Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chcesz na szybko to pierwszy z listy , 1 - spytaj czy talerz nie bije , 2 - czy silnik cicho pracuje 3- jak ramię luzy itp i czy będzie umiał go spakować ! Zaproponuj 830 z wysyłką .

Dzięki, ale cierpliwości mi nie starczyło i kupiłem plastikowego Technicsa AT LP120. ;)

Pewnie kiedyś będzie coś lepszego, a teraz póki co się skupiam na płytach, wkładce, preampie, i innym szpeju :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

kupiłem plastikowego Technicsa AT LP120. ;)

Znaczy Audio-Technica ;)

Może i dobrze , bo po przeczytaniu z czym ma grać , i tak byś nie do końca wykorzystał Thorensa czy Telefunkena .

Kupić tani pre , wkładeczkę At-100 i uczyć się obsługi .

Na lepsze pewnie przyjdzie odpowiedni czas .

Zix1 jak jeszcze będzie paru takich jak Ty na As to nikt wam nie odpowie , dlaczego ? Pytasz , niby szukasz a i tak wybierasz coś co wpadło Tobie w oko wcześniej - nie słuchasz doświadczonych kolegów to po cholerę zawracasz nam d... !?

Przepraszam jasnie Pana, że śmiałem dupę zawracać i nie kupiłem co mi polecił.:)

Upatrzonego to ja miałem tego S600, ale zniknął zanim zdążyłem się coś dowiedzieć. Thorens z linii 3xx jakiego polecaliscie to nie mój poziom cenowy na tę chwilę. Mogłem czekać, kupić coś droższego, jasne, ale nie chciałem.

Potem trochę poczytałem, w tym również rady kolegów z tego forum, i taką podjąłem decyzję bo chciałem, żeby już grało, a bałem się trochę starszych gramofonów.

Ja to traktuję jako drogę do przejścia, . Żeby docenić później lepszy gramofon, mogę teraz nieco się nauczyc na takim. Wszystko po kolei.

Dzięki za rady i raz jeszcze przepraszam za ten kłopot. :)

Kupić tani pre , wkładeczkę At-100 i uczyć się obsługi .

Myślałem o wkładce AT120, ale chyba na razie wolałbym coś tańszego. AT100 można kupić już za 270pln, ale czy jest ona wyraźnie lepsza od at95?

Możecie mi ewentualnie polecić jakąś inną wkładkę w kwocie 300-400? Ortofon 2MRed, Shure97xe?

Słucham bardzo zróżnicowanej muzyki - jazz, rock, hiphop, elektronika, muzyka poważna.

Panowie kupilem gramofon project debut carbon z oryginalnymi interkonektami,do niego preamp art dj pre II. I teraz pytanie czy pre laczyc do wzmaka tez kablem projecta czy np. Tak jak bym wolal melodika purple rain,pojawi sie roznica w brzmieniu czy raczej nie zauwazalna?

wyslane z tapatalk na huawei honor 5x

Mam pytanie,jak ktoś ma chwilkę podrzucić ze 2-3 propozycje gramofonu do mojego zestawu na pierwsza przygodę z płytą,raczej chciałbym nie zmieniać go przez kilka lat i się wkręce lub nie,słuchałbym raz w tygodniu w niedziele także wymagań nie mam specjalnych.Słuchałbym lzejszej muzyki rock,jazz,itp.do głośniejszej muzyki ma flacki 24-192 z pc.Myślę wydać około 3tyśięcy czy za nowy czy używany z tego milenium,nie pali mi się z zakupem lecz jeśli będzia dobra oferta po rabatach to kupię.Przeglądam różne oferty ale jest z ciemny ,żeby się na coś zdecydować i nie wywalić do piewnicy ,

Dzięki, ale cierpliwości mi nie starczyło i kupiłem plastikowego Technicsa AT LP120. ;)

Pewnie kiedyś będzie coś lepszego, a teraz póki co się skupiam na płytach, wkładce, preampie, i innym szpeju :)

No i git. Od dawna twierdzę, że jako pierwszy gramofon AT 120 jest ok. Nowy, niedrogi, banalny do poskładania (3 minuty od wyjęcia z pudła); lepsza wkładka i - jedziemy.

A zostające pesos przeznaczyć na szpeja i płyty.

No i git. Od dawna twierdzę, że jako pierwszy gramofon AT 120 jest ok. Nowy, niedrogi, banalny do poskładania (3 minuty od wyjęcia z pudła); lepsza wkładka i - jedziemy.

Sam nie wiem jaką wkładkę wziąć (w cenie do ok. 400pln): Shure M97xe, Ortofon Red, czy może AT100?

A zostające pesos przeznaczyć na szpeja i płyty.

Kupiłem w weekend wzmacniacz stereo Yamaha A-S301 i gra wszystko o niebo lepiej. Ciekawy jestem czy lepiej by grało gdybym zamiast przez Phono podłączył to przez preamp Dj Art Pre II.

Witam.

Mam jedno pytanie odnośnie zakupu gramofonu.

Zainteresowany jestem następującymi modelami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , 2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i 3: AUDIO-TECHNICA AT-LP120USBHC.

Dlaczego właśnie te? Głównym kryterium wyboru jest jakość odsłuchu, właśnie z tego względu chcę przejść na analog. Kolejnym argumentem branym pod uwagę to możliwość współpracy z PC. Ogólnie moja wizja przedstawia się: gramofon + przedwzmacniacz + wzmacniacz + PC + monitory studyjne aktywne + jeszcze DAC. Z góry dzięki za wszelkie opinie i pomysły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

O, k**wa:(((

Sam nie wiem jaką wkładkę wziąć (w cenie do ok. 400pln): Shure M97xe, Ortofon Red, czy może AT100?

Kupiłem w weekend wzmacniacz stereo Yamaha A-S301 i gra wszystko o niebo lepiej. Ciekawy jestem czy lepiej by grało gdybym zamiast przez Phono podłączył to przez preamp Dj Art Pre II.

No? I jak?

Będzie cosik z tego? Płyty kupione?

Pozdro.

I "czekam na szypki opis", bo drzwiami i oknami walą.

A i o to samo pytają:-)

Kupiłem okazyjnie wkładkę Nagaoka MP110. Tyle, że nie zdążyłem jej jeszcze sprawdzić bo w tzw międzyczasie Audiotechnica wylądowała na znanym portalu aukcyjnym, a w jej miejsce pojawił się Telefunken S600 z wkładką Shure V15 III z hiper eliptyczną igłą VN35. Nagaoka leży na razie w pudełku, zostawię jako support. Stary S600 z równie starą wkładką gra pięknie, nawet nie ma co porównywać do AT95...

witam wszystkich forumowiczów,

jestem już po lekturze "początek przygody z gramofonem", a nawet

chwilę dalej...obecnie poszukuję pomocy w wymianie wkładki

na terenie Warszawy. ktoś ? coś ? pozdrawiam.

Cześć.

Posiadam obecnie i interesuję się głównie magnetofonami kasetowymi i tunerami radiowymi.

Gramofonu nigdy żadnego nie miałem, choć kilkanście płyt posiadam.

Jednak ostatnio chciałem kupić od jednego gościa, magnetofon i tuner Dual.

Sprzeda mi je, jeżeli kupię od niego także ...gramofon Dual CS 728Q.

Może mógłbym mieć ten jeden chociaż gramofon w swoim audio?

Zastanawiam się, cały czas.

Co to jest za model?

Jakie mogą z nim być problemy, na co zwrócić uwagę?

Czy warto go w ogóle kupować i przede wszystkim, za ile?

Widzę, że tutaj coś wątek, temat gramofonowy słabo się rozwija.

Przeczuwałem, że lepiej było mi zostać w magnetofonach kasetowych i nie pchać sie jeszcze w gramofony.

Spróbuje jeszcze w innych miejscach zadać pytanie.

Edytowane przez Sławo1

Dual CS 728Q.

tandetny plastik i ramie ulm zawężające spektrum wkładek do mocno podatntych , na uwagę zasługuje stan techniczny czyli smary mechanika , stabilność obrotów . Jak dla mnie wart ok 200 bez wkładki.

Co to jest za model?

Dual CS 728Q.

Bolo i tak sporo wyceniasz tego Duala , za dwieście to już fajne tt wyrwie .

I to z wkładką :)

A czy któryś z was miał ten gramofon?

A miałem i nie tylko tego Duala , było to dawno lecz na pewno bym nie wrócił do niego :)

Sam dobrze wiesz że jak brać Duala to najwyższe modele - dd lub idlery .

Sam dobrze wiesz że jak brać Duala to najwyższe modele - dd lub idlery .

A to dziwne co piszesz. Bo gdybyś go miał, wiedziałbyś, że to był w zasadzie najwyższy model ( od 741 różnił się niewiele ) w latach 81-83. Wiedziałbyś również, że ma napęd DD, stabilizowany kwarcem. I wiedziałbyś wreszcie, że nie można do niego zakładać dowolnych wkładek, a jedynie Shure'a i Ortofona, robionych specjalnie dla Duala.

Skoro to był prawie najwyższy model dziwne że go nie masz , doskonale wiem że to dd i że wiekszość Duali preferowało wkladki Orto i Shure z ich dziwnym mocowaniem . Są też takich mocowań plusy o których nie ma co pisać bo główną bolączką używanych Duali jest ich serwis a tym bardziej obsługa dla niedoświadczonych analogowców . Najbardziej drażnią mnie takie wejścia jak Twoje - skoro znasz temat takich modeli , odpisz założycielowi wątku jako pierwszy a nie czekasz gdy ktoś inny odpowie pierwszy ! Ty guru czekasz na wypowiedzi laików jak my , besztasz a pózniej pokazujesz swoją wiedze :)) . Działaj na co dzień albo daj spokój :)

Jeszcze jedno , udziel pytającemu odpowiedzi bo to ON pyta a nie pytasz nas co mieliśmy czy mamy !

Seniortelefono to jest największą bolączką niektórych Duali ! NIE da się założyć niektórych wkładek !!!

Nie ma złych gramofonów tylko muszą trafić w odpowiednie ręce :)

Edytowane przez Bartek Bartoszewski

Nie odpowiadam w takich wątkach bo mi się już po prostu nie chce. Informacje na temat popularnych modeli gramofonów można bez problemu znaleźć na forach, wystarczy tylko poszukać. Nie mam ochoty po raz n-ty pisać to samo.

A w tym wątku "udzieliłem się" tylko dlatego, że mam awersję do osób, które ze znawstwem piszą o urządzeniach, które widziały tylko na zdjęciach.

Guru nie jestem żadnym, to nie ja udzielam porad w każdym możliwym wątku o gramofonach.

Słabo u Ciebie z wiedzą o tt a miałem lepsze zdanie o Tobie :) . Hehe mnie też się nie chce odpowiadać na takie wpisy jak twoje !

Dzięki koledzy.

Zupełnie nie mam pojecia o gramofonach.

Jednak zdążyłem sie już dowiedzieć, że ten model wcale nie jest zły, a jest jednym z najwyższych modeli Dual-a.

Jeżeli okaże, że uda mi sie kupić od gościa magnetofon i tuner, to gramofon też.

I wtedy na pewno gramofon przeznaczę na sprzedaż. Nie chcę rozwijać kolejnego "nałogu".

Magnetofony wystarczają mi w zupełności. W przyszłości nie wiadomo jednak, czy i ten "nałóg" mnie dopadnie. Może...

Jednak teraz z braku miejsca i tak nie mógłbym trzymać jeszcze gramofonów.

• 2 tygodnie później...

Czołem, posiadam sprzęt HK, HD 3480+HD 970

Szukam gramofonu, budżet max 2k. Muzyka Rock. Będzie to mój pierwszy gramofon ale chciałbym kupić taki aby za pół roku nie szukać lepszego. Co polecacie? Mój brat kupił własnie Rega p2, brzmi świetnie.

Pozdrawiam

KŚ.

Ja kupiłem niedawno PRO-JECT DEBUT CARBON DC i jestem zadowolony, podobny pułap cenowy co Rega, ale niby gra trochę "ostrzej", więc chyba do Rocka by pasował. Ja mam przedwzmacniacz i wzmacniacz lampowy, więc to trochę inna bajka co HK, ale carbonowe ramię i czerwony ortofon wydaje mi się niezłym zestawem na początek, a może nawet na dłużej :)

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

• Pokaż nowe odpowiedzi