Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki samochód?

grishnack

Rekomendowane odpowiedzi

miałem coroll combi 2004 d4d - do dzisiaj jeździ bezawaryjnie u kolegi

- przy około 200ooo poszły wtryski czy jak to się tam nazywa - jedyna poważniejsza naprawa...

poza tym - normalna exploatacja... co ciekawe - sylwetka tak bardzo się nie zestarzała - choć piękna nie była nigdy;

potem kupiłem VERSO - super sprawa - 132 konie i spalało 6,2 benzyny średnio - 100ooo bez najmniejszej sprawy

- jeździ dalej w rodzinie i po ręcach mnie całują bo mają małe dzieci i wszystko ładują bez problemu - fajne przesuwane fotele są z tyłu;

teraz rav4 2.o d4d - 30ooo bez uwag - a może tylko - opony oryginalne (chyba michelin) - tylko na suche - jest cicho i trzyma - zaś na mokrym ślizgam się cały rok przy odrobinie szaleństwa na gazie - co ciekawe taniutkie zimówki SAVy na mokrym trzymały jak przyklejone...

z nich fotele najlepsze w coroll

jazz słynie z bajecznej bezawaryjności - ale nigdy nie miałem hondy

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

TESLAAAAA!!!!

Jako ciekawostka, Holendrzy planuja calkowity zakaz silnikow spalinowych, benzynowych jak i diesla od 2025 roku. Niech Niemcy sami sobie jezdza swoimi manipulowanymi autami (niemiecka jakosc buhaha)

Norwegowie juz podobno wprowadzili taki zakaz.

Tesla-Motors-Elektroautos-620x348.jpg

toyoty w dieslu się nie kupuje... tylko benzyny, choć te ostanie nie powalają.

ee przeSOND :)

miałem mam

kolega miał 2

następny 2 sztuki - wszystko d4d po 2000r...

po 200ooo te wtryski trza zmienić = to jest chyba wpisane w jakąś rozpiske jak pasek rozrządu - i tyle...

a teraz tojota wkłada dizel BMW w niektórych modelach więc argument tentego...

Jako ciekawostka, Holendrzy planuja calkowity zakaz silnikow spalinowych, benzynowych jak i diesla od 2025 roku. Niech Niemcy sami sobie jezdza swoimi manipulowanymi autami (niemiecka jakosc buhaha)

za 7 lat??? jakoś tego nie widze...

i za jakiś czas okaże się że po przeliczeniu na cały glob to

1km na elektro więcej dymi niż z benzyny...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

TESLAAAAA!!!!

Tesla-Motors-Elektroautos-620x348.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Planety nie zbawia , ale jak ktos jest slepy to nie widzi ze w motoryzacji aktualnie taki jest tred....

Co do diesla toyoty to bym sie odczepil , Niemcy na sile probuja teraz kontrolowac inne marki samochodowe zeby takze innym udowodnic ze inni tez oszukiwali. Toyocie jak narazie nic nie moga udowodnic :)

a w swoich mediach publikuja dlugie listy innych modeli i marek zaslaniajac tym samym swoje oszustwa.

cóż mogę powiedzieć... nie stać mnie na BMW to kupię toyotę :P ??

może nie dymi.. oleju też ie pali ale ogniwa to dużo większe zagrożenie niż spaliny z najgorszego diesla. Coś bardziej zbliżonego do składowania odpadów z elektrowni atomowych... pewne kraje już wiedzą co to skażenie wód gruntowych...

Tak walczymy o ekologię że sam proces technologiczny nas zabije.

Planety nie zbawia , ale jak ktos jest slepy i glupi to nie widzi ze w motoryzacji aktualnie taki jest tred....

bo elektryki fajnie jeżdżą :)
nie stać mnie na BMW to kupię toyotę :P

BMW produkuje auta z wyzszej polki z wyzsza cena. Odpowiednikiem tego jest byc moze Lexus a nie Toyota.

Toyota w Europie nie pcha sie w segment luksusowych aut.

Tak wiec porownianie Toyoty i BMW nie jest trafne.

Rownie dobrze mozna powiedziec ze Wlosi produkuja lepsze auta od Niemcow.....czyz Ferrari nie jest lepsze od BMW ??

Auta elektryczne w Polsce wejda zapewne o wiele pozniej niz na zachodzie Europy z powodu brakujacej infrastruktury.

Holendrzy beda (jak i w innych dziedzinach) pionierami tych nowosci technicznych.

Nie tędy droga..., dla mnie to wszystko jest śmiech na sali. Przychodzi facet i chce super niezawodny japoński samochód, kupuje Toyotę, Mitsubishi czy coś innego i się chwali mam japończyka który ma to co golf poprzedniej generacji.

potem na forach taki posiadacz super japońca się wypowiada jaka to europejska motoryzacja (z naciskiem na niemiecką) jest beznadziejna i awaryjna. Potem mu ktoś napisze, panie masz starego diesla BMW pod maską.. być nie może.

toyoty w dieslu się nie kupuje... tylko benzyny, choć te ostanie nie powalają.

ani w dieslu ani w benzynie ;-)

Wkłada dlatego, bo lokalnie w Europie jest jeszcze zapotrzebowanie a nie chce już rozwijać własnych, zwykłe make or buy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za 7 lat??? jakoś tego nie widze...

9 lat.

To trzeba rozumieć jako zakaz rejestrowania nowych pojazdów z silnikiem spalinowym, nikt nie zakaże używania już kupionych, bo to zamach na prawa nabyte.

elektro nie dymi więcej, nawet jak prąd jest produkowany z paliw kopalnych. Cały proces turbina->prądnica->przesył->ładowanie/rozładowanie baterii->silnik elektryczny jest i tak procesem bardziej sprawnym niż beznadziejny pod tym względem tłokowy silnik spalinowy. Widać to choćby po cenie tankowania vs. ładowania elektryka nawet jak się uwzględni większe podatki na benzynę niż prąd. Inna sprawa czy te elektryki są faktycznie eko w znaczeniu, że te zużyte akumulatory trzeba będzie kiedyś zutylizować.

Wkłada dlatego, bo lokalnie w Europie jest jeszcze zapotrzebowanie a nie chce już rozwijać własnych, zwykłe make or buy...

Ukryta Zawartość

w żądnej Toyocie nie ma ich silnika, nie ważne czy to benzyna czy diesel, ostanie ich jednostki były w europie 20 lat temu jak nie dawniej.

Ukryta Zawartość

Jest tu jakis obecny lub byly wlasciciel BMW seria 1 coupe?

Zastanawiam sie nad nim lub nad Mazda z serii 3. BMW z serii 3, jest jednak za duze, wiec odpada, tu wybor byl by prosty. ;) Wiek auta, to max. 5 lat. Interesuje mnie glownie uzytkowanie na co dzien, jak sprawuje sie silnik, oraz awaryjnosc. W kwestii silnika mam dylemat, benzyna czy diesel? Ta druga bardziej ekonomiczna, ale te turbo, cena tych czesci troche kosztuje. Plus z doswiadczenia wiem ze kultura jazdy benzyniakiem jest jednak wieksza.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jest tu jakis obecny lub byly wlasciciel BMW seria 1 coupe?

Zastanawiam sie nad nim lub nad Mazda z serii 3. BMW z serii 3, jest jednak za duze, wiec odpada, tu wybor byl by prosty. ;) Wiek auta, to max. 5 lat. Interesuje mnie glownie uzytkowanie na co dzien, jak sprawuje sie silnik, oraz awaryjnosc. W kwestii silnika mam dylemat, benzyna czy diesel? Ta druga bardziej ekonomiczna, ale te turbo, cena tych czesci troche kosztuje. Plus z doswiadczenia wiem ze kultura jazdy benzyniakiem jest jednak wieksza.

Na pewno chodzi Tobie o coupe? Czy może hatcha?

Sprawa jest prosta 120d, jeździłem ostatnio prawie nówką, no fajnie jedzie, ale but i nagle przy 3500obr koniec zabawy, no taki turbodiesel. Za to mało pali, z małym przebiegiem może warto.

Następnie masz w benzynach do wyboru albo

2 litrowe 4 cylindry, albo (118i, 120i)

3 litrowe 6 cylindrów (125i, 128i, 130i)

są to te same jednostki 4 cyl albo 6 cyl., tylko inaczej zestrojone (inne średnice dolotów)

Działa to w ten sposób, że albo auto lepiej zbiera się z dołu (118i, 125i) i fajnie ciągnie na niskich obrotach typu 2000-4000RPM, ma niżej położony max moment obr, albo...

opcja sportowa, czyli fajnie ciągnie na wysokich obrotach (120i, 130i), tj (3000-6000)RPM. Generuje tym samym większą moc, wyższe spalanie, bardziej kusi żeby je kręcić. Spalanie naprawdę trzeba liczyć 15% większe.

Także bym nie sugerował do końca podawaną mocą max. w 120i czy 130i, bo trzeba silnikiem nieźle zakręcić żeby mieć tą moc.

125i to taka klasyka można powiedzieć, kiedyś to się nazywało np. 330i w E46 albo E39. Można powiedzieć elastyczny silnik i mocy nigdy nie brakuje, nawet jak się nie chce zrzucić biegu na niższy. Spalanie niskie jak na 3.0 benię. Można by rzec w mieście 13 litrów a w trasie to zależy od prędkości, ale 8.5-9.5 litra, czyli jak niejedno 2 litrowe badziewie.

Chodzi o Coupe:

bmw1coupe_official_hi006.jpg

Niemniej, dziekuje za opinie. Silniki pewnie wszystkie beda miec te same, poza seria M, ale ta mnie nie interesuje ze wzgledu na spalanie. ;) Czyli wychodzi na to ze glownie interesowac mnie bedzie 118i ew. ten diesel. Trzeba bedzie sprawdzic. Najgorsze jest to ze trudno dostac wersje z dedykowanym ekranem multimedialnym, ten ktory sie otwiera na srodku kokpitu i steruje sie za pomoca "iDrive". Czesciej to wystepuje wlasnie w Hatch'ach. Nic, zaczyna sie glowkowanie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

No to musisz szukać opinii o silnikach n46. 318i do miasta starczy jak ktoś nie ma dużych wymagań. Ale rakieta to nie jest. To chyba jakiś valvetronic o ile się nie zmylam.

Jest to dość zamotane, bo silniki wychodziły w różnych wariantach. Ale może w tej serii 1 akurat ten sam typ. Jak ma być niskie spalanie i elastyczność na niskich obrotach, to lepiej ten z najniższą mocą max. czyli chyba 129KM.

Oo wikipedia tez sporo wyjasnia. Nie spodziewalem sie.

Ukryta Zawartość

Z tego wynika ze 118i albo 118d powinny byc wystarczajace. Prawie 150 koni przy tej masie, gabarytach, napedzie na tyl.

Powiedz mi jak z widocznoscia do tylu, bo wszedzie o tym wspominaja.

Ukryta Zawartość

Tak, to pewniak, tez bym sie nie zastanawial. Tylko my nie potrzebujemy tak duzego samochodu. Dlatego celujemy w serie 1 I tu bardziej w te coupe. Ew. Hatch z tej serii lub Mazda seria 3.

E tam taka mazda. Nie lubię takiej inżynierii. Zaprojektowane wszystko tak, żeby było średnie. Każda śrubka i podkładka musi być średnia, żeby mazda 6 mogła być lepsza.

Po roku samochód się nudzi, wizja nie tak małego auta też jakoś się rozmywa, człowiek zostaje z niepraktycznym bobkiem. E90 też jest całkiem nieduże, a wszystko zrobione tak żeby było optymalne, a nie skurczone na siłę.

1-ka w wersji M. Ma wlasnie zawieszenie z serii 3. Tylko tu juz spalanie dosc duze. ;)

Trzeba bedzie zrobic test. Ta jedynka coupe jest idealna. Latwo zaparkowac w miescie, na trasie tez powinna dac sobie rade. "Aktowka" do bagaznika tez wejdzie. Potestuje te silniki. Tu jest pewnie klucz tej ukladanki. Dzieki! :)

Ale pamiętaj że 2.0 diesle to wadliwe rozrządy, naprawa ponad 5000zł przy 150tyś km. W serwisach w prawdzie to wymieniają, ale nie jest to nagłośniona akcja i ludzie nie wiedzą o tym, szczególnie w PL. Kolega kupił używane po Niemcu, tamten nie wymienił i w serwisie palili głupa, do czasu aż się uparł i mu wymienili tu w PL.

Nie wiem jakie roczniki.

Nie wiedzialem, coz w takim razie 118i lub 120i. Cenna wiedza.

• Moderatorzy

Ale pamiętaj że 2.0 diesle to wadliwe rozrządy, naprawa ponad 5000zł przy 150tyś km. W serwisach w prawdzie to wymieniają, ale nie jest to nagłośniona akcja i ludzie nie wiedzą o tym, szczególnie w PL. Kolega kupił używane po Niemcu, tamten nie wymienił i w serwisie palili głupa, do czasu aż się uparł i mu wymienili tu w PL.

Nie wiem jakie roczniki.

Wiele roczników z 2.0d objęgo akcją serwisową.

Wymieniali rozrządy za friko bez względu gdzie auto kupione i który właściciel.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.