Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

przedwzmacniacz mam

pro-ject phono box mm

wiem że najtańszy sensowny, ale myślę, że na start wystarczy

używane też biorę pod uwagę, tylko wtedy budżet to około 600PLN. Tyle mam gotówki. W ratach myślę, że 1,5-1,6kzł.

Ogólnie to już mam mętlik w głowie.

To normalne, zawsze tak jest jak jest wybór. Za komuny człowiek kupował to co w sklepie było i skakał z radości, o żadnym wyborze nie było mowy. Jak już coś cudem kupił, to później sam przekonywał siebie, że dobrze wybrał :)))

Teraz jest inaczej - masz w sklepach wszystkiego od cholery, o sklepach internetowych nie mówiąc. Masz pokusę i złudzenie, że wydając kilka stówek kupisz jakiegoś rupcia który będzie wart 5-10 razy tyle co za niego zapłaciłeś. Dopóki sam "własnousznie" nie rozeznasz czy wybierać wsród starych czy nowych, to czytanie forum do niczego konstruktywnego Cię nie doprowadzi. Zrób tak: idź najpierw do jakiegoś komisu z vinylami lub z używanym audio i poproś o zaprezentowanie Ci możliwości jakiegoś rupiecia za kilka stówek. Następnie, najlepiej jeszcze tego samego dnia, przejdź się do sklepu gdzie można posłuchać jakiegoś nowego gramniaka. Może być coś z Twojej listy, to są popularne rzeczy, prędzej coś takiego będzie stało w sklepie niż modele ze szczytu cennika. Będziesz dzięki temu miał podstawę do własnej oceny zjawiska stare vs, nowe. W wielu większych miastach nie jest to żadnym problemem, jedno popołudnie poświęcone na takie "badania" jest do tego wystarczające aż nadto.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

Witam.

Też zamierzam kupić gramofon. Może na razie nie taki drogi, z wyższej półki, ale na początek jakiś polski z lat 80.

Mam w domu z kilkadziesiąt analogów, nie tylko polskich. Kupiłem też ostatnio parę starych płyt na targu ze starociami.

Więc jaki sprzęt wybrać?

I czy można jeszcze kupić wkładki do nich?

reloopa moge posłuchć w każdej chwili. Mówię o modelu 1000mk3, znajomy ma. Gra fajnie, wygląda odpustowo i mało audiofilsko. Ma wkładkę audiotechniki, jakąś lepszą niż standardową, nie pamietam modelu... taka zielona :)

właśnie słuchając na tym sprzęcie płyt przekonałem się do winylu.

Komisów to raczej u mnie w mieście nie ma. Na wypad do większego miasta nie mam szans, ze względu na natłok pracy. W sieciówach MM itp raczej nie ma nic fajnego tylko mini denony i marantz.

Chciałem załatwić coś przez sieć. Nie wychodząc z domu.

Czyli prawie na pewno miał At95, czyli najniższa półka. To tylko przedsmak analogu, uwierz mi. Na Twoim miejscu, na początek poszukałbym używanego pro-ject'a, ostatnio na allegro poszedł debut esprit za 560zł. Czasami można ustrzelić model z aktualną gwarancją, chociaż ogólnie w gramofonach nie wiele może się zepsuć. Nowe modele są aktualnie bardzo drogie, ceny bardzo podskoczyły. Sam zaczynałem od debuta III, tylko ja kupiłem nowy za 700zł, bo takie były ceny.

Warto też szukać starszych gramofonów, ale tu musisz poczytać co i jak, wszystko jest opisane w tym wątku.

Odsłuch w komisie z vinylami raczej nie ma większego sensu, do tej pory widziałem tylko przenośne adaptery w takich miejscach, aż szkoda płyt żeby na tym odtwarzać.

Odsłuch w komisie z vinylami raczej nie ma większego sensu, do tej pory widziałem tylko przenośne adaptery w takich miejscach, aż szkoda płyt żeby na tym odtwarzać.

Ależ czemu? W Łodzi jest komis z audio (róg Żwirki & Wigury i Piortkowskiej), w którym człowiek ma zawsze około 10 runchli z ustawionymi wkładkami, gotowych do boju. Dość dawno tam nie byłem, nie podam zatem konkretów, ale to są rupcie o których często się na forum dyskutuje. Ma też trochę płyt. Starych wzmacniaczy z wbudowanymi pre jest skolko ugodno, są też czasami osobne pre gramofonowe. W pół minuty właściel zmontuje dowolny tor analogowy. Po tym wsiadasz w auto i w pół godziny jesteś w Pabianicach, w "Q-21", gdzie można posłuchać za free tego i owego z nowych rzeczy. Jak ktoś nie ma ochoty gonić do Pabianic, to można udać się do "Best-Audio" (Łódź, róg Traugutta i Kilińskiego), z tym że tam raczej trzeba się zapowiedzieć, że przyjdzie się posłuchać gramofonu. Przygotują coś na pewno.

W Warszawie idziesz do komisu muzycznego "Muzant" (Świętokrzyska przy Nowym Świecie), gdzie w rogu sklepu piętrzy się stos przedwiecznych referencji gramofonowych :) gość podłączy, a płyt masz całe tony. Po tej nieprzyjemnej lekcji idziesz minutkę piechotką na ul. Kopernika do "Hi-Fi Club" lub wsiadasz w auto albo autobus i w 10 minut jesteś w "Audio Forte" na Rejtana. Tam słuchasz do woli wielu marek i modeli.

Dzięki temu nabiera się dystansu do forumowego potrząsania szabelką.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

Witam

Mam pytanie z innej beczki - Gramofon Thorens TD166 MK2 i wymiana paska napedowego - jak bardzo skomplikowane to jest? Czy ktos z forumowiczow robil to?

Czy to kwestia zdjac stary i zalozyc nowy, w maire prosta sprawa czy cos bardziej skomplkowanego?

pozd

Jasiek

Hejka

Szybkie pytanie. Mam na ebay.de na oku 2 modele Thorensa TD318 i klopot ktory z nich wybrac.Prosze poradzcie:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

za 190e, z TP21+ OMB5 wkladka, teoretycznie zadbany , wymieniony pasek

2.

Ukryta Zawartość

za okolo 230e ale TP11 ramieniem i lepsza wkladka

No i nie wiem co zrobic czy warto ?

pozd

Jasiek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1.

Ukryta Zawartość

za 190e, z TP21+ OMB5 wkladka, teoretycznie zadbany , wymieniony pasek

ten egzemplarz nie posiada ramienia TP21 - jakiś błąd w opisie

tak wygląda ramię TP21

Ukryta Zawartość

Ja bym wybrał Thorensa nr 2 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Hej

A czy moglybs uzasadnic czemu akurat ten 2.

pozd

Jasiek

ten egzemplarz nie posiada ramienia TP21 - jakiś błąd w opisie

tak wygląda ramię TP21

Ukryta Zawartość

Ja bym wybrał Thorensa nr 2 :)

Ukryta Zawartość

lepsze ramię

co więcej bardziej przekonuje mnie opis, chociażby wzmianka o odpowiednim zabezpieczeniu do wysyłki

audiokarma.org

Sie zgubilem czyli TP11 to lepsze ramie od TP21?

Czy zakladasz ze to ramie w ofercvie nr.1 to nie TP21 i dlatego TP11 jest lepsze?

pozd

Jasiek

sorki za przynudzanie ale musze ten temat wreszcie zamknac

lepsze ramię

co więcej bardziej przekonuje mnie opis, chociażby wzmianka o odpowiednim zabezpieczeniu do wysyłki

Zakładam ,że ramię w ofercie nr 1 to NIE JEST TP21

jest jakie jest - dlatego TP 11 z drugiej oferty jest lepsze

natomiast czy TP11 jest gorsze/lepsze od TP21 - nie wiem

audiokarma.org

Znaleźliśmy u kolegi w garażu gramofon Elac PC 870. Wszystko działa, ale wiadomo, leżał długo trzeba pewnie zrobić cały przegląd. I tu pytanie: opłaca się inwestować w ten model? Dobrze to gra?

To jest ramie tp28, moim zdaniem znacznie lepsze niż tp11. Ten model tp11 ma małą mase efektywną, tp26 ma 12g. Po za tym o ile się orientuje w żadnym modelu 3xx nie stosowano oryginalnie ramion tp11, więc ktoś je przełożył i zapewne miał jakiś powód, pewnie zostawił lepsze ramie do innego gramofonu albo coś.

Tutaj lista modeli i ramion montowanych do nich:

Ukryta Zawartość

Ja bym wziął pierwszego thorensa, napisać do sprzedającego prośbe o porządne zapakowanie po zakupie, nie widze w tym dużego problemu.

pzdr

Ukryta Zawartość

Hej

A czy moglybs uzasadnic czemu akurat ten 2.

pozd

Jasiek

Jest jeszcze jedna sprawa oprócz tych związanych z ramieniem. Sprzedawca gramofonu nr2 jest pewnym sprzedawcą kiedyś brałem od niego TD160+SME pewnie i profesjonalnie wiem ze jeszcze jeden człowiek z forum też tam kupował gramofon i też nie miał zastrzeżeń. Może nie najtańszy to sprzedawca ale tyle płaci się za profesjonalizm i pewność dotarcia całej przesyłki.

Oczywiście nie jest to mój znajomy i nie jestem u niego na procencie. Opisałem tylko swoje doświadczenia.

Pozdrawiam,

Paweł

Znaleźliśmy u kolegi w garażu gramofon Elac PC 870. Wszystko działa, ale wiadomo, leżał długo trzeba pewnie zrobić cały przegląd. I tu pytanie: opłaca się inwestować w ten model? Dobrze to gra?

Wygląda całkiem nieźle, na pewno warto popracować trochę aby go uruchomić i przekonać się, to nie wymaga zbyt wielkich nakładów finansowych. potrzebna Ci będzie nowa wkładka lub igła, trochę smaru, oleum nie zagłębiałem się czy to DD, napęd paskowy a może ilder, jednak pamiętaj każdy gramofon zagra tak jak najsłabszy element toru.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

czesc

no wiec juz nabylem (zaryzykowalem) z ogloszenia lokalnego Thorensa TD160

z ramieniem TP16 + wkladka stenton500

okazja za 110e od pani ktorej tata zmarl 2 lata temu

pasek juz wymienilem bo byl za luzny,

maly klopot jaki mam to fakt ze raz kreci od lewej do prawej a raz od prawej do lewej,

czytalem wstepnie (bardzo wstepnie= na forach ze to typowy problem ale drobiazg do naprawienia

dzis mam juz w domu NAD PP2i Phono i mam zamiar to podlaczyc do mojego Unisona Secondo i zobaczymy jak gra

wczoraj mialem okazje troche posluchac bo okazalo sie ze moja stara Sony wieza ma wejscie Phono - gralo

czy ktos z grupowiczow zna problem z obrotami lewa/prawa?

zamierzam teraz wyczyscic go grutownie, doprowadzic do stan super i sluchac

w planach, nowe kabelki RCA + zasilajacy - macie jakies sugestie? Pilnie potrzebne, jakie RCA zgrywaja sie z TD dobrze?

pozd

Jasiek

Problemów z obrotami nie znam, być może jest to kwestia przeczyszczenia styków lub jest jakiś slaby lut w środku. Póki co na początek zostawiłbym oryginalne kable, wbrew pozorom są całkiem niezłe.Jeszcze jedna rada - przemyj oryginalny pasek w zimnej wodzie z mydłem, ja tak zrobiłem i pasek się skurczył, gramofon rozkręca się w 2-3 sekundy. I warto podkleić matą bitumiczną w środku (dynamat lub niefirmowy zamiennik).

Gratuluje zakupu, pzdr:)

Dobra.

Już po zakupie. Na razie zestaw na start, żeby zapoznać się z analogiem.

Gramofon Reloop 1000mk3s z wkładką Audio Technica AT95 /zielona/ przedwzmacniacz Pro-Ject phono box mm /jeszcze nie doszedł/

W poniedziałek pewnie pierwsze odsłuchy.

Jak się zapoznam i kupię więcej płyt to będe myślał nad rozwijaniem systemu. Na razie musi starczyć.

Witam raz jeszcze

Poleccie mi prosze jakis zestaw do czyszczena plyt, ewentualnie dobry szczotke - jaka firma, cos sprawdzonego co sobie chwalicie.

Pozd

Jasiek

oj, Panie Jarku, nie chce się szukać nie che :]

myjka -

Ukryta Zawartość

szczotka -

Ukryta Zawartość

glucik do czyszczenia igły -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

czesc<br />

<br />

nie zrozumiales mojego pytania<br />

ja pytam raczej bardziej od strony co warto polecic jaka firme co sie u Was sprawdzilo<br />

dzieki za linki, rozejrze sie :-)<br />

<br />

zakochalem sie w Vinylu, i sam nie wiem czemu - moze w tej niedoskonalosci :-)<br />

<br />

pozd<br />

<br />

jasiek

zamień szczotkę z linku na tą

Ukryta Zawartość

i masz sprawdzony zestaw do higieny płyt :) ( u mnie się sprawdził )

pozdrawiam

Michał

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Witam

Ja cały czas sobie szukam gramofonu ale nic na razie nie wymyśliłem. Niedługo szukam więc jeszcze się nie zniechęciłem...

W każdym razie mam 2 pytania:

1. Czy ktoś się rzeczywiście spotkał z problemem mruczenia w Audio-Technica AT-LP120? Sądząc po recenzjach na amazonie problem rzeczywiście istnieje ale spotkałem się na jakimś forum też z dziwnym, może dobrym rozwiązaniem problemu. Żeby nie mruczało należy zdjąć pokrywę bo to ona rezonuje... Ktoś miał podobną sytuację? No i może w wersji z USB, która jest chyba nowsza problem znikł?

2. Czy znacie jakiś sklep w Trójmieście w którym te gramofony byłyby od ręki? Chciałbym pomacać (wiadomo, każdy by chciał), posłuchać, popatrzeć. Google mi nie pomaga... Generalnie można wszystko zamówić natomiast praktycznie brak możliwości przetestowania czegokolwiek. W niektórych sklepach odnoszę wrażenie że nie chcą mi wręcz nic sprzedać, choć sprzedać to by chcieli, najlepiej za pierwszą wizytą w zamkniętym kartonie, i nie mówię o marketach...

pozdrawiam

A.

skreczować:) A tak poważnie z opisów wydaje się to rozsądna propozycja, oczywiście z odpowiednią wkładką... Ale no właśnie, z opisów, biorąc pod uwagę dostępność sprzętu to żeby go sobie posłuchać musiałbym go po prostu kupić... Zresztą jest tak w przypadku większości gramofonów... A na kupowanie kota w worku szkoda mi kasy i czasu...

Może po prostu trzeba złożyć wizytę w jakimś większym mieście, gdzie na widok klienta nie chowa się sprzętu w kartonie.

Ofert nie brakuje... np ta.

Ukryta Zawartość

Może się skusisz ?

Ukryta Zawartość

Dzięki:)

Ale ja jestem w większym mieście :/

W "większym mieście" w Audio Forte (ul. Rejtana) byłeś? No z tym że tam nie mają didżejskich gramofonów, ale posłuchać można.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi