Skocz do zawartości
IGNORED

Ripy Vinyli [24 bity/96 kHz]

Lord Rayden

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, zostaw na najwyższych cały czas. Nie powinno być utraty jakości - do słowa 16bitowego komp dołozy zera na końcu a DAC je obetnie bez szkody dla jakości. Oczywiście żeby było zgodnie z zasadami sztuki to powinieneś cały czas zmieniać przy zmianie formatu, ale - z ręką na sercu - chce Ci się?

Chyba, że masz czas i chęć eksperymentować. Puść 16/44.1 po natywnym a potem jako 24 bit i spróbuj na słuch wychwycić różnicę.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nie, zostaw na najwyższych cały czas. Nie powinno być utraty jakości - do słowa 16bitowego komp dołozy zera na końcu a DAC je obetnie bez szkody dla jakości. Oczywiście żeby było zgodnie z zasadami sztuki to powinieneś cały czas zmieniać przy zmianie formatu, ale - z ręką na sercu - chce Ci się?

Chyba, że masz czas i chęć eksperymentować. Puść 16/44.1 po natywnym a potem jako 24 bit i spróbuj na słuch wychwycić różnicę.

W odtwarzaczach na Mac OS X można ustawić automatyczne przełączanie częstotliwości próbkowania i bitare w zależności od tego jaki plik odtwarzamy program sam zmienia ustawienia karty, podejrzewam że PC-tach też jest taka możliwość

W odtwarzaczach na Mac OS X można ustawić automatyczne przełączanie częstotliwości próbkowania i bitare w zależności od tego jaki plik odtwarzamy program sam zmienia ustawienia karty, podejrzewam że PC-tach też jest taka możliwość

To zależy od sterowników karty dźwiękowej, a nie systemu. Widziałem kartę na PC z Windows gdzie automatycznie dobierana była częstotliwość wyjścia.

To zależy od sterowników karty dźwiękowej, a nie systemu. Widziałem kartę na PC z Windows gdzie automatycznie dobierana była częstotliwość wyjścia.

Nigdzie nie napisałem że to zależy od systemu, tak w celu sprostowania.

Wydaję mi się że przede wszystkim program do odtwarzania musi mieć możliwość automatycznego przełączenia karty, to on rozpoznaje parametry danego pliku i podaje na kartę

A są odtwarzacze co steruja kartą jeśli chodzi o długość słowa i częstotliwość próbkowania...?

Pierwsze słyszę szczerze mówiąc.

Esi Juli@ na ten przykład ma automatyczne próbkowanie, długość bitów już trzeba samemu.

Trzeba zrobić dokładnie tak jak napisał Doktor. Odtwarzacz i karta na 24 bit.

Co po próbkowania to jeśli Nasz DAC odtwarza np 96kHz czy nawet 192kHz i nie mamy funkcji auto jak w/w Juli, to za każdym razem zmieniamy ręcznie, jesli ma być tip top.

Jeśli DAC odbiera do 48kHz to pliki 96 i 192kHz ustawiamy resampler w odtwarzaczu na 48khz, karte również.

Pliki np 24/88.2 już dajemy na 44.1 oba urządzenia.

I mniej niesymetrycznego przeliczania tym lepiej. To tak w skrócie przed świątecznym ;)

Wesołych Panowie !

Esi Juli@ na ten przykład ma automatyczne próbkowanie, długość bitów już trzeba samemu.

Przy korzystaniu z ASIO 2.0, na WinXp, w Julii nie ma możliwości ustawiania długości słowa, przynajmniej w foobarze.

Na E-Mu 1212 też nie ma takiej możliwości.

Częstotliwość próbkowania oczywiście automatycznie.

Zdrowych i wesołych! :)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Moja karta to Realtek HD Audio (układ Realtek ALC888) . Z tego komputera wychodzę po SPDIF COAXIAL.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Nie pocieszę Cię specjalnie. Taka integra nie gra za dobrze.. :/

Ale instrukcja j/w

W temacie wyboru płyty sa pomiary tej karty i innych.

Też mam jedną płytę z ALC888

Przy okazji - ponieważ Caiman ma :

24-Bit/96-kHz DAC (Digital to Analog Converter) - Digital Coaxial and Optical inputs

16-Bit/48-kHz DAC - USB input

Będę musiał w przypadku używania jako transportu mojego komputerka Acer z Linuxem, łączyć go z Caimanem dwoma kablami - USB i Optykiem. No i się przełączać podczas słuchania muzyki z ripów 24/96. Akurat w Acerku o karcie dźwiękowej pisze tylko NVIDIA HDA ;) . I nie da się nic tam wsadzić innego. Do dużego kompa można coś włożyć ale w sumie nie jest on głównym playerem - żre prąd, szumi, gra muzykę wtedy gdy jednocześnie coś na nim robię.

W Linuxie jednak podejrzewam będzie trudniej się ustawić z graniem 24/96 bo niewiele wiem o tym systemie. Na razie gram w Linuxie na ALSA. Player DeadBeef.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Nie pocieszę Cię specjalnie. Taka integra nie gra za dobrze.. :/

Ale instrukcja j/w

W temacie wyboru płyty sa pomiary tej karty i innych.

Też mam jedną płytę z ALC888

Nie pocieszę Cię specjalnie ale bredzisz (po cyfrze jest bezbłędna, po analogu wiadomo ... gra jak przeciętna integra, wiec o "elo super jakości" wyjść analogowych Realtek 888 nie ma mowy). A pomiary wykonałeś źle/źle masz tą kartę skonfigurowaną (u mnie zniekształcenia IMD były jakoś 100x mniejsze ... słownie: sto razy). Moje pomiary bliźniaczego modelu masz w swoim temacie. Kiedyś miałem 888 i było analogicznie.

Nie pocieszę Cię specjalnie ale bredzisz (po cyfrze jest bezbłędna, po analogu wiadomo ... gra jak przeciętna integra, wiec o "elo super jakości" wyjść analogowych Realtek 888 nie ma mowy). A pomiary wykonałeś źle/źle masz tą kartę skonfigurowaną (u mnie zniekształcenia IMD były jakoś 100x mniejsze ... słownie: sto razy). Moje pomiary bliźniaczego modelu masz w swoim temacie. Kiedyś miałem 888 i było analogicznie.

Kyle, nie wiem czy od Ciebie można cokolwiek wymagać...

Jesteś zupełnie nieprzemakalny na inne opinie niż twoje własne.

Proponuje Ci byś lepiej ważył słowa i zwroty jakimi się do mnie i do innych zwracasz.

Napisałem koledze, że integra którą ma, gra słabo. Nie mają większego znaczenia koszerne ustawienia w plikach 24/96 bo urządzenie w sporym stopniu (dla mnie słyszalnym) limituje ich możliwości.

Pomiary pomiarami, owszem, ale piszę co mi słuch podpowiada a nie cyfry w pomiarach.

Sprawdzałem SŁUCHOWO również integre ALC887 którą mam teraz i jest analogicznie dźwiękowo tak samo słabsza od kart na PCI M-audio i Esi które mam lub miałem, jak ALC888 którego mam na innej płycie. Jest to dość spora różnica, typowa dla sprzętu lo-fi. To słychać od pierwszych sekund utworów.

Nawet jeśli, czego nie wykluczam, wkradł mi się błąd przy pomiarach, to i tak najważniejsze jest to jak urządzenie gra.

Zdaje sobie sprawę że Realtek nawet 1200 może grać po cyfrze inaczej na jednej płycie a inaczej na drugiej, ale dalej wątpię by grał na poziomie w/w kart na PCI, które jeszcze i tak nie są szczytem możliwości w PC-Audio.

Realtek to są dźwiękówki do gier czy taniego amplitunera 5.1 a nie karta do pół profesjonalnego masteringu.

Proszę, przyjmij to do wiadomości i skończ dysputę.

Napisz może jakie jest twoje stereo i DAC bo może tu jest pies pogrzebany i w twoim systemie wystarczy zwykła integra.

Skoro Twój Realtek ma zniekształcenia IMD rzędu 6-7%, to trudno by grał dobrze. Mój ma 0,04% i to po analogu, z którego nie korzystam bo jest za kiepski. Nie masz zielonego pojęcia w kwestiach technicznych (czego dowodem są Twoje pseudo pomiary), więc sugeruję się nie wypowiadać do czego Realtek się nadaje a do czego nie.

ALC887 na Asusie ma inne THD na pomiarach niż ALC888 na MSI, co nie zmienia ich przeznaczenia.

Tym optymistycznym i rzeczowym akcentem skończyłem kopanie się z głupim na forum

EOT

Tym optymistycznym i rzeczowym akcentem skończyłem kopanie się z głupim na forum

Zaraz zaraz ... nazwałeś mnie głupim czy mi się wydaje? I coś majaczyłeś o

Proponuje Ci byś lepiej ważył słowa i zwroty jakimi się do mnie i do innych zwracasz.

?

I z czym do ludu hipokryto? Nawet nie mam zamiaru zniżać się do twojego żenującego poziomu.

Też dostałem zjebke od Kyle'a, a przecież chciałem dobrze :)

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

No dobra ... UPS no ;) W sumie nie zasłużyłeś na ... no "złe potraktowanie" ;)

Spoko, nie ma sprawy.

Jeszcze jedno zagadnienie w temacie. Co myślicie/wiecie o poziomie jakości przetworników A/C w kartach, czy jest on adekwatny do jakości dac'ów C/A w tym samym przedziale cenowym? Czyli np czy A/C za 1000zł zgrywa dzwięk tylko do takiego poziomu, co C/A za 1000zł emituje, czy może robi to jednak lepiej? Większość ripów winyli w sieci jest robiona na tanich kartach.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Zwykle właśnie jakość AC danej karty, jest proporcjonalnie dobra jakościowo do CA tej karty. Karty za 1000zł są już całkiem przyzwoite (czyli bardziej bym się martwił jak ktoś zgrywał na takiej karcie za 1000PLN, czyli czy zlikwidował ew. przydźwięki sieciowe, zakłócenia z ew. pętli mas, jak dobrał poziomy we.-wy. itp., oczywiście zakładając, że gramofon jest jakiś wysokiej klasy).

Zwykle właśnie jakość AC danej karty, jest proporcjonalnie dobra jakościowo do CA tej karty. Karty za 1000zł są już całkiem przyzwoite (czyli bardziej bym się martwił jak ktoś zgrywał na takiej karcie za 1000PLN, czyli czy zlikwidował ew. przydźwięki sieciowe, zakłócenia z ew. pętli mas, jak dobrał poziomy we.-wy. itp., oczywiście zakładając, że gramofon jest jakiś wysokiej klasy).

No tak, ale załóżmy że ripper spełnił wszystkie w/w warynki, i użył do procesu b.dobrego grmofonu/igły, A/C miał za 1000zł, a następnie my słuchamy tego na DAC'u za np. 7000zł, to czy nie będziemy słyszeć przede wszystkim ograniczeń przetwornika A/C?. Ja nie mogę nic powiedzieć od siebie bo mam DAC za 600zł, za tyle, ile kosztuje większość przetworników używanych przez ruskich do robienia ripów.

No tak, ale załóżmy że ripper spełnił wszystkie w/w warynki, i użył do procesu b.dobrego grmofonu/igły, A/C miał za 1000zł, a następnie my słuchamy tego na DAC'u za np. 7000zł, to czy nie będziemy słyszeć przede wszystkim ograniczeń przetwornika A/C?. Ja nie mogę nic powiedzieć od siebie bo mam DAC za 600zł, za tyle, ile kosztuje większość przetworników używanych przez ruskich do robienia ripów.

Ile ogranicza brzmienie ADC za 500zł a ile kolumny za 500zł :) 1 do 10..?

Za 1000zł można mieć już bardzo dobry ADC

Mam karte DAC ADC za cene rynkową 650zł, wiec żaden szał i mam kilka albumów z Vinylripami 24/96 które grają sporo słabiej niż płyta CD z tą samą zawartością.

Czytam pliki tekstowe od takich plików hi-res i często gość używał linxa rme czy wyższych m-audio, ale czasem zdarza się na liście urządzeń zupełnie zwykły gramix na typowej dla niego wkładce, a w roli ADC integra z płyty czy coś bardzo taniego na PCI.

Chodzi mi ogólnie o kwestię wpływu jakości A/C na jakość ripów. Możemy być zadowoleni z naszych kopii, ale po jakimś czasie kupimy dużo lepszy sprzęt i okaże się że naszych ripów nie idzie już słuchać.

Ja np. przez parę ostatnich lat miałem przerwę od "audiofilskiej choroby" (życie przycisnęło :) ) i słuchałem muzy w jakości 320 mp3 na multimedialnym sprzęcie i było OK. Teraz mam trochę lepszy i już nie daję rady słuchać tych empetrój.

• 3 tygodnie później...

Faktycznie - nie lubię brzmienia Genesis na CD. Boleję nad brakiem dobrych wydań bo to super kapela. Może japońskich wydań poszukać?

Nie zgodził bym się z tobą. Bardzo dobrze zrealizowane są albumy Virgin/Charisma. Jednak nie licz na dźwięk bardzo mocno nasycony niskimi tonami. Gdy Genesis wydawał swoje albumy świat technologii nie był na tyle rozwinięty aby uzyskać taki efekt jak dzisiaj. Mimo wszystko zachęcam do zapoznanie się z oryginalnymi wydaniami z połowy lat 80-tych oraz początku 90-tych. Te wydania nie są zremasterowane. Nowe realizacje – stworzone na potrzeby wydań SACD – zupełnie odbiegają od oryginałów. Pozdrawiam

Nie zgodził bym się z tobą. Bardzo dobrze zrealizowane są albumy Virgin/Charisma. Jednak nie licz na dźwięk bardzo mocno nasycony niskimi tonami. Gdy Genesis wydawał swoje albumy świat technologii nie był na tyle rozwinięty aby uzyskać taki efekt jak dzisiaj. Mimo wszystko zachęcam do zapoznanie się z oryginalnymi wydaniami z połowy lat 80-tych oraz początku 90-tych. Te wydania nie są zremasterowane. Nowe realizacje – stworzone na potrzeby wydań SACD – zupełnie odbiegają od oryginałów. Pozdrawiam

Faktycznie, drugi rzut wydań genesis z końca 80' jest ok, są to zupełnie inne mastery, no i jeszcze nic nie majstrowano przy kompresji dynamiki.

• 2 miesiące później...

Odświeżam temat.

Mam dla was kolejnego Vinyl Rip-a wykonanego przezemnie.

Dziś w empiku zakupiłem nowiutki Vinyl - album Michaela Jacksona - Dangerous na dwóch płytach.

"Na żywo" brzmi to całkiem ciekawie. Chciałem uchwycić dla was tę przyjemną barwę na tyle na ile pozwolił mi mój domowy - słaby bo słaby sprzęcik. Myślę, że wyszło znacznie lepiej niż poprzednim razem, jako, że płyta jest też o wiele lepiej nagrana. Starałem się, żeby tym razem nie było loudness war-ów, nie wiem czy mi się udało, pewnie sami to sprawdzicie. Lewy kanał jak poprzednio gra trochę głośniej za sprawą wkładki pochylonej pod kątem co też obniża trochę stereofonię. Gramofon wymaga gruntownej kalibracji i zajmę się tym w najbliższym czasie.

Oto link do nagrania: (dane techniczne w paczce)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS. Na folii z płyty widnieje naklejka z napisem chyba od firmy tłoczącej:

"Music On Vinyl"

Exclusively remastered

180 gram audiophile vinyl pressing

Jeśli ktoś z Was mógłby mnie oświecić i wytłumaczyć mi co to za "180 gramowa" metoda tłoczenia. Jestem ciekawy.

Włodi, tak trzymać!

(tylko nie używaj formatu RAW PCM - jeżeli to możliwe ;) :) )

Nie wiem, czy mam dostateczny wybór w recorderze mojej karty dźwiekowej.

A o jaki format konkretnie chodzi docelowo?

Nie wiem, czy mam dostateczny wybór w recorderze mojej karty dźwiekowej.

A o jaki format konkretnie chodzi docelowo?

Chodzi o Windows PCM. Różnica prawie żadna, ale RAW PCM nie jest obsługiwany przez niektóre starsze programy, natomiast Windows PCM jest obsługiwany przez wszystkie (bez wyjątku).

Ten vinyl rip gra trochę jak z pudełka po butach. Bez urazy, ale coś w torze mocno obniżyło jakość, albo płyta vinylowa jakaś nie najlepsza..

tak naszybko co znalazłem

MP3

Ukryta Zawartość

Chętnie przeczytam wasze odczucia

Ukryta Zawartość

Ten vinyl rip gra trochę jak z pudełka po butach. Bez urazy, ale coś w torze mocno obniżyło jakość, albo płyta vinylowa jakaś nie najlepsza..

Niestety, ani ja, ani Ty nie mamy tej płyty. Może tak brzmi.

tak naszybko co znalazłem

MP3

Ukryta Zawartość

Chętnie przeczytam wasze odczucia

Nie można go rozpakować :( .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.