Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre rady według mnie dla osób którzy chcą mieć przyzwoite kino domowe.

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Profesjonalne firmy instalatorskie działające głównie na rynku amerykańskim mają innych klientów. Tam pokój kinowy zwykle przekracza metraż przeciętnego polskiego mieszkania, a na powierzchnię domu w USA pewnie trzeba by nałożyć minimum ze cztery polskie domki. To są inne realia niedostępne dla 95% mieszkańców naszego kraju...

Co nie zmienia faktu, iż możemy opierać się na podobnych rozwiązaniach. Wbrew temu co piszesz w polsce też przybywa klienteli na profesjonalne instalacje za bardzo duże pieniądze. Jak już pisałeś w wielu swoich wątkach nie mieszkasz w blokowiskach więc nie zakładaj z góry, że większość osób, które tu piszą w takowych zamieszkują.

Zobacz zakładkę "nasze instalacje KD". Ile tam widzisz instalacji nie w blokowisku, ile w stylu amerykańskim? Dwie, trzy, cztery? 95% nie posiada osobnego - dedykowanego pomieszczenia...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Zobacz zakładkę "nasze instalacje KD". Ile tam widzisz instalacji nie w blokowisku, ile w stylu amerykańskim? Dwie, trzy, cztery? 95% nie posiada osobnego - dedykowanego pomieszczenia...

Oczywiście masz rację co nie znaczy, że takich instalacji nie ma. W większości osoby, które je posiadają nie piszą na forach tematycznych związanych z kinem domowym czy audio. Nie są to ich zainteresowania tylko fanaberie na, które mogą sobie pozwolić. Nie mówiąc już o tym, że często pomieszczenie te używane są 1-2 razy w tygodniu.

A zobacz sobie parę tzw. "profesjonalnych instalacji" u nas w kraju.

Jak sprzęt przyzwoicie umiejscowiony, to do tego duże płaskie powierzchnie szklane, bardzo jasne ściany, gołe podłogi itp. podobne niedoróbki. Spytałem kiedyś taką firmę od instalcji, dlaczego to zostało tak niedopracowane? Bo klient chciał mieć całą posadzkę wyłożoną kafelkami...

A tu negatywny przykład wykonany przez "profesjonalistów" :http://www.hdcinema.pl/kd/kino_domowe_maestro.html

I takich u nas pełno można znaleźć..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po jakie licho takie jasne ściany?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po co ta goła podłoga?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podłoga niczym lustro...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Mister THX Ultra jak widać z powyższej wypowiedzi swą znajomość realiów USA opiera na filmach z Holywood.

W sumie ja też nie dażę aktywnych monitorów zbyt dużym zaufaniem, jeśli chodzi o ten "starcony metr" to faktycznie może to stanowić spory problem. THX Ultra kwestionuje instalacje "blokowiskowe" więcej pokory naprawdę jest obecnie wiele apartamentowców w których koszt mieszkania przekracza niejeden domek także twój THX. Mnie osobiście prezentowana instalacja bardzo mi się podoba jest nietuzinkowa i pięknie się prezentuje tak, że gratuluję.

W sumie ja też nie dażę aktywnych monitorów zbyt dużym zaufaniem ...

To teraz uczciwie sobie odpowiedz na pytanie - czy kiedykolwiek miałeś okazję ich posłuchać ???

Oczywiście mogą być gorsze i lepsze rozwiązania, ale rynek szybko to weryfikuje, warto śledzić profi-fora.

Jakoś dziwnie większość BOI się tego typu kolumn głośnikowych, ufając że klasyczne rozwiązania muszą być lepsze.

To ogromny błąd, gdyż nawet nie wiecie, co tracicie. Najtańsze ADAM-y 3x to wydatek 800/szt a grają jak

rasowe kolumienki za 3-4 tysiaki. Polecam znaleźć w swojej okolicy sklep i umówić się na odsłuch, choćby z ciekawości.

To teraz uczciwie sobie odpowiedz na pytanie - czy kiedykolwiek miałeś okazję ich posłuchać ???

Oczywiście mogą być gorsze i lepsze rozwiązania, ale rynek szybko to weryfikuje, warto śledzić profi-fora.

Jakoś dziwnie większość BOI się tego typu kolumn głośnikowych, ufając że klasyczne rozwiązania muszą być lepsze.

To ogromny błąd, gdyż nawet nie wiecie, co tracicie. Najtańsze ADAM-y 3x to wydatek 800/szt a grają jak

rasowe kolumienki za 3-4 tysiaki. Polecam znaleźć w swojej okolicy sklep i umówić się na odsłuch, choćby z ciekawości.

Słuchałem kiedyś jakiś monitorów za 4 tys złotych nazwy nie pamiętam bo było to bardzo dawno temu, jednak nie zachwyciły mnie. Być może masz rację jednak wez pod uwagę, ze jest to rozwiązanie mało popularne a przecież nie aż tak drogie. Nie wchodze w dyskusję bo mam małe doświadczenie być moze będe miał możliwośc odsłuchu czegoś lepszego i zweryfikuje swoją opinię w tym temacie. Wrzuć jakies nazwy i modele takich kolumn w pułapie do 5 tyś (coś godnego zainteresowania jak możesz jak będe miał możliwośc to odsłucham).

Potwierdzam spotkałem się z tymi Adamami u kolegi który zrobił sobie studio,na bazie właśnie Adamów,nie były to tanie monitory coś około 8 tyś.Ale jak ich posłuchałem to normalnie wyskoczyłem z butów.

Fakt - mało popularne, bo nieznane dla szerszego grona, a szkoda.

Jeśli masz w okolicy dystrybutora, to posłuchaj

www.adam-audio.com/en/pro-audio/products/a8x/description

Wiele firm z tej branży wspieło się wysoko ze swoimi produktami, jeśli trafisz do takiego

profi-salonu to znajdziesz tam dużo (także tańszych)nieprzeciętnych produktów godnych uwagi.

Wcale nie musisz wydawać dziesiątek tysięcy aby wspiąć się na poziom za które znane firmy z

mainstreamowego rynku audio każą sobie płacić grubą kasiorkę.

A zobacz sobie parę tzw. "profesjonalnych instalacji" u nas w kraju.

Jak sprzęt przyzwoicie umiejscowiony, to do tego duże płaskie powierzchnie szklane, bardzo jasne ściany, gołe podłogi itp. podobne niedoróbki. Spytałem kiedyś taką firmę od instalcji, dlaczego to zostało tak niedopracowane? Bo klient chciał mieć całą posadzkę wyłożoną kafelkami...

A tu negatywny przykład wykonany przez "profesjonalistów" :http://www.hdcinema.pl/kd/kino_domowe_maestro.html

I takich u nas pełno można znaleźć..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po jakie licho takie jasne ściany?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po co ta goła podłoga?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podłoga niczym lustro...

Oj wielki znawco chyba sam się oszukujesz i nie przyjmujesz do wiadomości jakie instalacje powstają dziś w Polsce. Poszukaj dobrze a sam się zdziwisz jakie (i za ile) pomieszczenia powstały w ciągu ostatnich pięciu lat.

P.S. Ale linków ci nie podam bo skoro tyle lat już w tym siedzisz to na pewno wiesz kto, gdzie i kiedy je wykonał :-P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkim znawcą nie jestem, ale przynajmniej nie zadaję naiwnych pytań typu: jak mam umieścić Panasa we wnęce na ścianie... Załóż okulary i jeszcze raz popatrz na linki. Tam polskie firmy instalacyjne chwalą się swoimi największymi osiągnięciami. Jak widać mizernymi...

Więc pokaż mi te super instalacje u nas w kraju.

jakas dziecinada zawiewa- bazgranina nic nowego, madrego, ciekawego nie wnoszaca- takie blablabla- watka mogloby w ogole nie byc:)...

Pozdrawiam:)

Załóż okulary i jeszcze raz popatrz na linki. Tam polskie firmy instalacyjne chwalą się swoimi największymi osiągnięciami. Jak widać mizernymi...

Na poczatku 90 lat w Krakowie działała Firma TRANSAUDIO robiła rewelacyjne instalacje na projektorach Barco nie mam zdjęć, ale po mimo postępu techniki i dzis wyglądały by bajecznie. Patrząc ile teraz jest tych firm i jakie są materiały myślę, że może być tylko lepiej. Mam dwóch kolegów, któży mają dedykowane pokoje do kd a nie ma ich na tym forum, pokoje robiły im firmy i naprawdę są to wysokiej klasy systemy.

No to jaki problem? Jak będziesz u kolegów to zrób parę fotek, przecież adresu nie musisz podawać. A jak koledzy nie mają nic na sumieniu, to nie powinni robić problemów...

A może podpatrzy się jakieś ciekawe aranżacje i zaadoptuje ?

Wielkim znawcą nie jestem, ale przynajmniej nie zadaję naiwnych pytań typu: jak mam umieścić Panasa we wnęce na ścianie... Załóż okulary i jeszcze raz popatrz na linki. Tam polskie firmy instalacyjne chwalą się swoimi największymi osiągnięciami. Jak widać mizernymi...

Po pierwsze to naucz się czytać ze zrozumieniem :-) Gdzie ty widzisz Panasa i czy ktoś pyta jak umieścić we wnęce ? Chodzi o rozwiązanie zasłaniające tv a nie o jego umieszczenie.

Co do profesjonalnych instalacji w Polsce to nie masz o nich w ogóle pojęcie skoro podałeś takie linki. Poszukaj dobrze ;-) Albo dobra podpowiem ci. Jedna z wielu firm to choćby PROA.

Bardzo grzecznie się wyrażę na temat podłóg " luster " . Mianowicie myślę , że te podłogi lustra w BARDZO ZAAWANSOWANYCH KINACH DOMOWYCH są tylko i wyłącznie na STANOWCZE życzenie klientów , i już .

Projekty " podłogi lustra " w tym np. podanym linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to nie żądne projekty , to HGW , lub HWC. Takie projekty to każdy znający się na sprzęcie RTV , umie zaprojektować i wykonać , nawet ja .

Edytuję : takie zdjęcia są zamieszczane w celach marketingowych i nie są kierowany dla znawców tematu .

Ukryta Zawartość

Po pierwsze to naucz się czytać ze zrozumieniem :-) Gdzie ty widzisz Panasa i czy ktoś pyta jak umieścić we wnęce ? Chodzi o rozwiązanie zasłaniające tv a nie o jego umieszczenie.

Co do profesjonalnych instalacji w Polsce to nie masz o nich w ogóle pojęcie skoro podałeś takie linki. Poszukaj dobrze ;-) Albo dobra podpowiem ci. Jedna z wielu firm to choćby PROA.

To podaj jakiś konkretny i rzetelny przykład z naszego podwórka i w/g Ciebie "profesjonalnej instalacji", skoro twierdzisz, że ja się nie znam mądralo. Nazwa firmy to żaden przykład...

To podaj jakiś konkretny i rzetelny przykład z naszego podwórka i w/g Ciebie "profesjonalnej instalacji", skoro twierdzisz, że ja się nie znam mądralo. Nazwa firmy to żaden przykład...

To dobry przykład na to jak przez te wszystkie lata zgłębiałeś swoją wiedzę, którą tak się chwalisz mówiąc o długoletnim doświadczeniu.

Stempel, zamiast bić pianę, to lepiej by było gdybyś coś jednak wkleił, bo prawdę pisząc, to

znaleźć porządną polską instalację wyczynem jest dużym ... :)

Stempel, zamiast bić pianę, to lepiej by było gdybyś coś jednak wkleił, bo prawdę pisząc, to

znaleźć porządną polską instalację wyczynem jest dużym ... :)

BoDeX masz rację ale już po prostu wkurzają mnie te mądrości i krytykowanie przez kolegę THXa wszystkiego co nie kosztuje równowartości jego Denona czy Monstera

Tak na szybko:

1. Audio-Video kwiecień 2010 - choćby jeden przykład akurat z prasy wyżej wymienionej firmy PROA.

2. Obecna na forum firma HDCINEMA

Ukryta Zawartość

3. Z tego co pamiętam Cinematic zajmuje się tym też.

Jak się dobrze poszuka to na pewno coś się jeszcze znajdzie. Ktoś niżej też już coś podpowiadał.

Ukryta Zawartość

1. Audio-Video kwiecień 2010 - choćby jeden przykład akurat z prasy wyżej wymienionej firmy PROA.

Czytałem artykuł w jakimś miesięczniku o instalacji w podwarszawskim domu biznesmena za , bodajże 50 000 PLN .

Czy to aby nie ten projekt ?

Ukryta Zawartość

Gdy dotrę do tego czasopisma , to podam datę , nazwę miesięcznika i stronę .

Ukryta Zawartość

THX kiedyś pisał, że ma znajomego, która ma instalacje przy, której jego klocki to taniocha zdaje się opartą na projektorze SIM2 o ile dobrze pamiętam.

Edytuję : w tym projekcie o którym czytałem , był bardzo mocno chwalony obraz , rzutnik i ekran , wprost rewelacyjny .

Jednak nie o tym czytałem , instalacja była tam oparta na kolumnach B&W .

THX kiedyś pisał, że ma znajomego, która ma instalacje przy, której jego klocki to taniocha zdaje się opartą na projektorze SIM2 o ile dobrze pamiętam.

Zgadza się, ale znajomek (z Poznania) już od roku mieszka na stałe w Kanadzie...

Wymienione powyżej przykłady, to kompletne popierdułki nie mające zbyt wiele wspólnego z prawdziwym

kinem domowym. Żadna realizacja nie uwzględnia ekranu o proporcjach 2:40, a to jest niestety

podstawą takiej instalacji. 90% produkcji filmowej to obrazy panoramiczne o proporcjach większych

niż 16/9 Stały ekran ramowy 2:40 ze źródłami dźwięku za perforowanym ekranem to wg. mnie podstawa.

Może to dla wielu zbyt wysoko ustawiony próg, ale po jakimś czasie dojdziecie do podobnej konkluzji.:)

Osobnym tematem jest akustyka takiego wnętrza, no ale to temat rzeka i nie ma co go rozpoczynać.

...jak można nazwać wykorzystanie TV w salonie INSTALACJĄ KINA DOMOWEGO ?

To raczej kącik telewizyjny ! :)

BoDeX masz rację ale już po prostu wkurzają mnie te mądrości i krytykowanie przez kolegę THXa wszystkiego co nie kosztuje równowartości jego Denona czy Monstera

A możesz podać jakiś konkretny przykład, gdzie napisałem komuś: kup sobie wzmacniacz AV za 25 tys. bo twój to lipa??

A może mam chwalić kogoś kto ma głośnik efektowy 30cm od ucha i twierdzi, że wszystko jest super? Jeżeli tak ma, bo inaczej mu warunki nie pozwalają, to niech nie chrzani głupot o dobrym dźwięku.

Wymienione powyżej przykłady, to kompletne popierdułki nie mające zbyt wiele wspólnego z prawdziwym

kinem domowym. Żadna realizacja nie uwzględnia ekranu o proporcjach 2:40, a to jest niestety

podstawą takiej instalacji. 90% produkcji filmowej to obrazy panoramiczne o proporcjach większych

niż 16/9 Stały ekran ramowy 2:40 ze źródłami dźwięku za perforowanym ekranem to wg. mnie podstawa.

Może to dla wielu zbyt wysoko ustawiony próg, ale po jakimś czasie dojdziecie do podobnej konkluzji.:)

Osobnym tematem jest akustyka takiego wnętrza, no ale to temat rzeka i nie ma co go rozpoczynać.

...jak można nazwać wykorzystanie TV w salonie INSTALACJĄ KINA DOMOWEGO ?

To raczej kącik telewizyjny ! :)

Co do akustyki to nie możemy stwierdzić jak jest skoro nie słyszeliśmy jak to gra. A z ekranem to masz rację chociaż w wiele "zachodnich" profesjonalnych instalacji też nie trzyma się tych wytycznych. Dlaczego nagłośnienie twoim zdaniem musi być umiejscowione za ekranem jeśli (założymy), że spełnia swoją rolę prawidłowo?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.