Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebna pomoc guru gramofonowego ;)

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

>>>Music,

"...pierwszy raz się z tobą zgodzę, przy tobie mam rozmairy zeppelina..."

Nie no, to ja wiem, bardzo cię rozdęło :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15186-0-09032800-1324999051_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yul,

i znowu nie pomyliłem się, nie stać cię na odrobinę finezji...

Trudno tu mówić o jakimś poziomie, no chyba że ujemnym.

Ale ale, może rozwiniesz nam wątek wspólnych cech headshella i układu kierowniczego w samochodzie?

Miałeś na myśli przekładnię zębatą, czy układ wspomagania?

Jeśli to drugie, to układ hydrauliczny, pneumatyczny czy elektryczny?...

Who's Afraid of Music?

hmmm poeksperymentowałem dalej i to chyba kurcze może jednak sama wkladka... znalazłem na dnie szuflady starego taniego Sheltera 201 (MM), włożyłem, wyregulowałem i ...gra prawidłowo, scena względnie na środku, nic nie ściąga na prawo... potem znów EMT, regulacja w podobny sposób i.. znów głos ludzi bardziej "ciągnie" w prawo... już myślałem, że coś mam ze słuchem, ale był u mnie znajomy i również to "odczuł/słyszał"... hmmm widać wkładka do naprawy, ale chętnie bym ją jeszcze w innym systemie sprawdził aby na 100% być pewnym...

czy ktoś z Was używał może tego programu Adjust+ do regulacji wkładki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

hmmm poeksperymentowałem dalej i to chyba kurcze może jednak sama wkladka... znalazłem na dnie szuflady starego taniego Sheltera 201 (MM), włożyłem, wyregulowałem i ...gra prawidłowo, scena względnie na środku, nic nie ściąga na prawo... potem znów EMT, regulacja w podobny sposób i.. znów głos ludzi bardziej "ciągnie" w prawo... już myślałem, że coś mam ze słuchem, ale był u mnie znajomy i również to "odczuł/słyszał"... hmmm widać wkładka do naprawy, ale chętnie bym ją jeszcze w innym systemie sprawdził aby na 100% być pewnym...

To nie musi być wina wkładki, zwłaszcza na tym poziomie cenowym, to może być sprawa np. konstrukcji bardzo dobrego, wręcz znakomitego gramofonu, ale jednak konstrukcji starszego typu, zawierającej mnóstwo elementów stalowych, a więc konstrukcji zupełnie nie przystosowanej do supernowoczesnych (współczesnych) wkładek MC z ekstremalnie silnymi magnesami neodymowymi, do tego twoja wkładka jest z odsłoniętym od dołu generatorem. Mało kto zwraca na to uwagę,że te wkładki roztaczają pole magnetyczne w swoim pobliżu (3-4 mm, a bliżej tym bardziej) grubo ponad 100-krotnie (jeśli nie 1000-krotnie) silniejsze niż stare wkładki z okresu konstruowania tego gramofonu. Na przykład potrafią przyciągnąć i silnie !! przyssać mały stalowy wkrętaczek (mnie osobiście to się przydarzyło). Fałszują wyniki odczytów nacisku igły na nieodpowiedniej wadze, np. na niektórych wagach jubilerskich zawierajacych jakiś element ferromagnetyczny (przydarzyło mi się to, błąd odczytu chyba z 1,5 do 2 gram).

A propos twojej próby z "tanią" wkładką MM, właśnie współczesne wkładki typu MM mają natężenie i rozkład pola magnetycznego wokół swojego "body" mniej więcej odpowiadające tamtym konstrukcjom wkładek sprzed lat.

Przeszukałem całe forum na hasło "Garrard 301" i znalazłem zdjęcie twojego Garrarda 301 sprzed ponad roku, na takiej plincie jakby z bardzo grubej sklejki. Powiedz mi jedną rzecz bo nie znam Garrardów, na zdjęciu talerz wygląda na stalowy, czy tak jest rzeczywiście ? Czy to talerz ferromagnetyczny, tzn. czy przyciąga magnes? Spróbuj, jeśli tak, to zdaje się że w kombinacji tego talerza z tą konkretną wkladką za jedyne 10 kPLN Adamie możesz odpaść i zalegać na wznak. Mam nadzieję że się bardzo grubo mylę, poza tym chyba są na to sposoby.

Inna hipoteza - wkładkę MM podłączałeś do innego toru Pre, może asymetria w torze MC twojego Pre? Co prawda raczej mało prawdopodobne, nie pamiętam z tego wątku, zamieniałeś kanały Lewy z Prawym od razu na wejściu MC twojego Pre?

Jeszcze inny pomysł, masz możliwosć zamontowania tej wkłądki u kolegi z jakimś bardziej współczesym gramofonem ? No wiesz, talerz akrylowy, ramię węglowe, wszystko paramagnetyczne, tego rodzaju klimaty - może spróbuj w ten sposób.

Pozdrawiam

Chciał mieć któregoś z was jako sąsiada i zaprosić go na herbatkę i ciasteczko. Nie musiałbym się zastanawiać czy mam wszystko dobrze ustawione czy może to wina akustyki pomieszczenia:)Peace.

• 2 tygodnie później...

no cóż, EMT pojechało do Mahlberga na przegląd, wydaje mi się, że sama igła była dziwnie przekręcona/przesunięta... a ja zamontwałem Ortofona 2M Black ... fantastyczna wkładka MM, niesamowita, co za bas... i wszystko chodzi prawidłowo, więc może jednak to EMT było schrzanione, bo z wpływem magnetycznych talerzy się nie zgadzam - używałem też wkładki Roskan Shiraz na Garrardzie (a wtajemniczeni rozpoznają, że Shiraz to EMT modyfikowane dla Roksana) i było bezproblemowo...

...z wpływem magnetycznych talerzy się nie zgadzam -

Niestety, to nie mój wymysł, to ostrzeżenie Denona i innych producentów wkładek. Masz pełne prawo nie zgadzać sie z nimi. W fabrycznej instrukcji serwisowej Denona (nie użytkownika lecz serwisowej) do wkładki DL-103, na str. 4, w prawym górnym rogu (tekstu anglojęzycznego) jest takie zdanie:

"Note that if an iron turntable is used, an excessive stylus pressure might be applied due to magnetic attraction"

DL-103 to wkładka o starej konstrukcji, w zamkniętej obudowie. Współczesne konstrukcje z odsłoniętym generatorem mają jeszcze silniejsze niż w DL-103 magnesy neodymowe. Powyższa uwaga z instrukcji serwisowej DL-103 stosuje się do nich w jeszcze większym stopniu.

Instrukcja jest do ściągnięcia na VinylEngine.

Tu jest cała dyskusja na ten temat, niestety po duńsku:

Ukryta Zawartość

Mimo wszystko radziłbym używać dobrej, precyzyjnej i dedykowanej do takich pomiarów wagi do wyważania ramienia i stawiać ją na talerzu w taki sposób, żeby igła w czasie pomiaru była na identycznej wysokości jak na płycie. Pomiar powinien byc dokonywany w środkowej cześci talerza. Używałbym też dodatkowej grubej maty w celu maksymalnego oddalenia wkładki od talerza. Oczywiście nie można wykluczyć, że wkładka była felerna. Ale kwestia omówiona powyżej, w przypadku takich wkładek istnieje niezależnie od tego i powinna być brana pod uwagę.Prosiłeś o pomoc kogoś z W-wy, więc udzieliłem ci życzliwej rady.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej walce.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Żadna szanująca sie firma nie robi talerzy z materiału magnetycznego.

Zwykle alu lub ZnAl. Autoskie konstrukcje : mosiadz lub brąz- vide A.Analogowy.

Cyt. "żadna nie robi" - to tylko czas teraźniejszy.

My natomiast w tym wątku cofamy się na osi czasu, jak Ijon Tichy Stanisława Lema, o jakieś 60 lat wstecz - w początek lat 50-tych - na pokładzie supernowoczesnego bolidu formuły I o nazwie Droga Supernowoczesna Współczesna wkładka MC LO o minimalnej ilości zwojów w cewkach i Supersilnym Polu Magnetycznym zastosowanych w niej współczesnych Magnesów Neodymowych.

Mówimy tu o Garrardzie 301 ze stalowym talerzem i innymi stalowymi elementami konstrukcyjnymi, brytyjskiej konstrukcji wprowadzonej na rynek w pierwszej połowie lat 50-tych ubiegłego wieku.

Poniżej filmik, taki prosty przykład od ręki interakcji nowoczesnej wkladki MC z 1,2 kg talerzem gramofonu z 1974 roku, raczej szanującej się firmy:

i jeszcze:

że też nie wpadli na pomysł talerza z kwasówki,lub innej a-m

W podobnej epoce Lenco sobie poradziło.

Może jakieś kalkulacje biznesowe. Poza tym efekt przecież nie istnieje przy wkładkach MM, a ówczesnych już zupełnie. Dopiero wkładki MC, w których zastosowano cholernie silne magnesy neodymowe stwarzaja problemy. Minimalna, coraz mniejsza ilość zwojów na ceweczkach, minimalna masa cewek w MC, więc żeby uzyskać sensowną SEM, te 0,15 - 0,3 mV nie ma wyjścia, trzeba stosować bardzo silne pola magnetyczne i całkowicie niemagnetyczną infrastrukturę gramofonów.

Tak więc nie zawsze daje sie pożenić stare nawet luksusowe konstrukcje ze współczesnie konstruowanymi wkladkami MC. Trzeba bardzo uważać, a praktycznie nikt o tych efektach szerzej nas nie informuje, chociaż producenci doskonale o nich wiedzą - patrz instrukcja serwisowa do klasycznej wkładki Denona DL-103, klasycznej - jeszcze ze słabszymi magnesami, nowsza jej wersja DL-103R, współczesna i przekonstruowana ma jeszcze lżejsze cewki, z mniejszą ilością zwojów i silniejsze niż wersja klasyczna magnesy.

Ten talerzyk z obrazka to rzeczywiście rodzynek , nikt normalny takiego talerza nie wprowadza do produkcji.To wiedzą wszyscy normalni producenci, a nie fabryki oszczędzania w "ijuanach" przy produkcji wieżyczek za 100$.Wkładki prawdopodobnie - piezo.

Panowie , trochę rozsądku . Nawet talerze DD mają ekrany od uzwojeń i rdzeni magnetycznych, i MC pracują .

Adamgdańsk ;

zdarza się że fabrycznie igła nie jest idealnie osadzona na swoim miejscu, jak również zdarza się że sprzedający jest nie do końca ok -czego nie sugeruję, bo bardziej uwierzę w to że przy montażu wkładki mogło się coś przytrafić. Mam dystans do niektórych produktów z tego kraju, i kiedyś klientowi musiałem ustawiać na skoś nową wkłądke - geometria obudowy nie miała nic wspólnego z igłą. Dopiero wtedy działało poprawnie.Igłę musiało się odwzorować w powiększeniu.

ps. Na starych konstrukcjach te Ortofony sieją opad szczeny ;))

'ryszard_pp'

"Tak więc nie zawsze daje sie pożenić stare nawet luksusowe konstrukcje ze współczesnie konstruowanymi wkladkami MC. Trzeba bardzo uważać, a praktycznie nikt o tych efektach szerzej nas nie informuje,.."

Zgadzam się z tobą Ryszardzie. Stare wkładki MC miewały poziom 0,1mV (100 uV)- dzisiejsze odpowiedniki mają 0,5 mV i więcej .To tylko za sprawą silniejszego strumienia magnesów. Zamieszanie na rynku wtórnym robią także Step-Up'y (trafa), gdzie nowe modele ze starymi trafami nie 'grają", i odwrotnie . Dotyczy to Denona, Ortofona i serii wkładek o wznowionych replikach modeli. To jeszcze na koniec jest uzależnione od elektroniki, bo wyjątki się zdarzają.

Mówimy tu o Garrardzie 301 ze stalowym talerzem i innymi stalowymi elementami konstrukcyjnymi, brytyjskiej konstrukcji wprowadzonej na rynek w pierwszej połowie lat 50-tych ubiegłego wieku.

Zawsze się zastanawiałem na czym polega fenomen "magii" Garrarda, na oko złom wokół którego rozkręcono PR, fora, firmy reaktywujące trupy, producenci plint itd.

Jeśli z tym talerzem jest tak, jak kolega pisze to wydaje się, że zagadka nieśmiertelności konstrukcji rozwikłana.

Zawsze się dziwiłem, dlaczego ludzie tuningują złom, za niewiele mniejszą kasę, którą płaci się na dzień dobry za "masiwa", wykonanego z precyzją

o której można było pomarzyć pół wieku temu. Nie wnikałem w szczegóły techniczne Garrada, stąd zaskoczenie wnioskami Ryszarda,

ale nawet nieświadome zwiększenie siły nacisku współczesnej MC to na ogół progres w dobrym kierunku, więcej ciała, basu, wypełnienia na średnicy.

Zawsze się zastanawiałem na czym polega fenomen "magii" Garrarda, na oko złom wokół którego rozkręcono PR, fora, firmy reaktywujące trupy, producenci plint itd.

Jeśli z tym talerzem jest tak, jak kolega pisze to wydaje się, że zagadka nieśmiertelności konstrukcji rozwikłana.

Zawsze się dziwiłem, dlaczego ludzie tuningują złom, za niewiele mniejszą kasę, którą płaci się na dzień dobry za "masiwa", wykonanego z precyzją

o której można było pomarzyć pół wieku temu. Nie wnikałem w szczegóły techniczne Garrada, stąd zaskoczenie wnioskami Ryszarda,

ale nawet nieświadome zwiększenie siły nacisku współczesnej MC to na ogół progres w dobrym kierunku, więcej ciała, basu, wypełnienia na średnicy.

Wygląda na to że po prostu nie wiesz o czym piszesz. Coś widziałeś, coś czytałeś, coś Ci się wydaje.

Kup, wyremontuj, posłuchaj.

Jak Ci się nie spodoba, obsmarujesz na forum i odsprzedasz z zyskiem :)

NIc dodać nic ująć. Posłuchaj, poczuj i oceniaj. Ja miałem Garrarda 401, porównanie z dobrym Goldenote, Roksanem Xerxesem classic i Xerxesem.20. U siebie i na swoim sprzęcie na własność. Nie to, że G301 albo G401 były lepsze. Ale były nie gorsze. A Garrard 401 brzmi chyba nawet lepiej niż 301.

Kupując Garrarda 401 za cenę Thorensa TD 170 miałem pewne oczekiwania. Gdy go posłuchałem, było znacznie lepiej niż oczekiwałem. To nie jest najlepszy gramofon świata. Nie ma takiego. Jeden woli to inny owo. Jedno jest pewne to gramofon wyjątkowy. Jeśli takie granie odpowiada to koniec szukania. Zresztą Adam sam napisał że chyba 401 grała lepiej, ale został z 301. "Lepiej" nie zawsze znaczy że bardziej nam to pasuje. Dla mnie to najbardziej "gramofonowy" napęd jaki słyszałem. Jeśli ktoś chce się "ścigać" z cd na pewno nie tędy droga. Tu jest przede wszystkim energia, życie, rytm, barwa. Subtelności w trzecim planie, "czarne" tło - raczej nie.

Mowiac szczerze to docelowo chyba jednak bym chcial miec i 301 i 401 obok siebie. Roznice w brzmieniu byly frapujace na tym samym ramieniu i wkladce. I 401 grala wiekszym pelniejszym dzwiekiem. No ale podwojny tor gramofonowy to juz i miejsce i koszty...

Wygląda na to że po prostu nie wiesz o czym piszesz. Coś widziałeś, coś czytałeś, coś Ci się wydaje.

Kup, wyremontuj, posłuchaj.

Jak Ci się nie spodoba, obsmarujesz na forum i odsprzedasz z zyskiem :)

Znam dźwięk 301. Mnie się wydawało, że talerz jest z alu. Po konfrontacji z innymi konstrukcjami, znajomy puścił to między ludzi, bo cała otoczka marketingowa, którą

krytykuję a nie brzmienie gramofonu, co można stwierdzić na podstawie ostatniego zdania, powoduje, że bez wysiłku odsprzedał.

Sam piszesz o zysku. Ani nabywca, ani sprzedający tego nie obsmaruje, bo a nóż się trafi kolejny model do remontu;)

Jeśli ktoś ma szczęście do egzemplarza i smykałę to werk ten fajnie gra w przedziale cenowym do 3kzł, ale trzeba być desperado, żeby pakować w to więcej.

Rozumiem, że kogoś może kręcić remont, posiadanie, lans Citroenem 2cv, ale żeby tym codziennie jeździć...

NIc dodać nic ująć. Posłuchaj, poczuj i oceniaj. Ja miałem Garrarda 401, porównanie z dobrym Goldenote, Roksanem Xerxesem classic i Xerxesem.20. U siebie i na swoim sprzęcie na własność. Nie to, że G301 albo G401 były lepsze. Ale były nie gorsze. A Garrard 401 brzmi chyba nawet lepiej niż 301.

Nie obraź się, ale czytając Twoje wpisy odnoszę wrażenie, że poziom przypadku konfiguracji, zbiegu okoliczności, splotu błędów i ślepego trafu

ma decydujący wpływ na to co w danym momencie tobie "gra" czy tobie się wydaje. Powyższy wpis jest tego dowodem.

mam taki oto problem. po podłaczeniu gramofonu do wzmacniacza w głośnikach pojawia sie buczenie i szum.przy dotykaniu palcem ramienia lub innych metalowych elementow gramofonu nastepuje lekkie pykanie(w głosnikach) cos jakby przebicie pradu.po przesunieciu ramienia nad plyte i uruchomieniu sie silnika buczenie sie zwiększa.

proszę o radę i pomoc

Adam, żeby była jasność, w analogu wszystko jest bardzo względne.

Słyszałem o gościu, którego dobrze ustawioną rega spowodowała "opad szczeny" u snoba, któremu "złożyli" zestaw w nautilusie.

Słyszałem o gościu w Anglii, który robi rewelacyjny tuning 301, własny odlew itd. ale dawca musi być mint.

Myślę, że taki 301 z ciężkim ramieniem i np. SPU na pokładzie zawstydzi niejedną współczesną konstrukcję.

Wolałbym grać na tym niż na topowym SME z piątką. Serio. Kwestia jaki to egzemplarz, czy trzyma obroty,

na czym stoi, jakie ramię i wkładka, jak ustawiony system, jaka jest reszta toru itd. itp.

słowem liczy się dopasowanie klocków i efekt jaki chcesz uzyskać. Pewne zestawienia grają.

Odkryłeś wkładki EMT. Polecałem Ci kiedyś m. in. ramiona EMT dawno, dawno temu.

tylko lenco kosztuje dziś trzy sówki na Alle a Th124 tysiaka ale dolków i nie za nostalgie płacą

może ktoś wkleić fotkę tego stalowego talerza Garrarda 301?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

tylko lenco kosztuje dziś trzy sówki na Alle a Th124 tysiaka ale dolków i nie za nostalgie płacą

mamel'u Szanowny, czy mógłbyś przeredagowac tę wypowiedź? Za cholerę mój stary łeb nie może zakotwiczyc jej w kontekście. Wybacz moje zamotanie :-)

Jak zawsze serdecznie.

faktycznie - lenko 75 na Alle do tysiaka PLN (ostatni zrobił 4-te nieudane podejście za 1300zł)

Thorensa 124 zobaczysz na eBAYu, oba miały talerze nie magnetyczne

a kontekst lenco z wątkiem znalazł ricon :) (#72 i #74)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.