Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

zaboloec, z podanych przez Ciebie modeli technicsa tylko SL-23A jest godny polecenia, bo przede wszystkim posiada standardowe mocowanie wkłądki - 1/2 cala

audiokarma.org

Który najlepiej zgra się z wkładką Shure 75 ?

Wszystkie starsze DUAL'e zagrają z Shure 75. Był w nich fabrycznie stosowany.

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.

Nie oczekuję od sprzętu super audiofil jakości :)

Ma kręcić i grać z urokiem gramofonu - trochę szumu trochę czasku :)

Mam około 300 płyt z lat 60-80 i chciałbym to w końcu przesłuchać.

W takim razie SL-23A jaki do tego pre wybrać - tu zupełnie nie mam pojęcia.

Tehnics SL-23A bardzo dobrze gral u mnie z Ortofonem 2M Red ,Denonem DL-103 (po dociazeniu ramienia) z oryginalna wkladka Technicsa 270C tez bedzie dobrze jak sie wymieni igle na nowa od WAMATa z Allegro (eliptyczny szlif zamiast sferycznego)

Teraz na SL-23A gra moj przyjaciel i uzywa pre Pro-Ject Phono Box 2 + Ortofon 2M Red ,komplet jest wystarczajaco dobry by cieszyc sie z uzywania czarnych plackow ,oczywiscie nie jest to poziom akceptowalny dla bardziej wymagajacych ale napewno wielu zadowoli.

Jesli jest w ladnym stanie to cena wynosi okolo 500zl ale obecnie wszystko jest drozsze wiec nie jest wyjatkiem ,takie czasy.

robix

Edytowane przez robix

Witam! Jak łatwo się domyśleć także noszę się z zakupem gramofonu :) Posiadam Yamahę Piano Craft MCR-640 więc potrzebuję także przedwzmaka. Chodzi mi po głowie Pro-Ject Debut III (z fabryczną wkładką Ortofon OM 5E) oraz preamp Pro-Ject Phono BOX II. Co w tej klasie jest jeszcze do polecenia? Pozdrawiam!

Cześć,

przymierzam się do zakupu gramofonu budzet od 500 do 1000 pln.

Miałem kiedyś gramofon FONICA GS464 z "szufladą" Diory + Altony 70 i na moje ucho i potrzeby zestawik spełniał oczekiwania.

Obecnie mam Amplituner Pionieer VSX-817 + kolumny KODA AV720 i teoretycznie nie mam zapędów audiofilskich i nie zamierzam tego sprzęta zmieniać.

Chciałbym kupić gramofon, który z jednej strony nie będzie "słaby" i da radość ze słuchania posiadanych winyli, ale też nie będzie przesadnie "mocny" czego i tak nie wykorzystam bo amplituner nie odda całego bogatego brzmienia.

Wpadł mi w oko RELOOP PR-2000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie wiem czy to w ogóle dobra droga.

Może lepiej kupić jakiegoś używanego DUAL-a np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będę wdzięczny na sugestie i podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

przymierzam się do zakupu gramofonu budzet od 500 do 1000 pln.

Miałem kiedyś gramofon FONICA GS464 z "szufladą" Diory + Altony 70 i na moje ucho i potrzeby zestawik spełniał oczekiwania.

Obecnie mam Amplituner Pionieer VSX-817 + kolumny KODA AV720 i teoretycznie nie mam zapędów audiofilskich i nie zamierzam tego sprzęta zmieniać.

Chciałbym kupić gramofon, który z jednej strony nie będzie "słaby" i da radość ze słuchania posiadanych winyli, ale też nie będzie przesadnie "mocny" czego i tak nie wykorzystam bo amplituner nie odda całego bogatego brzmienia.

Wpadł mi w oko RELOOP PR-2000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie wiem czy to w ogóle dobra droga.

Może lepiej kupić jakiegoś używanego DUAL-a np.

Ukryta Zawartość

zamiast kopii (reloop) zasugeruje oryginal (Technics 1210),

uzywany i niezajechany mozna znalezc w Twoim budzecie,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

Obecnie mam (...)kolumny KODA AV720

(...)

Czy aby na pewno masz takie kolumny?

Edytowane przez dziadekwłodek
Gość

(Konto usunięte)

Witam serdecznie!

Dopiero zaczynam swoją przygodę z analogiem. W ręce wpadł mi Dual 1019 z wkładką elac. Podłączyłem go do Luxmana L-410. Wszystko gra na monitorach Mission'a. Nie wiem czy dobrze wszystko zrobiłem, otóż chinche podpiąłem pod phono L R. I teraz mam do wyboru na wzmacniaczu: Phono MM, Phono MC i dodatkowo przyciski u dołu - phono straight oraz MC IMP (low high). Wszystko gra i na Phono MM i na Phono MC,ale nieco inaczej. Nie mam odniesienia w sumie.Ustawiać na ucho?czy ustawienie powinno być z góry określone? Z góry dziękuję za wskazówki.A cha,jeszcze jedno pytanie, jakie wkładki będą optymalne do tego Duala, czytałem,że z racji ramienia w tym modelu dobór wkładek jest mocno ograniczony.

Witam serdecznie!

Dopiero zaczynam swoją przygodę z analogiem. W ręce wpadł mi Dual 1019 z wkładką elac. Podłączyłem go do Luxmana L-410. Wszystko gra na monitorach Mission'a. Nie wiem czy dobrze wszystko zrobiłem, otóż chinche podpiąłem pod phono L R. I teraz mam do wyboru na wzmacniaczu: Phono MM, Phono MC i dodatkowo przyciski u dołu - phono straight oraz MC IMP (low high). Wszystko gra i na Phono MM i na Phono MC,ale nieco inaczej. Nie mam odniesienia w sumie.Ustawiać na ucho?czy ustawienie powinno być z góry określone? Z góry dziękuję za wskazówki.A cha,jeszcze jedno pytanie, jakie wkładki będą optymalne do tego Duala, czytałem,że z racji ramienia w tym modelu dobór wkładek jest mocno ograniczony.

Do Duali nadają się wkładki o dużej podatności (compilance) z racji lekkiego ramienia. Ten Elac to zapewne wkładka MM. Podaj symbol to będzie wiadomo.

Gość

(Konto usunięte)

tak też żem myślał,chociaż na ebayu ktoś ją wystawił za 150 zł.Ale mniejsza o to. To czy da radę ją zastąpić czymś innym,lepszym?

Gość

(Konto usunięte)

Można by ewentualnie pobawić się w wymianę kabli sygnałowych na nowe z innymi końcówkami i przystosować ramię do nowych wkładek, tak jak robi to gość tutaj. Co o tym sądzisz?Czytałem jednak,że taka operacja skutkuje pogorszeniem dźwięku z racji kabli.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wkładka to Elac kst 110. Nie mogłem jej w necie znaleźć. To dobra wkładka?

A ja znalazłem ją tu http://elac-analog.de.tl/KST-110.htm

Skoro, jak już wyjaśniono, jest to wkładka krystaliczna, to nie może grać dobrze po podłączeniu do wejścia "Phono" we wzmacniaczu. Wkładka krystaliczna, o ile jest sprawna, wytwarza napięcie ok. 1V, które skutecznie i natychmiast przesteruje przedwzmacniacz RIAA, jego wejścia są oznaczone jako "Phono".

I teraz są dwa możliwe przypadki:

- wkładka jest zdechła, "kryształ" się prawie rozpuścił i wkładka nie daje napięcia takiego jakie powinna dawać i nie następuje przesterowanie przedwzmacniacza,

- wkładka jest całkowicie sprawna, ale przedwzmacniacz korekcyjny RIAA został przez jakiegoś majsterka, skutecznie wyeliminowany z toru wzmocnienia, ktoś potrzebował dodatkowego wejścia liniowego i ominął przedwzmacniacz.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ale ja nie mam przedwzmacniacza,tylko bezpośrednio podpięty do wzmacniacza.

Ale przedwzmacniacz korekcyjny RIAA jest wbudowany do wnętrza wzmacniacza. Jest on bowiem integralną częścią wzmacniacza firmy Luxmann.

GM

Czyli wkładka do zmielenia w maszynce do mięsa.A jakie rozwiązanie dalej?

A dalej to już standard. Kupujemy nową wkładkę typu MM, tak do 300zł, instalujemy w headschell'u, Ustawiamy siłę nacisku oraz siłę antyskating zgodnie z wartościami podanymi przez producenta wkładki. Ustawiamy przesięg i offset wkładki za pomocą dowolnego szablonu. Łączymy wyjście gramofonu z wejściem phono MM wzmacniacza, masę gramofonu z zaciskiem ground wzmacniacza. Kładziemy wybraną płytę na talerzu gramofonu, włączamy gramofon i rozkoszujemy się pięknym dźwiękiem analogu.

Ot cała filozofia.

Pozdrawiam.

Witam

Jestem na początku drogi analogowej i staję przed wyborem gramofonu ograniczonym (z różnych względów) do:

-Dual CS 520

-Dual 1235

-Dual 1225

-JVC L-A120.

Mam dwa pytania:

1. Który najlepiej zagra ?

2. Który najlepiej zgra się z wkładką Shure 75 ?

No to się wie:)Tylko jaka ta wkładka będzie pasować, w tym sęk. Może wkładka Audio Techniki AT 95 E, bądź Ortofon OM 10 E?

W tym ramieniu obydwie wkładki zagrają poprawnie. Mają różne brzmienie AT jaśniejsza, dźwięk zwarty bardziej "techniczny", OM-10 dźwięk tak zwany "analogowy". Ja wybrałbym AT.

Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum i chciał bym dopiero zacząć zabawę z winylami. Na początek chciał bym coś taniego(250zł), zastanawiam się nad :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę o opinie, czy lepiej tych modeli nie tykać przysłowiowym "patykiem" i poczekać na coś innego?

Przypominam że są to początki i wiem że nie będzie to cudeńko, ale do posłuchania od czasu do czasu się nada :)

Z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum i chciał bym dopiero zacząć zabawę z winylami. Na początek chciał bym coś taniego(250zł), zastanawiam się nad :

http://allegro.pl/technics-sl-q200-i2056217620.html

http://allegro.pl/technics-sl-bd-20-bcm-real-foto-i2058323749.html

http://allegro.pl/gramofon-lenco-l-80-w-kartonie-i2061806545.html

Proszę o opinie, czy lepiej tych modeli nie tykać przysłowiowym "patykiem" i poczekać na coś innego?

Przypominam że są to początki i wiem że nie będzie to cudeńko, ale do posłuchania od czasu do czasu się nada :)

Z góry dziękuję.

Jeśli tylko z tych trzech, to żaden. Dlaczego?

- Technicsy są używane nie wiadomo jak i mają na wyposażeniu wkładki z mocowaniem T4P.

- Lenco ma mocowanie wkładki bardziej uniwersalne, ale nie wiadomo czy jest całkowicie sprawny, a sprzedający nie umie lub nie chce tego sprawdzić.

GM

jestem nowy na tym forum i chciał bym dopiero zacząć zabawę z winylami.

Rada GM jest jak najbardziej słuszna, jeśli przewidujesz rozwój w dziedzinie odsłuchów za pomocą gramofonu i możliwości uzyskania jak najlepszego dźwięku z zakupionego systemu. Jednak mając na względzie zacytowany wpis, wybór dobrego Technicsa z wkładką TP jest jak najbardziej zasadna. Te wkładki jak i ich zamienniki są powszechnie dostępne i oferują dobrą jakośc odtwarzanego dźwięku. W Twoim przypadku zwalniają Cię z konieczności justowania wkładki.

• Pokaż nowe odpowiedzi