Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał wcześniej lub ma tego grajka???http://allegro.pl/linn-axis-i3723662771.html

Mieć nie miałem, ale słuchałem. Jeśli ramię jest sprawne i gramofon możesz obejrzeć przed zakupem, to nic lepszego do 5 tys. zł raczej nie kupisz. Linn Axis to młodszy brat gramofonu Sondek LP12. Wykorzystuje kilka części z flagowca, między innymi łożysko oraz talerz. Zawieszenie jest bardzo uproszczone, co nadrabia bardzo fajny układ zasilacza z soft-startem, stabilizacją i elektroniczną zmianą obrotów. Do tego fajna MM-ka (lub MC - kwestia gustu) i słuchamy.

HEYBROOK TT-2.Miałem ten gramofon kilka lat z ramieniem LUXMANA i wkładką AT-33PTG,moim zdaniem bardzo dobry gramofon. Jest to klon LINNA LP12 . Inna jest regulacja zawieszenia ,która jest na zewnątrz a nie jak w linie wewnątrz gramofonu. POLECAM

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ten He-ybroocek chyba jest wystawiany po raz trzeci , ciekawe za ile pójdzie , w opcji kup teraz był wystawiany w cenie 2400 ?

i 2000 o ile coś nie pomyliłem.

BTW

Mocowanie tego SME w tym TT2 nie ma gumek amortyzujących.

Jeśli to ramię ze stałym headshellem to ma 6,5g me - nadaje się praktycznie tylko do podatnych MMek.

Ten sam sprzedawca ma TD318 z ramieniem tp21 - 12,5g me daje już możliwości w postaci zapakowania na nie MMki albo niskopoziomowej MC.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

BTW

Jeśli to ramię ze stałym headshellem to ma 6,5g me - nadaje się praktycznie tylko do podatnych MMek.

Ten sam sprzedawca ma TD318 z ramieniem tp21 - 12,5g me daje już możliwości w postaci zapakowania na nie MMki albo niskopoziomowej MC.

DyikiŁ=

Dziwne... Każdy klamot ma fotkę zrobioną w innym otoczeniu/mieszkaniu/etc. :-) Jakby pan naciągacz kolejny?

Jestem pewien, że tak. Kiedyś już o tym pisałem - wszystkie zdjęcia z innej parafii. Ale - nie bój ziaby- naiwni się znajdą!:) PS - a tym "mini disc" - Kolega Maciej autentycznie mnie rozczulił...:) też mam; poniewiera się w którejś szufladzie. Lecę po baterie - może wciąż działa?:) Edytowane przez Bezlitosna Niusia

BTW

jak myślisz strzelać tego Linna Axis z Akito czy nie,już mało do końca licytacji,a żadnego chętnego,więc za niewiele ponad 9 stówek by był.lub heybrook- 20 min do końca

Pozdro

Edytowane przez beowulf22

Witam.

Orientuje sie moze ktos czy Itt 8010B z napedem paskowym posiada regulacje vta? Gdybym np. zdecydowal sie na zakup ortofona 2m red do niego bedzie to ze soba ladnie wspolpracowalo a raczej bedzie sie dalo to ladnie poustawiac.?

Czy ktoś wie gdzie Tomasz Pianista uciekł????Muszę się z nim pilnie skontaktować,ma ktoś nr lub coś...?

Może to Ciebie zainspiruje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i to:

Ukryta Zawartość

I to też jest bardzo sensowna propozycja :)

Tomasz byl i znikł...:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomek niedawno napisał w jakimś wątku, że wyjeżdża na tydzień chyba. Tylko spokój może Cię uratować...:)

Tomek niedawno napisał w jakimś wątku, że wyjeżdża na tydzień chyba. Tylko spokój może Cię uratować...:)

Ha ha ok,już załatwione,jaką wkładkę polecacie do ramienia Linn Basic,At 440mla(TROCHĘ DROGA),Sumiko Pears,AT 120 E,czy może jakaś inna,system to audiolab 8200A,kable srebrne i Monitor Audio RX2,więc wszystko raczej jasno i szczegółówo...Może jakaś Nagaoka,Goldring Edytowane przez beowulf22

Jeżeli masz jasno, to at440 bym odpuścił. Może nowe goldringi? Ortofony 2m jak mówiłem średnio pasują gabarytowo do tego ramienia.

Jką niedrogą wkładkę polecacie do Linn Basic?Teraz mam AT VM3....Może AT 12e,Sumiko Pearl,Grado,Goldring,Nagaoka...?Będzie grało z Audiolab 8200A,kable siltech(srebro) i Monitor Audio MX2,więc sprzęt raczej szczegółowy i jasny....

Jką niedrogą wkładkę polecacie do Linn Basic?Teraz mam AT VM3....Może AT 12e,Sumiko Pearl,Grado,Goldring,Nagaoka...?Będzie grało z Audiolab 8200A,kable siltech(srebro) i Monitor Audio MX2,więc sprzęt raczej szczegółowy i jasny....

Ewentualne jakaś igła,która podpasuje do VM3

Witam

Przymierzam się do zmiany gramofonu i wybór wstępnie padł na Telefunkena S 600, z co zdołałem wycztać na forum to jest to zacny gramofon wart uwagi. Proszę o informacje na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie używanego Telefunkena S600????

Witam

Przymierzam się do zmiany gramofonu i wybór wstępnie padł na Telefunkena S 600, z co zdołałem wycztać na forum to jest to zacny gramofon wart uwagi. Proszę o informacje na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie używanego Telefunkena S600????

Czy jest na aukcji,,,

Jakiejkolwiek...to na początek

Witam

Poczytaj Analogowe FAQ,tam jest wszystko

Tak gramofon jet na aukcji a sprzedający to handlarz sprzedający wiele tego typu sprzętów, ale dzięki temu mam nadzieję że jest jakaś szansa kupienia w mam nadzieję rozsądnej cenie. Na Telefunkena S 600 zamierzam się przesiąść z Duala CS 510 więc będzie to chyba sensowna zmiana.

Czy im mniejsze napiecie wyjsciowe wkladki tym wkladka bedzie ciszej grala? Zestawiajac monacora en-24 (5mV)

z at 95e (3,5 mV).Jak na razie audio technica gra duuuzo ciszej od poprzednika...natomiast jak w przedwzmacniaczu podniose gaina nastepuja przesterowania sygnalu ....

POzdrawiam.

Czy im mniejsze napiecie wyjsciowe wkladki tym wkladka bedzie ciszej grala?

Teoretycznie tak. Ale czasem te napięcia wyjściowe są podawane trochę "od czapy", albo warunki ich pomiaru różnią się mocno u poszczególnych producentów. Natomiast jeśli pre gramofonowe ma mały headroom extension, to podnoszenie wzmocnienia nie jest dobrą drogą do tego aby grało głośniej. Głośniej trzeba zrobić wolumiakiem w integrze i tyle.

Pozdro,

Yul

Witam.

Jestem zainteresowany tymi kolumnami. Który zestaw lepszy?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W obu przypadkach mogę dzisiaj jechać i odsłuchać, bo blisko Poznania. Jak Panowie sądzicie, gdzie lepiej się udać? Kolumny mają być podłączone do odsłuchu gramofonu Technics SL-Q2 poprzez wzmacniacz Onkyo A-8940 w pokoju gościnnym 4x8m. Zestaw jest więc skromny - do tego potrzebuję głośników. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam . Mam zamiar nabyć jedyne słuszne żródło jakim jest gramofon...Jako że posiadam wzmacniacz bez przedwzmacniacza gramofonowego (harman kardon hk680) będę potrzebował również PRE. Proszę o naprowadzenie na w miarę dobry sprzęt co nie ograniczy tego harmana i kolumn dali 450. Oczywiście mówie o sprzęcie używanym.

Edytowane przez kickdown
  • 2 tygodnie później...

Co sadzicie o Denon DP-300F jest jakas alternatywa do pro-ject 1.3 red? Oczywiscie chodzi mi o sam gramofon bez wkladki.Posiada ten denonik regulacje vta? Gdyby zaaplikowac mu np audiotechnice at95e?

Zwróć się o opinię do frywolnego truchta, bo miał tego Denona, a RPM 1.3 słyszał. Myślę, że i do jednego i do drugiego można założyć coś lepszego od AT-95E.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Kolega zahaczył mnie na priv, ale odpowiem tutaj, może komuś pomoże w przyszłości.

Denon ma zamontowaną wkładkę- padlinę ( AT3600?). Czyli do kosztu zakupu trzeba doliczyć wkładkę. Denon gra dość ciemno,mało szczegółowo, ale lepiej zabrzmi jak napiszę, że ciepło i romantycznie :) Z wkładką 2M Red gra po prostu przyjemnie. Nie ma regulacji VTA

Obiektywnie jednak 1,3 Genie oferuje dużo więcej w kwestii dżwięku, regulacji( co też ma wpływ na dźwięk), upgrade'u.

• Pokaż nowe odpowiedzi