Skocz do zawartości
IGNORED

MacBooke Pro jako transport

Piotr83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , czy osoby które odtwarzają muzykę z Maka mogą mi powiedzieć czy są różnice jak MaK jest podłączony do DAC poprzez USB ,a odtwarzaniem poprzez Apple Airport Express który również jest podłączony do tego samego DAC ?

W lutym wybieram się na odsłuch , jedynie co wiem , to że mam zabrać swój laptop :) macie jakieś porady dla laika jak przygotować się do odsłuchu ? Chcę zakupić wzmacniacz + kolumny oraz DAC lub od razu wzmacniacz z wbudowanym DAC.

Przepraszam za błąd w opisie ;)

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

https://www.audiostereo.pl/topic/90431-macbooke-pro-jako-transport/

Air express chyba ogarnia do 16bit/44.1 albo 48k. Generalnei w 99% przypadków wystarcza bo to format CD jakie kupujesz w sklepach.

co do samego odtwarzania to nie ma jakiś problemów.

pzdr. Łukasz

Witam , czy osoby które odtwarzają muzykę z Maka mogą mi powiedzieć czy są różnice jak MaK jest podłączony do DAC poprzez USB ,a odtwarzaniem poprzez Apple Airport Express który również jest podłączony do tego samego DAC ?

W lutym wybieram się na odsłuch , jedynie co wiem , to że mam zabrać swój laptop :) macie jakieś porady dla laika jak przygotować się do odsłuchu ? Chcę zakupić wzmacniacz + kolumny oraz DAC lub od razu wzmacniacz z wbudowanym DAC.

Przepraszam za błąd w opisie ;)

Airport Express

ogranicza ciebie do stosowania itunsa (choć jest soft omijający i to) i ogranicza próbkowanie maks 44kHz czyli gęstego nie przepuścisz, dodatkowo jitter...

tak było kiedyś nie wiem może coś zmienili na lepsze

Focal + Naim

Airport Express jest dobry do słuchania w tle. Do poważnych odsłuchów zdecydowanie USB. Warto także sobie zainstalować jakiś 'poważny' program do odtwarzania muzyki, taki jak Amarra lub Pure Music.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nawet jak ten Aiport Express będzie połączony do dobrego DAC to i tak będzie z tego dupa ? To , że ogranicza to wiem lecz gęstych jak na razie nie będę kupował więc by wystarczyło. To mnie trochę zmartwiliście , bo na razie na lepszą strumieniówkę nie będzie mnie stać :/

Ammarę i Pure Music pobiorę wersje trial przed odsłuchem także zobaczymy czy będzie lepiej , bo czytałem że jedni słyszą , a dla innych różnica jest niewielka lub żadna. Czyli na odsłuchu jak na razie wybierać DAC który najlepiej spisze się na USB ?

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Airport Express

ogranicza ciebie do stosowania itunsa (choć jest soft omijający i to)

Jedno wyklucza drugie.

W kazdym razie nie ogranicza.

Poza tym co takiego zlego jest w iTunes?

dodatkowo jitter...

AP jest bit perfect.

ogranicza próbkowanie maks 44kHz czyli gęstego nie przepuścisz

A po co to komu?

Airport Express

ogranicza ciebie do stosowania itunsa (choć jest soft omijający i to) i ogranicza próbkowanie maks 44kHz czyli gęstego nie przepuścisz, dodatkowo jitter...

tak było kiedyś nie wiem może coś zmienili na lepsze

Jeszcze raz.I nie odbieraj tego jako zlosliwosci z mojej strony - nie jest to zadna zaczepka.

Airport Express ogranicza ciebie do stosowania itunsa (choć jest soft omijający i to)

To ogranicza czy nie??

Co z tym jitterem?

Poprosze o konkrety.

Pomijajac powyzsze kolega kupujac macbookapro prawdopodobnie bedzie korzystal i tak z iTunesa.

itunse jest domyślna aplikacja do odtwarzania muzyki pod osxem i jest generalnie ok sam w sobie ale air chce tylko z niego korzystać i flaca nie wyślesz w tak prosty sposób, oczywiście można zainstalować programy dodatkowe żeby flaca wcisnąć w air ale nie bawiłem się osobiście ,

dodatkowo powyżej 44kHz przez aira nie prześlesz więc jest problem z gęstymi formatami które coraz częściej jednak pojawiają się niby się nie korzysta ale ... lepiej myśleć o przyszłośći,,

komunikacji z air do daca idzie tylko po optyku więc problem jittera będzie istniał dlatego uważam że lepiej np podpiąć nowego vdacaII czy rdaca czy hegla hd2 po usb i minimalizuje się ten problem oraz nie ogranicza w formatach

Focal + Naim

No tak panowie tylko zwróćcie uwagę , że dla mnie wystarczy 44kHz , nigdzie nie pisałem , że chce gęste. Z iTunes będę korzystał na 100 % w razie czego jest na niego nakładka Amarra która jest ponoć audiofilka ;) i nie omieszkam tego sprawdzić czy efekt będzie lepszy. Moje pytanie brzmi czy podłączając Airport Express do dobrego DAC tak z przedziału 2.500-3.000zł efekt będzie dobry ? Jaki poziom CD (CENA) ?

Kolumny będą coś pokroju Dynaudio focus 160 , a wzmak max do 5-6k , tu nie piszę co bo sam nie wiem jak będę na odsłuchu to sobie wybiorę :)

Przy podłączaniu przez AirPort to on będzie pełnił rolę transportu. O jakości zainstalowanych w nim clocków, zależy jakość strumienia SPDIF na wyjściu. Trochę jak w zwykłym transporcie CD/DVD.

Osobiście nie sprawdzałem, ale ogólny konsensus jest taki, że AirPort Express jako transport sprawuje się bardzo słabo. Do tego ma tylko wyjście optyczne Toslink (mini-to-optical digital Toslink audio cable) co dodatkowo pogarsza jakość dźwięku.

Powinieneś kupić jakiś przetwornik z wejściem USB, i ominąć to badziewie. Na rynku jest wiele przetworników w interesującym cię przedziale cenowym - m.in. popularne Arcam rDAC i Hegel HD2.

Osobiście polecił bym ci rozwiązanie Arcam rDAC + Teddy PSU = 2700zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

a coś ty się tak na ten air express uparł :) musi on być na siłe :), jak już tak chcesz w tym kierunku to może kup sobie po prostu SBtoucha dysk sieciowy i ogarniesz sobie muzę poza kompem "zdalnie"

pzdr. Łukasz

Macbook Pro jest bardzo dobry jako transport choć porzadne oprogramowanie jest drogie (Amarra).

Dobre jest to,że można też na nim zainstalować Win 7 i masz JPlay, JRiver Media Center, które znacznie podnoszą jakość dźwięku z komputerowego audio. DAC z USB asynchronicznym to jest rozwiązanie wygodne, bo wszystko w jednym, choć też warto pamiętać, że nie jest tak,że każda implementacja asynch USB da tak samo dobry dźwięk.

Z mojego doświadczenia zawsze jakościowo znacznie lepiej wypada zestaw dzielony z zewnętrznym interfacem USB-SPDIF i dopiero do DACa.

Niezależne zasilanie, ekranowanie, izolacja od śmieci z komputera - to słychać potem w dźwięku, a im lepszy DAC tym większe różnice.

łukasz uparłem się na aiport express ponieważ chcę przesyłać muzykę bezprzewodowo , laptop jest zawsze u mnie na kolanach więc gdy będzie podłączony do DAC przez usb to z serfowania po sieci dup... Może Apple TV sprawdzi się lepiej w roli transporu , ma już pełnowymiarowe wejście optyczne ?

GRADO_FAN , amarra junior kosztuje 99 dolców więc nie jest tak źle z tą ceną , no chyba , że wersja junior nie nadaje się do niczego.

łukasz uparłem się na aiport express ponieważ chcę przesyłać muzykę bezprzewodowo , laptop jest zawsze u mnie na kolanach więc gdy będzie podłączony do DAC przez usb to z serfowania po sieci dup... Może Apple TV sprawdzi się lepiej w roli transporu , ma już pełnowymiarowe wejście optyczne ?

GRADO_FAN , amarra junior kosztuje 99 dolców więc nie jest tak źle z tą ceną , no chyba , że wersja junior nie nadaje się do niczego.

to kup rdaca z wifi :)

Focal + Naim

Piotr83, a może warto by upolować Mac'a Mini?! Wyjdzie to drożej niż AirPort, ale sterować nim mógłbyś z Macbook'a, iPhona lub iPoda. Starsze wersje Mini na przyzwoitych parametrach można dostać za 1000zł. Do tego miałbyś dodatkowe 80GB (w zależności od wersji) na muzykę lub filmy do których zawsze będzie dostęp.

Nie wiem tylko czy chcesz inwestować w drugi komputer, aby móc mieć MacBook'a zawsze przy sobie.

Może Apple TV sprawdzi się lepiej w roli transporu , ma już pełnowymiarowe wejście optyczne ?

Pełnowymiarowy TosLink czy nie - jeden badziew.

Jak chcesz mieć wireless to kup tak jak radzą koledzy rDACa WiFi albo używanego Maca Mini.

Jeśli chodzi o maka mini to raczej odpada bo po co mi 3 komputer w domu. Wypróbuję jednak sam na własnej skórze coś od apple aiport express lub apple tv i zdam wam relację czy to gra czy nie :)

Dzięki za porady ...

Jeśli chodzi o maka mini to raczej odpada bo po co mi 3 komputer w domu. Wypróbuję jednak sam na własnej skórze coś od apple aiport express lub apple tv i zdam wam relację czy to gra czy nie :)

Dzięki za porady ...

Szkoda marnować czas, AirPort Express jak i Apple TV nie dają dobrego dźwięku dlatego najlepiej od razu zakupić tak jak kolega Elberoth radził rDac WiFi jeśli oczywiście zależy Ci na bezprzewodowym przesyłaniu, stosunek ceny do jakości Arcama jest bardzo dobry, w przypadku produktów Apple płacisz raczej za markę nie za jakość.

Przerobiłem wszystkie trzy warianty, ostatecznie został rDac

admOSX 

admOSX , ale próbowałeś samo Apple Airport Express podłączać do wzmacniacza czy tak ja chce podłączyć ? Aiporta do DAC i z DAC do wzmacniacza , w kwocie max 3k ?

próbowałeś samo Apple Airport Express podłączać do wzmacniacza

No to jest już kibel nad kible, rozwiązanie najgorsze z możliwych. Jeżeli już upierasz się przy Airport Express, to pod uwagę można brać tylko wyjście TosLink (optyczne).

admOSX , ale próbowałeś samo Apple Airport Express podłączać do wzmacniacza czy tak ja chce podłączyć ? Aiporta do DAC i z DAC do wzmacniacza , w kwocie max 3k ?

oczywiście że AP Ex > DAC > wzmacniacz

Zauważ że rDAC to przyzwoity DAC z opcją WiFi w jednym opakowaniu (stylistycznie też pasuje do macBooka), po co kombinować stosując kilka urządzeń jak jest gotowe rozwiązanie do tego bardzo dobrej jakości

Wielu teoretyków w temacie :-)

Mam mac'a mini + airport ex + dac'a

Airport ex ma jedna zasadnicza wade (dla mnie jest to wada, dla kogos innego moze wcale tak nie byc).

Mianowicie mozna go podlaczyc do daca tylko przy pomocy optyka.

Z tego powodu uzywalem airporta tylko wtedy kiedy musialem, kiedy dac z usb byl w budowie, teraz jak jest juz dac z usb, nie widze innej opcji, brzmi duuuzo lepiej po usb.

U mnie wyglada to tak ze muzyke (flac+m4a) mam na qnapie mac mini jako transport do daca po usb sterowanie przy pomocy iremote, itunes, amarra.

Wygoda owszem pierwsza klasa, czy cos mozna jeszcze poprawic ? Pewnie mozna, pytanie za ile ? :-)

Pozdrawiam

Mac Book Pro ma wyjście optyczne tak samo jak Mini Mac, wiec na początek podłączył bym bezpośrednio pod DACa po optyku ( nie ma potrzeby by AirPort był w to angażowany), odtwarzaniem z MacBooka też można sterować iPhonem, iPodem, iPadem, a potem można się zastanawiać co dalej np dysk sieciowy na którym można postawić server iTunes.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.