Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz Waiuch

Ten z linka jest niedostepny ale jest jakas uzywka na Allegro

Moze jeszcze cos interesujacego z allegro polecicie??

niektórym się podoba brzmienie NADa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale wg mnie ta używka z allegro DJ Art jest warta uwagi

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Panowie;

Mój kolega kupił za grosze na pchlim targu 2 gramofony w celu odsprzedaży z lekkim zyskiem, ale nie zna ich realnej wartości. Pomożecie ocenić?

Pierwszy to Dual 1214 z wkładką Shure M75 z igłą NB-71.

Drugi to C.E.C BD-3000 z wkładką Nagaoka JT-511.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Wtam, to znowu ja, będę próbował dalej się z Wami dogadać :D a więc czy jest możliwe, podpiąć do gramofonu (gniazdo cinch) coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (o ten przypadek szczególnie mi chodzi bo mam już w domu taką). Będę wdzięczny za pomoc.

PS

Podkreślam, nie jestem trollem, po prostu potrzebuję pomocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W obu przypadkach odpowiedź brzmi: nie. Logitech to same głośniki, a co będzie wzmacniać sygnał z gramofonu??? Samsung nie ma przedwzmacniacza gramofonowego, gorzej - ta wieżyczka nie ma nawet żadnego wejścia (cinch) - ni ma jak podłączyć czegokolwiek do niej, o gramofonie nie mówiąc.

Musisz mieć taki oto tor: gramofon z wkładką -> interkonekt (cinch) -> wzmacniacz stereofoniczny z wejściem gramofonowym (inaczej - phono) -> kable głośnikowe -> kolumny głośnikowe (2 sztuki do stereo, więcej nie potrzeba). Jeśli wzmacniacz stereofoniczny nie ma wejścia gramofonowego (współczesne wzmacniacze często nie mają, stare wzmacniacze przeważnie mają), to gramofon nie będzie grał. Tor wtedy wygląda tak: gramofon z wkładką -> interkonekt -> przedwzmacniacz gramofonowy -> interkonekt -> wzmacniacz stereo (może być już bez wejścia gramofonowego) ->.kable głośnikowe -> kolumny głośnikowe.

Edytowane przez Yul

To znaczy ja mam taki gramofon, który ma wbudowany wzmacniacz, stąd moje pytanie czy takie pójdą:D link do zdjęć gramofonu:

Ukryta Zawartość

To są moje hipotetyczne rozważania co mógłbym zrobić ze sprzętem bo sam nie wiem, niemniej dzięki za przestawienie mi tego w prosty sposób :D

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Zrób zdjęcie od tylca. dlaczego chcesz podłączać pod gniazdo cinch? dlacze3go interesuje cię zestaw komputerowy? Tj. taki, że siedzisz przy biurku przed kompem i głośniki sobie pyrkają, udają, ż ejest fajnie, a sub pod biurkiem udaje jeszcze bardziej.

A tak zupełnie teoretyzując to mając grmaofon z przedwzmacniaczem w sobie ( ot, taki Denon DP-300F) mozna podłączyć go bezpośrednio do głośników aktywnych.

Edytowane przez frywolny trucht

To znaczy ja mam taki gramofon, który ma wbudowany wzmacniacz, stąd moje pytanie czy takie pójdą:D link do zdjęć gramofonu:

Ukryta Zawartość

To są moje hipotetyczne rozważania co mógłbym zrobić ze sprzętem bo sam nie wiem, niemniej dzięki za przestawienie mi tego w prosty sposób :D

To jest tzw. Music Center, radio, magnetofon i gramofon w jednej obudowie. Głosniki musisz dobrac jak do każdego wzmacniacza. Odczytaj z oznaczeń przy gniazdach głosnikowych zalecaną impedancję opdaną w Ohm i zakup głośniki o mocy od 30W w górę. Jeśli nie podano impedancji zakup 8 Ohm. To wszystko co potrzebujesz do tego zestawu, no może antenę radiową gdybyś chciał kożystać z radia i kasety CC do magnetofonu.

A tak zupełnie teoretyzując to mając grmaofon z przedwzmacniaczem w sobie ( ot, taki Denon DP-300F) mozna podłączyć go bezpośrednio do głośników aktywnych.

Dowolny gramofon poprzez pre również:-)

Ukryta Zawartość

Jestem młodym człowiekiem z miłością do muzyki klasycznej, rocka i jazzu. Ta miłość trwa od kilku lat. Pracuję, choć zarabiam "grosze", co spowodowało, że mój wybór padł na system Marantza jaki można znaleźć w każdym sklepie ze sprzętem audio. Na półce stoi Marantz PM 7004, Marantz TT 42, Marantz ST6003 i kolumny to DYNAUDIO EXCITE X12. Nie używam odtwarzacza cd, bo nigdy mnie nie kręciła muzyka z cd... Odziedziczyłem po wujku zestaw płyt gramofonowych w bardzo dobrym stanie. Co do pytania, to zależy mi na poprawie brzemienia. MAM ŚWIADOMOŚĆ, ŻE CUDÓW NIE ZDZIAŁAM, bo na zmianę mam do rozdysponowania sumę 1200-1500zł. Tej kwoty nie jestem w stanie powiększyć, bo zakupiony zestaw był na raty i jeszcze trochę rat mi do spłacenia pozostało. Z tego, co się orientuję to wkładka i przedwzmacniacz gramofonowy to byłoby najlepsze rozwiązanie. Zauważyłem, że na forum jest sporo doświadczonych forumowiczów i mogliby coś polecić, co zakupić... ?

Aby polepszyć. Wkładka AT440MLa albo DENON DL 103 albo DL110 pasuje pod wejście MM. Pre ahaja, możliwe ze ktoś do odsprzedania z pierwszego zamówienia. W zasadzie w tych pieniążkach spokojnie się zmieścisz a efekt??? zobaczysz sam :)

Edytowane przez grzecho

Denon 103?

Chyba miałeś na myśli dl160...Przecież 103 to MC do ciężkich ramion. A dl160 już dostępne tylko na rynku "wtórnym".

pzdr

Przed wszystkim gramofon Z ojcem mieliśmy "kilka" Marantzów i ten nie jest wart ceny za którą sobie życzą. To bym na pierwszym miejscu zmienił.

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

tomasz_pianista

Fakt DL-103 do lekkiego ramienia nie podejdzie. DL-160 już nie ma w produkcji , no chyba że z drugiej ręki ale DL-110 jest podobna do DL-160 jak najbardziej jest w sprzedaży i da się ją zaaplikować do tego Marantza.

Mam świadomość, że określenie procentowe poprawy jakościowo brzmienia jest trudne, ale DL-110 na ile poprawi brzmienie? Nie oczekuję cudów, ale ciekawi mnie na ile ten denon będzie lepszy od oryginalnej wkładki zamontowanej w Marantzie?

Nie wiem co masz w Marantzie. Jednak Denon DL-110 gra jak dla mnie świetnie. Procentowo się tego nie określi. Wszystko zależy od reszty systemu phono, wzmacniacz, kolumny..... Twoje preferencje, oczekiwania itp. Polecam tę wkładkę bo posiadam i jak dla mnie gra....... Oczywiście musisz ją dobrze wyjustować ale to chyba wiesz. Oczywiście są inne lepsze wkładki, jednak myślę że powinieneś być zadowolony :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

sprzedać gramofon, nie wiem ile da się za niego wyciągnąć, ale pchnąć go lub na śmietnik i zapomnieć.

kupić używane pre np na portalu aukcyjnym-wiadomo jakim- chadzają Pro-Jecty za 350zł

no i teraz pozostaje kasa na używnay gramofon, koledzy doradza, co tam teraz ciekawego, albo wrzuc co ci sie podoba i koledzy go zjadą :)

zostaw sobie 330zł na wkladke minimum czyli Ortofon 2M Red ( chyba, ze w używnaym gramofonie bedzie sensowna i niezajechana, wtedy masz 330zł na myjkę i inne pierdoły do analogu).

a jak dobra jest wkładka ORTOFON 2M-RED ?

PS. A jak bardzo np. gramofon REGA RP6 przewyższa mojego Marantza?

Gdzieś ktoś napisał, żeby wybierać najnowsze wersje gramofonów... czy to dobra rada?

Edytowane przez Fr@ntz

A kto tak napisał? Producent?:)

Ortofon 2m red jest OK, bardzo solidna wkładka w tej cenie.

Nie miałem styczności ani zmarantzem ani z regą rp6. Ja jednak szukałbym czegoś starszego, tj.thorens 318/320. Zmieścisz się budzecie 1500zł z wkładką, i to spokojnie. Ostatnio była 318 za 800zł na allegro (900zł kup teraz), na ebay'u znajdzesz podobne ceny.

pzdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak bardzo przewyższa RP6 Marantza TT42?

Jak byłem w podstawówce był taki żart, że Polak, Rusek i Niemiec mieli wymyśleć największą możliwą odległość i ją jakoś określić.

Wygrał Polak podając odległość " tak jak od tej palmy w pi.du". Tyle dzieli oba gramofony jesli chodzi o samą konstrukcję werku.

W kwestii 2M Red jeśli nie planujesz przeznaczyć na wkładkę więcej jak 500zł zakładam, że ta wkładka będzie strzałem w 10, acz sporo zależy od preferencji i zestawu jaki się posiada, więc proszę weryfikowac własnym uchem.

Edytowane przez frywolny trucht

kupić używane pre np na portalu aukcyjnym-wiadomo jakim- chadzają Pro-Jecty za 350zł

no i teraz pozostaje kasa na używnay gramofon, koledzy doradza, co tam teraz ciekawego, albo wrzuc co ci sie podoba i koledzy go zjadą :)

frywolny truchcie nie pakuj Człowieka na minę i nie doradzaj Pro-Jecta bo to jest bardzo słaby i bardzo nieciekawy przedwzmacniacz , chyba ze masz na myśli Phono Boxa SEII, ale one nie występują w takiej cenie, a na alle... używane pojawiają się bardzo rzadko.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Pro-ject phono box II z drugiej ręki to wydatek 200-250zł. W tej cenie można polecić, to poziom wbudowanego pre w yamaszy ax700, czyli do MM wystarczy na początek. W cenie 350zł nie występuje żaden model tej firmy, zarówno nowy jaki i używany. SE II to wydatek od 600zł w góre.

pzdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Witam, niedawno kupiłem ten oto gramofon Podłączyłem go najprościej / njszybciej i odpalam sobie na nim płyty które już wczesniej dostałem i teraz często zamawiam. Jest on w pełni sprawny. Zależy mi na podłączeniu go do wzmacniacza bo tym dwóm głośniczkom brakuje mocy. Jestem zupełnym żółtodziobem więc wolałem podać zdjęcia sprzętu jakim dysponuję niż topić się w pro-nazwach ;) Proszę o pomoc i wypisywanie pomusłów dzięki którym połączę sprzęty i będę mógł oddawać się dźwiękom.

Gramofon:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

okablowanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wcześniej sugerowałem wyrzucenie na śmietnik Marantz TT-42 :)

Nie wiem.... żeby śmierć zadana temu struclowi była adekwatna, może jakaś anihilacja nukleonowa?

Proponuję go wyrzucić.

tylko broń Boże na śmietnik !

Przy większych centrach handlowych można oddać sprzęt do utylizacji

12629737_2_644x461_transport-przeprowadzki-utylizacja-zdjecia.jpg

Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Witam, niedawno kupiłem ten oto gramofon Podłączyłem go najprościej / njszybciej i odpalam sobie na nim płyty które już wczesniej dostałem i teraz często zamawiam. Jest on w pełni sprawny. Zależy mi na podłączeniu go do wzmacniacza bo tym dwóm głośniczkom brakuje mocy. Jestem zupełnym żółtodziobem więc wolałem podać zdjęcia sprzętu jakim dysponuję niż topić się w pro-nazwach ;) Proszę o pomoc i wypisywanie pomusłów dzięki którym połączę sprzęty i będę mógł oddawać się dźwiękom.

Witam.

Potrzebujesz czegoś takiego:

http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramofonowy-przejsciowka-i2629543370.html

Witam wszystkich forumowiczów

Czy ktoś z was miał do czynienia z takowym gramofonem Leak 3001 transcription unit i czy wart jest zakupu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie, mój pierwszy post na tym forum. Zwracam się z prośbą o pomoc, bo posiadam sprzęt który się kurzy, a mam masę winyli które chcę odsłuchać, zwłaszcza żal mi Elvisa ; ) Mianowicie mam wieżę sansui DA-T550L razem z gramofonem DA-P550, niestety gramofon nie gra. Dźwięk wydobywa się jakby z wkładki gramofonu - uszkodzona jest sama igła czy wkładka też może być do wymiany? Zamontowana obecnie SC-80. Ogólnie czy jest to w miarę OK sprzęt czy nie opłaca się kupować jakiejś innej wkładki? Pomóżcie przyjaciele :)

Nie wiem, czy można tutaj edytować posty, jeśli nie to prosiłbym moderatora o sklejenie. Poczytałem forum, zakupiłem wkładkę Audio Technica AT95 od Wamatu i mam nadzieję, że zrobiłem dobrze. Jak dobrze pójdzie to już jutro będę mógł wypróbować brzmienie, może nawet spróbować nagrać jakąś próbkę dźwięku. Kolejna rzecz, sama wieża lekko (cicho) hałasuje, jakby chciał pracować silniczek od magnetofonu, pomimo że ten jest wyłączony. Czy ktoś miałby jakiś pomysł jak to uciszyć?

• Pokaż nowe odpowiedzi