Skocz do zawartości
IGNORED

Słaba jakość pod koniec płyty

Vilek

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna zauważyłem wyraźne pogorszenie jakości dźwięku na wielu płytach, ale tylko na ostatnich nagraniach na stronie. Objawia się to znacznym wyostrzeniem góry pasma i niekiedy pojawieniem się mocnych zniekształceń właśnie w tym zakresie. Nie wiem, jak sobie z tym poradzić, będę wdzięczny za sugestie. Gramofon REGA RP1 z wkładką MM.

Zjawisko nazywa się Inner Groove Distortion. Metody poprawy - ponowna kalibracja wkładki i siły nacisku, czasami jest to wina zbyt tandetnej wkładki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trudno powiedzieć, że jest źle, problem dotyczy tylko niektórych płyt, w szczególności starszych polskich wydań. Tak, czy owak nie słyszałem tego z poprzednią wkładką.

Trudno powiedzieć, że jest źle, problem dotyczy tylko niektórych płyt, w szczególności starszych polskich wydań. Tak, czy owak nie słyszałem tego z poprzednią wkładką.

Aaa, polskie tłoczenia...przeważnie tragedia. Ja nie używam, ale każdy robi co chce.

Pozdro,

Yul

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 27 Grudnia 2011 - niepotrzebne pyskówki
Ukryte przez Fr@ntz, 27 Grudnia 2011 - niepotrzebne pyskówki

Aaa, polskie tłoczenia...przeważnie tragedia. Ja nie używam, ale każdy robi co chce.

Pozdro,

Yul

Yul,

miło z twojej strony że powiadomiłeś forum o swoim stosunku do polskich wydań.

A czy mógłbyś to jakoś uzasadnić?

Czy też przyjąłeś może założenie że skoro "Yul nie używa" to inni też nie powinni?

Jakiś nowy "dogmat"...??

Who's Afraid of Music?

Yul,

miło z twojej strony że powiadomiłeś forum o swoim stosunku do polskich wydań.

A czy mógłbyś to jakoś uzasadnić?

Czy też przyjąłeś może założenie że skoro "Yul nie używa" to inni też nie powinni?

Jakiś nowy "dogmat"...??

Człowieku, przestań mnie ganiać po kolejnych wątkach tego forum, bo ja nie jestem panna na wydaniu, a poza tym to dziecinne jest. Nie trolluj, zajmij się czymś innym, zeppelinie.

Człowieku, przestań mnie ganiać po kolejnych wątkach tego forum, bo ja nie jestem panna na wydaniu, a poza tym to dziecinne jest. Nie trolluj, zajmij się czymś innym, zeppelinie.

Och mój góró, nie unoś się tak jakbyś chciał polecieć wyżej od zeppelina, uwież mi, to poza twoim zasięgiem.

Jeśli ktoś trolluje w tym wątku to tylko TY.

Zadałem ci konkretne pytanie odnośnie twojego wpisu, a ty nie potrafisz odpowiedzieć. Pytanie, po co w takim razie piszesz?

Nabieram przekonania że to jednak dogmat...

Who's Afraid of Music?

Vilek, jaka bójka?

Zwykłe pytanie i opryskliwa odpowiedź kompletnie bez sensu i nie na temat.

Dla mojego rozmówcy to norma :-)

Edit do poprzedniego posta: powinno być "uwierz", ale uwież bardziej pasuje do góró...

Who's Afraid of Music?

• Redaktorzy

sugeruję zachować spokój i trzymać się tematu. Osobiste wycieczki będą nagradzane wakacjami od forum

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wybrałem wkładkę Regi, właśnie by uniknąć problemów. Rega jest dość przyjazna dla użytkowiników, którzy nie poruszają się biegle w meandrach gramofonii.

I słusznie. Tak to powinno wyglądać po zamontowaniu wkładki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie tak, tylko moja jest żółta ;)

Przesłuchałem dziś kilka płyt, szczególnie końcowych fragmentów i na dobrze brzmiących płytach nie ma efektu wyostrzenia...

Polskie wydania kupione z drugiej ręki mają to do siebie ,poprzedni właśiciele nie dbali o nie należycie i często słuchali na wkładkach i gramofonach słabej jakości ( wiadomo,nie każdy wtedy miał dostęp i wiedzę do czegoś lepszego ) co powodowało nadmierne zużycie płyt. Właśnie to między innymi jest powodem IGD

Powiem szczerze, że ciężko jest trafić np na allegro nie zryty egzemplarz polskich płyt, np. Lady Pank :)

audiokarma.org

Wyglad jest kompletnie nieistotny. Mam minty z wygladu, ale jako stojaki - nie da sie sluchac. Niektore z kolei wierzchnia warstwe maja zajechana, brzmia zaskakujaco dobrze...

Witam

U mnie występują dokładnie takie same objawy, co ja się nie naustawiałem wkładki i ciągle to nie to. Teraz tylko chyba wymiana wkładki i dopiero będzie można coś stwierdzić pewnego. Mam gdzieś AT95 i z ciekawości ją założę jak będę miał trochę wolnego czasu. Gramofon Telefunken S900 a wkładka Goldring Elektra.

Myśle że bardzo wiele zależy od poprawnego ustawienia - nie miałem IGD na najtańszym PJ i najtanszym ortofonie om5, chociaż dopiero jak sam skalibrowałem wkłądke,bo fabrycznie była nie dokładnie. Do sprawdzenia czy jest IGD polecam płyte milesa - in a silent way, na początku i na końcu strony jest nagrane to samo, dużo wysokich tonów. Czasami też utwór trzeszczy pod koniec płyty, miałem inne wydanie, jakąś składanke, gdzei ten utwór był wydany na początku strony, okazało się że tak jest nagrane. Polskie nagrania lubią trzeszczeć w dowolnych miejscach i zgadzam się z Mickiewiczem, wygląd nie zawsze daje pewność. pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.