Skocz do zawartości
IGNORED

Róznice dzwieku pre out / wznam . wzmak

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

witam przepraszam ale to był mój błąd patrzyłem na post nr.5 ale z 1 strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to jest zdjęcie tyłu mojego ampli ,pod które wejścia lub wyjścia mogę bezpiecznie podłączyć wzmaczniacz,jeszcze raz dziękuję za wyrozumiałość

Ukryta Zawartość

witam Krzaku666 nie wiem czy sie nie myle ale w którym poscie kolega czester15.30 wspominał o podłączeniu do audio2 lub audio out chciałem to zacytować ale nie mogę znaleźć tego posta

To Audio out nie działa chyba w trybie pre out do frontów, tylko jakies jakieś ogólne wyjście... chyba że sie myle ale to 1% szans ;)

A ten wzmak nie ma trybu końcówki więc moim zdaniem takie połączenie nie bedzie wygodne w sterowaniu...

Można to zrobić kupujac np. to ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytający ma tylko dwie kolumny przednie , a więc w tej konfiguracji dedykowane wyjście Front L R amplitunera nie musi być ( nie musi póki ma tylko w systemie KD same fronty ) . Wychodzi z amplitunera KD pre-out i do wejścia liniowego wzmacniacza stereo np INPUT AUX . Gdy słucha kina to w wzmaku stereo głośność np na godzinę 12 - stą ( przy takiej głośności ma być kalibrowane KD ) . UWAGA KOLUMNY TYLKO PODPIĘTE POD WZMAK STEREO , PO ODSŁUCHU KD ZMNIEJSZYĆ GŁOŚNOŚĆ W WZMAKU STEREO .źródła stereo analogiem do wymaka stereo , a cyfrowe 5.1 do amplitunera .

.

witam Krzaku666 co rozumiesz przez "wszystko" ?a po co ,wzmak stereo jest lepszy od ampli, tu jest tył mojego arcama i tył wzmaka stereo

Ukryta Zawartość

post-50395-0-00130700-1449816367_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już zupełnie nie czaje po co to, nie lepiej wszystko wpiać do tego Arcama skoro to to i tak stereo ?

Widocznie chce słuchać filmów na amplitunerze , który " uprzestrzenni jakimś programem dookólnym dwie przednie kolumny "

Jenak mając dwie przednie kolumny w ampli , to te filmy lepiej pójdą w stereo ze wzmaka stereo .

witam tak jak pisałem wcześniej,narazie oglądam koncerty na bd w lpcm,a ampli jest po to że w przyszłości mam zamiar dokupić reszte kolumn i oglądać filmy i koncerty również w dzwieku wielokanałowym a wzmak będzie tylko do cd i do gramofonu

witam tak jak pisałem wcześniej,narazie oglądam koncerty na bd w lpcm,a ampli jest po to że w przyszłości mam zamiar dokupić reszte kolumn i oglądać filmy i koncerty również w dzwieku wielokanałowym a wzmak będzie tylko do cd i do gramofonu

ale gdy będziesz miał resztę kolumn to wyjście z ampli KD pre-out musi być dedykowane na Front L R ( wyjście jest wtedy dedykowane , gdy masz wyjście pre-out 5.1 na każdą kolumnę ) . Jest rozwiązanie żeby z twego ampli zrobić dedykowane Front L R , wychodzisz z gniazda głośnikowego ampli do input wzmacniacza , a NA DRODZE STAWIASZ DZIELNIK NAPIĘCIA , ŻEBY NICZEGO NIE POPALIĆ .

Możesz inaczej . Kupić przełącznik głośnikowy i przełączać nim między wzmacniaczami , czyli amplitunerem a wzmakiem stereo .

Normalnie robisz tak, ze kupujesz nieco droższy ampli który ma pre-out. Zwykle 6 chinchy które wyciągają sygnał przed końcówkami amplitunera. U ciebie nie ma.

Podpinasz z tego pre-out pod wejście na końcówki mocy. Często wzmacniacze mają na tylnej ściance takie zwory łączące pre we wzmacniaczu z końcówkami mocy wzmacniacza. Jak je wyciągniesz to wzmacniacz nie gra wcale. No i wyciągasz i wpinasz pre-out z amplitunera do końcówek mocy wzmacniacza. U ciebie zworek nie ma więc nie wepniesz się do końcówek mocy.

Z tym sprzętem co masz nie da się tego zrobić klasycznie i po bożemu.

Co możesz zrobić to wziąć sygnał z tego audio out i wpiąć do któregoś z wejść wzmacniacza. IHMO jakościowo sensu to nie ma, a na dokładkę będziesz miał podwójną regulację głośności, co pewnie nie raz spowoduje trzęsienie szybami jak ktoś się pomyli, na ampli dźwięk będzie ściszony a na wzmacniaczu podgłośniony, a później się przełączy np. na cd.

Ja bym opchnął tę yamahę, kupił za to jakiegoś daca z większą ilością wejść i wpiął się normalnie. Ogólna jakość dźwięku powinna na tym zyskać.

A jak będziesz chciał kupić pełne kino, to kupisz jakiegoś ampli który daje tę możliwość. Nie ma co na zapas inwestować w ampli żeby grał w stereo, bo się szybko technologicznie starzeją.

witam dzięki za wszystkie rady,teraz decyzja nalezy do mnie,i jeszcze jedno jaki przełącznik mi proponujecie,żeby nie generował strat nara

Ten pasywny jest solidny i zapewne drogi ( ma możliwość przełączania dwóch par kolumn ) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może opisać swoje wrażenia ile wniosło podłączenie zewnętrznej końcówki mocy pod preout amplitunera?

Założyciel wątku miał podpięty wzmzcniacz zintegrowany Yamaha AX 900 tzn . miał wypięte zwory i amplituner dosyć dobry był wpięty w main - in wzmacniacza zintegrowanego , a więc miał podpiętą bezpośrednio " końcówkę mocy " pod amplituner . Amplituner ma BARDZO SŁABĄ SEKCJĘ PRZEDWZMACNIACZA , WIĘC RYŁ STEREO . Coś go tkneło i podłączył sam wzmacniacz AX 900 i było o wiele lepiej niźli w dotychczasowej konfiguracji , ampli + " końcówka mocy " . Chodzi o jakość w stereo .

Takie pytanie laika. Jeśli do ampli/procesora podepnę samą końcówkę to źródło np CD nie będę miał za dużego wyboru i zostanie tylko podpięcie pod ampli. Mam rozumieć że przez to stracę jakość dźwięku jaką zaoferował mi pre out?

Powoli dzięki temu tematowi zaczynam coś rozumieć :)

Takie pytanie laika. Jeśli do ampli/procesora podepnę samą końcówkę to źródło np CD nie będę miał za dużego wyboru i zostanie tylko podpięcie pod ampli. Mam rozumieć że przez to stracę jakość dźwięku jaką zaoferował mi pre out?

Powoli dzięki temu tematowi zaczynam coś rozumieć :)

Cała idea w tym przypadku polega na ominieciu amplitunera i podłączenia CD bezpośrednio do wzmacniacza, dlatego do muzyki lepszy będzie właśnie wzmacniacz z trybem "power amp direct" a nie zwykła "koncówka"

• 1 miesiąc później...

witam ponownie sprzedałem ampli yamahę i kupiłem wzmaka arcam a28 od razu poprawiła się lepsza stereofonia,przez chwile miałem arcama alpha 9, ale nie pasowała do odtwarzacza bd z serii fmj,wiec jak pojawiła się okazja kupiłem a28 i jestem mega zadowolony,jeszcze myśle o zmianie kolumn z kef c 20 na coś innego i właśnie mam pytanie jakie by pasowały kolumny do tego wzmaka ?

Witam serdecznie

Czy mógł by mi ktoś pomóc i rozwiać moje wątpliwości?

Otóż posiadam zestaw kd marantz sr7500 dvd i zestaw głośników kef seri c wraz z suboferem aktywnym. Chce rozbudować system o stereo o ile wiem musi być to wzmak z bypas np atoll in 100 lub roksan kandy k2 to mają. A czy mógł by być to wzmak np audiolab 8200a on nie ma bypas ale ma jakieś wejscie chyba na końcówkę mocy. I co byscie jeszcze mi zaproponowali?

• 2 lata później...

Przejrzałem pobieżnie tematy, i jeśli komuś to pomoże to ja mam tak wszystko ustawione:

Wzmacniacz zintegrowany Marantz pm8005 podłączony do Strimera Marantz Na8005 i jako dack do komputera. Wzmacniacz natomiast podpięty audio do wejścia front w amplitunerze Denon Avr X3300w kino zespolone z tv hdmi jako ACR i optikalem. Jeśli słucham stereo włączam dac i wzmacniacz. Jak słucham kina wzmacniacz w tryp PAD pure amp direct i nie mam możliwości ingerowania we wzmacniaczu w głośność bo to koryguje amplitunerem. Jedynie nierozwiązany mam problem z dźwiękiem przestrzennym w tv :/ idą tylko 3 głośniki a frontowe nie. Wzmacniacz działa jako końcówka mocy dla denona.

Jedynie nierozwiązany mam problem z dźwiękiem przestrzennym w tv :/ idą tylko 3 głośniki a frontowe nie. Wzmacniacz działa jako końcówka mocy dla denona.

Jeśli w wzmacniaczu zintegrowanym wybierzesz wejście do którego jest podłączony amplituner i wzmacniacz jest włączony to fronty muszą grać .

Sprawdź czy dobrze wetknąłeś wtyki RCA w amplitunerze KD ( może odłączyłeś pod ZONE ) . Zrób kalibrację całego KD , gdy jest włączony wzmacniacz zintegrowany i wybrane odpowiednie wejście . Może w amplitunerze w ustawieniach masz powyłączane Fronty .

Musi grać .

Jeśli w wzmacniaczu zintegrowanym wybierzesz wejście do którego jest podłączony amplituner i wzmacniacz jest włączony to fronty muszą grać .

Sprawdź czy dobrze wetknąłeś wtyki RCA w amplitunerze KD ( może odłączyłeś pod ZONE ) . Zrób kalibrację całego KD , gdy jest włączony wzmacniacz zintegrowany i wybrane odpowiednie wejście . Może w amplitunerze w ustawieniach masz powyłączane Fronty .

Musi grać .

Dzięki Czester za odpowiedź. Mam problem z dźwiękiem w tv ale wtedy kiedy włączam satelite. Normalnie KD przez komputer działa w całości 5.0. Satelita podpięta hdmi do kina i do tv. Jedynie w cyfrowym polsacie w ustawieniach jest coś takiego :cyfrowe wyjście dźwieku ( hdmi albo S/pdif) jak dam tą drugą opcję to w ogóle nie mam dźwięku. a tak grają 3 głośniki centrala i satelity tylne :/

Mam problem z dźwiękiem w tv ale wtedy kiedy włączam satelite. Normalnie KD przez komputer działa w całości 5.0. Satelita podpięta hdmi do kina i do tv

Rozumiem , że masz podłączony dekoder satelitarny do wejścia input amplitunera KD , a TV do Monitor ARC . Nie wiem co jest grane , ale to jest do ogarnięcia .

Wyłącz w ustawieniach TV jakieś głośniki przestrzenne jeśli jest coś podobnego . Wyłącz ARC w ampli i TV jeśli można .

Podłącz drugi kabel HDMI , może jest walnięty , chociaż nigdy nie spotkałem się z czymś takim .

Podłącz kabel HDMI pod inne gniazdo input amplitunera .

Jeżeli podłączyłeś dekoder pod gniazdo amplituner np . input DVD to wybierz te źródło .

Normalnie KD przez komputer działa w całości 5.0

Masz podłączony komputer kablem HDMI ?

Ale jak rozumiem problem leży w dzwięku z dekodera który jest wpięty w amplituner ;> Dekodery Polsatu faktycznie często sprawiają problemy ale żeby wycinało akurat Fronty to bardzo dziwne, problem raczej w "końcówce" i jej obsłudze lub może jakimś małym zawiasie w jej działaniu ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.