Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Sam napisałeś że te Ayony to są EML. Czyli równie dobre? Czy może dla Ayona robią w gorszej specyfikacji? Nie sądzę. To byłoby bez sensu.

A tak z ciekawości pojawiły się nowe lampy 300 niemieckiej firmy Elrog. Robią je na maszynach Telefunkena i są robione wg.specyfikacji słynnych Western Electric. Problem w tym, że sztuka…1100$. To jeśli ktoś ma np 4 w monobloku to co 2 lata do wywalenia 8800$!! Jeszcze gorzej jest z lampami 845 jakich 4 sztuki są w parze monobloków Kondo Kagura. 1300 ale euro czyli 6000zł x 4 = 24000zł co 2 lata do wywalenia.

EML warte ceny, jeśli Ayon droższy to po co przepłacać? w środku to samo i sonicznie też to samo.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Sylwek a Ty jak kupowałeś swojego "małolitrażowego" SUV -a to sugerowałeś się spalaniem / 100 km czy może miałeś inne priorytety ;)

Poza tym lampy grają nawet 10.000 godz.

Więc co dwa lata nie ma potrzeby ich wymieniać.

Przecież nikt nie słucha sprzętu 24h/dobę.

Lampy mocy nie grają ...tyle ..sterujące tak.

Inna sprawa , że przy cenie wzmacniaczy to i tak drobne...to tak jak w Caddilacu , wymienić olej ;)

Ile tam tego , pewnie 20 litrów...

Zdziwiłbyś się. To kolejne legendy. Mam 7 letniego Escalade z silnikiem 6.2L-V8. Przegląd ze zmianą oleju kosztuje w autoryzowanym serwisie 1/3 tego co np przegląd Audio Q5 czy dowolnego francuza.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Zdziwiłbyś się. To kolejne legendy. Mam 7 letniego Escalade z silnikiem 6.2L-V8. Przegląd ze zmianą oleju kosztuje w autoryzowanym serwisie 1/3 tego co np przegląd Audio Q5 czy dowolnego francuza.

Zdziwiłbyś jak wolę amerykańskie V8 o tych zapchlonych Audi...;))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Zdziwiłbyś jak wolę amerykańskie V8 o tych zapchlonych Audi...;))

Czemu zapchlonych? Audi nie wywołuje u mnie negatywnych skojarzeń, żadna z niego ikona stylu, ale dobre auto.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Czemu zapchlonych? Audi nie wywołuje u mnie negatywnych skojarzeń, żadna z niego ikona stylu, ale dobre auto.

Przecież nie masz Audi...;)

Kwintesencja bogactwa w Polsce ...:)))

Postaw się ..kup Audi ..

W ostatnim numerze HIFI i Muzyka obszerny test koncowki mocy Crossfire PA, ktora od integry rozni sie tylko brakiem sekcji pre.

Konkluzja :

"Ayon Crossfire PA to zalety triody SE bez jej wad. To , co pokazal z Avalonami Transcendent , zapamietam na dlugo. Piekny dzwiek, piekna synergia. Sluchajac go, bawilem sie jak dziecko . Teraz pozostaje pod doroslym wrazeniem ".

Dodam od siebie, ze z tego co widze na zdjeciach, koncowka miala lampe prostownia 5U4G od General Electric.

Wymiana lampy na tę, o ktorej wyzej pisalem, robi z Crossfire III sprzet - moim zdaniem - wybitny.

Konto w trakcie usuwania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dodam od siebie, ze z tego co widze na zdjeciach, koncowka miala lampe prostownia 5U4G od General Electric.

Wymiana lampy na tę, o ktorej wyzej pisalem, robi z Crossfire III sprzet - moim zdaniem - wybitny.

Mariusz, to jest tylko lampa prostownicza. Jej nie ma w torze audio.

Jeśli wymiana kenotrona wnosiłaby tyle to wymiana lamp mocy albo sterujących zmieniłoby kompletnie charakter brzmienia (a aż tak nie zmienia).

Wg mnie popadłeś w autosugestię :)

Jast taka mozliwosc , nie przecze, choc trudno mi w to uwierzyc , sluchajac mego sprzetu po jej wymianie.

Poza tym , dlaczego Hirt zmienialby lampe prostownicza, skoro to nie daje zadnego rezulatu?

Kolejny raz wytlumaczeniem ma byc prozaiczne nabicie klienta w butelke?

Nie upieram sie przy swoim zdaniu , ale lampy nie oddam:)

Konto w trakcie usuwania

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Mariusz, to jest tylko lampa prostownicza. Jej nie ma w torze audio.

Jeśli wymiana kenotrona wnosiłaby tyle to wymiana lamp mocy albo sterujących zmieniłoby kompletnie charakter brzmienia (a aż tak nie zmienia).

Wg mnie popadłeś w autosugestię :)

Masza ja myślałem dokładnie tak samo jak Ty,do momentu kiedy nie wsadziłem do Bonasusa najpierw lamp EML a potem Gold Lionów w miejsce zwykłych Sovteków. Te dwa "prostowniki"zmieniły dzwięk tego pieca nie do poznania,dlaczego? nie mam pojęcia:))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza ja myślałem dokładnie tak samo jak Ty,do momentu kiedy nie wsadziłem do Bonasusa najpierw lamp EML a potem Gold Lionów w miejsce zwykłych Sovteków. Te dwa "prostowniki"zmieniły dzwięk tego pieca nie do poznania,dlaczego? nie mam pojęcia:))

Jak mam od paru lat do czynienia z przeróżnym sprzętem lampowym, w większości z prostownikami na lampie, tak od tego czasu eksperymentuję dużo.

Ja nie piszę, że nie ma wpływu. Oczywiście, że ma, ale na poziomie zmian wnoszonych w sekcji zasilania czyli kabla sieciowego czy bezpiecznika.

Są to zmiany tzw "doszlifowujące" ale nie robią trzęsienia ziemi ani nie powodują urywania dupy przy samych kostkach.

Takie zmiany to dają lampy sterujące i lampy mocy.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Jak mam od paru lat do czynienia z przeróżnym sprzętem lampowym, w większości z prostownikami na lampie, tak od tego czasu eksperymentuję dużo.

Ja nie piszę, że nie ma wpływu. Oczywiście, że ma, ale na poziomie zmian wnoszonych w sekcji zasilania czyli kabla sieciowego czy bezpiecznika.

Są to zmiany tzw "doszlifowujące" ale nie robią trzęsienia ziemi ani nie powodują urywania dupy przy samych kostkach.

Takie zmiany to dają lampy sterujące i lampy mocy.

No ja z tym nie polemizuję,bo w teorii tak jest, lampy w pre olbrzymia zmiana,lampy w końcówce subtelna zmiana,prostowniki i kabel sieciowy -niuanse,tylko ja opisałem swoje pieriepałki z Bonasusem,zmiana była naprawdę spora,dlaczego? jak pisałem nie wiem:))

widzę, że znów zaczyna się pewna dyskusja która nie ma nigdy końca. prosta sprawa: albo samemu sprawdzić albo poczytać w necie: po kolei: najpierw 5c3s black anode ruska lampa warta 25zł, gra fajnie ale mozna lepiej, potem mamy AA5U4GM Marslo ale zakładam że taniej można kupić Emission Labs-obie lampy robione w tej samej fabryce-mają tylko inne szkło (kształt) i brand ale kasa inna więc wybór wiadomy. potem mamy GZ37 Mullard lub CV378 wybitna lampa, dostepny tylko nos ale warto (są oferty na ebay za 125$ sztuka i to w sumie taniocha) potem mamy U52 Marconi/GEC i na koncu WE422A, każda lampa w kolejności wprowadza coraz więcej mikrodynamiki i swobody w graniu , jest więcej powietrza i zapasu: , lampy w zasilaniu nie są bez kozery i wprowadzają swoje ''coś'' - jesli u kogoś tego nie słychać ma błędy w systemie i cos tłumi efekt bo im sprzęt bardziej rozdzielczy i wrażliwy tym wymiana lamp ma większe znaczenie i jest bardziej słyszalna. więcej nie napisze bo to sa moje własne doświadczenia i musiałem zapłacić frycowe by się przekonać. każdy zrobi jak chce. głuchy kupi ruskie lub zostawi fabrycznie a za reszte kasy wypije moje zdrowie:) mądry albo taki co słyszy i nie ma błędów w systemie kupi przynajmniej mullardy, bo to bezpieczna mozliwość ktora kładzie EML i AA, jak Marslo uzyszał różnice to powinien od razu zacząć drążyć temat. tyle już tego napisano że hej, nawet Maciej Parvi wspominał o tym przy swoim wzmaku ANote w 2001roku - szkoda że nikt nie czyta:)no ale to bez aluzji. dla porządku mam obecnie CV378 Mullard z 1967roku i jest super. reszta lamp to EML i Vaic, więc bez reklamy. gra, naprawdę gra.

pozdrawiam.

Jast taka mozliwosc , nie przecze, choc trudno mi w to uwierzyc , sluchajac mego sprzetu po jej wymianie.

Poza tym , dlaczego Hirt zmienialby lampe prostownicza, skoro to nie daje zadnego rezulatu?

Kolejny raz wytlumaczeniem ma byc prozaiczne nabicie klienta w butelke?

Nie upieram sie przy swoim zdaniu , ale lampy nie oddam:)

Marslo nie możesz tak pisać:) wiadomo że Hirt pcha swoje lampy do swojego sprzętu, bo gdyby dawał lampy EML dawałby zarobić komuś innemu. a tak masz wrażenie że bez lamp Hirta twój wzmak grać nie będzie. to tak samo jakbym napisał że widziałem Hirta na żywo na audio show i sprawiał wrażenie buraka który jest niedostępny do pogadania i chyba bał się mówić cokolwiek co ogólnie stworzyło atmosferę-qrwa przyszliście tu a ja z łaską puszczam wam moje flaci z serwera:) no przecież tak nie było co nie?

Mullardy NOS to ja juz cwiczylem na swoich amplifonach wt 40 i tacd 1, w tym drugim graja u syna od 8 lat do dzis, choc sprzet chodzi czesto i przy malych dzieciach, co sie lubia bawic przyciskami:).

No i mullard gra tez w moim dsd dac.

Przed wymiana w crossfire, powstrzymuje mnie na razie gwarancja i ogolne zadowolenie z jego dzwieku.

Co do kontaktu z Hirtem to za kazdym razem gadam z nim chwilke na AS , nie podzielam wiec negatywnych odczuc. W tym roku gadalem wlasnie o lampie prostowniczej, ktora pokazal mi w prototypowym monobloku Crossfire Evolution.

Cena firmowej lampy jest wyzsza od EMS , ale jak sie chce lampe z logo Ayona do kompletu z 62B, to warto troche doplacic imo, jak na ceny naszych sprzetow to roznica nie jest dramatyczna.

BTW, w tym watku pisalem juz kiedys o odsluchu lampy prostowniczej El Menco, ktora dawala wyraznie cieplejszy dzwiek od EH. Wolalem jednak czystosc tej drugiej.

Tak jak pisalem , ta nowa , podobna do EMS, to inna liga.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dobór lamp to jest prawdziwe neverending story. Ostatnio przy okazji strojenia systemu przetestowaliśmy z kolegą kilkanaście różnych typów lamp zasilających (różne modele 6550, 5881, 6L6, KT66, itp) i każda z nich grała istotnie inaczej. Podobnie ma się rzecz z torem sygnałowym. Końcowy wybór jest też silnie uzależniony od czysto osobistych preferencji. Często da się zaobserwować dość paradoksalne zjawisko, a mianowicie te najdroższe lampy niekoniecznie grają najlepiej.

wszystko trzeba dobrać pod swoje preferencje:) nawet to, jak się gada z Hirtem:) generalnie w WT40 nie ma lamp prostowniczych wiec stosowanie mullardów (poniekąd określenie używane ogólnie do lamp tej firmy bez względu na przeznaczenie jest dla mnie nonsensem-inaczej graja wejściowe maluchy a inaczej prostownicze, nie ma czegoś takiego jak ''mullard sound'') trzeba rozróżniać. bynajmniej wolisz to co masz-nie próbowałeś, a mogłeś ale i dobrze że coś wybrałeś nie tak jak Mirek:). luzik-nie chciałem nikogo urazić:) z audiofilskim pozdrowieniem:)

Jasne, chcialem tylko dac znac, ze mialem doswiadczenia z NOS'ami.

Nigdy dotad nie byly to prostownicze lampy, tylko sterujace ECC 82 i 83, czyli jak napisales " maluchy":)

Tez pozdrawiam serdecznie i Noworocznie.

Konto w trakcie usuwania

marslo - nie daj sobie nigdy wmówić, że Ayon to zły sprzęt. Ta cała jazda na Ayona na tym forum to nic innego jak osobista krucjata 2 userów, którzy w dużej mierze robią to dla własnych interesów.

Ayon nie ani mniej, ani bardziej awaryjny niż inne wzmacniacze lampowe bazujące na podobnych lampach (szczególnie chodzi tu o lampy mocy i ich ilość; to ostatnie liniowo zwiększa szansę awarii). Jakoś nikt nie pisze tu o awaryjności popularnego ARC, CATa, Nagry itd. - a przecież nie oszukujmy się, im też się to zdarza. Mój znajomy swoje Nagry 845 chyba 4x naprawiał, aż w końcu sprzedał ...

Chcesz mieć niezawodny wzmak - kup sobie tranzystor (chociaż po 15 latach i tak będziesz musiał wszystkie elektrolity w nim wymienić, a po 25 wyrzucisz go do kosza - a wzmacniacz lampowy będzie dalej pięknie grał :).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mistrz Yoda dawno temu powiedział - nie chodzi o kase! - HIEND osiągniesz z gramofonem, lampowym wzmocnieniem i efektywnymi głośnikami. - tego się trzymaj, do tego zmierzaj, i nie daj się podpuszczać... ;-))

ps

jak fajnie wyglądały by hiendowe wątki jak by uczestnicy załączyli/pokazali czasami muzykę którą akurat słuchają...

Elb,

Tez tak sadze.

ABs,

To jest jeden ze sposobow, przyznam ,ze jeden z najbardziej efektywnych finansowo, ale Sylwka na to nie namowimy, prozny trud.

Konto w trakcie usuwania

Gramofon, lampa i tuby... :-)) zniekształcenia+kolorowanie i dodatkowe zniekształcenia+jeszcze większe zniekształcenia. Nie dziękuję. Ale rozumiem, że gusta są różne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.