Skocz do zawartości
IGNORED

Pudełka podwójnej grubości

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Cholera... Niezbyt ten temat pasuje do działu Stereo, ale na dobrą sprawę nie pasuje do żadnego, a na bocznicę nie zasługuje.

Mam otóż pewien problem z kompaktami (dwójkami i trójkami) dystrybuowanymi w pudełkach o podwójnej grubości. Mam już ich całkiem sporo - i niezbyt mam je gdzie postawić... :-(

Byłem w paru sklepach oglądać stojaki na kompakty, ale większość z nich w ogóle nie ma opcji włożenia do nich takich pudełek. Inne mają, powiedzmy, 2 takie sloty (i, na przykład, 26 pojedynczych). Nie te proporcje jak dla mnie. Na jeszcze innych można takie opakowania układać ale... poziomo, jedne na drugich. Też do kitu, bo źle się z nich je potem wyjmuje.

Mam więc pytanie: czy i Wy macie z podwójnymi pudełkami kłopot? Jeśli tak, jak sobie radzicie? Może znacie jakieś miejsce, gdzoe mają odpowiednie stojaki na zbyciu?

Ja trzymam płyty w tzw. kaszcie - to taki zestaw półeczek "w kratkę" zawieszany na ścianie - w jednej "kratce" mieści się 14 standardowych pojedynczych albo odpowiednio mniej/więcej innych. Można to kupić w sklepach Kora przy Żurawiej i Wilczej w Wwie. Są różne rozmiary jeżeli chodzi o ilość kratek w obu kierunkach.

Ha wisząca rzecz raczej by mi estetycznie nie spasowała, ale co do sposobu ułożenia pudełek, kasztowego, czy, jak kto woli, sześcianikowego, tak, to wydaję się być rozsądnym pomysłem, sam nad tym się zastanawiam. "Chcesz pan stawiać pionowo, możesz pan, chcesz pan kłaść poziomo, też pan możesz." ;-)

Nie wiem, czy sobie po prostu nie zamówię takiej koństrukcji na miarę u lokalnego kowala. Kto wie?

IKEA. Długie, smukłe szafki z płyty meblarskiej w 3 kolorach. Pojemne, wygodne, wysokie (1,8m?), smukłe.

Płyty ustawisz pionowo. Grubość pudełka nieważna. B. łatwo zachować porządek, można i opisać półki.

Widziałem u Papamka i Arka 67 i b.spodobało mi się takie rozwiązanie.

Pozdr.

A ja mam inna propozycje z Ikei - zgrabne, estetyczne tekturowe pudeleczka z metalowymi okuciami z etykietka. Doskonale sprawdzaja sie z niestandardowymi grubosciami pudelek. Stawiasz na dowolnej polce, podpisujesz "Piraty" ;-) i masz...

Andrea29: znam. Mam nawet jeden taki w pokoju gdzie stoi komp, na cd-romy. Niestety żaden z ikeowskich kolorów nie pasuje mi do mebli w pokoju, gdzie mam sprzęt. Zresztą kształt tej szafki też...

MariuszJ: Ech - też nie w moim guście, ani w guście żony. Poza tym nie widać od razu, co gdzie jest...

Urrurum ja swoje CD trzymam w szafce multimebla Rock coś tam i mieści się tam dużo a może więcej :O)Mozna też obejrzeć ,dużo kolorów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sam - nie, ja teoretyk a nie praktyk. Jeszcze w elektryce coś zrobię, ale czysto mechanicznie - szkoda bidy. A o wybraniu się do rzemieślnika faktycznie myślę. Tylko byłby to kowal a nie stolarz (zastanawiam się nad stojakiem z metalu).

W MM widziałęm wybór różnych takich od groma i ciut ciut. Zobacz też sklepy JYSK.

A jak nie to walizka i podłóżko, hehe lub - jak Koledzy radzą - stolarz. Przecież on może zrobić stojaki praktyczni e jakie chcesz i w ulubionym kolorze żony ;-))

Pozdr.

No dobrze, problem z CD wydaje się być rozwiązanym - UT projektuje ;-) (osobiście stosuję te smukłe, ok. 2m, szafki z IKEI o których wspominał andrea29 - porządek przynajmniej jest).

Powiedzcie, proszę, jak rozwiązać problem z vinylami? Kłopot straszny. Uzbierało mi się ich trochę na przestrzeni lat. W szafie już się nie mieszczą, półki wyginają się od ciężaru (CD to mały pikuś), a i znaleźć coś konkretnego to istna gehenna - nie wszystkie mają brzegi, a jeśli już mają to i tak nic nie widać (szczególnie na polskich).

Pozdrawiam

No cóż, CADa na podorędziu nie mam (posiedzę wiecziorem, nie odpuszczę!!!), ale paint się znalazł.

I... wyrysowałem sobie motyw przewodni: można sobie wyobrazić, że to szkic tyłów dwu przylegajacych do siebie kasetonów. Czarne linie to odpowiednio ukształtowane pręty metalowe, opierać się o nie bedą tyły stojących pudełek.

Hmm, chyba taka stylistyla obleci. :-)

[obrazekLUKASZ-134778_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze cos takiego?

(znalazlem na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

[obrazekLUKASZ-134801_1.jpg]

post-2447-100004643 1170257177_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, ostateczna wersja jakoś podobnie będzie wyglądać.

Tylko idzie o to, żeby było widać, że ten stojak jest na rzeczy muzyczne. :-)

A stąd brałem pomysł na kształty (poznaje ktoś?):

[obrazekLUKASZ-134806_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wrrr, wywaliło w kosmos mój wpis w kwestii szafek na płyty (niebojących się podwójnych pudełek, przy okazji). To w skrócie: DIY "rzondzi i wymiata", zrobiłem sobie takie cosie:

www.teo73.prv.pl/pliki/nacd.html

Inspiracją były "słupki" z IKEI, nie do zaakceptowania jednak z powodu słabych materiałów (płyta laminowana) i marnej jakości wykonania (nieładne półeczki kładzione na "kołkach", widoczne na bokach mocowania śrubowe). Moje to naturalne drewno, fornir, kilka warstw lakieru (ze szlifowaniem po położeniu każdej), półki ze szkła matowego wpuszczone w wyfrezowania. Całość wisi. Wyszło doskonale - nic, tylko siąść i się wpatrywać ;)

Teo -> no faktycznie, śliczne; bez przesady - sam robiłeś?

To ja już może lepiej złożę jakiegoś preampa gramofonowego; w życiu takich półek nie zrobię.

No, a na vinyle to co? Pudła kartonowe? Strasznie przeszkadzają, jak leżą na podłodze (vinyle, oczywiście) ;-)

Może jednak ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami?

Faktycznie lekko ikeopodobne te szafki :-)

A ja już mam projekt swoich. Mam dwie wersje: pionową na 120 pojedynczych lub 50 dwupaków i poziomą na 180 (lub odpowiednio 75). Nawet gustownie wyszły, jeśli gotowy wyrób odpowiadać będzie mojemu o nim wyobrażeniu, to taki stojak może być ozdobą pokoju. Teraz pora znaleźć kowala i dowiedzieć się, ile za wykonanie czegoś takiego policzy.

Jak już będzie gotowe podeślę tu zdjęcia. Swoją drogą, jakbym znalazł paru chętnych na te3 stojaki to może wyszłoby taniej?

• Redaktorzy

Teo - z płytą laminowaną to oczywiste nieporozumienie. Słupki z Ikea występują w 2 wersjach i kilku odmianach barwnych. Tańsza (o jakieś 20-30 pln) jest wersja kryta folią winylową, paskudna. Natomiast droższa pokryta jest naturalnym fornirem do wyboru w 3 chyba kolorach, i jest to najlepsza skrzynka na CD-ki jaką można znaleźć na rynku. Bardzo solidnie wykonana, starannie zaprojektowana (np. półki z minimalnym skosem aby zapobiec wypadaniu płyt), i do tego tania. Mam takich cztery, i zamierzam mieć więcej.

Mi akurat "ikeowe" nie pasowały ze względu na widoczne z boku łby śrub, i nieładne półeczki. Kwestia gustu, naturalnie, i ustawienia. Przy okazji "zaliczyłem" pracę z fornirem (krawędzie!), wniosek: nie ma się czego bać, pudła do kolumn (i nie tylko) nie są mi już straszne. Radami chętnie służę, doktoratu mieć nie trzeba do zrobienia takich szafek.

Kabel glośnikowy to zwykły Audioquest Crystal+, żaden tam wąż od pralki. Taki Midnight+ (chociażby) jest grubszy ;)

A co robi kamień pod szafkami? Leży, po prostu, dobrze mu tam widocznie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.