Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 5tyś.

tedyhope

Rekomendowane odpowiedzi

Yamaha

RX-V671 BD-S671 NS-555 NS-444 NS-333

Słuchałem ostatnio w salonie i mile mnie zaskoczył ten zestaw. Był jeszcze Sub Yamahy ale w tej cenie jaka podajesz nie załapiesz się na niego. Zestaw od jednej firmy zdolny w miarę sprawnie nagłośnić twój metraż - wizualnie ładnie się prezentujący, grający na dobry z plusem w cenie do 5 tyś. Jeśli nie grymasisz uchem audiofila, będziesz zadowolony, w przypadku naleciałości audiofil - icznych tylko bezpośredni odsłuch w dobrym salonie kilku zestawów i wyłonienie zwycięscy.

Pozdrawiam.

Wspominasz tutaj o słuchaniu muzyki, więc morze wystarczy Ci na początek Amplituner + BD + dwa fronty ?

za 5tys ciężko Ci będzie złożyć zestaw przy takim metrażu, który ma GrAć :)

Pomieszczenie ma 2,65m wysokości, a telewizor stoi na środku ściany odł. 7,2m.

Gdybym faktycznie na początek zdecydował się na słuchanie muzyki, czyli Amplituner + BD + dwa fronty?

To co radzicie?

Dobrze zaczoles od odsluchu wedlug mnie powienienes dalej prowadzic ten proceder :)

Sprawdz: Klipsch Synergy/ RF; Tannoy Mercury; Heco Metas 501; Magnat Qunatum 655/ Monitor Audio BR/ Quadral Shogun/ JBL L890/ ELAC itd itp

Nareszcie i konkretnie:

JBL STUDIO 190

- targuj się na 2.550 zł.

Elektronika jak podałem wyżej ...szkoda że nie "wyżej cenowo pod te kolumny" ;) no ale jak 5 tyś. to 5(pięć)tyś zł.

Pozdrawiam

nie dogodzi :)

O ile planujesz nie rozbudowywać sprzętu to nie sugeruj się tym co pisałem.

W tym co masz oparcie to kompromis brzmienia nad ceną i tu niestety a może i dobrze bo to jedyna opcja ... sięgasz po nie firmowo "firmowe" sprzęty do nagłośnienia chyba, ze oglądać planujesz film przy zapalonym świetle a przedmiotem filmu jest wygląd i metka Twojego zestawu :)

W tej cenie poszukaj ampli. używanego zdolnego nagłośnić zestaw KODA HARMONY K-5300 F/C/S, dodasz sub potem, jak odłożysz grosza. A co do odtwarzacza? większość jak nie każdy w cenie do 900 zł zagra i odtworzy obraz - tak samo.

Teraz masz najlepszy okres na zakupy - Wyprzedaż po Świąteczna i koniec roku :)

Pozdrawiam

Kiedy inni podnoszą ceny, Denon je obniżył i za kwotę za którą kupisz Onkyo 509 możesz kupić o klasę lepszy amplituner Denona. JBL nie polecam, z dobrych kolumn z tradycjami został tylko znaczek firmy. Chyba że lubisz hałas i męczący dźwięk. Qadral również nie polecam, przy glosniejszym słuchaniu lubią się uszkadzać głośniki wysokotonowe. Tannoy bardzo fajne kolumny ze zrównoważonym dźwiękiem. Ostatnio miałem okazję również posluchać kolumn Roth i też według mnie dobrze brzmiały. Proponuję zakupy rozłożyć na raty, jeżeli masz taką możliwość. Napewno najważniejsze to dobry amplituner i dobre przednie głosniki. BD Sony, niedawno w mediaku za 400 zł, odtwarza wszystkie formaty i powinien być wystarczający. W kinie bardzo ważną kolumną jest kolumna centralna, czasami pomijana a to ona ma największy udział w dialogach i efektach.

• 3 tygodnie później...

mam do kolegow prosbe. znajoma prosila mnie bym poskladal jej w miare rozsadne kd w kwocie ok 5kpln. szukam zatem ampli wystarczy 5.1 + odtwarzacz dvd , żadnych miksów -niech to bedzie z jednej manufaktury. oraz typowo kolumny standardowo front ,tyl center ew. sub. ja niestety siedze po dwukanałowej stronie wiec z kd jetem raczej zielony. czy moglibyscie polecic jakies zgrane konfiguracje? pokoj ok 20-25mkw, 2,5m wysoki. dzwiek raczej nie zbyt ostry w miare wyrownany, bez przegietego basiska czy żyletkami na górze. bedę wdzieczny. tyle tego jest na rynku ze sam nie wiem co wybrac.

nikt nie pomoze?

co myslicie o ONKYO TX-NR509 jest za ok. 1200. wystarczy 5,1. czy lepiej wziac jakis nowszy i jaki . ampli mysle ze do ok. 1500, dvd ok 1000 i pudla jakies 2500-3000pln. oczywiscie proporcje moga sie wahac, lecz nie chcialbym przekraczac tych 5k. zbytnio.

Mozesz doradzic kolezance. Onkyo 509 + nie juz DVd lecz BD LG za 400zł i do tego jak mowisz pudla za wieksza cene. mozesz tez przeznaczyc 3000 na pudla a reszte z dvd na ampli i wybrac np Yamahe 671 lub onkyo 609. Jak siedzisz po 2 kanalowej stronie to jakie fronty bys kolezance polecil?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.