Skocz do zawartości
IGNORED

KINO do ok.2500 zł (+/- 500)

vita41

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli nie potrzeba Ci lanu wziął bym w ciemno 578. To super ampli który bardzo dobrze radzi sobie w kinie. Do tego Quintasy. W tej propozycji cenowej jedne z lepszych głośniczków. Można zastanowić się jeszcze nad Kodami. Suba w początkowej zabawie sobie odpusc. Możesz kupic później jakas używkę.

Witam!

Zdecydowałem się na zakup amplitunera wraz z kolumnami 5.1. Sprzęt biorę na raty, a więc najlepiej zrobić mi to w RTV euro AGD. Najcześciej słucham ciężkiego dubstepu, dutch house i zależy mi na niskim zejściu, typowy zestaw pod niski ton. No i tutaj kłaniam się do waszej wiedzy. Czym zainteresować się w tej kwocie? Nie mam zbyt dużo wymagań, subwoofer minimum 150w RMS, jak najniższe zejście i by całościowo kwota była bliska 2.500.

Amplitunery:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zestawy kolumn:

Ukryta Zawartość

Subwoofery:

Ukryta Zawartość

A tu jeden gotowy zestaw, Ale bez suba:

Ukryta Zawartość

Domyślnie miałem zakupić głośniki komputerowe logitech Z-5500 505W RMS, 25cm SUB 188W RMS które kosztują jedynie 1500, ale od kilku miesięcy nie ma ich w sprzedaży. Znalazłem inne które podobno są dla nich konkurencją i grają na podobnym poziomie to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale to jedynie 2.1, podobno trochę słabszy sub 150w RMS i może nie spełnić moich oczekiwań . Sprzętu w 95% będę używał do muzyki, a więc głównie pod to trzeba dobierać komponenty.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się nad amplitunerami:

- Pioneer VSX-S300

- Onkyo TX-SR508 lub TX-SR608 lub TX-SR577

Mam 4 stare, ale w bardzo dobrym stanie kolumny tonsil 4ohm. W przyszlosci planuje zakup glosnika centralnego by zbudować zestaw 5.0.

Mam zamiar w wiekszosci ogladac filmy ale od czasu do czasu posluchac jakies muzyki. Pokoj ~25m^2

Co radzicie wybrać?

Damian:

Kup w media saturnach wiekszy wybor a raty te same. glosniki pure acustik sa calkiem niezle. Sproboj je upolowac z Yamaha 471. Ewentualnie Quadral Quintas 5000, suba bym na razie pominal i kupil z czasem. zakup teraz zdecydowanie obnizy jakos ampli i glosnikow

Rafal:

Z tych ktorych wybrales 608. 577 jest starszym modelem jednak seria 7 była udana. 608 gra znich najlepiej i jest godna polecenia. mozna ja wyrwac w niezlej kasie

Efekt dźwiękowy i szkoła dziwęku jest bardzo podobna. Obydwie kolumny graja dosc wyraźnie gora i szerokim zakresoe w dolnych granicach. 606 są nieco mocniejsze. W zależności od pomieszczenia. Trudniej je natomiast ustawić i są większe co nie każdemu pasuje.

Witam wszystkich mam zamiar kupić kino domowe lub stereo wolał bym to pierwsze

zastosowanie filmy muzyka i gry jakiś fajny zestaw podłączony do komputera przez amplituner pokój 18m2

myślałem o czymś takim :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co o tym myślicie czy to dobry pomysł??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej cenie zdecydowanie polecam kolumny marki TAGA alternatywnie KODA. Ciężko o lepsze produkty.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witaj,

w Twoim pomieszczeniu i przy Twoich wymaganiach zwróciłbym uwagę na amplituner Pioneer VSX-521 lub Yamaha RX-V373 oraz kolumny Jamo S 506 HCS3. Zestaw dobry do muzyki i do filmu.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

a ja polecał bym ci raczej stereo. bo stereo mozesz miec przyzwoite a kino takie sobie. Jesli lubisz ogladac filmy i sluchasz radia czasem mp3 to wez kino. Jesli jednak masz plyty CD kolekcje FLAC na dysku a filmy ogladasz sporadycznie. wez stereo.

W kwesti kina przychylam sie do Q21 Yamaha 373 a do 18 m poszukal bym czegos kody albo Quadrala

Witam

Na wstępie witam wszystkich bo to mój pierwszy post na tym forum.

Chciałbym zakupić zestaw kina domowego, no konkretnie to amplituner i kolumny a do wydania mam nie wiele bo ok 2500 zł. Jako laik wybrałem taki sprzęt:

Amplituner Yamaha RX-V373

Kolumny 5.0 Prism Audio Onyx 100

subwoofer Yamaha YST-SW012

Cały zestaw tego typu na allegro skompletowałbym powiedzmy za 1900 - 2000 zł. Co sądzicie o takim zestawieniu? Amplituner będę używał głównie do kina i gier z PS3, sporadycznie muzyka, natomiast docelowo do niego planuję podłączyć TV, PS3,PC po SPDIF i w przyszłości jakiś odtwarzacz BD, żeby lasera w konsoli nie mordować np. taki: Yamaha BD-S671, ale oczywiście ze względu na cenę nie od razu.Doradźcie proszę co zmieni, dodam, że nie jestem jakimś audiofilem lubię co prawda dobrze grającą muzykę, no ale nie mam jakiegoś wybitnego słuchu muzycznego

chcę kupić zestaw kolumn 5.0 głównie do kina

szukam, czytam, słucham i dalej nic nie wiem.

dlatego prośba do Was o mały ranking poniższych kolumn budżetowych plus ew. uwagi.

QUDRAL QUINTAS 5000

Taga Harmony Azure F-80

Jamo S 606

TAGA TAV 606

Witajcie,

Planuje zakup amplitunera + kolumny do domu (chodzi o to aby podpiąć to do media center stworzonego z laptopa, oczywiście tv + Lan/ewentualnie dlna).

Chciałbym kupić optymalny sprzęt powiedzmy od 1700 do 2000 zł (ewentualnie powiedzmy ze mogę dorzucić jeszcze 500 zł ).

Znalazłem klika ciekawych zestawów w tej kwocie na

Ukryta Zawartość

Proszę o wypowiedz który z tych zestawów jest fajny/ godny uwagi, moze macie jakieś opinie/sugestie do tego co wybrać w tej cenie .

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jamo S 606

TAGA TAV 606

Zdecydowanie te dwa ostatnie.

Jednakże do KD w przypadku tych głośników niezbędny będzie SW. Przy budżetowym amplitunerze bez niego dźwięk będzie bardzo ograniczony w całym pasmie. Piszę to aby uniknąć rozczarowania po zakupie, kiedy przeważnie myśli się, że "skoro to aż tyle kosztuje powinno ciekawie grać". A przeważnie tak nie jest i zamiast banana na twarzy od razu myślimy jakby to zwrócić lub bez straty sprzedać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witajcie :)

Niebawem odbieram swoje wymarzone "m" i pora na zmianę obecnego TX-SR303E na coś lepszego i przyszłościowego.

Sporo dobrego czytam o TX-NR609, w porównaniu do 608'ki wypada nieco lepiej, różnica w cenie to około 300 pln.

Czy waszym zdaniem warto dopłacać do 609'tki ?

Kolumny to zestaw 5.0 Quintas 500.

Ampli będzie używany głównie do dźwięku z TV, PS3 (filmy i gry) + muzyka ( źródło to również PS3 lub obecne DV-SP500 )

Czy w kwocie max 2000 pln uda mi się kupić coś lepszego od 609'tki ?

pozdrawiam serdecznie,

Radek

Witam po raz pierwszy na tym forum.

Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu sprzętu do filmu (50%) i muzyki (50%). Nie jestem super czuły na jakość dźwięku, niemniej jednak lubię posłuchać Phila Collinsa z lepszych głośniczków icon_smile.gif

Do rzeczy: chciałem kino 5.1, ale ze względu na malutki pokój (17-18m2) ten system odpada. Decyzja padła na lepsze stereo + odtwarzacz blu-ray.

Budżet: 2000pln-2500pln

Kolumny podstawowkowe bo muszą siedzieć na szafkach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (obecnie nagłośnienie to logitech z4 - komputerowe głośniczki...).

Mój typ:

Głośniki: Monitor Audio BX1 (duża różnica do bx2?)

Ukryta Zawartość

Blu- ray Samsung (okolice 300-400pln)

Wzmacniacz lub amplituner (potrzebne hdmi) - tu proszę o pomoc w wskazaniu taniego, ale dającego radę (yamaha htr 3064?!, może jakieś onkyo?)

Oprócz suba nie planuję rozszerzać systemu.

Reasumując ma to być stereo z kolumnami podstawkowymi do odtworzenia koncertu/filmu z blu-ray lub odtworzenie mp3/płyty CD.

Z góry dziękuję za rady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy w kwocie max 2000 pln uda mi się kupić coś lepszego od 609'tki ?

pozdrawiam serdecznie,

Radek

jeżeli nie szukasz bajerów typu radia internetowego , muzyki MP3/Flac z USB , DLNA, masy ustawień w kinie domowym to możesz popatrzeć na Harmana 255 - tańszy i minimalnie lepiej zagra w stereo

z podobnych możesz poszukać Denona 1912

wg mnie Onkyo 609 to bardzo uniwersalne urządzenie multimedialne do kina jak i muzyki stereo ( jak je dobrze poustawiasz ) z masą wejść ( wiecej niż w Denon 1912 ) i sporą mocą aby nagłośnić nawet 30m2 ( zasilacz 610W to jeden z najmocniejszych w tej cenie amplitunerów - konkurencja np. Denon 1912 ma zasilacz 460W , więc Onkyo da więcej prądu ma kolumny ( 7x160W vs 7x125W - niby to tylko moc papierowa , ale zapas mocy wolę mieć większy )

po długich przeszukiwaniach Internetu jestem praktycznie zdecydowany na:

Monitor Audio BX2 (chyba, że nie ma różnicy z BX1 to wtedy te tańsze)

Amplituner Yamaha RX-V373 (low end, ale do ok. 1000pln to szału nie będzie lepszego, chyba...)

BD Samsung D5300 (zależy mi na smart HUB).

Proszę o informację, czy np jeśli chce sobie odpalić muzyczkę z CD/Dysk/BD to będę mógł liczyć, że taki zestaw pozwoli nacieszyć się dobrą jakością dźwięku? Muszę mieć osobny CD, żeby plytki ładnie odtwarzało?!

Pozdrawiam

Witam,

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu:

Monitor Audio BX2 (2szt jako fronty na gumkach na szafkach)

Amplituner Kenwood RA-5000 (ampli 2.1 do KD)

oraz Blu-Ray Samsung E5500

Wszystko pięknie fajnie, ale mam pytania:

1. Ampli to 2x120W, głośniki 100W - muszę mocno podkręcić gałkę (do ok -25dB), żeby to w miarę słyszalnie i niecicho grało - czy to normalne? Nie dokręcałem jeszcze poniżej -20dB, bo chyba nie powinienem tak na nowych głośnikach?! (czas wygrzewania?!)

2. Odtworzyłem koncert Stinga na BD i co jakiś czas słychać harczenie, nawet przy delikatnym (w miarę cichym) odsłuchu - czy to przez tak low-endowy odtwarzacz BD (trzeba zakupić DAC jakiś jakościowy np HEED Dactilus - polecony w salonie), żeby dźwięk był nieskazitelny?!

Pozdrawiam,

Krzysztof

Witam,

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu:

Monitor Audio BX2 (2szt jako fronty na gumkach na szafkach)

Amplituner Kenwood RA-5000 (ampli 2.1 do KD)

oraz Blu-Ray Samsung E5500

Wszystko pięknie fajnie, ale mam pytania:

1. Ampli to 2x120W, głośniki 100W - muszę mocno podkręcić gałkę (do ok -25dB), żeby to w miarę słyszalnie i niecicho grało - czy to normalne? Nie dokręcałem jeszcze poniżej -20dB, bo chyba nie powinienem tak na nowych głośnikach?! (czas wygrzewania?!)

2. Odtworzyłem koncert Stinga na BD i co jakiś czas słychać harczenie, nawet przy delikatnym (w miarę cichym) odsłuchu - czy to przez tak low-endowy odtwarzacz BD (trzeba zakupić DAC jakiś jakościowy np HEED Dactilus - polecony w salonie), żeby dźwięk był nieskazitelny?!

Pozdrawiam,

Krzysztof

na cichym słuchaniu nie wygrzejesz dobrze kolumn , jak dla mnie można od razu podkręcać volume , ale też nie przesadzając aby grały na skraju swojej mocy lub też mocy amplitunera ( ten pod koniec swojej skali zacznie generować zniekształcenia i to one są groźniejsze dla kolumn i można je wtedy łatwo spalić )

nowe sprzęty tak mają , że trzeba je kręcić ( max volume to 0db czy idzie jeszcze w "+" ? )

potestowałem, powyłączałem, pozmieniałem hdmi miejscami i zanieczyszczenia dźwięku zniknęły - może hdmi z odtwarzacza nie był wciśnięty do końca?! Problem z głośnością także rozwiązany, bo przy CD na -20dB to już ława drga i głośność jest wysoka. Akurat ten koncert Stinga z blu raya jest dosyć cicho.

Znalazlem niemniej jednak jeden psikus:

przy piosence z CD "In the air tonight" Collinsa, gdzie jest na początku dużo basu jeden z głośników przy podbitym basie wydaje takie "trzeszczenie" coś jakby membrana była naruszona - a de facto nie jest - kolumny mają 24 godziny - funkiel nówki.

Mam pytanie, czy może to zniknąć - to drganie? czy może piosenka jest źle ustawiona w stereo (ale w to wątpię bo na chwilę pozamieniałem kable L-R i dalej ta kolumna trzeszczała. Przy innych piosenkach ciężko mi to wyczuć. może wpierw muszą pochodzić trochę (grały w sumie może z 2-3h do tej pory). Czy lepiej zabrać pod pachę tę kolumnę i do sklepu?!

Pozdrawiam

potestowałem, powyłączałem, pozmieniałem hdmi miejscami i zanieczyszczenia dźwięku zniknęły - może hdmi z odtwarzacza nie był wciśnięty do końca?! Problem z głośnością także rozwiązany, bo przy CD na -20dB to już ława drga i głośność jest wysoka. Akurat ten koncert Stinga z blu raya jest dosyć cicho.

Znalazlem niemniej jednak jeden psikus:

przy piosence z CD "In the air tonight" Collinsa, gdzie jest na początku dużo basu jeden z głośników przy podbitym basie wydaje takie "trzeszczenie" coś jakby membrana była naruszona - a de facto nie jest - kolumny mają 24 godziny - funkiel nówki.

Mam pytanie, czy może to zniknąć - to drganie? czy może piosenka jest źle ustawiona w stereo (ale w to wątpię bo na chwilę pozamieniałem kable L-R i dalej ta kolumna trzeszczała. Przy innych piosenkach ciężko mi to wyczuć. może wpierw muszą pochodzić trochę (grały w sumie może z 2-3h do tej pory). Czy lepiej zabrać pod pachę tę kolumnę i do sklepu?!

Pozdrawiam

jak masz kolumny na gwarancji to wal do sklepu

spróbuj delikatnie wcisnąć mambranę głośnika , jak poczujesz opór , znaczy że cewka przyciera o obudowę i to jest przyczyną złego dźwieku

co jak co reklamuj kolumnę

Witam, byłem w sklepie i przy odsłuchu ewidentnie było słychać problem z cewką w jednym z głośników. Niestety nie wymieniono na miejscu tylko kazano podjechać do dystrybutora (na szczęście to Kraków, gdzie mieszkam) i dać im głośniki do ekspertyzy, czy uszkodzenie jest fabryczne, czy coś nie zepsułem. Wytłumaczono mi to zwykłą procedurą w celu uniknięcia wymian na nowy/napraw jeśli "klient" coś schrzanił.

Teraz pytanie, czy rzeczywiście nie mam co się obawiać odnośnie takiego przedstawiciela firmy Monitor Audio, że nie wystawi ekspertyzy wskazującej mnie jako winowajcę, kiedy wiem, że nic nie zrobiłem źle...

Wiem, że różne firmy mają różne podejścia...

Ktoś zna AUDIOCENTER z Malborskiej w Krakowie? Mogę być pewny, że ekspertyza będzie pozytywna dla mnie? Kurde mam głośniki niecałe 48h :/

• 1 miesiąc później...

Planuje zakup kina domowego do pokoju 4mx4,6m z tym że TV jest w rogu.

O6hGX.jpg

Tak to mniej więcej wygląda

"G" tak planuje rozmieścić głośniki, to takie jasno niebieskie to TV.

I teraz cześć pytająca:

1) Czy takie rozmieszczenie będzie ok? Nie chce żeby ktoś siedzący na narożniku słyszał dźwięk tylko z jednego głośnika...

2) Sprzęt, myślałem o zestawie Jamo s606 + jakiś amplituner np. denon avr 1312, lub 1513 coś w okolicy 1000zł W 1312 nie podoba mi się stacja pod ipoda... a tak pyzatym całkiem fajny się wydaje

Witam,mam prosbe otoz mam zamiar kupic sobie zestaw kina domowego do pokoju o wymiarze 25m2..Sprawa jest taka ze mam przeznaczone ok 2,5tyś..Rozważam zakup kompletnego zestawu  kina domowego LG z seri BH7520T np. Widzac po opisie ma ono moc wyjsciową 1100w oraz wiele funkcji dosyc nowych..widze ze odtwarzacz ma wbudowany amplituner i ciekawi mnie to czy jest ono w miare dobry ..głosniki w zestawie maja  5x180w i subwoofer o mocy 200w  .Czy to jakosciowo bedzie dobre brzmienie?No i droga sprawa to, jak to jest w skladanym kinie domowym np z amplitunera jakiegos do ok 1,2 tys np denona, bo ja sie na tym nie znam w zasadzie  ale wiem ze jeszcze by musialy byc glosniki odpowiednie do tego amplitunera i nie wiem czy jeszcze cos czy jakis wzmacniacz czy subwoofer ..Chcialbym sie dowiedziec czy   jest jakas roznica w dzwieku porownujac kompletny a skladany sprzet do tej ceny oczywiscie..??

Widzac po opisie ma ono moc wyjsciową 1100w

1100 może PMPO, wygląda na max 110W.

głosniki w zestawie maja 5x180w i subwoofer o mocy 200w

Nieważne czy mają 180W czy 500W, czy 30W skoro i tak odtwarzają pasmo średniowysokotonowe, zupełnie bez basu.

.Czy to jakosciowo bedzie dobre brzmienie?No i droga sprawa to, jak to jest w skladanym kinie domowym np z amplitunera jakiegos do ok 1,2 tys np denona, bo ja sie na tym nie znam w zasadzie ale wiem ze jeszcze by musialy byc glosniki odpowiednie do tego amplitunera i nie wiem czy jeszcze cos czy jakis wzmacniacz czy subwoofer ..Chcialbym sie dowiedziec czy jest jakas roznica w dzwieku porownujac kompletny a skladany sprzet do tej ceny oczywiscie..??

Ten zestaw spisze się przyzwoicie w filmach i tylko tutaj. Do muzyki się nie nadaje, chyba że do plumkania w tle. Każdy "składany" zestaw z amplitunera i pełnowymiarowych kolumn w tej kwocie zagra lepiej i to wyraźnie, co nie znaczy że zagra dobrze (to kompromis bo masz 2w1 w tej samej cenie tj kino domowe i muzyka, a nie sam zestaw do muzyki)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.