Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy wzmacniacz do Avantgarde Acoustic

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z tego nie korzystam, podobnie jak z Prozaca:)

Czytalem na WBF w watku o plikach pcm vs dsd.

Mnie te konwersje nie ciagna, Prozac rowniez nie:)

Konto w trakcie usuwania

ZTCW np Jriver ma mozliwosc ustawienia dynamiki nagrania tzn jego korekty. Oczywsicie dotyczy to tylko plikow, ale takie mozliwosci juz istnieja.

Niestety, nie da sie chyba poprawic w domu zlej pracy w studio nagran.

Dynamiczna korekcja to tak , która dostosowuje ustawienia do krzywej słuchu w zależności od poziomu/ głośności z jaką słuchamy.

Kiedyś były takie przyciski loudness we wzmacniaczach, które miały pomagać przy cichym słuchaniu. Tu takie korekcję mają następować w miarę płynnie, dynamicznie wraz ze wzrostem/ zmianą głośności.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Rozmawiałem z jednym z dealerów AA i chyba pierwszym właścicielem modelu Mezzo XD w Stanach. Z tego co mi powiedział to jest to spory krok naprzód. Ja sam miałem obawy o spójność basu z resztą pasma w konstrukcjach tubowych i to może być ciekawa opcja, bo sam rozważam kupno AA. Podobno gra to magicznie z 8 watowymi monoblokami w A klasie produkcji Japan Triode Corp.

Marslo, tak realnie ile mocy potrzebują Twoje kolumny żeby grać w pełni? Te 8W w klasie A to realna moc do napędzenia?

Ktos to moze wiedziec z gory, trza sprawdzic nausznie:)

Moj SET ma na papierze 2x30 W, mocy az nadto.

Kolumny graly z monosami DHT Amare 2x18 W, to samo. Kiedys Hans Vanderbrug przywiozl wloskie malenstwa 2x1,5 W - zagralo i to nawet glosno.

Moc moze byc potrzebna do swobodnego grania duzych skladow symfonicznych, ale 2x8W przy skutecznosci 107 dB nie powinno stwarzac zadnych problemow.

Konto w trakcie usuwania

Nie jestem ekspertem ale ja bym użył tego DSP tylko raz na początku.

Ustawiam kolumny potem mikrofon w miejscu odsłuchu i robię pomiar i korekcję pomieszczenia. Potem zapominam że coś takiego mam.

Różne są realizacje i co będziemy ustawiać pod każdą ? To może i pod każdy utwór ?

Mariusz gratulacje z powodu kolejnej wnuczki i nowych zabawek !!!

Ale to się tak robi. Główna korekcja "wad" pokoju i "wad kolumny" jest zawsze jedna w tle. To jest jakby podstawa źródłowa. A dodatkowe programy brzmieniowe, tzw.presety, jak sama nazwa mówi, są...dodatkowe. To jest rodzaj korekcji na życzenie którą możemy robić i używać lub nie. Ale w tle zawsze jest główna, niezbędna korekcja pokoju i sprzętu. Czy to jest jasne?

Moźe inaczej. Pewien przykład, częsty w wielu pokojach. Bas poniżej 50hz załamuje się i na pomiarach pokazuje spadek np 30dB. Wynika to z tzw.modów pokoju. Do tego górna średnica trochę krzyczy i to wynika np z typu użytego tweeteram czyli wina kolumny. No i jeszcze mamy podbicie na 100hz o 10dB, bo tak sobie wymyślił konstruktor kolumn, żeby w małych pokojach bas mocniej walił. Prawie wszystkie kolumny mają jakieś podbicia i spadki o czym z reguły ich właściciele nie wiedzą. No i mamy system w naszym pokoju, który gra fajnie i wydaje się nam, że jest super. Ale na profesjonalnym pomiarze okazuje się, że dźwięk jaki mamy nie jest, bo nie może być prawidłowy jeśli mamy takie spadki i podbicia. Można i warto pobawić się akustyką ale żeby wyrównać to na 100% to kosmos cenowy i pokój zawalony ustrojami. Dlatego jest inna opcja. Trochę poprawiamy akustykę, a resztę robi procesor DSP wyrównując te nierówności w paśmie. Co wiecej, dobry procesor robi znacznie więcej, bo wyrównuje przesunięcia fazowe, czasowe, mikrofazowe itd. I nagle po takiej korekcji okazuje się, że kolumna gra zupełnie inaczej, prawidłowo i znacznie lepiej.

Natomiast po tym wszystkim możemy zaprogramować sobie nasze presety wg naszego gustu do różnych rodzajów muzyki, np z mocniejszym basem do cichego słuchania czy popu i rocka, z mocniejszą średnicą do klasyki czy jakieś inne. Ale to nie zmienia pracującej zawsze w tle korekcji podstawowej potrzebnej do naprawy wad pokoju i naszego sprzętu.

Nie jestem ekspertem ale ja bym użył tego DSP tylko raz na początku.

Ustawiam kolumny potem mikrofon w miejscu odsłuchu i robię pomiar i korekcję pomieszczenia. Potem zapominam że coś takiego mam.

Różne są realizacje i co będziemy ustawiać pod każdą ? To może i pod każdy utwór ?

Mariusz gratulacje z powodu kolejnej wnuczki i nowych zabawek !!!

Wnuczka i sprzet "w drodze", mam nadzieje , ze dotra szczesliwie:)

Dzieki!

Konto w trakcie usuwania

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Co do kolumn to w styczniu, wnuczka na poczatku marca:)

A amplifikacja taka sama,czyli SET 300B zostaje,czy chcesz do nowych kolumn coś nowego poszukać? Wnusia będzie rybką?:))

Wnuki to sa ponad wszystkie kolumny i inne zabawki:)

Co do amplifikacji i innych kwestii to zamierzam zmieniac bardzo powoli. W miare moznosci chce zatrzymac Crossfire'a , pieknie gra z AG.

Najpierw nowe kolumny- posluchac, ustawic DSP, oswoic sie.

Jak ampli nie przypasuje, poszukac nowego. Na liscie nowe monosy DHT Amare, monosy 211 od Lampiego , monosy Triode, wreszcie amplifikacja firmowa SS od Avantgarda, jesli lampy by nie zagraly.

Jesli trzeba bedzie zmienic ampli, to potrzeba bedzie nowych kabli i nowego stolika, bo teraz miejsce jest tylko na integre, rozmowy z Rogozem juz trwaja.

Gramiak dostanie za 2-3 tygodnie nowa wkladke- Shelter Harmony, bedzie co robic i czego sluchac. Ostatnio mam faze na winyl po AS.

Jesli pojde w monosy, to pytanie, czy bede sterowal glosnoscia z daka i z ktorego- La Fontaine ma lampowy stopien wyjsciowy z wbudowanym pre, Lampi tylko regulacje glosnosci.

Jesli pojde w zewnetrzne pre to ukladanka robi sie jeszcze bardziej skomplikowana.

Lampi jest wlasnie w upgrajdzie pcm u Fikusa ( zamiast chipa drabinka rezystorowa) a La Fontaine moze byc upgrajdowana w vermeer audio pod koniec roku. Oba sprzety zamierzam zatrzymac na dluzej, La Fontaine- bo pieknie gra i ma naped Esoterica, lampi dla genialnego dsd, ktoremu moze dorowna pcm po modyfikacji.

Jednym slowem krzyzowka audiofilska AD 2016 sie zapowiada:)

Konto w trakcie usuwania

Za posrednictwem Lukasza Fikusa skontaktowalem sie z Mikiem z Audio Shark.

Nie ukrywa zachwytu nad nowa seria Mezzo XD , nie tylko on zreszta. Uwaza je za lepsze od Wilsonow, Magico czy Sonus Faber ,oczywiscie doceniajac klase konkurencji.

Podobnie jak ja uwaza , ze AG najlepiej brzmia z lampami.

Nie czytalem tych zachwytow przed decyzja o zakupie.

Widze teraz wyrazniej , ze podjalem wlasciwa decyzje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konto w trakcie usuwania

Jesli ktos zadal sobie trud i przeczytal opinie z Audioshark to pewno uderzylo go z jak wielkim przejeciem pisza tam o jakosci dzwieku z glosnikow Avantgarda, nie tylko Duo Mezzo , ale rowniz Duo Omega.

Gdybym ja cos takiego napisal u nas, grono niechetnych by mnie rozjechalo.

Taka mala dygresja na temat roznic w standardach komunikacji.

Konto w trakcie usuwania

Cena :(

Trzeba stopniowac przyjemnosci, te duze nazywaja sie Primo i beda do rozwazenia z Trio za 5-7 lat jak dobrze pojdzie.

Konto w trakcie usuwania

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

marslo gratuluje zakupu i tego ze podazasz swoja sciezka nie zwazajac na niektore madre glowy ktore zawsze wiedza lepiej i musi byc tak jak oni mysla

a co do paryza to nie przesadzajmy, tragedia straszna ok. ale ludzie gina na calym swiecie i smierc zachodnio europejczyka nie jest wcale wazniejsza od innego czlowieka. w syrii zginelo 250 000 ludzi do tej pory. ta tak jakby mieli taki paryz co dzien przez 4 lata :/

Rowniez w tym watku moderacja usunela moj post w odpowiedzi na sugestie kolegi, abym robil swoje.

W tym poscie zalilem sie, ze mnie kosztuje duzo zdrowia, kiedy tacy uzytkownicy jak Szymon i SA w zlej woli niewybrednie obsmiewaja i obrzucaja blotem takich ludzi jak ja.

Moderacja usunela oba posty i dala mi ostrzezenie i punkt za ... prowokacyjny wpis.

Nie reagowalem choc mnie to bardzo zdziwilo.

Dzis nadmoderator usunal moj kolejny post z watku o Audio Show.

Drogi moderatorze, ujawnij sie i zaprezentuj nam swoje standardy. A moze jestes bliskim kolega SA?

Dodam tylko, ze po moim poscie tutaj Stary oplul mnie w dlugim poscie w watku o glosnikach do McIntosha , ktory na szczescie rowniez zostal usuniety.

Jego post naruszal netykiete i zasady wypowiedzi , moj nie, taka jest roznica.

Kazdy ma prawo do wyrazania odmiennego zdania, jesli nie troluje i zachowuje zasady przyzwoitosci.

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Link do strony Avantgarda, gdzie na przykladzie modelu Duo Grosso XD mozna poczytac o usprawnieniach jakie niesie nowa seria XD, w tym zdjecia przykladowego ekranu do ustawien DSP sekcji basowej w zakresie 18 do 500Hz za pomoca firmowego softa:

http://www.avantgarde-acoustic.de/duo-grosso-product-en.html?file=tl_files/avantgarde/downloads/produkte/duo-grosso/downloads/en/Description%20DUO%20XD-engl.pdf

Tylko dają do tego mikrofon pomiarowy ?

Inaczej taki soft to będzie ja w Amare ;)))

Mariusz jak masz korekcję DSP to zrób porządne pomiary i wtedy uwierzę , ze masz hienda ...

Bo tymczasem to śmichu chichu ....jest ;) system w kącie w 100 metrach ....

I to oczywiście bez złośliwości ...poważnie .

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Wlasnie sprzedaje swoje duo mezzo, ogłoszenie na Hi-Fi.pl

U mnie się nie sprawdziły.

Możesz napiszesz merytorycznie .

Może ktoś kupi taniej...

Zresztą jak można coś kupić , bo się nie sprawdziło ...ktoś Ciebie naciągnął ?

Za taką kasę .....

Do DSP musi być mikrofon i to nie byle jaki.

Nawet byle jaki potrafi z DSP zrobić akustykę pomieszczenia lepiej niż ci wszyscy naciągacze na panele akustyczne ...:(((

To,smutne ....ale tak to wygląda ....

A z tobą co jest? Zły dzień masz? O co się znowu czepiasz? Kto mówi, że u marslo coś się nie sprawdziło? Grał na tych kolumnach wiele lat i było ok, a teraz chce wymienić na nowszy model i też będzie ok. Co w tym złego? Ma wziąć ślub z kolumnami na całe życie...bo się sprawdziły? Zawsze po latach wyjdzie coś nowego, czasem trochę lepszego. Stary ciebie tak negatywnie naładował emocjami?

Tylko dają do tego mikrofon pomiarowy ?

Inaczej taki soft to będzie ja w Amare ;)))

Mariusz jak masz korekcję DSP to zrób porządne pomiary i wtedy uwierzę , ze masz hienda ...

Bo tymczasem to śmichu chichu ....jest ;) system w kącie w 100 metrach ....

I to oczywiście bez złośliwości ...poważnie .

Na powaznie to co Ty wiesz o dzwieku Avantgardow w moim pokoju, Grzesiu.

No chyba , ze czytasz ze zdjec , bez zlosliwosci i urazy oczywiscie.

Zadales sobie trud i poczytales watek, ktory wkleilem?

Tam ludzie co maja AG pisza ile one potrzebuja miejsca.

Ale przeciez Ty musisz miec pomiary, inaczej hienda ni ma.

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A z tobą co jest? Zły dzień masz? O co się znowu czepiasz? Kto mówi, że u marslo coś się nie sprawdziło? Grał na tych kolumnach wiele lat i było ok, a teraz chce wymienić na nowszy model i też będzie ok. Co w tym złego? Ma wziąć ślub z kolumnami na całe życie...bo się sprawdziły? Zawsze po latach wyjdzie coś nowego, czasem trochę lepszego. Stary ciebie tak negatywnie naładował emocjami?

Ale gdzie ja się czepiam ?

Na powaznie to co Ty wiesz o dzwieku Avantgardow w moim pokoju, Grzesiu.

No chyba , ze czytasz ze zdjec , bez zlosliwosci i urazy oczywiscie.

Zadales sobie trud i poczytales watek, ktory wkleilem?

Tam ludzie co maja AG pisza ile one potrzebuja miejsca.

Ale przeciez Ty musisz miec pomiary, inaczej hienda ni ma.

Odpowiem ..tak dzieciaku ( to o mnie) ..nic nie wiesz o graniu w moim pokoju ;)

Masz rację .

Nie znam się słuchaj dalej sprzedawców .

Pa.

Tak Stary to Diabeł wcielony i robi wszystkim na złość ....:))

Nie zamierzałem Ciebie atakować , ale piszesz , że jesteś na odsłuchach w USA ....sprawdź tylko w jakich godzinach piszesz ...

Do glowy ci nie przyszlo, kupuje bo mi sie dzwiek podoba , w zgodzie z moim wyksztalceniem muzycznym i kilkudziesicioletnim doswiadczeniem audiofilskim?

Sadzisz ze potrzebuje Twojej i takich troli jak SA aprobaty?

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Do glowy ci nie przyszlo, kupuje bo mi sie dzwiek podoba , w zgodzie z moim wyksztalceniem muzycznym i kilkudziesicioletnim doswiadczeniem audiofilskim?

Sadzisz ze potrzebuje Twojej i takich troli jak SA aprobaty?

Mariusz , skąd u Ciebie tyle agresji ....jak tylko Tobię radzę , żebyś sobie pomieszczenie pomierzył.

Tyle i tylko tyle ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.