Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Zdejmujesz talerz i dajesz wage jubilerską, w większości gramofonów nie będzie z tym problemu. Jeżeli waga jest za nisko to stawiasz ją na książce czy coś. Nawet najtańsze wagi są dokładne, tak jak podaje specyfikacja.

pzdr

Waga jubilerska się nie sprawdzi ponieważ jest za wysoka.

Paul ma rację, tacka wagi jest za wysoko, lepiej jak pomiar jest w pozycji którą zajmuje płyta położona na talerzu. Ta z tego linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wydaje się być bardziej ok. Tyż niedroga.

Pozdro,

Yul

P.S. Oczywiście talerz do pomiaru nacisku można zdjąć, z tym że akurat przy RPM-1.3 jest z tym trochę problemu - pasek biegnie po krawędzi talerza, trzeba uważać żeby go nie zatłuścić rękoma, następnie dobrze ułożyć na brzegu talerza i rolce napędowej, wypozycjonować silnik od nowa, itp. Zatem korowody :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yul

Lepiej kupić wagę do tego przeznaczoną bez kombinacji ze zdejmowaniem talerza i jakiś podkładek bo tylko wtedy masz pewność,że ustawienie jest prawidłowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wamat ma na nich dobrą marżę

Ukryta Zawartość

No, Wamat jak to Wamat - najobrotniejszy z najobrotniejszych - wiadomo :)))

Ukryta Zawartość

I bez loga pewnej firmy o połowę taniej:)

Bez logo, bez logo, bo logo musiałoby być...żółte - Yellow Series rulez :)

kupiłem w germanii, teraz tylko czekac na przesyłkę

pozdrawiam i dzięki za wskazówki

artur

mam nadzieję że nie zaprzestanę słuchania moich cd :))

kupiłem w germanii, teraz tylko czekac na przesyłkę

pozdrawiam i dzięki za wskazówki

artur

mam nadzieję że nie zaprzestanę słuchania moich cd :))

Ja już od dłuższego czasu nie mogę słuchać płyt CD.Dźwięk z kompaktu po prostu mnie drażni! Dodam jeszcze,że mój odtwarzacz jest dokładnie dwa razy droższy od gramofonu:)

Jakbym słyszał Excela:)

Chociaż u mnie CD też nie ma...

pzdr

Widocznie w tej sprawie jesteśmy po jednych piniondzach:)

ja jak zwykle gdy wydaję takie piniondze to mam wyrzuty sumienia

a żona mówi głupi ty zamiast się cieszyc...

mam nadzieję że ,jak gramek dojedzie to wszystkie wątpliwości oraz te wyrzuty przejdą

:)))

Nie miej żadnych wyrzutów sumienia.Piękne brzmienie muzyki z tego gramofonu wynagrodzi Ci wszystko!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kwota nie przeraża ( uwaga aukcja przypadkowa, nie sprawdzałem sprzedawcy, ważne by waga była z dokładnością 0,01g bo identyczne sa jeszcze z dokladnoscia o jedno zero mniejsze), a 2M lubi się zapadać, więc warto precyzyjnie ustawiac nacisk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) myjka, normalnie 200zł z płynem, acz ja tego płynu nie lubię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest ze szczoteczką do igły

Ukryta Zawartość

czemu nie lubisz tego płynu, nie nadaje się?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez art72

Jeszcze folie na okładki :)

Paul, ten metal w awatarze to ty?

To ja, ale ktoś już napisał,że wymoczek:)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Zostawia mnóstwo syfu w rowku.

Odnośnie płynu Knosti.

Jak możesz sobie pozwolić to kup myjkę automatyczną.

Edytowane przez masza1968
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

nie odparowuje w 100% co skutkuje, że igła zbiera syf. Tak jest ze dwa razy na jednej stronie winyla. za trzecim jest już spokój, koledzy maja swoja, forumowa miksture...

Zostawia mnóstwo syfu w rowku.

a coś zamiast?

acha coś kojarzę, izopropanol,woda destylowan i jakis płyn?

Edytowane przez art72
Gość masza1968

(Konto usunięte)

a coś zamiast?

Woda destylowana, spirytus techniczny i fotonal w odpowiedniej proporcji ale nie pamiętam jakiej.

Ktoś kto używa pewnie zaraz napisze dokładnie.

Edytowane przez masza1968

trochę sporo jak na jeden wieczór, sam zakup to też sporo emocji, muszę ochłonąc i wszystko sobie poukładac

co i w jakiej kolejnosci kupic

pozdr

Witam Szanownych Kolegów,

Jestem tu nowy i nowy też jestem w temacie gramofonów i słuchania muzyki z czarnych płyt.

Stałem się ostatnio posiadaczem gramofonu UNITRA G 8010 z wkładką MF 100. Stał ten sprzęt w garażu przez jakieś 15 lat. Po podłączeniu okazało się, że jest sprawny. Jedynie był problem z obrotami (zbyt szybkie : 33 - kręciło na 50, a 45 na 63) - spalona żarówka, która świeci na fotorezystor układu regulacji obrotów. Po wymianie żarówki - obroty są jak należy, nawet udaje się te obroty dość poprawnie wyregulować, chociaż niestety prędkość obrotowa się rozjeżdża - nie trzyma obrotów poprawnie.

Pytanie moje jest takie: Czy ma sens jakagolwiek praca/nakłądy związane z tym gramofonem - chodzi głównie o wymianę wkładki/igły ? Jeśli tak to proszę o polecenie jakowejś do współpracy z tym sprzętem. Stara wkłądka/igła przestała w garażu również 15 lat :) Troszkę moim zdaniem dźwięk jest taki "brudnawy" - są szumy (płyty czyszczone - bez rys) i trzaski.

Jeszcze jedno pytanie: czy powinno jeszcze coś znaleźć się na drodze pomiędzy tym gramofonem a Radmorem 5100? Czy potrzebny jest jakiś przedwzmaniacz?

Pozdrawiam,

Zadora

Wymień potencjometr bądź go nasmaruj jakimś KONTAKTem powinno pomóc , przydałoby się wkładkę wymienić na coś lepszego - najlepiej też wymienić headshell żeby można było przeprowadzić podstawową kalibracje

Radmor powinien mieć wejście na gramofon wg tego zdjęcia z internetu :

GdZos.jpg

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

To ja, ale ktoś już napisał,że wymoczek:)

Nie słuchaj.

To łysi zazdroszczą nam, długowłosym.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To łysi zazdroszczą nam, długowłosym.

"Jak się ma piękne włosy to nie musi ich być k**wa dużo" - Piotr Bałtroczyk

:)

I żeby nie było niedomówień - nie jestem łysy :)

. Całkiem niezłe są też kable Pro-Jecta z serii Connect It, nawet te najtańsze (Connect It Phono RCA-C)

Panowie mam takie pytanko

odnośnie tych przewodów,jeśli okazałoby się że GENIE 1.3, lepiej zagrałby u mnie ,ale posatawiony w innym miejscu , całkiem z boku , na innej ścianie ( bardziej masywna komoda, a i odseparowanie od głśników i tv by było, to biorąc pod uwagę powyższe kabelki ale o długości 492cm (bo takie ma pro-ject),

czy długość ta wpłynęłaby negatywnie na dźwięk , jakaś degradacja z racji tego rozmiaru 492cm czy może nie, jak to jest?

pozdrawiam

ręce mi opadły jak przeczytałem temat : Pro-Ject Rpm 1.3 - prośba o opinie

czyli kupiłem sobie zabawkę? nic nie wartą?

załamka,

sprzęt już zamówiony

z wkładką 2mred ,akrylowym talerzem i pokrywą ,chyba już za późno

myśle o tym czy nie wziąć 5.1 bez preampa z wkładką 2m blue (cena prawie ta sama), bez akrylu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez art72

Tak to jest jak się czyta forum:)

Kupiłeś dobry gramofon za rozsądne pieniądze, uważam, że z nowych w tej cenie to najlepszy wybór. Przy odpowiednim podłożu i podstawkach pod kolce będzie git.

Firma pro-ject, jak każda inna firma ma swoich zwolenników i przeciwników na forum, stąd takie opinie. Stare gramofony są nazywane runchlami, nowe plastikami itd.

Moim zdaniem RPM 5.1 jest przeceniony, kiedyś to był gramofon za 2000zł, teraz za 3000zł.

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi