Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ciekawostka z tymi kosztami. Płyn 80zł, szczotki do myjki 80zł. Szajba :)

Stosuj płyn forumowy! Po nim na igle nie zostaje żaden badziew.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://www.okkinokki.pl/ tu się ostro dzieje. 1800zł to dopiero początek wydatków.

Jaki jest skład płynu forumowego?

Mam:

Woda destylowana – 700ml

Alkohol izopropylowy – 300ml

Fotonal – 5 ml

Stąd:

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2011/12/myjka-knosti-do-pyt-winylowych.html

Tymczasem drugie odtworzenie strony LP po myciu w Knosti nadal brudzi igłę...

Edytowane przez frywolny trucht
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Raz zastosowałem płyn forumowy w myjce automatycznej i jak zobaczyłem co jest w ociekaczu to się przeżegnałem.

Skoro mikstura ta jest agresywna dla elementów myjki to zapewne z winylem obchodzi się równie bezwzględnie więc jej nie stosuję.

RCM sam robi płyn na recepturze NG. 1L to koszt 80zł i świetnie sobie radzi z LP. Schodzą najgorsze brudy i nadaje płycie "antystatyczności". Do myjek "wannowych" to zbyt droga impreza ale automat zużywa tego płynu niewiele.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Chyba jednak zagraniczne labele nie zaciekają :)

Trzecie odtworzenie- igła w końcu czysta. Czyli jak ktos ma nieduży zbiór ( jak ja- ok 50-60 tytułów) da się jeszcze żyć.

Na pewno jest tak, że dopóki igła jest czysta dźwięk z 15, 20- letniej jest lepszy, nawet za pierwszym razem po myciu, niż przed myciem. Bardziej otwarty i bez trzasków. Tak to ja widzę. Ja szeregowy, małowtajemniczony użytkownik. Natomiast przed płynem f-my Analogis przestrzegam zdecydowanie. W ogóle ten zestaw jakiś taki byle jaki poza szczotą do płyt. Klejącego syfu na igle spowodowanego specyfikiem record cleaner na pewno nie wyczyścimy cieknącą, miekką szczoteczką zainstalowaną w pojemniku.

zestawczyszcacy3.jpg

Edytowane przez frywolny trucht
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja używam Zerodusta po każdej płycie i problem z głowy.

,

Zamiast mycia, zakurzonych, zatłuszczonych, starych płyt i naelektryzowanych nowych? Czy oprócz mycia?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Gdyby płyta nie była zasyfiona i nie syfiła problem igły byłby marginalny więc tym bardziej nie wiem o jakim po problemie wspominasz.

Nowe płyty są tak naelektryzowane, że przez lufcik potrafią ściągnać sierść z kota, a stare potrafią nosić ślady masturbacji i maczanie igły w słoiczku w czym ma pomóc tak na dłuższą metę?

Do tego aby igła była czysta. To oczywiste chyba.

Słucham tylko umytych płyt a i tak igła zawsze coś zbierze.

Nie bardzo rozumiem jak Ty kąpiesz płyty, że przez 2-3 odtworzenia igła zbiera jakiś syf a potem płyta jest czysta.

Może to kwestia skłądu płynu? Ja robię "słabszy"

400-100-3

Nowe płyty są tak naelektryzowane, że przez lufcik potrafią ściągnać sierść z kota

Gorzej jak całego kota któregoś dnia przyciągnie. Powstały by kocie melodie, jęki, mruki, oj oj oj o o .

pozdrowienia dla goniących zajączka.

jaki przedwzmacniacz gramofonowy posiadasz ?

niestety nie posiadam przedwzmacniacza.używam wzmacniacza Technics z wejsciem phono

Witam

Jestem kompletnie zielony w temacie gramofonów, chciał bym sobie zakupić pierwszy gramofon. Wstępnie przejrzałem oferty na runku i w sumie przodują trzy marki, project, dual i thorens. Budżet max 2000 zł musi być nowy z przedwzmacniaczem i jakąś sensowną wkładką. Co możecie polecić ?

Pieniądze nie grają !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+

np

Ukryta Zawartość

do tego przydałby się lepszy od wbudowanego przedwzmacniacz np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Wyświetl postUżytkownik Waluch dnia 31.01.2012 - 10:36 napisał

jaki przedwzmacniacz gramofonowy posiadasz ?

niestety nie posiadam przedwzmacniacza.używam wzmacniacza Technics z wejsciem phono

czy wkładka Ortofon 2m red bedzie dobrym wyborem do Akai AP-206C ?

a może jakaś wkładka Shure? np Shure M35X

proszę o pomoc

Nie bardzo rozumiem jak Ty kąpiesz płyty, że przez 2-3 odtworzenia igła zbiera jakiś syf a potem płyta jest czysta.

Może to kwestia skłądu płynu? Ja robię "słabszy"

400-100-3

Witam. Mam już wszystkie składniki żeby zrobić płyn. To jakie mam w końcu zastosować proporcje co by mi nie zźarło płyt? Pozdrawiam.

Witam.

Na gramofonach za bardzo się nie znam, ale mam zamiar kupić gramofon.

Byłem w sklepie i mam dylemat moralny między wyborem SONY PS-LX 300 USB a DENON DP-200 USB.

Gramofon ma być podłączony pod amplituner Sony STR-GX290

I teram mam kilka pytań

1. Co ten wzmacniasz który jest w gramofonie DENON daje? Czy jest on potrzebny przy moim amplitunerze ?

2. Który byście gramofon wybrali i dlaczego ?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Oba są słabiuchne.

Twój ampli ma wejście phono czyli ma przedwzmacniacz gramofonowy, czyli nie potrzebujesz go w gramofonie.

Rozejrzałbym się za czymś na Allegro.

Tak w ogóle ostatnio rzucili w Media Markcie zupełnie sensownie wyglądajace gramofony TDK ( acz specem od gramofonów też nie jestem) jakoś za 1100zł. Na moje warto dołożyć te parę złotych i brać TDK.

http://www.audiostereo.pl/gramofony-tdk-belt-drive_88486.html

• Pokaż nowe odpowiedzi