Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki marmurowe pod podłogówki...

Toszek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumny podłogowe. Chciałbym je postawić na marmurowych podstawkach. Kolumny mają kolce. Moje pytanie: Jakiej grubości mają być te podstawki marmurowe? W tej chwili głośnik wysokotonowy podczas słuchania mam niemalże idealnie na wysokości głowy. Jeśli podłoże jeszcze podstawki to czy nie będzie za wysoko? Jaką grubość więc będzie optymalna? (tzn. wysokość). I druga sprawa: Jakiej wielkości ma być płaszczyzna marmuru? Czy ma wystawać poza obręb podstawy kolumny? wolałbym nie (kwestia estetyczna)... Pozdrawiam!!!:)

Gość ... ehhh do wszystkich

(Konto usunięte)

Ancient Audio nie sotosuje granitu :-) tylko marmur ... a wiem to stąd ze znam wlasciciela Ancient Audio - i wiem jakiej dobrej jakosci i skad bierze kamienie do swoich zestawów. Czy to jest grnit czy to marmur - zdecydowanie poprawia dynamike i klarownosc. co do materiału - granit ma wieksze wlasciwisci tlumiace ??? a skad taka informacja ?? - geologia ? fizyka ? czy wlasne doswiadczenia w laboratorium - bo ja geologiem nie jestem a wiem ze marmur jest duzą gesciejszą postacia kamienia od granitu, a rozkład atomów tez strukturalnie jest bardzo odmienny - nie waże - zachecam do luktury jakis ciekawys ksiazek o kamieniach i ich wplywowi na dzwiek. Nie daj sie omamic - poprawe uslyszysz ale jak masz dobrze wytlumiony pokój - jesli akustyka jest kipeska - to tylko zwiekszysz poglosy , bas bedzie dudniacy a gora swiszczała ... reasumujac - warto sprobowac ale nie kupowac w ciemno / najlepiej pozyczyc / no i bardzo wazne jak sa obrobione kamienie / jak po jednej albo drugiej stronie masz nierównosci - to tylko autosugestia Ci pomoze w zwiekszeniu jakosci dzwieku.

Jakie posiadasz kolumny i tego nie wiem....jeśli masz możliwość wypełnieniem ich balastem typu: piasek,śrut ołowiany itd. a nawet woda!!!, warto to zrobić tylko z umiarem bo możesz wręcz pogorszyć swój zestaw. Jeśli nie masz takiej możliwości to podstawy powinne być wielkości ok. 2-3 cm. wieksze do spodu kolumny i grubości od 2 do 4-5cm i proponuję w tym układzie jednak granit, ja w swoich zestawach tak zastosowałem. Ma on lepsze właściwości tłumiące od marmuru. Jako ciekawostkę dodam, że Ancient Audio stosuje w swoich wyrobach granit jako materiał na obudowy kolumn i odtwrzaczy CD.

Pozdrawiam

granit ze strzelina najlepszy w polsce!!!mój kolega audiofil na moja sugestie dał pod Polarisy 120 małe cokoły granitowe o grubosci 4,5 cm i kolumienki..bardzo budzetowe zagrały duzo lepiej ..ale czy tak znaczna poprawa zajdzie w drozszych kolumnach ??nie wiem

• 38 lat później...

Znowu ?!?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 1 miesiąc później...

Ja zrobiłem takie kombinacje : mam podstawki oryginalne niemieckie z MDF-u, (kolumny MAINHATTAN ACOUSTIC (nieznana manufaktura niemiecka) kable głośnikowe monitor PC 2 x 2,2 m, 2 x 4 mm2, CD AIWA XC004 wz YAMAHA AX900 inter NEUTRIC PROFI) i podłożyłem pod nie płyty najpierw granitowe potem marmurowe grubości 5 cm i rozmiarach większych od podstawy bezpośrednio na dywan, potem dałem kamienie pod same kolumny na statywach. Co się stało przede wszystkim zginął mi jazgot w okolicach 6-8kHz, przekaz się uspokoił, stał się bardziej kontrolowany scena szczegóły są super ale niestety bas ten głęboki zniknął co spowodowało, że w nagraniach zwłaszcza klasyki nie ma tej potęgi i mam wrażenie jakbym słuchał radyjka. W związku z tym wróciłem do poprzedniego stanu czyli nic, wyłączyłem DIRECT góra na 10-tą bas i środek bez zmian i jest dobrze. Będę jeszcze kombinował z kitem i plasteliną i płytami pod CD ale mam wrażenie, że fabryki się nie poprawi !!!

sprzedac cały sprzet i zainwestowac w najdrozsze kamienie - efekt pionurujacy , zaden sprzet nie zagra od tych kamieni lepiej,tylko pamietac o dokladnym oszlifowaniu zeby nie bylo zawirowan w zakresie wysokich tonow

i po co sprzet jak mozna kamieni posluchac ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.