Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam 40" telewizora LED 3D

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam od paru dni jakiegoś TV do zawiśnięcia u mnie na ścianie w zamian za starą plazmę Panasonica.

Ma to być telewizor z technologią 3D, ma mieć 40-42", dobrą jakość obrazu, nie koniecznie zachwycający dźwięk bo ten i tak idzie z osobnych głośników, 100Hz+. Musi być jak najbardziej energooszczędny.

Szukam czegoś do 3000zł - ceny allegro.

Po głowie chodzą mi 2 modele.

1. SONY KDL-40EX720 - 3D z dodatkowymi drogimi okularami, średnio pobiera 64W - 2999zł

2. LG 42LW570S - 42 cale, 3D ze zwykłych okularów polaryzacyjnych, pobór 84W - 3199zł

Ktoś widział te 2 modele, może coś więcej o nich powiedzieć, szczerze bardziej kusi mnie LG ze względu na wygląd i brak specjalnych okularów potrzebnych do oglądania 3D.

https://www.audiostereo.pl/topic/89243-szukam-40-telewizora-led-3d/

Ja widziałem (subtelnie mówiąc) EX720. 3D na nim nie oglądałem, ale podobno kiepsko sobie z tym radzi. Dobrze wyświetla SD i HD (2D). Matryca to PVA z jej zaletami i wadami (dobry kontrast/czerń, słabe kąty). Pobór energii faktycznie gdzieś w okolicach 64W przy lampach na 6. Audio tak samo kiepskie jak w każdym bardzo płaskim wyświetlaczu, z małą ramką i dwoma głośnikami (trzeba ostro zmienić EQ by nie przypominało to jazgotu).

Polecam z własnego doświadczenia LG. Mam zbliżony model 42LV5500. Też bardzo oszczędny. Matryca IPS: piękne kolory, dobre kąty. Niektórzy powiadają , że słabszy niż PVA kontrast/czerń. Oglądam go codziennie i nie stwierdzam czegoś takiego. Wprost przeciwnie: można sobie ustawić tak, że i jednego i drugiego będzie aż za dużo.

Odradzam telewizory z oznakowaniem kończącym się literą "S". To oznacza, że ma wbudowany tuner Sat. Ale podobno: (1) On jest tylko na jedną platformę (Polsat? n?); (2) Jakieś sprawy natury formalno-biurokratycznej pomiędzy LG a platformą cyfrową nie są jeszcze dogadane, więc i tak nie robi. Więc po co za to płacić?

Mnie TV Sat bawi, więc sobie sprawiłem oddzielny tuner Sat. Natomiast wziąłem model z serii LV gdyż 3D mnie z kolei totalnie nie bawi.

Niektórzy powiadają , że słabszy niż PVA kontrast/czerń. Oglądam go codziennie i nie stwierdzam czegoś takiego.

Masz postawiony obok swojego IPS model na PVA i nie zauważasz czegoś takiego. Czy może chciałeś powiedzieć, że nie masz zastrzeżeń co do czerni/kontrastu na swoim modelu? Bo to, że czerń na PVA jest głębsza (wyższy kontrast), to jest FAKT. Gdyby IPS pod każdym wzgl. był lepszy od PVA to jaki byłby sens produkcji tego drugiego/kto by to kupił?

A co do SONY - poważny minus to nieodtwarzanie plików mkv poprzez USB.

Masz postawiony obok swojego IPS model na PVA i nie zauważasz czegoś takiego. Czy może chciałeś powiedzieć, że nie masz zastrzeżeń co do czerni/kontrastu na swoim modelu? Bo to, że czerń na PVA jest głębsza (wyższy kontrast), to jest FAKT. Gdyby IPS pod każdym wzgl. był lepszy od PVA to jaki byłby sens produkcji tego drugiego/kto by to kupił?

A co do SONY - poważny minus to nieodtwarzanie plików mkv poprzez USB.

Ależ ja niczego nie neguję. Ja tylko od zawsze stoję na stanowisku iż telewizor jest po to aby cieszyć moje oko i dawać mi przyjemność oglądania. A nie dla kociokwiku intelektualnego podczas podniecania się parametrami. Oczywiście, że nie mam postawionego IPS obok PVA, zrzesztą nie znam żadnej osoby mającej telewizor obok telewizora. Napisałem zgodnie z tym co piszesz w drugim zdaniu swojego posta: nie mam zastrzeżeń do czerni/kontrastu na swoim modelu. I tyle. Bawiąc się ustawieniami mogę sobie je podciągnąć do poziomu bardzo grubej przesady, rażącej każdego. A że PVA na laboratoryjnych przyrządach wykaże więcej? No to co? Niech sobie wykazuje. Dla mnie o wiele istotniejszem czynnikiem są piękne kolory IPS i duże kąty.

Wracając do wymiany myśli na temat DVB-T: TVN HD nie jest w całym woj. mazowieckim. Nawet nie w całej Warszawie. Są eksperymentalne transmisje na kanale 53 z PKiN z mocą 1 kW. Można go oglądać w Śródmieściu, a i to nie w całym. Dalej nie sięga.

Pozdrawiam.

42LW5500

LW to już jest 3D.

Axl2000

Sharp 40LE830, cenowo podobnie do SONY, warto wziąć pod uwagę jeżeli jeszcze nie kupiłeś

Wracając do wymiany myśli na temat DVB-T: TVN HD nie jest w całym woj. mazowieckim. Nawet nie w całej Warszawie. Są eksperymentalne transmisje na kanale 53 z PKiN z mocą 1 kW. Można go oglądać w Śródmieściu, a i to nie w całym. Dalej nie sięga.

LW to już jest 3D.

Dalej nie sięga... dziwne ponad 20km (a licząc od PKiN będzie pewnie ze 30km) za w-wą odbieram tvn HD, ze zwykłej zbiorczej

123... test

Dalej nie sięga... dziwne ponad 20km (a licząc od PKiN będzie pewnie ze 30km) za w-wą odbieram tvn HD, ze zwykłej zbiorczej

Mam 24 km do PKiN (kierunek SW)i nie mam TVN HD. Znajomy ma 8 km (kierunek ten sam) i też nie ma. W jakim kierunku Ty mieszkasz?

Telewizor kupiony. Zmiana koncepcji. Do małego pokoju idzie Samsung 40D5800 (oczywiście, dałem się nabić w butlę z tymi pseudo 100Hz, ale to jedyna rzecz która mi się w nim nie podoba) a w nowym roku jakieś 46" 3D do salonu :)

Temat póki co zamykam, ale opinie zostawiam sobie na 46" za parę miesięcy :)

Mam 24 km do PKiN (kierunek SW)i nie mam TVN HD. Znajomy ma 8 km (kierunek ten sam) i też nie ma. W jakim kierunku Ty mieszkasz?

na północ od w-wy, ale znajoma która mieszka 50km do w-wy też odbiera (mińsk-maz.)...

123... test

Telewizor kupiony. Zmiana koncepcji. Do małego pokoju idzie Samsung 40D5800 (oczywiście, dałem się nabić w butlę z tymi pseudo 100Hz, ale to jedyna rzecz która mi się w nim nie podoba) a w nowym roku jakieś 46" 3D do salonu :)

Temat póki co zamykam, ale opinie zostawiam sobie na 46" za parę miesięcy :)

gdyby ci nie widział jakiegos filmu z twardego dysku to zmien rozszerzenie np na .avi , powinien odtworzyc nawet rmvb bo Samsungi maja pełen zestaw kodeków

5800 to już jest prawdziwe 100 Hz, żadne pseudo.

nie, nie jest, to 100Hz CMR

prawdziwe 100Hz jest od Series 6, przy czym dowiedziałem się tego po kupnie a wziąłem na raty, tak więc nie będę nic oddawał itd :) TV mi się podoba i bez 100Hz

gdyby ci nie widział jakiegos filmu z twardego dysku to zmien rozszerzenie np na .avi , powinien odtworzyc nawet rmvb bo Samsungi maja pełen zestaw kodeków

dzięki za info! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.