Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre rady według mnie dla osób którzy chcą mieć przyzwoite kino domowe.

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

Mczaj dzięki.

To może zapodam parę zdjęć mojej próby pogodzenia starego z nowym. Jak widzicie poszukiwanie dodatkowego zasilenia frontów wydaje się zasadne.

post-27264-13486_thumb.jpg

Ale kolubryny :)

zdecydowanie przydałaby się osobna końcówka, natomiast to co bym Ci doradził, to zdecydowanie większy centralny, zauważ, że często w filmach on "gra" 75% ścieżki filmowej i to od niego zależy efekt finalny. Fronty na niektórych ścieżkach filmowych zachowują się jak głośniki "przednie-efektowe".

Panowie pytanie laika. Mam ampli Onkyo 905. Zastanawiam się nad osobnym zasileniem frontów. Ampli ma wyjście pre-out. Czy mogę pod nie podpiąć jakiś piec do frontów a resztę w dalszym ciągu zasilać z amplitunera? Wydaje mi się że tak właśnie jest ale w instrukcji jest opisana tylko możliwość podpięcia osobnych końcówek do wszystkich kanałów. Ale wiadomo jak to jest z polskimi tłumaczeniami.

To Onkyo wizualnie robi wrażenie mocarnego lecz czy w rzeczywistości nie brakuje mu odrobimy

„Tąpnięcia” Transformatory co prawda dwa ale nie grzeszą zbytnią mocą ?

Ponadto widzę ze masz (pre-out) (FRONT) wyprowadzasz kabelkami do obojętnie jakiego wzmacniacza stereo np.: IN---AUX oczywiście kolumny również (jak wolisz obie sekcje jak nasz „zwory” góra i dół) lub jak kolega już doradzał rozdzielić (fronty z Onkyo do zacisków górnych w kolumnach

a dolne zaciski pod wzmacniacz bądź końcówkę)

W wypadku dodania wzmacniacza zintegrowanego (zaletą lub mankamentem) będzie konieczność

dodatkowej regulacji poziomu mocy na głośnikach frontowych lub ich części.

To Onkyo wizualnie robi wrażenie mocarnego lecz czy w rzeczywistości nie brakuje mu odrobimy

„Tąpnięcia” Transformatory co prawda dwa ale nie grzeszą zbytnią mocą ?

bo mocą ma grzeszyć ten trzeci pośrodku :)

zdecydowanie przydałaby się osobna końcówka,

Popieram z końcówkami mocy , gdyż wiem z opowiadań że ten model Onkyo ma dobrej jakości wyjście pre-out i przepuszczenie przez niego sygnału stereo będzie co najmniej tak dobre , jak gdyby był podłączony do niego dobry wzmacniacz stereofoniczny zintegrowany z połączonym źródłem dźwięku stereo poprzez analog.

Edytuję : co do wymiany kolumny centralnej to niekoniecznie , chyba jest z tej samej serii i marki , może być niepozorna , ale okazać się rakietą .

Tak czy siak to kalibracja amplitunera i tak ustawi odpowiednio poziom wyjściowy głośności . Fronty i centralna będą odpowiednio zrównoważone , nikt chyba nie będzie słuchał tak głośno filmów powyżej możliwości tej kolumny centralnej ?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jeszcze niedawno cały system miałem zbudowany na Acoustic Energy Aelite 3. Jednak do osobnego zestawu stereo w sypialni ( w którym grały do tej pory te Infinity RSIIIb) zakupiłem Infinity Kappa 8.2i. I miałem dylemat co sprzedać. Te RSIIIb czy Aelite 3. Jednak znając możliwości starych Infinity to Aelite 3 wyszły z domu. Myślałem że odrazu będę musiał szukać dodatkowego zasilenia frontów, bo Onkyo mimo swoich sporych możliwości, polegnie. O dziwo tak się nie stało. Wrażenia teraz są niesamowite. Ale mam świadomość tego, że może być jeszcze dużo lepiej. Tak jak pisałem powyżej, szukam jakiejś końcówki mocy lub wzmaka. Jak znajdę okazyjną cenę to kupię. Też się bałem o spójność dźwięku frontów z centralem. Po autokalibracji i małej własnej korekcji jednak żadnego dyskomfortu nie ma. Zobaczymy jak dojdzie do systemu wydajny piec, to może odinstaluję central. Boję się jednak że było by to korzystne tylko w przypadku siedzenia w centralnym punkcie. Czasami jednak przy większej ilości widzów, lub gdy ogladam leżąc na kanapie, efekt dialogów płynących dokładnie z telewizora może się gubić. Central jednak w tym pomaga.

Edytuję : co do wymiany kolumny centralnej to niekoniecznie , chyba jest z tej samej serii i marki , może być niepozorna , ale okazać się rakietą .

Tak czy siak to kalibracja amplitunera i tak ustawi odpowiednio poziom wyjściowy głośności . Fronty i centralna będą odpowiednio zrównoważone , nikt chyba nie będzie słuchał tak głośno filmów powyżej możliwości tej kolumny centralnej ?

Czester, niby masz rację, ale to nie tylko o wydajność i max. głośność tu chodzi. Większy centralny gra inaczej, swobodniej, daje "większe" centrum właśnie. Nie musi być cięty od dołu, co zawsze pogarsza naturalność.

To tak samo jak z monitorami w odsłuchu stereo - przy tej samej głośności te większe grają najczęściej większym, bardziej namacalnym dźwiękiem.

HQ150 - sugeruję prosty eksperyment - ustaw w Onkyo brak kanałów L i R (tylko centralny) i podłącz jako centralny na zmianę jedną kolumnę infinity a potem AE. Zobaczysz jaka będzie różnica.

Gość Gość

(Konto usunięte)

HQ150 - sugeruję prosty eksperyment - ustaw w Onkyo brak kanałów L i R (tylko centralny) i podłącz jako centralny na zmianę jedną kolumnę infinity a potem AE. Zobaczysz jaka będzie różnica.

0

+

No to wiadomo. Tylko że do RSIIIb nie ma dedykowanych centrali. Ale to nie do końca trafne porównanie. Nawet jak w ten sposób wypróbujesz wysokiej klasy fronty i centrale z tej samej linii to sądzę że z racji zastosowanych większych głośników we frontach i samych wymiarów głośnika, fronty zagraja pełniejszym dźwiękiem.

Ale pewne jest że RSIIIb są o wiele, wiele lepsze od centralnego który mam. Na razie wymieniłem fronty. Teraz zastanawiam się nad dołożeniem dodatkowego wzmaka i jakichś paneli na ściany. Do tego zawieszę już zakupione drugie tyły(Aelite 2). No i może powoli, powoli....

• 4 tygodnie później...

Odświeżam wątek bo te ciągłe pytania co dziennie ktos nowy się rejestruje i zadaje pytania,ludzie najpierw trochę poczytajcie ,poszukajcie.

Postanowiłem wszystkie 6 kanałów poddać niezależnie korekcji przez zastosowanie 3 korektorów Technicsa GE-70

a potem jeszcze rozbudowałem o kolejne 3szt GE-90 czyli podwójną korekcja każdego z 6 kanałów

(Front i Tył 4szt Polaris 300) , (2 kolumny stare Tonsile...podłączonych razem jako Center)

Boże, stary wybacz, cóż to jest za choinka na złomowisku ?

40 klamotów połączonych niby wyrafinowaną pajęczyną i na końcu Polarisy.

Strasznie lubisz się otaczać archaicznymi rzeczami - nie odbierz tego jako złośliwość,

ale ten pokój wygląda jak Lombard - przecież nie ilość, a jakość jest najważniejsza.

DAM CI DELIKATNĄ RADĘ - wystaw te wszystkie klamory na Allegro i w to miejsce kup sobie:

- używany procesor z seri PR-SC z wyjściami XLR do monitorów

- zestaw 5 aktywnych monitorów + sub np. f-my ADAM

- dowolny transport wg. własnego gustu i upodobań - może OPPO93

- a telewizorek zamień na projektor, choćby tanią OPTOMĘ HD20

Za efekt ręczę głową, spektakularnie powali Twoją konfigurację i zwolni dużo m3 w pomieszczeniu. :)

Nikogo nie chciałem urazić, ale czasami trzeba jednak tupnąć nogą tak "dla odmulenia" :)

Pozdrawiam.

DAM CI DELIKATNĄ RADĘ - wystaw te wszystkie klamory na Allegro i w to miejsce kup sobie:

- używany procesor z seri PR-SC z wyjściami XLR do monitorów

- zestaw 5 aktywnych monitorów + sub np. f-my ADAM

- dowolny transport wg. własnego gustu i upodobań - może OPPO93

Dzięki Bodex.

Reklamuję to rozwiązanie od wielu lat.

Naśladowników BRAK.

Oprócz kilku kopii mojej instalacji na "Kowalskich", zaprzyjaźnionych.

=> Janusz_Szy

Prawdę powiedziawszy czegoś podobnego to ja nie widziałem, całe szczęście, że nikt nie poszedł tą drogą poza być może zaprzyjaźnionymi znajomymi, których ta choinka jakimś cudem zauroczyła :-))), mam nadzieję, że i oni się kiedyś otrząsną :-)))) Jezu, na pomysł podwójnej korekcji bym nie wpadł.... Przecież to musi być miazga.....i na końcu łańcucha te paździerzowe kolumny....brr...szczyt kiczu zrodzony z jakiejś obsesji.....pasja też może być chora....sorry za dosadność, ale są jakieś granice absurdu :-))))

Rada: Wystaw to cholerstwo na Allegro !!! jakim cudem domownicy znoszą coś tak obciachowego ????

Prawdę mówiąc, jedyne co mnie zastanawia to jakim cudem podłączyłeś to coś w jedną całość...? tu naprawdę szacun.....ale poza tym TRAGEDIA !!!!

W tym smogu elektromagnetycznym stworzonym przez to całe złomowisko straciłeś chyba resztki zdrowego rozsądku.......to jest jakieś niewiarygodne wręcz uosobienie najgorszego, niewyobrażalnego wręcz koszmaru wśród instalacji stereo/kino domowe w wymiarze ogólnoświatowym.......

Nikogo nie chciałem urazić, ale czasami trzeba jednak tupnąć nogą tak "dla odmulenia" :)

Obawiam się, że to nic nie da, ale też nie wytrzymałem....

Panowie spokojnie ,każdy może pisać co chce.Tylko może nie w tym wątku,bo takiej konfiguracji to raczej nikomu bym nie polecił.Korektory to najgorsze co moze być.Nie sprawdzają się w stereo a w kinie to juz jakiś koszmar.To co kolega zbudował to jego sprawa,ale powinien raczej otworzyć nowy temat pod tytułem,najbardziej bezsensowne instalacje na Świecie.

zdecydowanie przydałaby się osobna końcówka, natomiast to co bym Ci doradził, to zdecydowanie większy centralny, zauważ, że często w filmach on "gra" 75% ścieżki filmowej i to od niego zależy efekt finalny. Fronty na niektórych ścieżkach filmowych zachowują się jak głośniki "przednie-efektowe".

Racja - centralny ma olbrzymie znaczenie w całym systemie. Ja zdecydowałem się na sporą bestię Monitor Audio PLC-350, ale nie żałuję ani jednej wydanej złotówki.

I warto też zainwestować w dobre końcówki mocy...nawet mając bardzo dobry wzmacniacz AV, czy amplituner...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Na fotce tak wygląda, ale w rzeczywistości centralny jest idealnie z dolną krawędzią ekranu. No chyba,że na sofie usiadłaby osoba o wzroście 1,30 wówczas mogłaby nie widzieć całego obrazu w dolnej części.

Zdjęcie robione trochę od dołu i stąd takie wrażenie, że central przysłania ekran.

Znalazłem z innym ujęciem fotkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

jakby rame ekranu tez cos by zaslanialo to osobiscie bym dazyl aby czegos takiego nie bylo- ale kazdy ma swoj gust..

I warto też zainwestować w dobre końcówki mocy...nawet mając bardzo dobry wzmacniacz AV, czy amplituner...

Oooo - bravo, widzę duży progress od ślepej miłości do THX, do rozwiązań prawie idealnych.

Fajnie, THX-y JAMO odchodzą w zapomnienie, czas więc na ostateczne i jedyne profi rozwiązanie,

a mianowicie totalna przebudowa - zostaje jedynie preamp, źródło i projektor - reszta do ludzi ! :)

Termosowy styropian ze ścian, solidna adaptacja na bazie ISOVER a do tego stały ekran ramowy na całą

ścianę z materiałem przezroczystym akustycznie, a za nim piękne monitory aktywne i jest raj ! :)

No, i tak zrób ! :)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

A prawie finalnie wyglądałoby to tak.

Ukryta Zawartość

A jeśli koniecznie chcesz "cieszyć" oko widokiem procesora i transportu przed sobą,

to zawsze możesz sobie wyciąć odpowiednie okienko w dolnym borderze ...

No to ołówek w dłoń i do dzieła ! :):):)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Tylko taki "mebel" skraca pokój o dobry metr...

O grubość PREAMPA z wtykami - fakt, ale zawsze możesz się wkuć trochę w ścianę ! :)

A z resztą, metrów masz przecież pod dostatkiem ... a jaki byłby efekt końcowy - cud miód ! :)

ESTETYKA WYNAGRODZI WSZYSTKO ! :)

Tylko taki "mebel" skraca pokój o dobry metr...

Naprawdę beznadziejne uzasadnienie.

O grubość PREAMPA z wtykami - fakt, ale zawsze możesz się wkuć trochę w ścianę ! :)

A z resztą, metrów masz przecież pod dostatkiem ... a jaki byłby efekt końcowy - cud miód ! :)

ESTETYKA WYNAGRODZI WSZYSTKO ! :)

BoDeX wygląda to cacy. Nie wspomnę o przygotowanej wnęcę z boku na sprzęt. Od razu kojarzy się to z amerykańskimi instalacjami :-)

Kątowe XLR-y + głębokość procesora to ~ 60 cm. więc nie jest tak strasznie.

Monitory aktywne mają "dziury" z przodu, więc to też nie jest przeszkodą .

Gra warta rozważenia ... POLECAM ! :)

Kolego "Stempel" zajmujesz się sprzętem dopiero od kliku lat (tak piszesz w zakładce o sobie), więc masz jeszcze ubogie doświadczenie w tych sprawach. Pokaż co osiągnąłeś w swoim kinie zanim napiszesz poemat typu "beznadziejne uzasadnienie".

Ja swoich MA Platimum nie zamieniłbym na żadne aktywne monitory. Chować je za kotarą też raczej nie zamierzam, są zbyt piękne... O monitorach aktywnych czytałem kilka recenzji i szału w dźwięku nie było niestety... Na zagranicznych forach typu "Home Theater" też takich kolumn nie preferują...

A w takie półki (drewniane deseczki) jak na zdjęciu, nie zaryzykowałbym wstawienia moich końcówek mocy, nawet gdyby to były amerykańskie... Półki, których ja używam są ze solidnego granitu, mają dobry wpływ na temperaturę sprzętu i dobrze się prezentują...

Pozdrawiam

Wracając jeszcze do aktywnych kolumn, to w 1998 roku Jamo pokazało piękny zestaw o nazwie Jamo Digital CineMaster. Byłem wówczas w Warszawie na ich premierowym pokazie, owszem zrobione były przepięknie, ale ich cena nijak miała się do ich możliwości. W Polsce znalazło się na nie bodaj dwóch klientów.

Jamo bardzo szybko zakończyło ich produkcję i do takich rozwiązań już nie powróciło...

Coś co powalało i dźwiękiem i niesamowitym wyglądem (jeżeli chodzi o Jamo) to oczywiście były Oriele...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego "Stempel" zajmujesz się sprzętem dopiero od kliku lat (tak piszesz w zakładce o sobie), więc masz jeszcze ubogie doświadczenie w tych sprawach. Pokaż co osiągnąłeś w swoim kinie zanim napiszesz poemat typu "beznadziejne uzasadnienie".

Ja swoich MA Platimum nie zamieniłbym na żadne aktywne monitory. Chować je za kotarą też raczej nie zamierzam, są zbyt piękne... O monitorach aktywnych czytałem kilka recenzji i szału w dźwięku nie było niestety... Na zagranicznych forach typu "Home Theater" też takich kolumn nie preferują...

A w takie półki (drewniane deseczki) jak na zdjęciu, nie zaryzykowałbym wstawienia moich końcówek mocy, nawet gdyby to były amerykańskie... Półki, których ja używam są ze solidnego granitu, mają dobry wpływ na temperaturę sprzętu i dobrze się prezentują...

Pozdrawiam

O widzę tu podobieństwo do mojej teściowej. Też ocenia człowieka po jakiś szczątkowych informacjach i zawsze wie wszystko najlepiej. To, że ktoś zajmuje się czymś 10 a nie 20 lat nie oznacza wcale, że musi być w tym gorszy. Podam ci przykład: Trenowałem kiedyś gimnastykę akrobatyczną i to czego uczyliśmy się przez 10 lat młodzi dziś robią w 5. Podobnie jest w innych dziedzinach. Dziś jest łatwiejszy dostęp; do wszystkiego. A twoje uzasadnienie jest beznadziejne i w dodatku nie poparte żadnymi konkretnymi faktami.

Co do wnęk na sprzęt to jakoś na całym świecie profesjonalne firmy instalacyjne nie mają z tym problemu i z powodzeniem stosują takie rozwiązania. A jeśli chodzi o to czy coś się dobrze prezentuje czy też to już jak wiesz jest kwestia gustu.

Profesjonalne firmy instalatorskie działające głównie na rynku amerykańskim mają innych klientów. Tam pokój kinowy zwykle przekracza metraż przeciętnego polskiego mieszkania, a na powierzchnię domu w USA pewnie trzeba by nałożyć minimum ze cztery polskie domki. To są inne realia niedostępne dla 95% mieszkańców naszego kraju...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.