaprotestuje pisząc że u niego czegoś takiego nie ma a ja się mylę :D:D:D)

Najlepiej byłoby gdybyś poczekał na OLED-a, ta technologia jest wolna od tej wady, jeśli nie to raczej na Twoim miejscu zainteresowałbym się nową serią.

W nowej serii tylko GT50 i VT50 oferują Hi-endowe parametry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz GT30 w 50' jest po 3,5k, cena śmiech na sali...

Don no faktycznie, b. atrakcyjna. To chyba najlepsza opcja w tej chwili pod względem cena/jakość.

Tak to prawda i z każdą serią jest lepiej.

W serii G, GT,VT30 również występuje (bobcat zapewne za chwilę zaprotestuje pisząc że u niego czegoś takiego nie ma a ja się mylę :D:D:D)

Najlepiej byłoby gdybyś poczekał na OLED-a, ta technologia jest wolna od tej wady, jeśli nie to raczej na Twoim miejscu zainteresowałbym się nową serią.

W nowej serii tylko GT50 i VT50 oferują Hi-endowe parametry.

Ukryta Zawartość

no tak ale to nowa seria i cena w Europie będzie na pewno powyżej 2000euro za 50 cali. Być może VT wtedy spadną, choć nie sądzę.

Wkurza mnie, że wszędzie podane jest, że w Europie sprzedawany jest tx-p55gt30 podczas gdy nigdzie go nie można dostać. Może panasonic wycofał go ze sprzedaży z jakiegoś powodu...?

Na Oleda czekać nie będę raczej, bo na początku efekt nowości będzie windował ceny w górę. Wtedy może polecą plazmy w dół..?

Czy może warto się wstrzymać trochę i poczekać na dalszy spadek cen plazm? Mało kto je dziś kuppuje i po rozmowach ze sprzedawcami widzę, że wcale ich nie chcą zamawiać, bo nie schodzą. Dla mnie to dobrze, ale, czy to rozsądne w ogóle liczyć na spadek cen modeli 55vt w następnych 2 miesiącach w związku z wejściem lini gt/vt50 ?

Ukryta Zawartość

inni oglądają inaczej czyli prawidłowo

I w tym krótkim wyimku zawiera się cały problem dyskusji z Tobą. Otóż nie ma żadnego "prawidłowo", bo nie istnieją przepisy i akty normatywne tę sprawę regulujące. Prawidłowo jest tak, jak się widzowi podoba. Jednemu będzie to 65" z 0.5 metra, innemu 26" z 5 metrów.

Gdy wypisywałem głupoty o migającej plaźmie z bladymi kolorami - byłeś jednym z tych, którzy cierpliwie tłumaczyli mi, że to wszystko nieprawda. Teraz ja Ci tłumaczę, że u mnie czegoś takiego nie ma. Gdzie jak gdzie, ale opisane przeze mnie powyżej koncerty na MTV HD są chyba laboratoryjnym przypadkiem, kiedy zjawisko to powinno wystąpić. A nie występuje. Powody mogą być (na mój rozum) następujące:

(1) Mój telewizor już ma nowy software, który wyeliminował wspomniany problem.

(2) VT30 i GT30, są to telewizory 3D i zjawisko powodowane jest faktem, że w tak skrajnych sytuacjach nie wyrabia się procesor 3D, który musi przerobić dwukrotnie większe strumienie informacji. Po prostu ma zbyt małą moc obliczeniową. G30 jest 2D, procesor nie pracuje na tak ekstremelnych parametrach i dlatego wszystko jest OK.

Gdy wypisywałem głupoty o migającej plaźmie z bladymi kolorami - byłeś jednym z tych, którzy cierpliwie tłumaczyli mi, że to wszystko nieprawda. Teraz ja Ci tłumaczę, że u mnie czegoś takiego nie ma. Gdzie jak gdzie, ale opisane przeze mnie powyżej koncerty na MTV HD są chyba laboratoryjnym przypadkiem, kiedy zjawisko to powinno wystąpić. A nie występuje. Powody mogą być (na mój rozum) następujące:

(1) Mój telewizor już ma nowy software, który wyeliminował wspomniany problem.

(2) VT30 i GT30, są to telewizory 3D i zjawisko powodowane jest faktem, że w tak skrajnych sytuacjach nie wyrabia się procesor 3D, który musi przerobić dwukrotnie większe strumienie informacji. Po prostu ma zbyt małą moc obliczeniową. G30 jest 2D, procesor nie pracuje na tak ekstremelnych parametrach i dlatego wszystko jest OK.

Co do problemu z kontrastem to raczej nie jest zależne od procesora 3D - w US wysyłali techników do klientów by zauktualizowali soft, więc były to algorytmy i problem rozwiązano. Być może wprowadzono poprawki od razu do bieżącej produkcji i problemu już nie ma.

Jeśli nie masz "ciśnienia" to wstrzymaj się.

Ciśnienia może nie mam, choć nie powiem podskoczyło mi ostatnio jak pomyślałem, że takiego plazmatrona mógłbym do domku zabrać.

To wstrzymywanie warto sobie narzucić ponieważ faktycznie niebawem majją wejść OLEDY do sprzedaży? Masz jakies wieści na kiedy to jest planowane?

niebawem majją wejść OLEDY do sprzedaży? Masz jakies wieści na kiedy to jest planowane?

Od 2008 niezmiennie producenci obwieszczają, że OLED będą już-już-lada-miesiąc, a napewno w ofercie na Boże Narodzenie. Mamy 2012. Czego dowiedzieliśmy się w Las Vegas na początku roku? Nie zgadzniesz: że już-już-lada-miesiąc, a napewno w ofercie na Boże Narodzenie.

Masz ochotę kilka następnych lat spędzieć w poczekalni - to miłego czekania.

Niestety z brzęczeniem akurat problem jest, przynajmniej w moim egzemplarzu. Od grudnia mam G30 i pojawia się szczególnie gdy tv wyświetla jakiś jasny obraz. Nie jest to jednak na tyle głośne żeby przeszkadzało. Słychać dopiero wtedy gdy naprawdę mocno ściszy się dźwięk.

Od 2008 niezmiennie producenci obwieszczają, że OLED będą już-już-lada-miesiąc, a napewno w ofercie na Boże Narodzenie. Mamy 2012. Czego dowiedzieliśmy się w Las Vegas na początku roku? Nie zgadzniesz: że już-już-lada-miesiąc, a napewno w ofercie na Boże Narodzenie.

Masz ochotę kilka następnych lat spędzieć w poczekalni - to miłego czekania.

Bobcat, no więc właśnie mam podobne odczucia. Nie śledźe tego segmentu mocno, ale jednak o OlEDach czytam już od przynajmniej 2 lat. I tak czekam i czekam i nic. A w tej chwili plazma 50 cali jest w moim zasięgu bez wielkiego napinania się. Chciałbym może 55cali, ale dopłacać za to 80% czy 100% ceny plazmy 50cali nie wydaje mi się uzasadnione (przy owym zawsze ograniczonym budżecie).

Niestety z brzęczeniem akurat problem jest, przynajmniej w moim egzemplarzu. Od grudnia mam G30 i pojawia się szczególnie gdy tv wyświetla jakiś jasny obraz. Nie jest to jednak na tyle głośne żeby przeszkadzało. Słychać dopiero wtedy gdy naprawdę mocno ściszy się dźwięk.

Pewnie drut na trafach jakoś luźniej leży albo mniej kleju i takie tam niedoróbki.

Gdy wypisywałem głupoty o migającej plaźmie z bladymi kolorami - byłeś jednym z tych, którzy cierpliwie tłumaczyli mi, że to wszystko nieprawda. Teraz ja Ci tłumaczę, że u mnie czegoś takiego nie ma.

to źle tłumaczysz

to źle tłumaczysz

Nigdy coprawda mojego G30 nie widziałeś na oczy, ale Ty wiesz lepiej niż właściciel, czyli ja, prawda? W każdej sprawie posiadasz wiedzę nieskończoną i jedynie słuszną. Byt Absolutny i Wszechwiedzący.Odrobinę skromności i mniej zadufanej pewności siebie. Kończę jakiekolwiek rozmowy z Tobą, gdyż jest to zwyczajna strata czasu.

Nigdy coprawda mojego G30 nie widziałeś na oczy, ale Ty wiesz lepiej niż właściciel, czyli ja, prawda? W każdej sprawie posiadasz wiedzę nieskończoną i jedynie słuszną. Byt Absolutny i Wszechwiedzący.Odrobinę skromności i mniej zadufanej pewności siebie. Kończę jakiekolwiek rozmowy z Tobą, gdyż jest to zwyczajna strata czasu.

To Ty "mistrzu" jesteś zadufany w sobie, nie przyszło Ci do głowy że czegoś nie widzisz?

W czasie naszych rozmów pamiętam że nawet pisałem o tym, a Ty mi wtedy odpowiedziałeś że tego nie widzisz.

Ja dzisiaj Tobie pisze że wszystkie TV plazmy to mają, albo inaczej, jeszcze nie zdarzyło mi się widzieć plazmy bez tego.

Ja też kończę jakąkolwiek polemikę bo jeśli czegoś nie widzisz to stwierdzasz że tego nie ma i byłoby to pół biedy ale najbardziej wk***iający jest twój sposób odpowiedzi - po prostu kąsasz.

Panowie, dzięki za porady. Trochę Was pomęczyłem (dzięki za cierpliwość), ale decyzja zapadła - jutro zamawiam tx-p50GT30E + wezmę sobie 2 pary okularów. Jako blue ray jestem zdecydowany na ps3.

Czy możecie polecić jakiś dobry stelaż do mocowania na ścianę? Tak by można obracać horyzontalnie i wertykalnie? Jakies uwagi na co zwrócić uwagę?

Oprócz ultra cienkiej obudowy nie sadze aby6 obrazowi Oledy dorownaly Plazmom. Poczekajmy az tworca Plazm Pan (nie pamietam nazwiska) zarzekl sie że stworzy plazme i mniejszym poborze pradu od Led'a. wietrze rychly upadek tej technologi

Panowie, dzięki za porady. Trochę Was pomęczyłem (dzięki za cierpliwość), ale decyzja zapadła - jutro zamawiam tx-p50GT30E + wezmę sobie 2 pary okularów. Jako blue ray jestem zdecydowany na ps3.

Mimo że "klamka zapadła" pozwolę sobie coś powiedzieć, otóż, dlaczego Romku wybrałeś GT? czy to z powodu obrazu trójwymiarowego?

Najlepsze 3D to dzisiaj tylko i wyłącznie LG Cinema 3D choć trzeba przyznać że trzeba się trochę odsunąć od TV no i jest to tylko technologia LCD.

Ja osobiście wolałbym G30, ma troszkę gorszą czerń od GT30 ale za to ma filtr, a to jest bardzo ważna rzecz, po prostu "lustro" to zaraza.

Mimo że "klamka zapadła" pozwolę sobie coś powiedzieć, otóż, dlaczego Romku wybrałeś GT? czy to z powodu obrazu trójwymiarowego?

Najlepsze 3D to dzisiaj tylko i wyłącznie LG Cinema 3D choć trzeba przyznać że trzeba się trochę odsunąć od TV no i jest to tylko technologia LCD.

Ja osobiście wolałbym G30, ma troszkę gorszą czerń od GT30 ale za to ma filtr, a to jest bardzo ważna rzecz, po prostu "lustro" to zaraza.

GT wybrałem ze względu obrazu trójwymiarowego. Nawet jeśli technologia ta jest niedoskonała jescze, to obejrzenie Avatara czy innych filmów w tym formacie od czasu do czasu na pewno sprawi frajdę. Cóż, jest to kompromis - jesli LG Cinema 3d robi najlepsze 3D to trudno, ale wolę plazmę. Nie można mieć wszystkiego, ale jeśli moge mieć plazmę + dobre (choć nienajlepsze) 3D to dlaczego nie?

Co do filtra to dziękuję, że zwróciłeś mi na to uwagę. Rozumiem, że GT 30 filtra nie ma...? TV będzie wisiał w sumie nieopodal okna, ale od strony północnej i mam żaluzje zewnętrzne --> mogę zaciemnić pokój. Nastawiam się na oglądanie głównie w nocy, bo w dzień czasu nie ma raczej.

Już trudno Witek - ten filtr jest może faktycznie utrudnieniem, ale zawsze będzie coś. Decyzję podjąłem i basta ;)

Wstrzymam się tylko z zamówieniem o tydzień-dwa bo teściowie poprosili mnie, bym i dla nich wybrał 2 TV do salonu i sypialni. Więc jak będę robił zamówienie na 3 TV to na pewno będzie mi łątwiej jakiś rabat wytargować, choćby na okulary 3D, stelaż do powieszenia na ścianie czy jakieś kable.

Co do filtra to dziękuję, że zwróciłeś mi na to uwagę. Rozumiem, że GT 30 filtra nie ma...? TV będzie wisiał w sumie nieopodal okna, ale od strony północnej i mam żaluzje zewnętrzne --> mogę zaciemnić pokój. Nastawiam się na oglądanie głównie w nocy, bo w dzień czasu nie ma raczej.

GT - nie ma. Udaj się proszę do jakiegoś marketu i popatrz na GT nieco od dołu zwracając uwagę co odbija się od ekranu wtedy gdy wyświetlane są ciemne sceny, albo po prostu wyłącz telewizor.

GT - nie ma. Udaj się proszę do jakiegoś marketu i popatrz na GT nieco od dołu zwracając uwagę co odbija się od ekranu wtedy gdy wyświetlane są ciemne sceny, albo po prostu wyłącz telewizor.

Zrobię, tak, przyjrzę się przy najbliższej okazji. Niemniej nie sądze, bym zrezygnował z 3D - jest to jednak fajna opcja i do rozrywki od czasu do czasu na pewno się przyda.

GT30 przecież ma lepszy filtr od G30, różnica jest widoczna w dzień

LG cinema ok jeśli idzie o 3d, ale do zaciemnienia nie ma szans z plazmą Panasonica

tu jest porównanie bezpośrednie -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Don Dzięki za linka i info o filtrach w gt30! Bardzo pomocne.

A czy macie jakieś zalecenia odnośnie

1) dobrego mocowania TV do ściany - na co zwracać uwagę?

2) okularów 3D panasa - jest kilka modeli, które wziąć?

GT30 przecież ma lepszy filtr od G30, różnica jest widoczna w dzień

No nie, w GT jest lustro a w G bardziej rozprasza. (widziałem i testowałem dla bobcata)

lustro jest tylko w modelach Panasonica C3, U/S 30

ten, który widziałeś, to nie był GT30

Chyba masz rację bo sprzedawca coś tam majstrował z tyłu, zapewne zmieniał nalepki :D

@Bobcat

nie ma plazm półmatowych

GT30 i ST30 mają ten sam, nieco lepszy filtr od G30, VT30 również, tyle że tu ekran jest jednolitą taflą szkła więc może stąd to wrażenie

Truth be told, after witnessing the GT30 with its Infinite Black Pro screen coating, stepping back down to the Panasonic TX-P42G30′s less light-resistant screen meant that we weren’t as immediately taken by it. Unless you watch TV in total darkness (in which case the differences between the Viera G30 and the 2D performance of the GT30 will be all but invisible), we’d suggest that prospective TX-P42G30B or TX-P50G30B buyers consider stepping up to the GT30, whether they are interested in 3D capabilities or not.

@Bobcat

nie ma plazm półmatowych

GT30 i ST30 mają ten sam, nieco lepszy filtr od G30, VT30 również, tyle że tu ekran jest jednolitą taflą szkła więc może stąd to wrażenie

Teoretyzujesz. Gdy chodziłem do MM aby się przekonać jaka plazma jest naprawdę - miałem okazję zapoznać się ze wszystkim modelami, które wymieniasz. Dostałem w łapę pilota i bawiłem się VT, GT, G i ST. Więc widziałem co się odbija w ekranie gdy telewizor jest wyłączony. Cały sklep ze szczegółami, w tym moja gęba. I to nie było żadne złudzenie. Jedynie na G było to niemożliwe, gdyż ekran jest półmatowy.

Czytając Twoje "nie ma plazm półmatowych" jako żywo przypomniał mi się przypadek z innej dziedziny. Byłem po coś-tam w markecie motoryzacyjnym Feu Vert. Jakiś klient zapytał sprzedawcę o olej Mobil 1 0W-30. Sprzedawca oświadczył autorytatywnie, że "nie istnieje Mobil 1 o tych parametrach lepkości". Cóż było robić? Poszedłem do mojego samochodu zaparkowanego pod marketem i z bagażnika wyjąłem 1-litrowe opakowanie Mobil 1 0W-30. Przyniosłem do marketu i pokazałem sprzedawcy z pytaniem czy chce zobaczyć coś, co nie istnieje. Teatrzyk absurdu wg Sławomira Mrożka.

Pozdrowienia.

P.S. Na czy polega "nieco lepszość" filtru VT/GT/ST do filtru G? Z strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynika, że wszystko to jest ta sama matryca 14 generacji.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.