Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

rydz

Jeśli się nie boisz wiekowego gramofonu to polecam ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma bardzo dobrą wkładkę do której ewentualnie możesz zakupić nową igłę ze szlifem Jico:

Ukryta Zawartość

Będzie to grało lepiej moim zdaniem od nowych wkładek za kilkaset zł.

Lub zwykłą eliptyczną za 33$ i też będzie bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig PS-3000

pełen automat, gramofon wygląda na plastikowy

no i chyba ma złączę DIN i będzie wymagał przeróbki na RCA

Kenwood KP-3021 o którego pytasz, to prosty model z niższej półki Kenwooda w tamtych latach

napęd paskowy półautomat

jednak ja bym celował bardziej w w/w Fishera

zaraz coś wynajdę do 400zł i wyślę Ci PW

bo nie raz się tak zdarzało,że zalinkuję publicznie a potem przedmiot czy to LP czy gramofon magicznie szybko zostaje kupiony z allegro

audiokarma.org

Też prawda. Lepiej polecać konkretne egzemplarze na PW, bo często cena linkowanych gramofonów niepotrzebnie wzrasta.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość rydz

(Konto usunięte)

Witam,dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomocy wyboru gramofonu, szczególne podziękowania dla Kolegów, seniortelefono,violet, valuch i zaangażowanie w wybraniu patefonu.

Jednocześnie chciał bym przeprosić że nie skrzystałem z sugestji modeli których to Koledzy doradzali, wczorajszą aukcję Pioneera 55x coś tam proponowanego przez jednego z Kolegów jako faworyta do 400pln, przegapiłem ze względu na mecz:(skleroza):)

W tym momeńcie opisu zdaję się absolutnie na krytykę co do zakupu gramofonu, proszę krótko i na temat,śmietnik czy inwestycja w wkładkę,kupiłem w ciemno, nie raz miałem tzw nosa ale w gramofonach noga, kupiłem Telefunkena S-500, czekam na opinie, pozdrawiam.

Witam,dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomocy wyboru gramofonu, szczególne podziękowania dla Kolegów, seniortelefono,violet, valuch i zaangażowanie w wybraniu patefonu.

Jednocześnie chciał bym przeprosić że nie skrzystałem z sugestji modeli których to Koledzy doradzali, wczorajszą aukcję Pioneera 55x coś tam proponowanego przez jednego z Kolegów jako faworyta do 400pln, przegapiłem ze względu na mecz:(skleroza):)

W tym momeńcie opisu zdaję się absolutnie na krytykę co do zakupu gramofonu, proszę krótko i na temat,śmietnik czy inwestycja w wkładkę,kupiłem w ciemno, nie raz miałem tzw nosa ale w gramofonach noga, kupiłem Telefunkena S-500, czekam na opinie, pozdrawiam.

Podziękowania też dla vlado oczywiście.

kupiłem Telefunkena S-500

świetny wybór, wg mnie zakup na lata, teraz tylko dobrać odpowiednią wkładkę i jazda :)

audiokarma.org

Jak zadbany, to tylko przesmarować, wyjustować i słuchać. Bardzo wdzięczne ramię Ortofona, powiesisz wiekszość starszych wkładek, a i nowsze łatwo dobrać. Do tego jest ładny. Będziesz zadowolony

Wkładkę masz tam Shure?

Witam,

W pewnych dziwnych okolicznościach stałem się posiadaczem małej kolekcji płyt winylowych, niestety nie mam na czym ich słuchać. Od pewnego czasu śledzę różnorakie fora dyskusyjne i szukam informacji na temat gramofonów, jednakże kiedy przeglądam poszczególne oferty zaczynam się gubić. Zestaw do odsłuchu składam od zera, z tego co wyczytałem potrzebny jest mi gramofon, wzmacniacz i głośniki. Na te pierwsze dwa elementy jestem w stanie przeznaczyć maksymalnie 2500 złotych (chciałbym dokupić głośniki później). No i tutaj pragnę zwrócić się do szanownej braci forumowej o pomoc w wyborze gramofonu i wzmacniacza. Jestem w tych sprawach totalnym laikiem więc wybaczcie mi proszę mało szczegółowo sformułowaną prośbę. Po prostu potrzebuję pomocy kogoś bardziej doświadczonego w 'tych' sprawach : )

Witam serdecznie

Jestem posiadaczem 1210 i od paru dni mam mały problem:/ moja córka szarpnęła za ramie w gramofonie i teraz nie jest ono w swojej pozycji, porównując z drogim adapterem jest przesunięte o około 1,5cm. Jest jakiś domowy sposób na przywrócenie fabrycznych ostawień?:) z góry dziękuje za pomoc.

I ja się wtrącę w ten wątek tak bez pytania, ale uważam że nie ma sensu zakładać nowego.

Otóż zainwestowałem w nową igłę do wkładki Dual DN237 (Gramofon Dual CS 505). Jest to zamiennik wyprodukowany przez firmę "Stylus.Co". I niestety po tej wymianie igły brakuje mi wysokich tonów. Oryginalna igła jest jeszcze w miarę sprawna, ale występuje efekt "smażenia". Takiego ciągnącego się za poziomem dźwięku tzn. w momentach mocniejszego uderzenia zwiększa się również ww. efekt. Mam prawidłowo ustawiony nacisk igły na płytę, więc co mógł bym ewentualnie zrobić aby uzyskać wyższy poziom wysokich tonów ???

Pograj na niej kilanaście godzin i dopiero zdecyduj, czy ma za mało góry. Nowa musi się ułożyć i "dotrzeć zawieszenie". Firma "Stylus.Co" wytwarza swoje zamienniki z dwoma rodzajami szlifu, sferycznym i eliptycznym, sprawdź w opisie jaki szlif ma zakupiona przez Ciebie igła.

Pograj na niej kilanaście godzin i dopiero zdecyduj, czy ma za mało góry. Nowa musi się ułożyć i "dotrzeć zawieszenie". Firma "Stylus.Co" wytwarza swoje zamienniki z dwoma rodzajami szlifu, sferycznym i eliptycznym, sprawdź w opisie jaki szlif ma zakupiona przez Ciebie igła.

Igła jest diamentowa z szlifem sferycznym.

Stylus.Co robi różne zamienniki, jedne są bardzo zbliżone do oryginału, a inne dużo słabsze.

Jedyne co możesz zrobić to jak pisał vlado poczekać aż wkładka się "dotrze", a doraźnie możesz spróbować trochę zmniejszyć nacisk.

Ja dla przyspieszenia wieku dojrzalego igly ,puscil bym ja pod wiekszym obciazeniem,na starszych juz zrypanych plytach,z wylaczonym antyskatingiem,

Witam, tez jestem posiadaczem Technicsa sl-bd20...Wczoraj kupilem i dzisiaj siedze z zona i sluchamy muzy...bardzo dobry zakup. Chodzi bez zarzutu ale mysle ze przydalo by sie kupic nowa igle. Nie wiem jakie sa objawy zuzytej igly ale wydaje mi sie ze to jest tak jak z samochodem, kupiles to wymien rozrzad...itd. Krotko mowiac nie chce niszczyc plyt nie wiadomo z jakim przebiegiem igla. Zastanawiam sie odrazu nad wymiana wkladki na AUDIOTECHNICA AT 3482 P. 100zl wiecej a pewnie wzrosnie "jakosc". Moje pytanie do szanownych Panow jest takie: czy jak wymienie wkladke powinienem wyregulowac przeciwwage. Ale jak to zrobic skoro tam nie ma zadnych regulacji....jest w srodku odwaznika srubka ale....w ktora strone krecic itd...Na jakiej zasadzie to robic. No i na koniec, moze zostac przy org wkladce a moze nie kupowac audiotechnici tylko cos innego. Pozdrawiam

sacrsv,

Nie wiem dokladnie jakie sa ceny sprzetu w Polsce ale oprocz sklepow jest jeszcze EBay. Zgaduje, ze do 1000zl mozesz kupic uzywanego ale w dobrym stanie technics'a sl1200mk2/1210mk2 (1200 jest srebrny, sl1210 czarny, nie kupuj mk1) a moze nawet pozniejsza wersje jak mk5 i pochodne byle z analogowa regulacja obrotow. Sam ostanio kupilem sobie sl1210mk2 z 2000 roku jako drugi gramofon i jestem zaskoczony jakoscia czegos tak taniego. Pomijajac solidna budowe, bardzo dobre rozwiazanie napedowe (bardzo stabilny i niezwykle cichy), zadko spotykana regulacje podniesienia ramienia/VTA i wysokiej klasy lozyska ramienia mozna go latwo modyfikowac i nie ma problemu z czesciami. Niektore modyfikacje mozna zrobic samemu i sa niezwykle proste jak zewnetrzny zasilacz (w minimalnej wersji okolo 80VA 30V toroid). Mozna tez dac firmie (jest kilka) modyfikujacych ten gramofon.

Dla ambitnych milosnikow wkladek MC mozna bawic sie w wymiany ramienia na np SME V albo tanszego inspire x100. Tym nie mniej orginalne ramie nadaje sie doskonale do wkladek MM i wiekszosci MC. W starszych wersjach mozna zmienic wewnetrzne okablowanie na srebro albo wysokiej klasy ofc. Niektorzy dodaja waty do srodka ramienia i otulaja zewnetrznie heatshrink tube. Orginalne ramie doskonale pracuje z wkladkami AT jak at440 i at150mlx, Stanton 681EEE i 881EEE, lepszymi shure, Goldring 1042 i innymi. Kwestia ile sie chce wydac na wkladke bo zagra nawet na DJowskim gwozdziu. Praktycznie z tego gramofonu mozna zrobic cacko spokojnie konkurujace z gramofonami w kazdej grupie cenowej pomijajac moze ezoteryczne ale za cene takowych mozna kupic nowy i calkiem spory samochod. Nawet z wieloma ezoterycznymi moze konkurowac jak sie odpowiednia kase wlozy w modyfikacje ale nie warto.

Uwaga, jako gramofon dla DJs jest sprzedawany bez pokrywy i zawiasow do niej. Nowa pokrywa z zawiasami na EBay kosztuja okolo $60-$75 plus przesylka. Oczywiscie mozesz tez trafic na gramofon z pokrywa. Zalezy od kogo kupisz. Mate mozna zrobic samemu wedle projektu TNT Janus za grosze i bedzie znacznie lepsza niz orginalna.

Uwaga 2. Orginalne nowe lozysko mozna kupic z japonii za okolo $60, za nieco wiecej nowe ramie z lozyskami a za ok $150-$170 nowe ramie z lozyskami i okablowaniem Cardasa od KABusa.

Za drugie 1000-1200zl mozesz kupic wzmacniacz z drugiej reki jak Azur 840A. Tutaj wybor jest bardzo duzy.

pozdrawiam,

Edytowane przez vik

Witam,

Czy warto kupić gramofon Fisher MT-6250 ?. Czytałem opinie o innych Fisher-ach, o tym modelu niewiele co znalazłem. Czy warto za ok. 200 zł ? Dla części osób jest zbyt plastikowy, dla innych ma zbyt małą regulację ramienia.

Jakieś opinie i doświadczenia z tym gramofonem ?

Ukryta Zawartość

post-37131-0-98972200-1315597064_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Chciałbym po dłuuugich latach przerwy wrócić do czarnych krążków. Czytałem trochę ale myślę że pomoc kogoś kto ma praktykę będzie cenniejsza niż sucha wiedza.

Jaki polecicie gramofon? Byłbym w stanie zainwestować np 500-600 zł plus na preampa jakieś 200,- Co z wkładką? MM czy MC?

Odsłuchy robię na RX-V365 Yamahy. Moja wiedza jest uboga więc proszę o wyrozumiałość.

Moja wiedza jest uboga więc proszę o wyrozumiałość.

przeczytaj wątek w którym zadałeś to pytanie, poducz się podstaw nt analogu, uwierz mi - warto

po raz kolejny wałkowanie tego samego nie sensu

audiokarma.org

Zadałem to pytanie w innym wątku, ale tam panuje cisza.

Zdecydowałem się na zakup kolumn Tannoy M2.

I do tego mam kilka opcji wzmaciaczy:

-Sony TA-F700ES

-Sony niższy model np. TA-F505ES czy TA-F570ES

-Rotel RB-960BX+Yamaha C40

Czemu akurat to? Ktoś mnie nakierował, a w sumie czemu nie? Jest tego tak wiele , coś wybrać trzeba. Ważna jest też cena, te opcje kosztują 400-700zł.

Nie mam specjalnych warunków do odsłuchów, sprzęt stoi w gabinecie, możliwość ustawiania dosyć ograniczona. Nie zapowiadam się też na audiofila-purystę, lubię czarne krążki, czuję do nich sentyment. Słyszę różnice pomiędzy nimi a mp3 czy CD odtwarzanymi na kinie domowym. W tej chwili użytkuję stary sprzęt Technicsa+Tonsile. Chciałbym wejść wyżej z jakością dźwięku, ale bez szaleństw. Z góry dziękuję za wypowiedzi.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Thorogood,tematy na forum sa pogrupowane,jest to zakładka analog,nie zaśmiecaj tu tylko cierpliwie czekaj w zakładce stereo, nikt nie życzy sobie by robić tu śmietnik, pozdrawiam.

-Rotel RB-960BX+Yamaha C40

mój typ :)

z tym,że nie wiem jak się zgra Rotel z tym pre Yamahy, bo takiego zestawienia nie słyszałem, może lepiej poszukać pre Rotela ?

edit

rydz, ma rację to nie bardzo temat pasujący do Twojego pytania

Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Cóż, sądziłem, że jeśli sprzęt ma służyć do słuchania winyli, to jest to odpowiednie miejsce.

Rydzu, jeśli tak Cię to uraziło to przepraszam.

A Tobie, Waluch, dziękuję za odpowiedź.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Thorogood,nie przepraszaj,nie uraziło mnie,tylko gdy zaczniemy stawiać zapytania o kolumny,wzmacniacze,cd w tej zakładce zrobi sie bajzel jak w zakładce stereo,tam już jest dno,moderacja nie interesuje się śmietnikiem i tak pewnie pozostanie,a szkoda.pozdrawiam i nie gniewaj sie.

Miał ktoś może z Was styczność z takim preampem Cambridge Audio Azur 540 P? Cena ponad 300,- Gdzieś doczytałem że jest zmontowany na kilku tranzystorach. Nie wiem czy warto kupić.

Miał ktoś może z Was styczność z takim preampem Cambridge Audio Azur 540 P? Cena ponad 300,- Gdzieś doczytałem że jest zmontowany na kilku tranzystorach. Nie wiem czy warto kupić.

Nie warto dołóż trochę i poluj na CA640P jest dużo lepszy i to właśnie CA640P jest absolutnym minimum nie baw się w "złote środki" typu Monacor i itp tanie przedwzmacniacze. Szkoda pieniędzy poza tym 640P jest odsprzedawalny te tańsze nie.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam.

To mój pierwszy temat na audiostereo, dotychczas poczytywałem tylko od czasu do czasu. Ale teraz mam zamiar nabyć jakiś gramofon więc mam kilka pytań do bardziej doświadczonych ode mnie. Pisałem też na moim 'macierzystym' forum odnośnie audio, jakim jest tapeheads.net, ale tam ludzie są skoncentrowani na zapisie magnetycznym i nie dowiedziałem się zbyt wiele na tematy związane z TT. Do tego a/s to polskie forum więc realia mi bliższe. No więc do dzieła.

Zająć się winylami na trochę bardziej serio chciałem od długiego czasu. Jakieś pół roku temu dostałem za darmo od znajomego dwa plastikowe philipsy, elementy od jakieś miernej mid-wieży. Złożyłem z nich jeden działający egzemplarz i do tej pory to jedyne co mam. W między czasie załatwiłem sobie kilka płyt w kiepskim stanie i robiłem różne eksperymenty mające na celu wyciągnięcie jakiegoś sensownego dźwięku z tego złomu (metodą prób i błędów dowiedziałem się, że nawet najbardziej zajechane i porysowane winyle da się odtworzyć w miarę bez przeskoków. Wszystko kwestią odpowiedniego dociążenia ramienia ;))

No więc jakiś tydzień temu nabyłem wreszcie płytę w BDB stanie z muzyką którą faktycznie lubię (APP- Turn Of A Frienfdly Card) i mimo tego, że odtworzyłem ją na tym plastiku poprawnie to poczułem, że może to zagrać dużo lepiej, czyli czas na jakiś poważniejszy gramofon. Spędziłem trochę czasu na allegro, trochę poczytałem tu i tam i już mniej więcej wiem czego chcę.

1. W miarę możliwości jak najmniej plastiku ;)

2. Direct Drive (Kieruję się tu późniejszymi problemami z dostaniem paska)

3. Koszyk na wkładkę z standardowym montażem 1/2cala (o ile dobrze pamiętam)

4. Jak już kupować, to coś z igłą w takim stanie, że nie trzeba będzie za miesiąc jej wymieniać (chyba że naprawdę warto)

I dalej parę pytań

1. Mógłby ktoś mi pokrótce wytłumaczyć na czym polega napęd 'idler wheel'?

2. Dwa słowa o gramofonach CEC. Z tego co wyczytałem i zauważyłem na allegro wydają się być bardzo przyzwoite.

3. Czy warto sobie zawracać głowę gramofonami Sony? Gdzieś przeczytałem, że nie są rewelacyjne.

4. Czy kupowanie gramofonów DD z lat 70tych nie jest ryzykowne? Przeczytałem, że jeżeli elektronika od DD się posypie to kaplica, a 40 letni sprzęt może się przecież poddać zwyczajnie ze starości.

5. Jakieś jeszcze ogólne wskazówki przy patrzeniu na potencjalny obiekt zakupu?

Znalazłem kilka modeli które mnie zainteresowały:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 99zł wydaje się mało jak za taki gram.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Wega, z tego co wiem, to Sony. W sumie ma chyba wszystko czego mi trzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Także ciekawy, z tą klapą coś bym wymyślił. Dodatkowo mogę go odebrać osobiście więc +.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - byłby nawet, ale napęd paskowy co raczej go przekreśla

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wspomniany CEC. ciekaw jestem czy wart jest tej ceny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - też pasek. a może jednak?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jakiś niestandardowy koszyk i wspomniany wcześniej napęd idler wheel. także wrocław więc odchodzi przesyłka.

Ogólnie chciałbym się zamknąć w kwocie 200zł. To ma być pierwszy gramofon na poważnie więc nie chcę utopić większych pieniędzy (jeszcze ;)).

Pozdrawiam i liczę na jakiś odzew.

Krzysiek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez m00nr4k3r

idler wheel = kolko przekladajace obroty silnika na talez gramofonu. Na ogol bezposrednio ale czasami na os taleza. W tanich gramofonach powoduje duze zaklocenia.

Za 200zl nic nie dostaniesz. Na rozsadny gramofon potrzebujesz minimum 1000-1200zl.

pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi