Skocz do zawartości
IGNORED

Ściana miejsce pierwszych odbić

frost1971

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym na ścianie w miejscu pierwszych odbić rozproszyć dźwięk.Czy nadałby się do tego kamień dekoracyjny takie gotowe płytki np:Nicea lub Lascar 2 lub inne dostępne w OBI itp.Myślałem ażeby położyć na ścianie od góry do dołu taki pas około 50 cm.Płytki mają nie równą fakturę ,więc pomyślałem że mogłoby się to nadać do tego.Dobrze kombinuję?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30848-0-08119700-1323897089_thumb.jpg

post-30848-0-31785000-1323897077_thumb.jpg

post-30848-0-27917800-1323897135_thumb.jpg

post-30848-0-77799700-1323897161_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Dobrze kombinuję?

Witaj, nie do końca :).

Pierwsza sprawa, pierwszych odbić na ścianach jest 4 i ich miejsca uzależnione są od ustawienia kolumn oraz miejsca odsłuchu. Może się tak zdarzyć, że będziesz zmuszony przestawić kolumny lub miejsce odsłuchu. Dlatego lepszym rozwiązaniem będą dyfuzory mobilne.

Druga kwestia tyczy nieregularności powierzchni tych kamiennych wykładzin i trudno policzyć/stwierdzić jakie częstotliwości będę rozpraszane.

Po trzecie jest mała wartość odległości najwyższego miejsca takiej kamiennej dekoracji do najniższego. Dlatego w/w kamienie będą rozpraszać dość wąską częstotliwość.

Dużą zaletą tych kamieni jest ich atrakcyjny wygląd. Dodatkowo jest to lepsze niż goła ściana.

Zasadniczo miejsce odsłuchu raczej się nie zmieni,nie ma już jak inaczej ustawić,jest to pokój umeblowany i nie ma innego pola manewru,dopiero po ewentualnym remoncie i zmianie mebli można by coś pokombinować,ale wydaje mi się że lepszego miejsca w tym pokoju już nie ma.Została by pewnie tylko szersza ściana.Pomyślałem o tych kamieniach właśnie ze względów estetycznych (żona).

A może mógłbyś zaproponować coś innego?

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Polecam zdecydowanie najlepsze i najtańsze rozpraszacze ............ są to zwykłe kwiaty .

Miałem takie kamienie w 2 mieszkaniach efekt rozpraszania jest dość mały .

te z pierwszego zdjęcia położone na całej ścianie doskonale zlikwidowały mi pogłos w pomieszczeniu .

Zajrzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

mam u siebie takie kamienie. Nie wiem jaka jest różnica między gołą ścianą, bo nie słuchałem w tym pokoju przed remontem i montażem kamienia. Osobiście sądzę, że korzystnie wpływają na akustykę (tyle, że mam ścianę 'złamaną' w dwóch miejscach) a już na pewno fajnie działają na nastrój (ustrój psychoakustyczny ;) ). Dyskutowaliśmy z Imacmanem na ten temat i konkluzja jest taka, że nie wiadomo. Pewnie nei działają idealnie tak jak dyfuzory, ale jakiś efekt pozytywny chyba mają.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Dyskutowaliśmy z Imacmanem na ten temat i konkluzja jest taka, że nie wiadomo. Pewnie nei działają idealnie tak jak dyfuzory, ale jakiś efekt pozytywny chyba mają.

Romek ma rację - niezaprzeczalnie wyłożenie takimi kamieniami ściany będzie maiło jakiś wpływ z zmianę akustyki w takim pomieszczeniu. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie najlepiej takie coś umieścić i nie robić tego z przesadą.

Raczej myślałem żeby położyć w okolicach kolumn pas z góry do dołu o szer +/- 50 cm,ale nie wiem czy to coś może poprawić.

Raczej myślałem żeby położyć w okolicach kolumn pas z góry do dołu o szer +/- 50 cm,ale nie wiem czy to coś może poprawić.

Przepraszam, że zapytam w jakich okolicach - możesz to dokładnie określić?

Tak jak Imacman uważam, że musiałbyś b. dokładnie określić to miejsce pierwszego odbicia i kolumny mieć tam ustawione na bank. Dopóki nie znalazłbym 100% optymalnego miejsca ustawienie kolumn i miejsca odsłuchu nie robiłbym takich dekoracji na stałe. Te kamienie takie tanie nie są i chyba faktycznie lepiej zlecić wykonanie mobilnych ustrojów. Ponadto pamiętaj, że boki takiego kamienia będą trochę razić i trzeba pomyśleć o ich jakimś wykończeniu (w przypadku bardziej wypukłych modeli kamieni).

Powrót po dłuższej przerwie...

Dokładnie z boków kolumn,ale raczej przed nimi około 0,5 m

Tu masz link do takiego śmiesznego kalkulatora, który pokaże Ci, gdzie ewentualnie byłby Twoje miejsca pierwszych odbić i jakiej wielkości (szerokości).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście jest to luźna koncepcja i wcale nie musi zaistnieć.Zwłaszcza jeżeli niczego może nie wnieść względem poprawy akustyki.

Tu masz link do takiego śmiesznego kalkulatora, który pokaże Ci, gdzie ewentualnie byłby Twoje miejsca pierwszych odbić i jakiej wielkości (szerokości).

Ukryta Zawartość

Ty to masz łeb!! Skąd ty bierzesz te wszystkie audio-kalkulatory? One są bardzo fajne i użyteczne!To się przydaje.

Ukryta Zawartość

panowie do wyznaczenia pierwszych odbić wystarczy także najzwyklejsze lustro :) .

Zgadza się, do pierwszych bocznych najlepiej - później zaczynają się już przysłowiowe schody. Dość trudno wyznaczyć za kolumnami i za miejscem odsłuchu tą metodą.

Dla orientacji jak to jest z tymi odbiciami - zamieszczam rysunek naszego forumowego kolegi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.