Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ciekawe,to chyba klon P2 Regi?

Nie, to rebrandowana Rega P1, z ramieniem RB101.

No i do high-endu to mu "nieco" brakuje ;-)

Edytowane przez krzysiek

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Nie, to rebrandowana Rega P1, z ramieniem RB101.

No i do high-endu to mu "nieco" brakuje ;-)

Do hi-endu dużo mu nie brakuje - napisali, że 22 pkt. :) Ciekawe co to za "eksperci" byli - chiba nie Wojtuchna?

Żarty żartami, ale za 400 zł można brać. Jak się do tego z czasem dołoży rzeczy za kolejne 400-500 zł, to może nawet dość przyzwoicie zagrać.

Edytowane przez Yul

Jak wypada porównanie pod względem jakości dźwięku i trwałości topowych polskich gramofonów (Adam, Daniel itp.) z takim Dualem 1225, 1235 ?

Ponawiam pytanie: jakie opinie o PJ Debut mk3 i do tego pre PJ Phono Box mk2? Całość pod Yamahe Piano.

Powiedziałbym że kolega o jeden post niżej lepiej kombinuje. Z tym, że wkładkę to powinien poszukać inną, lżejszą, może być też Ortofon, jak polubił. Na ale kolega >vidocq< chce przeznaczyć na to wyraźnie więcej pieniędzy, przede wszystkim kupić lepsze pre gramofonowe, które ma szanse zagościć u Niego na dłuższy czas. Debut to nic specjalnego, ten PhonoBox w wersji normalnej (nie SE) też. Gramofon da lekkie, raczej chłodne brzmienie. Jest pewna szansa, że z Piano Craftem brzmienie się trochę wyrówna, bo ta Yamaha daje brzmienie cieplejsze i spokojniejsze, przynajmniej tak ją zapamiętałem. Wiele będzie też zależało od tego jaką dasz wkładkę, jak go ustawisz i na jakie płyty natrafisz. Na dobrych płytach (dobrych tłoczeniach) potrafi już pokazać co-nieco. Ustawiając go unikaj szkalnych półek i ciężkich blatów kamiennych. Raczej drewniane, masywne podstawy. Na początek wystarczy, nic nie powinno się popsuć, bo tam popsuć się nie ma co. Kalibracji wkładki się też nauczysz. Ale jak się w vinyl bardziej wciągniesz, lub jak posłuchasz "doroślejszego" gramofonu (choćby nawet lepszego Pro-Jecta), to szybko będziesz chciał Debuta i to pre wymieniać. To masywnie kosztuje, taka zamiana całego toru analogowego.

Pozdro,

Yul

@Yul

Inną lżejszą wkładkę, propozycja jaką ?

Pozdrawiam vq.

Ortofon Alpha, Ortofon Vinyl Master (4 modele), Ortofon 510 MkII - 540 Mk II.

Pozdro,

Yul

Dziękuję za sugestię.

Napisałem o 2M RED bo jest już zamontowana jako komplet z gramofonem, zresztą opinie ma nie najgorsze.

Myślałem też ewentualnie o 2M BLUE.

Ja też jestem ciekaw, czy między Red i Blue słychać wyraźną różnicę (na korzyść Blue), czy raczej prawdziwa zabawa zaczyna się dopiero od Bronze/Black. Testował ktoś może różne Ortofony z serii 2M w tym samym systemie?

Ortofon Alpha jest w PJ Debut 3 Esprit.jest tez tam akrylowy talerz (chyba nawet 300mm). Cena podobna do RPM 1.3 z 2m Red. Coraz trudniej wybrac,ale pewnie odsluch bedzie decydujacy.

Ortofon Alpha jest w PJ Debut 3 Esprit.jest tez tam akrylowy talerz (chyba nawet 300mm). Cena podobna do RPM 1.3 z 2m Red. Coraz trudniej wybrac,ale pewnie odsluch bedzie decydujacy.

Samego Ortofona Alpha kupisz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena podobna do Ortofona 2M RED, moim zdaniem jednak Alpha lepiej pasuje do lekkich ramion w bazowych modelach Pro-Jecta. Jest to jednocześnie wkładka lepsza od Ortofona OM-5E. Możesz zdecydować się na któryś z tańszych gramofonów: Debut Mk III, RPM-1.3 i Espirit, tak zawany "goły" (bez wkładki), ale najlepiej byłoby dogadać się żeby go sprzedali z tą Alphą. Odsłuch, ma się rozumieć, będzie decydujący, ale na siłę nie kupuj, bo Pro-Ject robi znacznie lepsze gramofony, tyle tylko, że co zrozumiałe - więcej kosztują. Czasem lepiej wstrzymać się z bólami niż kupić coś pochopnie.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Jak wypada porównanie pod względem jakości dźwięku i trwałości topowych polskich gramofonów (Adam, Daniel itp.) i GS431 z takim Dualem 1225, 1235 ?

Jak wypada porównanie pod względem jakości dźwięku i trwałości topowych polskich gramofonów (Adam, Daniel itp.) i GS431 z takim Dualem 1225, 1235 ?

Zacznę od trwałości. Jest ona związana z jakością zastosowanych materiałów, precyzją wykonania elementów, rzetelności producenta i jego kontroli technicznej itp. Pod tym względem Dual jest "troszkę" lepszy. Dzisiaj kupując używane gramofony dowolnego producenta wszystko zależy od stopnia zużycia (dewastacji)danego egzemplarza. Co do silników łożyskowania talerza i ramienia, Dual jednak ma większe szanse na wykazanie mniejszego zużycia.

Co do jakości dźwięku. Kiedy w DUAL'u i Fonice użyjemy wkładki Shure 91, która była do nich stosowana dźwięk pokaże różnice na korzyśc Dual'a, jednak różnica w przekazie samego brzmienia muzyki, to nie żadna przepaśc. Z obydwu można słuchac muzyki z satysfakcją. Stabilniejszy z ciemniejszym tłem dźwięk Dual'a, to zasługa lepszego silnika, doskonałej stabilizacji obrotów, lepszej precyzji ramienia, szczególnie wyważenie i antyskating. Zawsze najlepszym parametrem do porównań jest odstęp sygnału od zakłóceń. Nic dziwnego. W czasach produkcji porównywanych modeli poziom techniczny obydwu producentów dzieliła przepaśc. Cena sprzedaży naszych produktów na zachodzie dokładnie pokazuje te różnice.

Witam,

Tak sobie słucham amatorsko, bez pretensji do hi-endu.

Aktualnie starutkiego Pioneera PL-112D z AT120 i jest fajnie.

Ale pogoń za króliczkiem nie odpuszcza - stąd myśl, aby wymienić gramofon.

Wygodnictwo skłania choćby do półautomatu (czyli powrót ramienia).

Ebay niewiele pomaga - pozostaje Allegro - fuj...

Przemyślenia są takie:

Ukryta Zawartość

przystępna w miarę cena, chyba niezły stan i fajne (tak doczytałem) ramię

Ukryta Zawartość

tu już trudniej ocenić - ale cena chyba lekko przegięta

i wreszcie

Ukryta Zawartość

ale tu już cena całkowicie odjechana - sprzedającemu wydaje się, że to ebay.de

ale nawet tam nie widziałem takich Everestów

A może zupełnie źle kombinuję...

Może coś zupełnie innego albo po prostu zastanowić się nad lepszą wkładką (ale jaką?)

Proszę o pomoc, cenne rady i podpowiedzi - sporo poczytałem ale nadal nie wiem w którą stronę skierować kroki, żeby było lepiej, przyjemniej, ładniej i miodniej...

Pozdrawiam i z góry dziękuję licząc na łaskawe zainteresowanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Flapper,

Po co Ci właściwie automat? Płyty za Ciebie na drugą stronę i tak nie przełoży. Postaw na lepsze materiały, lepszą konstrukcję, lepszą klasę wykonania, może jakiś "lepszy rocznik", jeśli to musi być koniecznie coś używanego. Lepszą wkładkę i lepsze pre gramofonowe zawsze warto kupić.

Pozdro,

Yul

Płyty na drugą stronę to nawet CD-ek mi nie przekłada - ale nie lubię jak kilka chwil przed orgazmem słyszę "cyk, cyk"

i to w zupełnie innym rytmie ;-)

Gość vasa

(Konto usunięte)

Wybacz słowa krytyki ale chyba źle kombinujesz.

Po pierwsze gramofon powinien być tak prosty jak to tylko możliwe (i nie bardziej :) a wszelkie dodatkowe funkcje jedynie przeszkadzają. Po drugie jeśli kupisz 30-to letnią karuzelę z silnikiem to masz dużą szansę że się nic złego nie będzie działo, jeśli do tego będzie podłączona jakaś elektronika i mechanika wielofunkcyjna to najprawdopodobniej zaraz coś padnie i będzie bardzo bolało bo i o części i o speca będzie trudno.

Jeśli chcesz żeby się ramię podnosiło na końcu to znajdź na ebaju taką szajbkę jak na zdjęciu i tyle.

post-981-0-77190600-1327520251_thumb.jpg

Witaj "kłapouchy" :-)

w którą stronę skierować kroki, żeby było lepiej, przyjemniej, ładniej i miodniej...

Określ bliżej proszę, czy zależy Ci na brzmieniu i wyglądzie z czasów świetności analogu, czy na gramofonie dającym dobre brzmienie z dzisiejszych tłoczeń?

Przemyślenia są takie

Gramofon DANIEL G-1100 fs . Niezawodny a wkładeczkę zawsze sobie możesz zmienić bardziej pod siebie. Polecam . Żuć okiem do mojej galerii... Naturalnie czasem trzeba delikatnie dotknąć opuszkiem sensorka i robi się...

ładnie pozdrawiam

Edytowane przez Radmruś

Po pierwsze gramofon powinien być tak prosty jak to tylko możliwe (i nie bardziej :) a wszelkie dodatkowe funkcje jedynie przeszkadzają.

O, o, o!

Regę, Regę kup ;-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witaj "kłapouchy" :-)

w którą stronę skierować kroki, żeby było lepiej, przyjemniej, ładniej i miodniej...

Określ bliżej proszę, czy zależy Ci na brzmieniu i wyglądzie z czasów świetności analogu, czy na gramofonie dającym dobre brzmienie z dzisiejszych tłoczeń?

Hmm, trudne - w zasadzie wszystkie te czynniki po trochu.

A dzisiejsze tłoczenia? - trudno trafić coś naprawdę dobrego.

Gdybym miał wartościować (wiem, wiem, że narażę się fundamentalistom analogu)

wygląd świetnego analogu,

brzmienie

i wygląd...

Przecież to proste - na nowy, dobry mnie nie stać.

A nawet gdyby - i tak wolałbym gramofon ze "złotych czasów analogu"

O, o, o!

Regę, Regę kup ;-)

Vasa "pojechał" A. Einsteinem, to i plusa dostał, hehe.

Krzysiek, Rega jest chyba ZA PROSTA :)

Pozdro,

Yul

Pewnie nawet wiem którą ;-)

Jak mnie odwiedzisz, koniecznie zabierz swojego Pioneera, bo strasznie ciekawi mnie porównanie tych samych wkładek na dwóch różnych gramofonach :) Oczywiście jeśli starczy nam czasu, a nie rozgadamy się znowu o muzyce :-)))

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Przecież to proste - na nowy, dobry mnie nie stać.

A nawet gdyby - i tak wolałbym gramofon ze "złotych czasów analogu"

0

Proponuję Thorens 3.. lub 5..

Telefunken 500, 600.

Do swych możliwości stosunek cenowy nie do przebicia. Dodając nowe ramionko SME 9'- 10' wszystkie wkładki Twoje i nieograniczone możliwości zbierania na coraz to lepsze pre :-)

Piszę poważnie. Włodek.

Proponuję Thorens 3.. lub 5..

Telefunken 500, 600.

Do swych możliwości stosunek cenowy nie do przebicia. Dodając nowe ramionko SME 9'- 10' wszystkie wkładki Twoje i nieograniczone możliwości zbierania na coraz to lepsze pre :-)

Piszę poważnie. Włodek.

Dzięki za konkret - bo właśnie o to prosiłem

Dzięki za konkret - bo właśnie o to prosiłem

0

Pamiętaj szukac poza aledrogo. Jak nabędziesz nie zapomnij się pochwalic.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi