Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz multimedialny- pytanie

blas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie wiem czy to jest dobry dział (bo nie wydaje mi się aby dział PC audio był odpowiedni) ale/więc spróbuję.

Mam do doświadczonych w temacie następujące pytania :

- mam zamiar rozpocząć zabawę z wykorzystywaniem tzw. gęstych plików muzycznych. O ile do odtwarzania filmów w HD jest cała masa odtwarzaczy (od PopCornów przez Duny aż do Asus'ów, masa innej chińszczyzny itp), to do odtwarzania muzyki poza Squeezboxem ( i to po przeróbkach) chyba nie znalazłem żadnego polecanego w racjonalnych przedziałach cenowych.

- chcę kupić DAC (albo rDAC albo V-DAC II alboDACMagic) i podłączyć całość do Marantz PM6004

- NIE chcę używać komputera (czy to PC czy MAC) do tego celu

- chciałbym mieć możliwość odtwarzania nie z NAS'a ale z HDD dołączanego przez czy to USB czy SATA. A może NAS poza wygodą rozbudowy ilości miejsca i stabilności - daje inne możliwości?

Niby naturalnym zestawem byłby NA7004 - ale jego ograniczenia i drobne niedogodności (nie futureproof-nie 192, usb z przodu) - raczej mnie od niego odpychają. Poza tym cena ponad 2.5k jest dość wysoka. Niby MP+DAC wychodzi prawie to samo, ale ... daje więcej możliwości rozbudowy.

Czy mógłbym prosić o jakieś sugestie? A może po prostu jeszcze takiego sprzętu nie ma? A może ten rok dopiero takie pokaże - bo rynek nie lubi próżni (ani tylko jednego modelu SB)? Myślałem o ASUS BDS700 - ale... go jeszcze nie ma.

Nie mówię o Linn itp bo raczej nie widzę powodu dla którego (jeśli SB kosztujący 1000PLN a Xtreamer Prodigy do materiałów video HD też tyle samo) takie pudełko miałoby kosztować więcej.

Przejrzałem masę postów w dziale PC Audio (w tym cały o SB) i tutaj i takiej odpowiedzi /podpowiedzi nie znalazłem. Liczę na poradę.

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/90333-odtwarzacz-multimedialny-pytanie/

sprawdź jeszcze sonosa zp-90 (sam odtwarzacz strumieniowy) oraz sobosa zp-120 (odtwarzacz+wzmacniacz).

obydwa mieszczą się w przedziale 1400-2000 zł każdy.

odtwarzają muzykę z dysków NAS.

maksymalna rozdzielczość (WAVE /FLAC) powyższych to 16/44,1

inne to:

Logitech Squeezebox Duet - 24/96

Logitech Transporter, Naim HDX, Naim ND, Yamaha NP-S2000 oraz Marantz NA700 także 24/96

24/192 obsługują: Bryston BDP-1 / BDA-1, Linn Akurate DS oraz mój faworyt w "rozsądniejszej cenie" Linn Majik D

odtwarzacze razem ze wzmacniaczem (jedna obudowa):

Arcam Solo Neo 16/44,1

Naim UnitiQut 24/96

Marantz M-CR60 24/96

Sonneteer Morpheu 24/96

Linn Majik DS-I 24/192

T+A Music Player mkII + /Power Plant mkII 24/96

Zwróć uwagę na dwa najnowsze odtwarzacze Pioneer N-30 oraz N-50. Model wyższy dodatkowo umożliwia wykorzystanie urządzenia jako zewnętrzny przetwornik (np. podłączając inne zewnętrzne źródło typu odtwarzacz BD).

Zapraszam na prezentacje i odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuje za pierwsze sugestie.

Na pewno rozwiązanie z Sonos jest "nie-przyszłościowe" a pozostałe... cóż... za drogie. Po prostu. Decyzja co do PM6004 już zapadła - więc dublowanie wzmacniacza nie ma sensu.

Jeśli chodzi o Pioneera - wersja N-30 może być ciekawa... jednak wydaje się, że dedykowany DAC poradzi sobie lepiej niż urządzenie skompaktowane. Na razie zresztą nie znalazłem żadnych testów tego nowego Pineera(-ów). AN-50 jest już w cenie NA-7004 więc jesli miałbym wybierać - to wolę Marantza (do zestawu).

Wcześniej myślałem o takich dziwnych urządzeniach jak np IcyBox Plus albo Xtreamer Prodigy, ale ... jak to gra dla audio...?? Do odtwarzania plików video jest tego pełno.... a do solidnego audio.... jak na lekarstwo. Ciekawe dlaczego?

pzdr

Niestety wszystkie odtwarzacze audio-video IcyBox, Dune, Popcorn itp. w audio grają tragicznie, trzeba koniecznie dokupić do nich zewnętrzny przetwornik. Odtwarzacze Pioneer N-30 i N-50 są porównywalne jakościowo do odtwarzaczy CD za około 1.5kzł., biorąc pod uwagę Marantza jest to klasa przynajmniej CD5004. Ostatnio właśnie testowałem N-30 z Denon DCD-710AE, Marantz CD5004, Nad C515 - spokojnie wyszedł obronną ręką. Tak więc jest to temat do przemyślenia.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Niestety wszystkie odtwarzacze audio-video IcyBox, Dune, Popcorn itp. w audio grają tragicznie, trzeba koniecznie dokupić do nich zewnętrzny przetwornik.

Właśnie to chciałem zrobić - dokupić zewnętrzny DAC. Ale czy wtedy "gra" DAC czy raczej pudełeczka MP? Dla takiego playera chodzi mi raczej o rolę transportu. Czy badałeś takie połączenie?

pzdr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zadbaj raczej o wzmacniacz i kolumny. PM 6004 to jest... Bez komentarza. Tacy forumowicze jak Q21 którzy reprezentują tzw. branżę zamiast podpowiedzieć właściwe rozwiązanie będą zapraszać do swojego sklepu i polecać "odpowiedni" towar. Tymczasem możesz kompletnie nie usłyszeć przewagi tzw. gęstych plików bo sprzęt który masz nie wystarcza do tego aby pokazać potencjał CD.

Niestety budżet jest ograniczony - natomiast PM6004 otrzymuje bardzo dobre recenzje. A przy tej cenie (250 Funtów jako nowy sprzęt) wydaje się nie do pobicia. Alternatywą jest CA650 Stąd taka decyzja.

Zgadzam się - że głośniki są ważne (bardzo ważne) ale po kolei. Na razie MA RX6.

pzdr

Niestety wszystkie odtwarzacze audio-video IcyBox, Dune, Popcorn itp. w audio grają tragicznie, trzeba koniecznie dokupić do nich zewnętrzny przetwornik. Odtwarzacze Pioneer N-30 i N-50 są porównywalne jakościowo do odtwarzaczy CD za około 1.5kzł., biorąc pod uwagę Marantza jest to klasa przynajmniej CD5004. Ostatnio właśnie testowałem N-30 z Denon DCD-710AE, Marantz CD5004, Nad C515 - spokojnie wyszedł obronną ręką. Tak więc jest to temat do przemyślenia.

To moze jakiś test by się przydał:-)

Myślę, że to świetny pomysł!

A może mniej istotne jest źródło dźwięku gęstego? Może zamiast przerabiango SBT, Pioneera N-30/50 czy Marantza NA-7004 wystarczy zwykły odtwarzacz multimedialny av (tutaj strumieniowy audio), których jest zatrzęsienie na rynku (pewnie znacznie ponad 50 modeli!!) z dodatkiem solidnego DAC'a ?

A solidnego DAC już można kupić za max1500PLN... może nie trzeba przerabiać SBT, może wystarczy zwykły Asus O!Play, albo inny Dune, Xtreamer czy IcyBox - byle miał możliwość odtwarzania plików 24/192 - jako TRANSPORT?

Tutaj tylko moge sie również uśmiechnąć do Q21 i innych właścicieli sklepów AV...

pzdr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety budżet jest ograniczony - natomiast PM6004 otrzymuje bardzo dobre recenzje. A przy tej cenie (250 Funtów jako nowy sprzęt) wydaje się nie do pobicia. Alternatywą jest CA650 Stąd taka decyzja.

Zgadzam się - że głośniki są ważne (bardzo ważne) ale po kolei. Na razie MA RX6.

pzdr

PM 6004 jest bardzo kiepskim wzmacniaczem. Stanowi słabą podstawę do budowy systemu. Niezależnie od recenzji bo te pisane są z różnych pobudek. Odtwarzanie plików 24/192 na czymś takim to jak pakowanie do malucha silnika Ferrari;-)

• 2 tygodnie później...

Coraz bliżej mi do następującego rozwiązania :

Popcorn A-300 (z ewentualnie innym zasilaczem + zewnętrzny CD/DVD/BD + zewnętrzny HDD) połączony do DACMagic Plus i dalej do wzmacniacza. Dostajemy 3 urządzenia każde z oddzielnym zasilaniem.

Dodatkowym argumentem za takim rozwiązaniem zdaje się być informacja, którą znalazłem na francuskiej stronie PH :

Faire des copies parfaites de vos CD sans PC. Audio CD Ripper est une application gratuite que vous pouvez installez via notre Apps Market.Notre copieur de CD audio comportent un CDDA numériques outil d'extraction audio avec Exact Audio Copy et vérification des erreurs. Ce principe signifie que votre CD de musique sera de sauvegardé exactement comme il était à l'origine sans compréssion. Les tags ID3 sont automatiquement ajoutés (connexion Internet requise) avec liste de lecture. Pour ceux qui ont des oreilles d'or, vous remarquerez immédiatement que les CD physiques peuvent saccader et disparaît quand vous le lisez avec votre A-300.

Dlaczego o tym nie piszą na polskiej stronie PH?

Wydaje się, że pozostaje tylko odpowiedni czytnik bit-perfect i OK.

Po pierwsze i najważniejsze to musisz zadbać by odtwarzacz był 'gapless'.

Niestety - odtwarzaczy gapless jest tylko kilka na rynku.

Po drugie dobrze by było by obsługiwał playlisty (m3u) albo pliki *cue.

Pakowanie pieniędzy w odtwarzacz, który będzie po każdym utworze wstawiał przerwę (jak tu wówczas słuchac płyt koncertowych) jest całkowicie bezsensownym posunięciem.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Akurat kukurydza ma gapless.

@blas

Tak bardzo bym się tą opcją nie podniecał, dopóki naocznie nie sprawdził bym jej działania. Zgrywanie CD przez odtwarzacze mediów to nie aż taka nowość, lecz funkcjonalność tej opcji (i przede wszystkim prędkość zgrywania) zawsze lepiej się prezentuje na PC.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Obserwuję temat odtwarzaczy z dużym zainteresowaniem gdyż od momentu gdy postanowiłem zainteresować się stereo, założyłem, że rezygnuję z kupna tradycyjnego CD.

Zdecydowałem się na budżetowego Denona 720AE z myślą, iż dołożę do niego jakiegoś DACa i odtwarzacz będzie służył wyłącznie jako transport. Nie mogę zasugerować rozwiązania, które spełniałoby wymagania autora wątku ale stojąc przed niemal identycznym problemem, po kilku eksperymentach mam kilka obserwacji.

Kupiłem kilkanaście albumów 24bit/96kHz na HDtracks i odsłuchiwałem przez:

- rDAC: w stosunku do samego Denona, brzmi skromniej, słabsze basy, w średnich i wysokich tonach nie słyszę większej różnicy

- Cyrus DAC X+ - trochę bardziej szczegółowy ale generalnie bez entuzjazmu

- wejście cyfrowe w Cyrus 8XP d - tu znacznie gorzej w całym zakresie: dźwięk płytki, nie ma przestrzeni, wokale Diany Krall, Louisa Armstronga już tak nie wciągają

Jestem daleki od gloryfikowania Denona (szybkość lub powolność jego działania doprowadza mnie czasami do szału) ale na podstawie moich skromnych doświadczeń zastanawiam się czy jest sens bawić się w kombinacje odtwarzacz + DAC, czy jednak nie lepiej zsumować kwot i kupić coś lepszego (może z możliwością odtwarzania plików 192khz)

Wcześniej myślałem o takich dziwnych urządzeniach jak np IcyBox Plus albo Xtreamer Prodigy, ale ... jak to gra dla audio...?? Do odtwarzania plików video jest tego pełno.... a do solidnego audio.... jak na lekarstwo. Ciekawe dlaczego?

Jezeli chodzi o Xtreamer Prodigy to zagral lepiej flac-i od Cambridge Audio NP-30 (ktory kosztuje ok. 2400zł). Posiada gapless, obsluguje pliki cue i playlisty. Dysk mozna wlozyc wewnetrzny lub przez USB do 3TB. Obsluguje NAS, DLNA, PnP. Partycje Windowsowe, Linuxowe, Mcintoshowe itp. Dosyc rozbudowany ale ma jeden minus. Firma wprowadzila go na rynek wczesniej niz planowano z niedopracowanym firmware 3.0 i jest troche niestabilny i ludzie troche na to marudza. Nowy, poprawiony firmware ma wyjsc w lutym. Minusem funkcjonalnym tego urzadzenia jest brak wlasnego wyswietlacza. Nowy firmware 3.5 bedzie automatycznie pobieral z netu okladki i tytuly utworow z bazy cddb, bedzie mozliwosc ripowania plyt po podpieciu napedu optycznego przez usb lub via NAS. Posiada wyszukiwarke plikow oparta na bazie danych SQLite. Serwer WWW, FTP, klienta Bit-torrent no sporo tego jest a bedzie jeszcze wiecej. Po wypuszczeniu finalnej wersji firmware 4.0 w kwietniu ten odtwarzacz raczej nie bedzie mial konkurencji w swoim przedziale cenowym. Nie jest to jakies audiofilskie urzadzenie jezeli chodzi o odtwarzanie gestych formatow audio ale sam fakt ze wyszedl obronna reka z konfrontacji z drozszym CA NP-30 swiadczy o tym ze mozna sie tym urzadzeniem zainteresowac. Oczywiscie nic nie szkodzi zastosowac zewnetrzny dac i podpiac pod jedno z dwoch wyjsc cyfrowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.