Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że sąd ma wydać ich dystrybutor i sprzedawca. Dobry z Ciebie agent. Dla mnie możesz żyć w dalszej nieświadomości ale innym użytkownikom na pewno takie informację się przydadzą. Ciekawe dlaczego wtyczki zakrywają nakładką z drewienka, pewnie dla własności sonicznych a nie ukrycia ich chińskiego pochodzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie chodzi o wydanie sadu , tylko niech ma szanse na komentarz do Twoich rewelacji.

Jak zabierze glos i poda swoje argumenty, bedzimy mogli ocenic , czy manipulujesz, czy rzeczywiscie entreq jest naciagaczem. Nie jest oszustem- nikt nie zmusza do kupna jego produktow.

Skoro stawiasz takie ostre tezy , powinienes wkleic zjecie kabla, ktorego sluchales, pocietego nozyczkiami. Wtedy by nie bylo watpliwosci , a tak wyglada to na ustawke .

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mariusz nie o to mi chodzilo.

To ,ze cena wiekszosci kabli jest chora zgadzam sie tutaj z przedmowcami.

Ale co innego cena kabla a co innego oszukiwanie ludzi , ze to co kupuja jnie jest tym co jest zadeklarowane przez sprzedawce.

Jezeli Szymon ma racje to ja na Twoim miejscu zarzadal bym zwrotu kasy i kupil taki kabel w MM a za reszte napil sie porzadnego wloskiego wina bo francuskie tak jak kable Entreq-a sa mocno przereklamowane ;)

pozdr.i zdrowko Twoje i pozostalych kolegow ;)

Specjalnie dla Marslaka wyszukałem jak wygląda wersja z 2010 roku bo bidulek nie wierzy. Słuchałem identycznego modelu ale to nie ten rozcięty. Sam bym takiego czegoś nigdy nie kupił chociaż na audiomarkt widziałem za 100 eurasów z kawałkiem czyli niektórzy już się poznali :) Jak sprawa z przebieraniem kabla drukarkowego zaczęła śmierdzieć to zmienili oplot i teraz jest więcej czerni. Kolejna manufakturka do skreślenia z listy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jarek,

Z Twoich propozycji najbardziej odpowiada mi ta , aby sie napic wina.

W sumie wszystko mi jedno jakiego - dzisiaj pilem hiszpanskie:)

Usb w MM niech sobie Szymon kupi, jak mu entreq nie pasuje:)

Konto w trakcie usuwania

Mariusz nie o to mi chodzilo.

To ,ze cena wiekszosci kabli jest chora zgadzam sie tutaj z przedmowcami.

Ale co innego cena kabla a co innego oszukiwanie ludzi , ze to co kupuja jnie jest tym co jest zadeklarowane przez sprzedawce.

Jezeli Szymon ma racje to ja na Twoim miejscu zarzadal bym zwrotu kasy i kupil taki kabel w MM a za reszte napil sie porzadnego wloskiego wina bo francuskie tak jak kable Entreq-a sa mocno przereklamowane ;)

pozdr.i zdrowko Twoje i pozostalych kolegow ;)

Dla Marslo na winie też liczy się naklejka, jeśli smak ma taki jak słuch:) Wystarczy, że napiszą made in France...

Z Ayonem i Entreqiem dał się nabrać to pewnie z trunkiem podobnie.

Dalej nie zakłócam spokoju i uciekam na Swój kuter, teraz zostanę rybakiem.

No najlepiej to sie chyba znasz na trzodzie chlewnej , do tego czysta pasuje , nie wino. To se daj spokoj z poradami w tej kwestii:)

Konto w trakcie usuwania

No najlepiej to sie chyba znasz na trzodzie chlewnej , do tego czysta pasuje , nie wino. To se daj spokoj z poradami w tej kwestii:)

Trafiłeś w samo sedno ja jestem zwykłym wieśniakiem i piję jedynie czystą, gdzie mi tam na salony :) Dla mnie wina dzielą się na siary, kwasiory i słodkie.

Mam za to jedną zaletę cenię sobie prawdomówność i brak owijania w bawełnę a jak mnie ktoś zdenerwuje to przerabiam na wyroby własne.

Jak pisał Stanisław Wyspiański "Chłop potęgą jest i basta". Dobrze, że nie żyłeś w czasach wojny jak miastowe na wieś do mojej babci przyjeżdżali po owoce. Matki prosiły się żeby zebrać zielone gruszki i jabłka dla głodnych dzieciaków bo w mieście głód był straszny. Jakby więcej delikatesów popracowało w polu to bym nie musiał sam końcówek po 50kg nosić bo każdy kto przyjedzie to albo paluszek albo kolanko albo plecki bolą a na karku 40 lat i renta chorobowa od siedzenia z dupą na fotelu przed TV.

Szanuje ciezka prace, rowniez te na wsi, troche jej w zyciu posmakowalem.

Lube prostote,nie lubie prostactwa. Ty nie jestes przeciez prostakiem , co Szymus?:)

Przeciez masz pokoj hajendowy na wsi...

Konto w trakcie usuwania

Szanuje ciezka prace, rowniez te na wsi, troche jej w zyciu posmakowalem.

Lube prostote,nie lubie prostactwa. Ty nie jestes przeciez prostakiem , co Szymus?:)

Przeciez masz pokoj hajendowy na wsi...

Jestem prostakiem jak jasna cholera. Nie zauważyłeś jaki ze mnie cham! W życiu nie zostanę lemingiem. Poznałem tak wielu cwaniaków z miast, że czasem wolę wiejską prostolinijność.

Lepsze to niż redaktorska elegancja jak w stopce.

Cała przyjemność po mojej stronie. Trzeba mieć dystans nie tylko do innych ale przede wszystkim do samego siebie. Ja piszę to co inni jedynie myślą :)

Dlatego mam tu notoryczne bany, tak jestem kochany...

Co do tego USB Entreqa, absolutnie by mnie nie zdziwilo gdyby to byl zwykly kabel drukarkowy zapakowany w ladny oplot i doklejone drewienka (pies wie po co, czysta dekoracja). Tak bowiem czyni calkiem sporo firm, przescigaja sie jedynie w efektach wizualnych, bo co tu mozna wymyslec w takim standardzie jak USB aby jakos uwiarygodnic wydumana cene kabla ? No poprzez jego grubosc i wymyslnosc.

Ja bym jeszcze jakis srebrny scieg puscil po grzbiecie i czerwone koraliki dodal do drewienek na wtyczkach i mozna krzyczec ze 2.5kPLN, jako topowy produkt, ludzie na 100% uslysza poprawe ;'))

Lubie taka szczerosc, teraz mam jasnosc:)

Chcesz się w audio doprowadzić do zguby?.........to kup Ayona,Lampizatora DSD i Entreqa i tuby)

Co do tego USB Entreqa, absolutnie by mnie nie zdziwilo gdyby to byl zwykly kabel drukarkowy zapakowany w ladny oplot i doklejone drewienka (pies wie po co, czysta dekoracja). Tak bowiem czyni calkiem sporo firm, przescigaja sie jedynie w efektach wizualnych, bo co tu mozna wymyslec w takim standardzie jak USB aby jakos uwiarygodnic wydumana cene kabla ? No poprzez jego grubosc i wymyslnosc.

Ja bym jeszcze jakis srebrny scieg puscil po grzbiecie i czerwone koraliki dodal do drewienek na wtyczkach i mozna krzyczec ze 2.5kPLN, jako topowy produkt, ludzie na 100% uslysza poprawe ;'))

cytat: "Atlantis – dał nazwę serii potwornie drogich i arcy high-endowych kabli, z których ten do przesyłania sygnału pomiędzy łączami USB kosztuje 12 000 zł."

Życzę uśmiechniętego wieczoru. W środku może kabel z Indii za 10$ była by miła odmiana :)

Jestes kochany inaczej, kto by swinie kochal normalnie :)

No nie wiem, trochę fanów mam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cytat: "Atlantis – dał nazwę serii potwornie drogich i arcy high-endowych kabli, z których ten do przesyłania sygnału pomiędzy łączami USB kosztuje 12 000 zł."

Mialem go u siebie, jesli to prawda, to moja awersja do drogich kabli na cos sie przydala .No i trzaskal troche.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Życzę uśmiechniętego tego wieczoru. W środku może kabel z Indii za 10$ była by miła odmiana :)

No nie wiem:

https://pl-pl.facebook.com/KochamSwinie

Szymon, niewatpliwie wieprzowinka po seczuansku smakuje inaczej miz chicken tikka masala wiec pewnie ten chinski zagra inaczej niz ten z Indii ;)

Mialem go u siebie, jesli to prawda, to moja awersja do drogich kabli na cos sie przydala .No i trzaskal troche.

Mariusz trzaskac to Ty powinienes ... ale sprzedawce po ryju ;)

Jak kabel trzaska to żaden problem, jakby Ci żona trzaskała np. drzwiami to by dopiero było!

A moja teściowa jak trzaska, głównie jadaczką :)

Mariusz trzaskac to Ty powinienes ... ale sprzedawce po ryju ;)

Od razu widać, że z Ciebie Swój chłop a dla Marslo cham (znaczy szynka).

Zbukowe konto kocham swinie - ciekawe. Spodziewalem sie jakich konkretow typu - w pozycji misjonarskiej lub 69 , a tu jakies warchlaki , podpada raczej pod pedofilie.

Konto w trakcie usuwania

Zbukowe konto kocham swinie - ciekawe. Spodziewalem sie jakich konkretow typu - w pozycji misjonarskiej lub 69 , a tu jakies warchlaki , podpada raczej pod pedofilie.

A jednak kolega też ma humor i lubi poświntuszyć :)

Od razu widać, że z Ciebie Swój chłop a dla Marslo cham

Widac, ze glownie do Rosji eksportujesz ( wales ?)

Tam cham to cham, a szynka to ham.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Widac, ze glownie do Rosji eksportujesz ( wales ?)

Tam cham to cham, a szynka to ham.

Jak juz o Rosji mowa (teraz to goracy temat ) to mialem kiedys kumpla w liceum co to paradowal po Sopocie w koszulce z napisem na klacie : " nie lubie ruskich " .

Na plecach mial dopisne : " pierogow " .

Nie bylo patrolu Milicjii zeby go nie wylegitymowali.

Musielibyscie zobaczyc ich miny jak przeczytali napis na plecach ;)

Ostatnio miałem na testach dwa kable USB Entreqa Apollo i Konstantin. Zdziwiło mnie drobne zrywanie transmisji przy ustawieniu wyjścia na 2 sample oraz brzmienie gorsze od Jcata i SotM. Miało być bardziej gładko a było bardziej szorstko a niektóre wybrzmienia określiłbym raczej jako dziwaczne artefakty na górze pasma. Ogólnie w moim slangu rzeźnickim kaszanka. Były to kable mojego dobrego kolegi więc czym prędzej je wypiąłem i oddałem ale zacząłem szukać przyczyny i...

Znalazłem, Entreq po raz kolejny jak z szufladami na nici dał ciała. Jego kabel okazał się chamskim przebierańcem czyli kabelkiem USB do drukarki za 5 dolców. Wypas oczywiście made in China. Szwedzcy cwaniacy nawet nie zmienili końcówek tylko dorobili drewniane nakładki i dalej łoić naiwnych. Dowód poniżej a wszystkich oszukanych proszę o wybaczenie. Kabel za kilkanaście zł sprzedawany dziesiątki razy drożej.

Bajki o serii Konstantin i nie tylko można poczytać na stronach z dowcipami audio. Jak te chińce za 5 dolców pięknie grają :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chodzi o wydanie sadu , tylko niech ma szanse na komentarz do Twoich rewelacji.

Jak zabierze glos i poda swoje argumenty, bedzimy mogli ocenic , czy manipulujesz, czy rzeczywiscie entreq jest naciagaczem. Nie jest oszustem- nikt nie zmusza do kupna jego produktow.

Skoro stawiasz takie ostre tezy , powinienes wkleic zjecie kabla, ktorego sluchales, pocietego nozyczkiami. Wtedy by nie bylo watpliwosci , a tak wyglada to na ustawke .

Zwykle nie uczestniczę w takich zaczepkach, ale skoro zostałem poproszony o komentarz to napiszę parę słów.

"Były to kable mojego dobrego kolegi więc czym prędzej je wypiąłem i oddałem ale zacząłem szukać przyczyny i...Znalazłem,"

- Przecież to zdjęcie ściągnięte z internetu....

Specjalnie dla Marslaka wyszukałem jak wygląda wersja z 2010 roku bo bidulek nie wierzy. Słuchałem identycznego modelu ale to nie ten rozcięty.

Ukryta Zawartość

Jestem dystrybutorem Entreq od trzech lat i zaręczam, że nigdy takiego kabla nie widziałem. Jest dużo cieńszy i ma siermiężne, proste wtyki. Nie jest też możliwe żebyś słuchał "identycznego" kabla, bo tak wykonanych kabli w Polsce nigdy nie było. Chyba, że to podróbki, co by ewentualnie uzasadniało absurdalny opis brzmienia. Zdjęcie z rozciętym oplotem jest oczywiście z internetu, bo widziałem je kiedyś.

Entreq w Azji jest bardzo popularny. Sprzedają tam 70% produkcji. W Chinach i na Tajwanie już kilka razy zmieniali dystrybutora i ostatecznie sami założyli tam firmę i zajęli się dystrybucją. Sądzę, że walka z podróbkami mogła być tego przyczyną.

"Ciekawe dlaczego wtyczki zakrywają nakładką z drewienka, pewnie dla własności sonicznych a nie ukrycia ich chińskiego pochodzenia. "

nie jest to nakładka z drewna - tylko drewniana wtyczka. Kolega Szymon, który rzekomo miał owe kable w rękach powinien był zauważyć tak istotny element ... Entreq stara się w swoich produktach używać jak najmniej tworzyw sztucznych i metali aby uniknąć elektryzowania się izolacji, które negatywnie wpływa na transmisję sygnału. Topowe firmy kablarskie różnie walczą z tym zjawiskiem (np. przez wstawianie dodatkowych przewodów pod napięciem, niepodłączonych do żył sygnałowych). Entreq omija ten problem zupełnie. Drewno się nie elektryzuje.

"Miało być bardziej gładko a było bardziej szorstko a niektóre wybrzmienia określiłbym raczej jako dziwaczne artefakty na górze pasma."

Brzmienie tych kabli może się komuś podobać albo nie, ale nigdy nie słyszałem od nikogo, żeby gdzieś zagrały szorstko... Jeśli już to dla niektórych bywało za gładko i za analogowo. Woleli ostrzejsze kable. Z resztą Marslo potwierdza to samo. Nijak ten opis nie pasuje do kabli Entreqa, ktore znam.

Myślę, że te kable są już na tyle uznane na rynku, że bronią się same. Z mojej strony pozostaje zaprosić do testów. Zawsze do tego zachęcam ponieważ to jedyny sposób na przekonanie się czy są warte swojej ceny, czy nie. Konstantin to najpopularniejszy model i nikt do tej pory nie kupił go w ciemno tylko po odsłuchach i porównaniach. Mogę zapewnić, że nikogo nigdy nie przymuszałem do zakupu a sam wybór tej marki - i współpraca z nią - jest wynikiem mojego podziwu dla tych produktów. Każdy odbiera dźwięk trochę inaczej i na tym opiera się cała sztuka związana z umiejętnością dopasowania dźwięku pod oczekiwania klienta. Dlatego rozumiem, że nie każdemu może odpowiadać uzyskany efekt. Niemniej jednak uważam wypowiedź Pana Szymona za tak mocno niespójną i absurdalną wręcz, że zgłaszam sprawę do moderatora

Szymon,

Byc moze to jest chinski kabel za 5 usd, jesli to prawda, to rzeczywiscie przegiecie.

Jednak gra to u mnie lepiej od Audioquest Diamond, co znaczy , ze ten audioquest jest gorszy od kabla za 5 usd ?

Poza tym Entreq stosuje swoje koncowki bez lutowania, to moze miec wplywy na dzwiek. Cena w takim ukladzie jest dziwna, to prawda.

Co do brzmienia to sie z Toba nie zgadzam, a tez uzywwam jcat usb do dsd dac. Konstantin gra bardzo plynnie i w nasycony sposob, szczegolnie z miedzianym uziemieniem. Polecil mi go nie kto inny, tylko Marcin, jeszcze zanim wprowadzil swoje kable. .

Skrzyneczka na nici tez wplywa na dzwiek niestety, a ze ceny to ma chore to inna sprawa.

Jak wiele produktow w audio.

post-22055-0-10203700-1408483325_thumb.jpg

post-22055-0-88939200-1408483362_thumb.jpg

post-22055-0-34398000-1408483477_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie takie pokrętne rozumowanie rodem z głębokiego PRLu jak powyższego sprzedawcy tych przebierańców skutecznie odstrasza wielu zamożnych klientów. Wiadomo, że kręcąc lody na tych kabelkach gradofan będzie wymyślał niestworzone historie. Ja mam ten luksus, że żadnego sprzętu audio nie sprzedaje więc mogę sobie pozwolić na obiektywny ogląd sytuacji. Od dawna ja i moi znajomi kupują kable za granicami kraju, właśnie przez rozbuchane ego sprzedawców, którzy zapomnieli że system uległ zmianie. W USA lub Kanadzie podobne zachowanie jest nie do pomyślenia, tam klient zawsze ma rację! Radzę się tego nauczyć.

Na miejscu sprzedawcy zamiast drwić z niezależnego audiofila poświeciłbym te kilkaset złotych, przeciął kabel konstantin i sprawdził czy producent nie oszukuje. Jeżeli nadal jest to przebieraniec to należy wycofać markę z dystrybucji. Jeżeli szkoda Panu tych kilku setek to chętnie je zapłacę i wybebeszę ten kabel. Jeśli jest przebierańcem to traci Pan pieniądze, w innym przypadku pokrywam koszty zakupu kabla od producenta. Wchodzi Pan w takowy układ?

Dla mnie wtyki drewniane są jedynie nakładką na element przewodzący z metalu. O drewnie przewodzącym prąd jeszcze nie słyszałem. Jest prosty sposób aby sprawdzić czy jest to tylko nakładka czy kompletny wtyk. Proszę zdjąć "drewienko" i sprawdzić czy połączenie nadal działa. Bzdety o redukcji zakłóceń może Pan wciskać dzieciakom, wszyscy wiedzą że tego typu manufakturki kablowe próbują na wszelkie znane sposoby zamaskować oryginalne pochodzenia zastosowanego przewodu. Skoro jest to taka wspaniała technologia to po co te nakładki, oploty i absurdalne uziemienia sam już nie wiem czego.

O wspaniałej jakości i dbałości o najdrobniejsze szczegóły niech świadczą poniższe zdjęcia kolejnego audio absurdu tego "producenta".

Gniazda spasowane i zamontowane przez pijanego Szweda, deski podłogowe gną się w każdą stronę, kable poprute przez myszy a gałki od szafek kuchennych z niechlujnie doklejoną "eko skórą" robią za nóżki.

To już nie jest zabawne to jest robienie z klienta IDIOTY!

Ukryta Zawartość

post-874-0-97878200-1408530892_thumb.jpg

post-874-0-62197000-1408530904_thumb.jpg

post-874-0-35640700-1408530911_thumb.jpg

post-874-0-30040600-1408530918_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu poszedles po bandzie.

Kupując kilkanaście rzeczy w USA i Kanadzie zawsze byłem obsługiwany przesympatycznie w przeciwieństwie do wielu rodzimych sprzedawców. Przykre ale z życia wzięte. Niemców nie lubię ale nawet oni się bardziej starają. Kupowałeś kiedyś auto w salonie w DE i PL?

To sprobuj swoje racje udowodnic takim firmom jak apple, google czy microsoft.

W Polsce nie trafilem na dystrubutorow , ktorzy sie nie staraja. Niektorzy maj wybujale ego, co powoduje , ze sa grzeczni inaczej. Ale ogolnie obsluga jest u nas ok , oczywiscie imo.

Zalezy tez od tego , czy klient nie ma oczekiwan z ksiezyca.

Zgadzam sie z Toba, ze test nozyczek pozwolilby rozwiac watpliwosci. Szkoda , ze go nie przeprowadziles u siebie, na kablu, ktorego sluchales, przed wydaniem negatwnego osadu.

Moze producent zdecyduje sie na przekonanie klientow o swojej uczciwosci - tu delikatna sugetia do Grado Fana , aby Per - Olof Friberg zgodzil sie na taki test. Dlaczego ma placic dystrybutor ? Choc wydaje mi sie , ze obowiazek dowodu spoczywa na tym , ktory oskarza , czyz nie ? Uczciwie by bylo., gdybys Szymon wydal opinie po samodzielnym sprawdzeniu, a nie podpieral sie watpliwymi materialami z sieci.

Mam swoje doswiadczenia w kwestii zakupow za granica,a w tym samochodow, to nie miejsce na dyskusje na ten temat. Mozemy pogadac na priv. Sa zroznicowane.

Tu wywiad z Fribergeim z targow w HK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

To sprobuj swoej racje udowodnic takim firmom jak apple, google czy microsoft.

Ja piszę o dystrybutorach sprzętu audio. Spróbuj coś sprzedać do Ikei to zobaczysz jak traktują Polaków.

Ja piszę o dystrybutorach sprzętu audio. Spróbuj coś sprzedać do Ikei to zobaczysz jak traktują Polaków

Za PRLu nie mięli takich oporów i fochów jak teraz .

Chętnie produkowali swje wyroby w polskiej Spółdzielni Inwalidzkiej za grosze, ale to zamierzchłe czasy.Sorki za OT

nie jest to nakładka z drewna - tylko drewniana wtyczka. Kolega Szymon, który rzekomo miał owe kable w rękach powinien był zauważyć tak istotny element ... Entreq stara się w swoich produktach używać jak najmniej tworzyw sztucznych i metali aby uniknąć elektryzowania się izolacji, które negatywnie wpływa na transmisję sygnału. Topowe firmy kablarskie różnie walczą z tym zjawiskiem (np. przez wstawianie dodatkowych przewodów pod napięciem, niepodłączonych do żył sygnałowych). Entreq omija ten problem zupełnie. Drewno się nie elektryzuje.

Przeciez metalowy element wtyczki nadal tam jest(!), tak samo jak w zwyklym kabelku od drukarki, a ze ma on dodatkowo drewniany element, ktory sie nie elektryzuje, no coz... tani drut USB za 10PLN ma przykladowo plastykowa obudowe wtyczki, a plastyk tez sie nie elektryzuje(!). Tak 'obchodza' ten problem na masowa skale producenci kabli do drukarek, a w bardziej kosztowny sposob czyni to Entreq, jesli to jest cale wytlumaczenie i chwyt marketingowy, bo logiki w tym wiele nie ma ;'))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.