Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

to ja wiem bedzie tylko stereo ale czy taka plyte da sie "odpalic" a z twojego wpisu winnika ze da dzieki

Edytowane przez jajcasz77
Gość

(Konto usunięte)

Witam. Zakupiłem Duala CS-506 i poszukuję do niego nowego paska. Ściagnalem oryginalna instrukcje w pdf ale niestety nie było tam jego specyfikacji. Szukałem zamienników na allegro ale znalazłem jedynie do modeli cs 506-1 tudziez CS 506-2 (nie wiem czy to jest istotna roznica). Czy ktos moze posiadal Duala CS506 i zna specyfikację paska?

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

Chcialbym sprawic sobie gramofon.Po dlugim studiowaniu forum

moj wybor padl na Pro-Ject.Mam do wyboru dwa modele:

1.Pro-Ject Experience z Ortofon 2M bronze

2.Pro-Ject Perspective z Goldring 1042

Poniewaz jestem poczatkujacy w temacie Winyl prosilbym o porade ktory z tych modeli uwazacie za lepszy?

Posiadam dwa lampowe mono bloki lampowy preamp i do tego podlaczony jest CD player.

Moje drugie pytanie dotyczy podlaczenia gramofonu,czy bede potrzebowal extra phono preamp,

a jezeli tak to jaki pasowal by najlepiej do tych projectow ??

Dzieki z gory za pomoc

Pozdrawiam

>>>Alekso760,

Moim zdaniem bardziej udany jest Perspective, na dodatek w wariancie z nim masz lepszą wkładkę. Czy będziesz potrzebował pre gramofonowego to nie wiadomo, musisz sam zobaczyć czy pre które masz w tej chwili ma wejście gramofonowe (opisane jako PHONO, czasem RIAA). Jeśli to jest konstrukcja współczesna, to jest dość prawdopodobne, że zakup pre gramofonowego Cię niestety nie minie. Obie wkładki, zarówno Ortofon jak i Goldring ,to wkładki MM - szukaj takiego pre gramofonowego które ma tor MM, względnie oba tory - MM i MC. Pre gramofonowe dobiera się raczej do wkładki gramofonowej, nie do gramofonu. Najlepsze są pre gramofonowe regulowane - w przypadku wkładek MM szczególnie istotna jest regulacja pojemności (parametr elektryczny), przydaje się też regulacja wzmocnienia (gain). Jak będą warunki po temu, to wypożycz sobie na odsłuch pre gramofonowe Pro-Jecta - Phono Box Special Edition Mk II (ale tę "wersję specjalną" właśnie, zwykły Phono Box MK II jest znacznie słabszy).

Pozdro,

Yul

Jeżeli chcesz PJ tu masz aukcje :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - minimalny odprysk, a zaoszczędzisz pewnie z 1000 zł. Wiadomo, wkładka do wymiany. To jest raczej niższy model niż perspective. Czasami trafiają się używane, w cenie perspective można mieć PJ rpm 9 jeszcze na gwarancji, warto szukać. A to raczej nie są awaryjne sprzęty. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>>Alekso760,

Moim zdaniem bardziej udany jest Perspective, na dodatek w wariancie z nim masz lepszą wkładkę. Czy będziesz potrzebował pre gramofonowego to nie wiadomo, musisz sam zobaczyć czy pre które masz w tej chwili ma wejście gramofonowe (opisane jako PHONO, czasem RIAA). Jeśli to jest konstrukcja współczesna, to jest dość prawdopodobne, że zakup pre gramofonowego Cię niestety nie minie. Obie wkładki, zarówno Ortofon jak i Goldring ,to wkładki MM - szukaj takiego pre gramofonowego które ma tor MM, względnie oba tory - MM i MC. Pre gramofonowe dobiera się raczej do wkładki gramofonowej, nie do gramofonu. Najlepsze są pre gramofonowe regulowane - w przypadku wkładek MM szczególnie istotna jest regulacja pojemności (parametr elektryczny), przydaje się też regulacja wzmocnienia (gain). Jak będą warunki po temu, to wypożycz sobie na odsłuch pre gramofonowe Pro-Jecta - Phono Box Special Edition Mk II (ale tę "wersję specjalną" właśnie, zwykły Phono Box MK II jest znacznie słabszy).

Pozdro,

Yul

Yul ,dzieki za odpowiedz.

Sprawdzalem wejscie w moim preampie niestety nie ma extra wejscia Phono bede musial sie

jednak rozejzec za preampem.Niestety nie mam mozliwosci wypozyczenia i bede musial zdac sie

na doswiadczenia innych uzytkownikow.

pozdrowienia

Witam

Czytałem tu na forum trochę o gramofonach i otrzymałem dużo cennych informacji:)

Mam zamiar kupić gramofon Grundig PS -2600 czy warto? cena około 200zł?

mam zamiar kupić zestaw kina domowego (Pioneer lub Yamaha) i chciałbym mieć w miarę niedrogi i dobrze grający gramofon (do 400zł)

mam sporo płyt ( polskich jak zagranicznych wydań) chciałbym cieszyć dobrym dźwiękiem

proszę o pomoc

Mam zamiar kupić gramofon Grundig PS -2600 czy warto? cena około 200zł?

nie

- marna plastikowa konstrukcja

- mocowanie wkładki T4P

poszukaj przynajmniej gramofonu z mocowaniem wkładki 1/2 cala

weź też pod uwagę to ,że potrzebujesz też przedwzmacniacza gramofonowego i nowej igły / lub wkładki

nie wierz w bajki, że zamontowana igła we wkładce jest sprawna, sprawna to ona była 15 lat temu :]

no chyba ,że jest założona nowa, a jeśli nawet to zazwyczaj jest to najtańszy zamiennik z możliwych

audiokarma.org

super dzięki za pomoc :)

mam jeszcze jedno pytanie na allegro znalazłem gramofon w cenie 499 zł TECHNICS SL-QD22

czy to dobry gramofon? czy to dobra cena? Na forum czytałem kilka opinii że to model nie jest za dobry poza tym ma wkładki które nie przetrzymały próby czasu.:) proszę o pomoc

• 2 tygodnie później...

Kolejna porcja fajnych gramofonów. Ze wszystkimi miałem do czynienia (z 206 ponad 5 lat) więc z czystym sumieniem polecam:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

A tutaj taki sam w nienagannym stanie na niemieckim ebayu:

4.

Ukryta Zawartość

post-4633-0-11641600-1310589183_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 lata temu kupiłem taki sam za 120 zł fakt gra całkiem całkiem ale po 3 latach nie gra dziesięć razy lepiej :) a cena poszła można się naciąć .

Ukryta Zawartość

Witam,

Prosiłbym o radę przy zakupie pierwszego w życiu gramofonu :))

Wzmacniacz to Sonus Oliva integra SE na 300 B xls (2x13W).

Kolumny diy o skuteczności 93dB.

Pokój ma około 35 m2.

Słucham głównie jazzu ale nie gardzę również rockiem i popem.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie mądre rady.

Ukryta Zawartość

"Nieaudiofilski", cokolwiek to może znaczyć, ale uniwersalny. W Polsce wypada drożej, ale na jakąś wkładkę zostanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj na tej aukcji - minimalny odrpysk na lakierze, za nowy trzeba zapłacić prawie 4000. O ile nikt nie będzie licytował) a będziesz miał gramofon już z lepszej półki, i do tego nowy z gwarancją. Sam zastanawiam chciałem licytować ale sobie odpuściłem. Nie jest to najlepszy gramofon, ale ta audio-technica w porównaniu do tego to zabawka.

Ukryta Zawartość

tomasz_pianista

Kolega tu nowy, a Ty ... już tak go nie lubisz ... ? ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Przepraszam, zapomniałem, że na tym forum można pisać tylko o nadgramofonie i jego pochodnych;)

Myśle że Dezerter musi sprecyzować czy w "grę" wchodzą używane gramofony czy tylko nowe. Przy nowych wybór będzie b.ograniczony...

Ze względu na kompletny brak znajomości tematu nastawiony jestem na sprzęt nowy.

Być może za Waszymi namowami zdecydowałbym się na s/h.

Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi,

tylko o nadgramofonie i jego pochodnych;)

Ta Audio-Technica to o tyle pochodna, że podobnie wygląda i ma napęd direct drive, flaki są inne niż w obergramofonie, a i trwałość pewnie inna. O tyle fajny, że w sumie i nowy, i wszystkomający (jest nawet wbudowane jakieś liche pre, choć można i przez cinche sygnał wyprowadzić na phono), a wymienne headshelle to błogosławieństwo w trudnym okresie poszukiwań Tej Najlepszej Wkładki... Estetyka DJ-ska może jednak boleć. Przyjdzie Yul, to sam powie. ;-)

Aha, w tym linku piszą, że PL, ale to jest LP-120 USB, nieco inny gramofon.

Witam!

Jestem tu pierwszy raz i chciałbym zasięgnąć waszej dobrej rady.Od razu powiem, że uwielbiam muzykę szerokopojętą od jazzu po starego rocka.

Jestem przygotowany na wydanie 3-4 tysięcy na znośny sprzęt muzyczny do odtwarzania płyt winylowych jak i CD.Nie znam się na tym zupełnie, dlatego boję się kupować używanych gratów(kiedyś dostałem stary gramofon który po miesiącu się rozleciał).Po odbyciu wycieczki do pewnego poznańskiego sklepu z takowym sprzętem Pan polecał mi gramofon Maranza TT-42 o którym naczytałem się później w sieci wielu nieprzychylnych opinii(+wzmacniacz + głośniki + amplituner).

Czy ktoś z was może wie coś dobrego o sprzęcie który można nabyć w Polsce drogą kupna i otrzymać efekty cieszące ucho(a nie grający garnek)?

Dziękuję za odpowiedzi,Bartosz.

Rozumiem że chcesz kupić cały tor, tzn. wzmacniacz, gramofon, kolumny? W tym budżecie radziłbym gramofon używany - jeśli boisz się "starych gratów" to można kupić używany gramofon "nowej generacji".

I nigfy nie słuchaj Panów ze sklepu;)

Tak chciałbym kupić cały zestaw z kolumnami,gramofonem i wzmacniaczem.Mogę się przychylić do gramofonu używanego tylko czy każdy takowy będzie bez problemu współpracował z nowym wzmacniaczem i głośnikami?Dlatego proszę o konkretne propozycję i trochę wyrozumiałości-jak już napisałem,w temacie jestem zupełnie zielony:)

Bartosz za 4 000 zł złożysz bardzo fajnie grający zestaw ale tylko używany . Co do kolumn musisz określić wielkość pomieszczenia w jakim będą grały wtedy będzie wiadomo czy podłogówki czy monitory wchodzą w grę . Słucham podobnie jak ty Jazzu i Rocka a także wielu innych gatunków muzycznych . W rozsądnej cenie zadowolił mnie tylko sprzęt DIY czyli własnej roboty lub kogoś innego rękami złożony .Miałem wzmak sklepowy za 7 000 szybko go odsprzedałem gram na DIY za 1 000 zł ten za 7 000 nie miał startu do niego . Ale bez paniki używki sklepowe też da się znaleźć jako takie grające . Gramiak można kupić nawet używany z gwarancją na aledrogo jest wtedy drożej ale masz pewność że Ci szybko nie padnie a nawet gdyby to Ci wymienią lub oddadzą kasę . Przerobiłem trochę sprzętu i uważam że warto mieć w torze lampę choćby jako przedwzmacniacz to daje ten magiczny muzyczny czar . W o mnie masz info jaki mam sprzęt gra bardzo przyzwoicie dzięki najważniejszej sprawie odpowiedniej akustyki pomieszczenia :) . Nie zazdroszczę Ci składanie sprzętu to droga wyboista aby efekt był satysfakcjonujący :)

gramofon mam Duala bardzo prosty model CS 450 ale z oryginalną wkładką Dual DN 251 E oraz przedwzmacniaczem CS Phono Blue ( DIY do kupienia na aledrogo ) gra z tym magicznym czymś że słucham teraz muzyki a nie sprzętu :) swoją drogą z inną wkładką audiotechnica 95 E cały ten czar prysł także szybko wróciłem do orygialnej wkładki .

Strasznie wystraszyłeś tym wzmacniaczem za 7000:) cały mój sprzęt złożyłem za mniej niż 2000, a już gra nieźle. Przy Twoim budzecie pewnie kupiłbym yamahe ax 700/900 (400-700zł)lub używanego nad c355 (około 1000-1200 z gwarancją.więc troche drożej), do tego kolumny, jeżeli podłogowe to pewnie dali ikon 6, używane, około 2000-2200zł, ale jak wspomniał jacm, zależy do jakiego pomieszczenia. Nie wiem jak te kolumny grają z yamahą,trzeba poczytać/posłuchać. Oczywiście opcji jest mnóstwo, takie pierwsze lepsze skojarzenia:)

Z gramofonem już troche więcej bym myślał, bo mam już jakieś doświadczenie, teraz na pewno kupiłbym 'vintage', gdybym nie miał doświadczenia to pewnie kupiłbym używanego pro-jecta RPM 5.1 (1000-1200zł), najlepiej z gwarancją. Rzadko się trafiają. Czyli w sumie wyjdzie 4000, bez przedwzmacniacza, ale yamaha ma niezłe wbudowane pre, na początek wystarczy. Potem zobaczysz czy Ci pasuje dzwięk, jak coś to będziesz go mógł "przysłodzić" lampowym pre:) DIY to już wyższa szkoła jazdy, ale jeśli masz czas, wiedze to na pewno warto. W analogu są bardzo różne gusta, jedni lubią lampy, inni nie, sam do tego musisz dojść. Moim zdaniem na początek najlepiej jest mieć sprzęt możliwie uniwersalny, bo kilku latach słuchania samemu się dochodzi do tego jakiego dźwięku szukamy.

Przykładowe aukcje, nie jakieś wybitne, tak żebyś miał pojęcie o czym pisze;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jacm, mi też at95 w ogóle nie pasuje, teraz mam 2m red i jest już całkiem nieźle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

średniej klasy Japoński gramofon z lat 70

napęd bezpośredni, standardowe mocowanie wkładki

model wygląda na solidny

Jeśli egzemplarz który chcesz kupić jest w dobrym stanie można się skusić na zakup

audiokarma.org

Witam, panowie co sądzicie o Akai AP-306C plus do tego jakaś porządna wkładka?

Tak jak pisałem wcześniej jest to całkiem porządna maszynka. Co prawda to 206 była na stanie 5 lat kupiona w komisie jako używana. Żadnych problemów w tym czasie.

Kolejna porcja fajnych gramofonów. Ze wszystkimi miałem do czynienia (z 206 ponad 5 lat) więc z czystym sumieniem polecam:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

A tutaj taki sam w nienagannym stanie na niemieckim ebayu:

4.

Ukryta Zawartość

post-4633-0-11641600-1310589183_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akai b. ładny, ale z zasady unikałbym automatów - stara i zużyta automatyka płata czasem nieoczekiwane figle, typu przejazd niepodniesioną igłą przez całą płytę. :-/

Nie wymyśliłem tego, żeby nie było - znajomy sobie kupił za grosze jakiegoś stareńkiego (ładnego, a jakże) Marantza - i tak mu ten robi, jest bezużyteczny...

Akai b. ładny, ale z zasady unikałbym automatów - stara i zużyta automatyka płata czasem nieoczekiwane figle, typu przejazd niepodniesioną igłą przez całą płytę. :-/

Nie wymyśliłem tego, żeby nie było - znajomy sobie kupił za grosze jakiegoś stareńkiego (ładnego, a jakże) Marantza - i tak mu ten robi, jest bezużyteczny...

Tylko że ten gramofon to nie automat. Automatyczne jest w nim (jeśli chodzi o obsługę oczywiście) tylko podniesienie ramienia po dojechaniu do końca płyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi