Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

No płaćta chłopy, płaćta, w lepszych garmofonach DD Quartz jest w cenie gramofonu. Jeśli odstęp od zakłuceń (ważony) jest na poziomie 75db to różnicy nie słychać a jeśli, to na paskowym. Ile napędów paskowych ma ten parametr lepszy od 78db? I ile one kosztują? Na tych poziomach parametru zakłuceń od napędu różnice w technologii nie są odczuwalne słuchowo. Decyduje precyzja ramienia i zgranie go z wkłdką.

vidoq przepraszam, że odpowiadam na pytanie skierowane do Yula. Grubość talerza spokojnie przyjmie tę różnicę opasania paska:-)

A co jeśli ten quartz zależny jest od wahań w gniazdku ?

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

A co jeśli ten quartz zależny jest od wahań w gniazdku ?

Właściwie generator kwarcowy stosowany jest właśnie po to, aby zasilanie przestało być zależne od wahań w gniazdku:-)

Witam wszystkich forumowiczów.

Szukam używanego gramofonu w cenie do ok 300zł.

W jednym z serwisów internetowych znalazłem oferty 3 gramofonów:

UNITRA Fonica GS-460 BERNARD,

TECHNICS SL-Q200

TECHNICS SL-BD20

Proszę o podpowiedź, który z nich będzie najlepszym wyborem jakościowym, w tym przedziale cenowym.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Cześć,

Z tych trzech :] to ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Witam:)

Nadal jestem na etapie poszukiwań.... gramofonu...

dziś w jednym z komisów w moim mieście znalazłem Technics SL 1210 za kwotę 799 zł.... warto?

jestem świadomy że będę musiał zmienić wkładkę....

jak sprawdzić czy w/w sprzęt jest na tyle sprawy by wydać....kasę

proszę o pomoc

pozdrawiam

sprawdź czy trzyma stabilnie obroty, czy talerz równo się kręci, czy ramię nie ma luzów, czy ramię się prawidłowo i bez oporów porusza

z resztą na pierwszy rzut oka widać czy sprzęt jest mocno zużyty przez np. dj-a

okolice regulacji pitch jeśli są wytarte to gramofon na pewno nie miał lekko

audiokarma.org

Witam

Ostatnio postanowilem zakupic gramofon marki technics obecnie gra z oryginalną wkladka technicsa U 25. Niestety po dluzszym odsluchu i porownaniu muzyki z plyty CD, muzyka z plyt winyowych nie posiadała tak szerokiego pasma przenoszenia. Szukam czegos w miare dobrego i nie drogiego.

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie odnośnie gramofonu kenwood kd700d.Czy wie ktoś jak opuścić ramię żeby zważyć wkładkę i dokonać kalibracji.Gramofon jest pół automatem i po wciśnięciu startu zaczyna kręcić talerzem.Brakuje w nim dźwigni do opuszczania bez włączonego motoru.Można to w jakiś sposób objechać ?

dzięki

.Czy wie ktoś jak opuścić ramię żeby zważyć wkładkę i dokonać kalibracji

naciśnij jednocześnie guziki START/STOP i SPEED

będziesz miał tryb kablibracji i ramię się opuści a talerz nie będzie się obracał

po ustawieniach naciskach guzik START/STOP - ramię się podnosi

audiokarma.org

• 2 tygodnie później...

Witajcie. Czy ktoś z zaglądających do tego wątku wie co zrobić z szybko opadającą windą w gramofonie GS 1100 fs Daniel? Smarowanie nie pomaga, opada zdecydowanie za szybko na płytę . Jeśli ktoś to już robił , naprawiał , wymieniał - proszę o poradę - pozdrawiam - Jacek

Nie wiem jaka tam jest winda, ale skoro opada za szybko, to znaczy, że został użyty zły smar. ja bym wszystko wyczyścił i zobaczył jaki to da efekt.

Cześć,

chcę rozpocząć swoją przygodę z winylem. Planuję zakup gramofonu-mam parę płyt-chciałbym posłuchać, a nie wiem czy mi się spodoba. Mam możliwość zakupu za niewielkie pieniądze (flaszkę) gramofonu TOSHIBA SR-F225. Tutaj link do aukcji, na której ktoś sprzedaje identyczny

Ukryta Zawartość

Zasadnicze pytanie-warto jak na pierwszy raz? Jaki może by przewidywany koszt zakupu nowej igły, gramofon stoi od kilku lat nieużywany-na co zwrócić uwagę podczas przeglądu?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witaj. Dobry gramofon na poczatek i nie tylko. Toshiba to zacna firma ich starsze "klasyczne gramofony" wykonywane były z właściwa jej starannością. Pełny automat z napedem paskowym, jeśli pasek nie jest luźny to powinien działać bez problemów. Sprawdź czy ramię kładzie się dokładnie na poczatku płyt zgodnie z ustawieniem przełączników, sprawdź czy ramię opuszcza się powoli na płytę. Cena igły zależy od wkładki jaka jest zamontowana w gramofonie. Jesli to stara wkładka, lepiej kupić którąś z nowych w cenie do 300zł.

Witaj. Dobry gramofon na poczatek i nie tylko. Toshiba to zacna firma ich starsze "klasyczne gramofony" wykonywane były z właściwa jej starannością. Pełny automat z napedem paskowym, jeśli pasek nie jest luźny to powinien działać bez problemów. Sprawdź czy ramię kładzie się dokładnie na poczatku płyt zgodnie z ustawieniem przełączników, sprawdź czy ramię opuszcza się powoli na płytę. Cena igły zależy od wkładki jaka jest zamontowana w gramofonie. Jesli to stara wkładka, lepiej kupić którąś z nowych w cenie do 300zł.

Wkładka to Audiotechnica-generalnie była tam zamontowana "od nowości". Podejrzewam, że igła jest już zużyta i stąd pytanie o igłę. Rozumiem, że wkładki nie ma sensu wymieniać?

Sam gramofon jest praktycznie w idealnym stanie-włącza się i kręci-czy równo-jeszcze nie wiem. Znajomy ma mi go podrzucić niedługo-wtedy go posprawdzam na płytach itp. Zależy mi na tym gramofonie bo używam wzmacniacza Toshiby SB M-2 i jestem bardzo zadowolony.

Co do igły-przybliżony koszt?

:-) Która Audiotechnika?

Najprawdopodobniej AT 3600-już poszperałem w necie więc orientuje się w cenach. Co do samej wkładki-dobra jest czy można się pokusić o założenie czegoś lepszego? Skoro mam zakupić igłę to może warto od razu coś polepszyć?

Proponowałbym ortofona om5 lub om10 - 70 - 130zł. W tej cenie prezentuje najbardziej neutralne brzmienie, tanie AT strasznie męczy krzykliwą górą.

Toshiba często używała klona AT-95E robionego pod siebie o wyższym Compilace (bardziej miekkie zawieszenie), zwyczajna także zgra się z tym ramieniem. Możesz podpiąć Sumiko Oyster, lub tanie Goldringi. Dadzą przyzwoite uniwersalne brzmienie.

Ortofony proponowane przez Tomasza również dadzą radę, jednak tyko te o szlifie eliptycznym.

Edytowane przez vlado

Tylko niefirmowe zamienniki mają szlif sferyczny. I chyba OM3 też ma sferyczny, ale to już wyrób wkładko-podobny, pasujący do gramofonopodobnych produktów:)

Tylko niefirmowe zamienniki mają szlif sferyczny

Pisząc eliptyczne OM miałem na mysli od OM-20 wzwyż:-) Już OM-20 super ma szlif nude eliptical 8/18. OM-5 była sferą, a OM-5E polerowanym eliptykiem 0,3/07:-)

Pisząc eliptyczne OM miałem na mysli od OM-20 wzwyż:-) Już OM-20 super ma szlif nude eliptical 8/18. OM-5 była sferą, a OM-5E polerowanym eliptykiem 0,3/07:-)

Kurcze, dużo informacji, o których niekoniecznie mam pojęcie ;) (przynajmniej na ten moment). Proszę zatem o jakieś propozycje w cenie powiedzmy do 120 PLN (wkładka + igła).

Aha, wyczytałem gdzieś, że bardzo dobrą jakościowo wkładką za rozsądne pieniądze jest Ortofon 510 mk II. I jest kompatybilna ze wspomnianą AT 95E. Proszę o opinie na ten temat.

Pozdrawiam.

Edytowane przez sonne1984

Aha, wyczytałem gdzieś, że bardzo dobrą jakościowo wkładką za rozsądne pieniądze jest Ortofon 510 mk II. I jest kompatybilna ze wspomnianą AT 95E. Proszę o opinie na ten temat.

To jest rzeczywiście bardzo dobra wkładka w kategorii wkładek budżetowych, szczególnie w przypadku lekkich ramion które są w stanie pracować z małymi oporami i małymi naciskami. Daje czyste, wyrównane i w sumie dość bogate brzmienie, ma spore możliwości w zakresie rozdzielczości dźwięku. Audio-Technica AT-95 nawet przy niej nie miauknie :) z tym, że jest jednak około 2- 3 razy tańsza.

Pozdro,

Yul

Proszę zatem o jakieś propozycje w cenie powiedzmy do 120 PLN (wkładka + igła).

Ten pułap cenowy ogranicza wybór do proponowanych OM-5E i AT-95E. I nic nie szkodzi. Będąc na samym początku przygody z winylem to bardzo dobre wkładki. Łatwe w ustawieniu i wybaczające drobne błędy, jednocześnie dające całkiem poprawny dźwięk. Na nich bez ryzyka wiekszych strat nauczysz się obowiązkowego obrzędu gramofonowego, po opanowaniu którego z dużo wiekszą pewnością co chcesz uzyskać wymienisz wkładkę na lepszą.

Brzmienie zestawu deprymują głośniki i akustyka pokoju odsłuchowego. Jeśli jesteś zadowolony z brzmienia swojego zestawu, to brzmienie tych wkładek również Cie zadowoli.

Jeśli Twój zestaw brzmi jasno, wybierz Ortofona. Jeśli brzmi ciepło z dobrym fundamentem basowym, wybierz Audiotechnikę. Pamietaj że pełne pasmo wkładka pokaże po min 30godz grania.

Powodzenia. W.

Ten pułap cenowy ogranicza wybór do proponowanych OM-5E i AT-95E. I nic nie szkodzi. Będąc na samym początku przygody z winylem to bardzo dobre wkładki. Łatwe w ustawieniu i wybaczające drobne błędy, jednocześnie dające całkiem poprawny dźwięk. Na nich bez ryzyka wiekszych strat nauczysz się obowiązkowego obrzędu gramofonowego, po opanowaniu którego z dużo wiekszą pewnością co chcesz uzyskać wymienisz wkładkę na lepszą.

Brzmienie zestawu deprymują głośniki i akustyka pokoju odsłuchowego. Jeśli jesteś zadowolony z brzmienia swojego zestawu, to brzmienie tych wkładek również Cie zadowoli.

Jeśli Twój zestaw brzmi jasno, wybierz Ortofona. Jeśli brzmi ciepło z dobrym fundamentem basowym, wybierz Audiotechnikę. Pamietaj że pełne pasmo wkładka pokaże po min 30godz grania.

Powodzenia. W.

Mój zestaw to:

-wzmacniacz Toshiba SB M2

-zestawy to Magnat Bull II Borg - oparte na Isophonach Alnico - są bardzo szczegółowe i neutralne.

Sama akustyka jest zadowalająca-jestem w trakcie remontu i ustawienie mebli i zestawów było wcześniej przemyślane i przetestowane w różnych konfiguracjach.

Może rzeczywiście najpierw ograniczę się do samej igły, posłucham jak to gra, a potem - jeśli mi się coś nie spodoba wymienię wkładkę na lepszą.

Dziękuję wszystkim za rady i sugestie. Kolejne pojawią się przy okazji kalibracji gramofonu :)

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich pisze tu bo słucham dużo muzyki HH i w pewnym momęci postanowiłem nie piracic tylko wspierać ludzi którzy moim zdaniem zasługują na to aby wydać pieniądze na ich płyty z początku kupiłem parę płyt cd (mało) wiec stwierdziłem że może vinyle skoro i tak już kupuje oryginały to żeby cieszyć się muzyka może kupić gramofon itd.

i tu do was parę pytań

1. jak to jest z tymi vinylami i ich dostępnością co chodzi o muzykę Hphopowa polska jak i zagraniczna? (ogladałem juz pare sklepow internetowych ktore ktos na tym forum polecił no i wg mnie troszki mało tego)

2. Ile powinienem wydać na swój 1 gramofon biorąc pod uwage ze nie miałem z tym stycznosci (vinyli tez nie mam ale chciałby zaczac zabawe z tym miec przyjemnosc jeszcze wieksza ze słuchania )

3.I czy naprawde warto z tym wszystkim bo wiem ze muzyka czystsza i milsza ale czy mi takiej osobie co niemiał z tym styczności. Nie bd zbyt za duzo tego wszystkiego?

Obecni jak wiadomo mp3 słucham na PC pod ktorego mam podłaczona stara wieże za ktora kiedys moi rodzice dali gruba kasę obecnie są naprawdę głośne z 4 pietra jestem w stanie zagłuszyć troszkę osiedle

pytanie z innej beczki jak to jest z obsługa tego urzadenia w sensie dbanie i czyszczeni gramofonu jaki i zarowno vinyli ile bym miał na to wydac

co chodzi o 2 pytanie podawajcie bardziej modele niz linki poniewaz jak wiadomo aukcja sie skonczy a ja zostane z niezapamietana nazwa modelu

linki rowniez mile widziane ale głównie prosze o nazwy

PS.dzieki z gory za pomoc ale prosze rowniez o wyrozumiałość jako uczen nie mam duzo kaski wiec prosze mi niedawac rzeczy z gornych półek lecz takie ktore w miare uciesz me ucho wiadomo rodzice moze tez cos dorzuca ale to pozniej

Żeby się bawić w winyl niestety trzeba mieć pieniądze, i nie można się oszukiwać, że jest inaczej. Gramofon - min. 600zł, wkładka 200zł, przedwzmacniacz min.200zł + płyty.

Nie orientuje się jak jest z muzyką którą słuchasz, widuje takie winyle, ale nie mam pojęcia jak to gra - obawiam się, że tak samo jak wav lub flac. Stary hip-hop jest dostępny w przyzwoitych cenach, mówie o latach 80'.

Musze Cię też zmartwić - większości forumowiczów tutaj szuka jakości dźwięku, a nie zagłuszania osiedla... Nie wiem, czy nie będzie lepiej szukać informacji na forum DJ.

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi