Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem gramofon Technics Sl 1200 mk2 do tego wkładkę MM Ortoforn 2KM Blue.

Posiadam wzmacniacz z pre gramofonowym Yamaha CA 1010 posiada on dwa wejścia Phono 1 do MC-MM a Phono 2 MM

Z którego wejścia mam korzystać aby było OK?

Tu link do instrukcji obsługi Yamahy

file:///C:/Users/miro/Downloads/ca-1010-om-s%20(1).pdf

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Witam!

Kupiłem gramofon Technics Sl 1200 mk2 do tego wkładkę MM Ortoforn 2KM Blue.

Posiadam wzmacniacz z pre gramofonowym Yamaha CA 1010 posiada on dwa wejścia Phono 1 do MC-MM a Phono 2 MM

Z którego wejścia mam korzystać aby było OK?

Tu link do instrukcji obsługi Yamahy

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Jeśli to ortofon 2m blue to jest to mm.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

No tak tylko z którego wejścia mam skorzystać?

Zobacz instrukcję Yamahy

Jedno obsługuje MC i MM a drugie MM ,rozumiem że MM jest lepszym ?

No tak tylko z którego wejścia mam skorzystać?

Zobacz instrukcję Yamahy

Jedno obsługuje MC i MM a drugie MM ,rozumiem że MM jest lepszym ?

Ten plik pdf to u Ciebie na kompie chyba jest na dysku C :-) nie zajrzę tam przez net ;-) podpinaj do tego MM, to MC i MM pewnie będzie do tych niskonapięciowych MM a ten ortofon ma ponad 5 mV.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ten plik pdf to u Ciebie na kompie chyba jest na dysku C :-) nie zajrzę tam przez net ;-) podpinaj do tego MM, to MC i MM pewnie będzie do tych niskonapięciowych MM a ten ortofon ma ponad 5 mV.

No tak plik mam na kompie :)

Dzięki za pomoc.

Szanowni,

Mam zagwozdkę jaką wkładkę wybrać do gramofonu Marantz TT-15S1

Zastanawiam się nad Clearaudio Performer V2 lub Goldring 1012GX

Słucham różnych gatunków muzycznych - jazz, blues, rock..i inne :)

Prosze o pomoc / rade w temacie,

Z góry dzieki

Jackass

Edytowane przez jackass

87_1913305521.jpg

Witam.

Czy warto zainwestować w jeden z pierwszych modeli Systemdek ? Gramofon nie wygląda zbyt okazale i niestety nie mam możliwości wcześniejszego odsłuchania. Czy lepiej zostawić polskiego Daniela z wkładką AT ?

Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

87_1913305521.jpg

Witam.

Czy warto zainwestować w jeden z pierwszych modeli Systemdek ? Gramofon nie wygląda zbyt okazale i niestety nie mam możliwości wcześniejszego odsłuchania. Czy lepiej zostawić polskiego Daniela z wkładką AT ?

Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

- ja bym tego nie kupił, wygląda na jakąś amatorszczyznę.....

excelvinyl winylmania blog szukaj

zbn - pytanie za jaką kasę i w jakim stanie technicznym? To najprostszy model Systemdeka, do tego krótka seria, więc to rzadki model - wkrótce po nim pojawiła się "dwójka". Ramię to prawdopodobnie budżetowe Jelco. Jeśli sprzedający wystawia za sensowne pieniądze, to można rozważyć na początek i będzie to lepszy krok niż ładowanie się w prl-owskie strucle.

Witam wszystkich użytkowników.

Mam na imię Janusz i jestem z Gdańska.

Zwracam się do Was w wiadomym celu , po proszę o pomoc w wyborze gramofonu.

Zapoznałem się z podstawami , przeczytałem sporo informacji na forum lecz mam coraz więcej dylematów wraz z przyrostem wiedzy .

Posiadam Amplituner ONKYO TX-8050 (Phone na pokładzie) , kolumny KLIPSCH SYNERGY II F30 plus SUBWOOFER Velodyne EQ-MAX10.

Bardzo lubię słuchać cicho muzyki ,ale zarazem słyszeć cała gamę dźwięków od wysokich poprzez średnie i skończywszy na pięknym basie.

Nie miałem do czynienia nigdy z gramofonami , i chciałbym sam sprawdzić czy coś nie straciłem przypadkiem jeżeli chodzi o dźwięk .

Ponad tydzień czasu śledzę różne wątki związane z tym tematem . Znalazłem kilka aukcji i po proszę Was o z opiniowanie jak dalece jest trafny mój wybór .

Kolor srebrny lecz niekoniecznie .

Kwota hmm....Chciałbym się do 800zł zmieścić .

Manual , pół automat czy automat - dla mnie raczej bez różnicy , bynajmniej nie mam w tym temacie ukierunkowanego doświadczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z góry Dziękuję za pomoc .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich użytkowników.

Mam na imię Janusz i jestem z Gdańska.

Zwracam się do Was w wiadomym celu , po proszę o pomoc w wyborze gramofonu.

Zapoznałem się z podstawami , przeczytałem sporo informacji na forum lecz mam coraz więcej dylematów wraz z przyrostem wiedzy .

Posiadam Amplituner ONKYO TX-8050 (Phone na pokładzie) , kolumny KLIPSCH SYNERGY II F30 plus SUBWOOFER Velodyne EQ-MAX10.

Bardzo lubię słuchać cicho muzyki ,ale zarazem słyszeć cała gamę dźwięków od wysokich poprzez średnie i skończywszy na pięknym basie.

Nie miałem do czynienia nigdy z gramofonami , i chciałbym sam sprawdzić czy coś nie straciłem przypadkiem jeżeli chodzi o dźwięk .

Ponad tydzień czasu śledzę różne wątki związane z tym tematem . Znalazłem kilka aukcji i po proszę Was o z opiniowanie jak dalece jest trafny mój wybór .

Kolor srebrny lecz niekoniecznie .

Kwota hmm....Chciałbym się do 800zł zmieścić .

Manual , pół automat czy automat - dla mnie raczej bez różnicy , bynajmniej nie mam w tym temacie ukierunkowanego doświadczenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z góry Dziękuję za pomoc .

Jeśli koniecznie któreś z tych to Thorens albo te Technicsy. Ja pewnie wybrałbym Techicsa bo napęd DD. Żaden z nich nie ma regulacji wysokości ramienia, a to jest problem w przypadku różnej grubości płyt i w zależności od tego jaka wkładkę mu załadujesz. Musisz się liczyć z tym że wkładka w każdym na dzień dobry do wymiany. Najlepiej w przypadku używanego patefonu dobrze byłoby go pomacać (czy ramię nie ma luzów, nie chrobocze nic, itd.) i odsłuchać na miejscy ale te wszystkie są chyba z Niemiec.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli koniecznie któreś z tych to Thorens albo te Technicsy. Ja pewnie wybrałbym Techicsa bo napęd DD. Żaden z nich nie ma regulacji wysokości ramienia, a to jest problem w przypadku różnej grubości płyt i w zależności od tego jaka wkładkę mu załadujesz. Musisz się liczyć z tym że wkładka w każdym na dzień dobry do wymiany. Najlepiej w przypadku używanego patefonu dobrze byłoby go pomacać (czy ramię nie ma luzów, nie chrobocze nic, itd.) i odsłuchać na miejscy ale te wszystkie są chyba z Niemiec.

A czy w tej kwocie jest szansa na wyszukanie gramofonu z regulacją ramienia ?

zbn - pytanie za jaką kasę i w jakim stanie technicznym? To najprostszy model Systemdeka, do tego krótka seria, więc to rzadki model - wkrótce po nim pojawiła się "dwójka". Ramię to prawdopodobnie budżetowe Jelco. Jeśli sprzedający wystawia za sensowne pieniądze, to można rozważyć na początek i będzie to lepszy krok niż ładowanie się w prl-owskie strucle.

Stan gramofonu dobry, a cena liczona w PLN to jakieś 450 PLN albo 30% ceny nowej Regi RP1. Strucla rodem z PRL mam pod ręką i kilka setek płyt do tego.

co myślicie o takim gramofonie dual asp 130 czy to jest czegoś warte cena około 150zł

daje zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dida83

Witam posiadam gramofon Marantz TT-221 z oryginalną wkładką oraz drugi Technics SL-BD20 (czekam na wkładę oryginalną) co o nich sądzicie i który lepszy waszym zdaniem? Ja od pół roku słucham vinyli na marantz ale nie mam porównania tych samych nagrań z innym gramofonem

Można jakoś je ulepszyć jeżeli chodzi o wkładki czy szukać czegoś innego??

Miałem takiego Duala dawno temu używałem go przez rok, dobry gramofon na początek z pełną automatyczną obsługą, ale można też obsługiwać ręcznie. Stabilne obroty, talerz lekki ale dobrze wykonany, górna część talerza nieco mniejsza od średnicy płyty, co sprawia że płyty zdejmuje się bardzo pewnie. Gramofon jest bezawaryjny, wymieniłem tylko sygnałowe kable przyłączeniowe i cały czas grał. Miałem powieszoną wkładkę Stantom 500MkII grał przyzwoicie. Jeśli jest w dobrym stanie to warto.

Ukryta Zawartość

post-5705-0-76644200-1418651271_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 4321

dzięki..zastanawia mnie tylko czy model szary i model w drewnie to te same gramofony?tak czy inaczej chyba sie na niego pokuszę...

gramofon już mam jest w bardzo dobrym stanie!!lecz widze że kable sygnałowe liche...a ty wymieniałeś....czy była różnica po rozdzieleniu mas?bo teraz w moim gramofonie nie ma kabelka uziemiającego...

Dziś dołączyłem do zacnej grupy analog. Odpaliłem dziś Denona DP-35 F z oryginalną wkładką DP-60. Na talerz Endless River i zostałem kupiony. Pięknie to brzmii. Zastanawiam się jednak czy to wina wkładki czy mojego braku doświadczenia w regulacji,że słychać trzaski na fabrycznie nowej płycie, niewielkie,rzadko i raczej dodające uroku, ale jednak. A może tak po prostu ma być :)

Pozdrawiam.

Dziś dołączyłem do zacnej grupy analog. Odpaliłem dziś Denona DP-35 F z oryginalną wkładką DP-60. Na talerz Endless River i zostałem kupiony. Pięknie to brzmii. Zastanawiam się jednak czy to wina wkładki czy mojego braku doświadczenia w regulacji,że słychać trzaski na fabrycznie nowej płycie, niewielkie,rzadko i raczej dodające uroku, ale jednak. A może tak po prostu ma być :)

Pozdrawiam.

Sprawdź czystośc igły, a płyty zarówno stare jak i nowe należy umyć (przynajmniej myjka Knosti), po tych zabiegach powinno być znacznie mniej trzasków albo i prawie wcale

pozdr.

Pozdrawiam.

ja na nowych płytach nie mam żadnych trzasków...może jak kolega wyżej napisał zobacz czy na wkładce kurz się nie nazbierał :) faktycznie niektóre nowe vinyle są z kilkoma drobinami kurzu ale nie żeby zaraz myjką za 300 zł :D skoro to początki...niestety z vinylami trzeba się trochę cackać ale za to dźwięk przyjemniejszy niż z CD :)

Może po prostu czas na nową wkładkę (igła czysta przynajmniej wzrokowo), a co do dźwięku to wcześniej trochę pokpiwałem sobie z winylowców, a teraz i mnie trafił efekt "placebo" :D.

No i zaczęło się szperanie po sieci - jaka wkładka do 400 PLN dająca skok jakościowy w stosunku do 30 letniej DL-60 (przy DENON 35-F, wzmacniacz DENON 1500 RII z Phono). Muzyka ostatnio zdecydowanie bardziej Barry White niż Metallica.

ps.

Polowanie na winyle to dopiero frajda :D

zgadza się Breit polowanie to jest to :) ja na giełdzie jak wpadłem ostatnio to 11 sztuk kupiłem :) tylko na pierwszy rzut oka wydawały się wszystkie o w dobrym stanie ale po odsłuchanie nie które się okazały w gorszym stanie niż wyglądają...

Edytowane przez Mateusz_Kalisz

zgadza się Breit polowanie to jest to :) ja na giełdzie jak wpadłem ostatnio to 11 sztuk kupiłem :) tylko na pierwszy rzut oka wydawały się wszystkie o w dobrym stanie ale po odsłuchanie nie które się okazały w gorszym stanie niż wyglądają...

właśnie też zauważyłem, że np. często są przetarcia niby delikatne, które bardzo trudno dostrzec w złym świetle, a dają gorszy efekt niż widoczne rysy. Ja od wczoraj do dzisiaj zamówiłem/kupiłem jakieś 35 płyt na początek, o których wiem, że muszę je mieć. Później będę je wymieniał na lepsze wersje :D

Edytowane przez Breit

ja na nowych płytach nie mam żadnych trzasków...może jak kolega wyżej napisał zobacz czy na wkładce kurz się nie nazbierał :) faktycznie niektóre nowe vinyle są z kilkoma drobinami kurzu ale nie żeby zaraz myjką za 300 zł :D skoro to początki...niestety z vinylami trzeba się trochę cackać ale za to dźwięk przyjemniejszy niż z CD :)

chodzi o umycie płyty, sam używałem Knosti , nawet do nowych płyt (których mam niewiele), obecnie używam OkkI NOKKI, -całkiem inna bajka jeśli chodzi o mycie, sama knosti to tak jak napisałem - przynajmniej Knosti-chodzi o umycie płyty odpowiednim płynem i pozbycie się nie tylko brudu poprodukcyjnego,ale również wyładowań

pozdr.

Bez mycia się nie obędzie. Stare, 30-40 letnie płyty w dobrym stanie potrafią grać czysto bez żadnych artefaktów. Nówki też warto przemyć a każda (niezajechana oczywiście) umyta płyta odwdzięczy się czystym dźwiękiem bez smażonych kotletów.

Pozdrawiam.

Wyczyściłem porządnie igłę, jest dużo lepiej,fakt że każde moje dotknięcie sprzętu wywołuje iskrę, muszę nad tym popraciwać. Ale jak jeszcze trochę posłucham Barrego Whita, cała dyskografia musi być. Oczywiście bez 100 składanek. Dzięki za rady.

Witam, kupiłem płytę która niemiłosiernie trzeszczy, umyłem alkoholem izopropylowym i troszkę się poprawiło, natomiast gdy zwiększe dociążenie trzeszczenie ginie na tyle że można płytę posłuchać - co fizycznie dzieje się z rowkiem że docisk igły sferycznej lekko niweluje trzeszczenie?

Edytowane przez witek_z

Coraz bardziej zaczynam zastanawiać się nad zakupem gramofonu. Mam pytanie, który z nowych gramofonów jest wart uwagi, by grał przez kilka lat, aż właściciel rozpozna czego mu brakuje... No i który z używanych gramofonów polecacie? Na chwilę obecną nie wiem, czy postawię na nówkę, czy jednak zdecyduję się na zakup używki. Moje zasoby są dość skromne, bo wynoszą 3000zł, a mają wystaczyć na gramofon plus wkładka.

• Pokaż nowe odpowiedzi