Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi jako PC media center

darekkkk

Rekomendowane odpowiedzi

Przez ten czas trochę eksperymentowałem z Volumio bo mi jednak ta niby zoptymalizowana pod audio konfiguracja często generowała trzaski. I o dziwo - rozwiązaniem okazało się użycie standardowej najnowszej dystrybucji Debiana, uzupełnionej o nakładkę Volumio. Zaktualizowałem też firmware R-Pi. Jednocześnie użyłem MPD kompilowanego ze źródeł bo coś tam ostatnio ważnego poprawili i zwiększyłem mu rozmiar bufora audio do stabilniejszej pracy. Wszystko gra pięknie, R-Pi jest bardzo stabilne - więc mogę z czystym sumieniem polecić taką konfigurację innym. Ważnym jest użycie dobrej i stabilnej pamięci flash - moja wcześniejsza próba użycia czegoś tańszego zemściła się tygodniową walka z urządzeniem, gdzie wymiana karty na lepszą usunęła problemy natychmiast. Stąd - nie polecam Goodram. Aha - dodałem też komponent do odtwarzania dźwięku przez AirPlay, również kompilowany ze źródeł - działa dobrze, choć wymagało to trochę zabawy z alsamixer bo początkowo miał konflikt z MPD

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 2 tygodnie później...

Witam.

Kupiłem Raspberry Pi i chcę wykorzystać go jako serwer do muzyki ale również do filmów . Mam DACa z wejściem I2S i chciałem go podłączyć do maliny. Jednak z tego co wyczytałem w internecie to wyjście I2S obsługiwane jest jedynie przez Volumio i Raspbian. Czy jest możliwość uruchomienia DAC przez I2S z OpenELEC? Dodam jedynie że nie mam zielonego pojęcia o Linuksie i instalowanie czegokolwiek z poziomu konsoli jest dla mnie koszmarem.

Wprawdzie nie podłączyłem DAC przez I2S ale zrobiłem to przez USB. DAC oparty na XMOS. Zainstalowany mam mam openELEC. raspberry pi rozpoznaje DACa ale dźwięk i to raczej kiepskiej jakości wypuszcza na DAC ale tylko muzykę. Najprawdopodobniej malina jest za cienka w uszach żeby rozkodować dźwięk i obraz z filmów w HD. Jedyne rozwiązanie to amplitkuner AV do kina domowego i dźwięk i obraz przepuszczony przez HDMI. Szkoda. Chciałem sprzedawać swojego FANTECa ale widzę że jego dni jeszcze nie są jeszcze policzone.

Jedyne co mi pozostało to zastosować malinę jako server plików do muzyki po zainstalowaniu Volumio. Mam nadzieję że jakość dźwięku będzie lepsza. Z netbooka podłączonego do mojego DACa nie miałem żadnych problemów z dźwiękiem. Wypuszczał maksymalnie 24/192. Malina wypuściła jedynie 44,1 kHz.

Być może jakby zainstalować jakiś pełny system i bawić się z konsolą można wyciągnąć więcej ale nie mam ochoty na użeranie się z linuksem. Zresztą jest to wielka niewiadoma czy w ogóle coś z tego wyjdzie.

Mam pytanie. Czy komuś na malinie w ogóle udało się na jakimkolwiek systemie wypuścić dźwięk dwa kanały na DACa podłączonego do USB przy filmach HD z dźwiękiem wielokanałowym?

Z filmami nie mam doświadczeń, używam tylko do muzyki. Sterownik do i2s został rok temu włączony do standardowego jądra, zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie znam też openELEC - musiałbyś sprawdzić czy jądro którego używają już ten sterownik zawiera.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Wprawdzie nie podłączyłem DAC przez I2S ale zrobiłem to przez USB. DAC oparty na XMOS. Zainstalowany mam mam openELEC. raspberry pi rozpoznaje DACa ale dźwięk i to raczej kiepskiej jakości wypuszcza na DAC ale tylko muzykę. Najprawdopodobniej malina jest za cienka w uszach żeby rozkodować dźwięk i obraz z filmów w HD.

Dzisiaj podłączyłem dźwięk przez wyjście analogowe maliny i dźwięk w filmach jest a więc jest dekodowany a to oznacza że nie jest to problem wydajności ale oprogramowania. Mam nadzieję że to poprawią. W końcu po to kupiłem malinę żeby puszczać z niej filmy i muzykę przez DACa przez USB.

Ukryta Zawartość

Nadzieja matką ...

Sprawdź datę tego co wkleiłem.

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

No toś mnie nie ucieszył. Jeszcze raz się przekonałem że najpierw trzeba studiować Googlea a potem kupować a nie na odwrót. Chyba jest tak że jak ktoś chce czegoś koniecznie to włączają mu się różowe okulary i negatywnych wpisów w internecie nie widzi. Dopiero jak się wszystko podłączy to zaczynają się schody. Malina owszem dobra ale gdy wszystko wypuszcza się na amplituner przez HDMI. Chociaż pobawiłem się trochę RaspBMC i OpenELEC i jest to trochę sznurkiem wiązane. Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Dopiero później zaczynają się kłopoty. Szczególnie RespBMC jest bardzo prowizoryczny. Do tej pory nie udało mi się zmusić do instalcji Addons z internetu.

Ale jak ktoś nie ma pieniędzy i ma ochotę na odtwarzacz multimedialny i podłącza to wszystko do amplitunera to czemu nie.

Spróbuję jeszcze podłączyć DACa przez I2S.

Ukryta Zawartość

Nadzieja matką ...

Sprawdź datę tego co wkleiłem.

U mnie o dziwo działa po USB, i to całkiem płynnie - ale to na najnowszej wersji jądra i po aktualizacji firmware. Tzn DAC-a mam starszego, więc wysyłam do niego tylko 44.1/16. Konwerter też od JarkaC. Co więcej, na przemian z MPD działa też Airplay, i naprawdę rzadko się zdarza że coś się zatnie. Ale faktycznie na poprzednim jądrze były jakieś trzaski.

Doinstalowałem Volumio i radio internetowe też pięknie gra

Ukryta Zawartość

A teraz wyślij 96/24. Mi na 44/16 też działało. Jeśli to naprawili to fajnie. Ale ja miałem to w rękach rok temu. Czekać rok? Bez sensu.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

U mnie o dziwo działa po USB, i to całkiem płynnie - ale to na najnowszej wersji jądra i po aktualizacji firmware. Tzn DAC-a mam starszego, więc wysyłam do niego tylko 44.1/16. Konwerter też od JarkaC. Co więcej, na przemian z MPD działa też Airplay, i naprawdę rzadko się zdarza że coś się zatnie. Ale faktycznie na poprzednim jądrze były jakieś trzaski.

Doinstalowałem Volumio i radio internetowe też pięknie gra

A jak zmienić firmware w Raspberry Pi?

W standardowej dystrubucji wystarczą dwie komendy:

sudo apt-get install rpi-update

sudo rpi-update

Zazwyczaj dobrze jest przed tym uaktualnić samą dystrybucję, czyli:

sudo apt-get update

sudo apt-get dist-upgrade

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak uruchomić wyjście I2S w openELEC. Szukam i szukam w googlu i nic nie znalazłem. Udało się w ogóle komuś tego dokonać? Nie miała baba kłopotu kupiła sobie malinę.

mlb czy zainstalowałeś klasycznego Debiana czy też Rasbiana? No i jak doinstalować nakładkę Volumio na debianie/rasbianie? Czy jest w repozytorium? Na stronie projektu Volumio nie znalazłem potrzebnej informacji...

Używam domyślnej dystrybucji z raspbian.org

Volumio - opierałem się na tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wcześniej oczywiście trzeba zainstalować mpd.

Inne przydatne linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak uruchomić wyjście I2S w openELEC. Szukam i szukam w googlu i nic nie znalazłem. Udało się w ogóle komuś tego dokonać? Nie miała baba kłopotu kupiła sobie malinę.

Tak, udało się, uruchomiłem tego daca na i2s

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na raspbianie i na raspbmc. Opis jak to zrobić na raspbmc masz na stronie hifiberry

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. To w takim razie inne pytanie. Dlaczego na raspbmc nie widzi mi addonów? Sieć działa a nie mogę żadnego addonu zainstalować jak w chodzę na dodaj to nie ma żadnej listy. Na openelec nie mam takich problemów.

• 2 tygodnie później...

Dzięki. To w takim razie inne pytanie. Dlaczego na raspbmc nie widzi mi addonów? Sieć działa a nie mogę żadnego addonu zainstalować jak w chodzę na dodaj to nie ma żadnej listy. Na openelec nie mam takich problemów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zostałem przy Openelelc. Z muzyki na razie zrezygnowałem i gram z netbooka. Mam nadzieję że kiedyś w końcu zaimplementują obsługę I2S w Openelec. Za to z obsługi Video jestem w 100% zadowolony. Po prostu wypuszczam dźwięk na amplituner przez HDMI. W końcu można pooglądać sobie filmy z internetu w przyzwoitej jakości. Ani mój Fantec ani BR nie są nawet w jednej dziesiątej tak wygodne. Przede wszystkim ilość wtyczek jest dla maliny a w zasadzie dla XBMC imponująca.

Wyszła nowa wersja volumio 1.4. Niestety po jej zainstalowaniu pojawiły się trzaski których wcześniej nie było. Czy ktoś z was już może testował nową wersję? Jest kilka fajnych opcji jak Airplay czy kontrola przy pomocy UPNP ale jak mi się nie uda pozbyć tych trzasków to będę musiał wrócić do wersji 1.2...

Zostałem przy Openelelc. Z muzyki na razie zrezygnowałem i gram z netbooka. Mam nadzieję że kiedyś w końcu zaimplementują obsługę I2S w Openelec.

Sprawdziłem OpenELEC 4.0.5. Są wszystkie moduły i dac na i2s działa.

A jak włączyć obsługę i2s?

Napisałem Ci kilka postów wyżej. Ładujesz moduły

snd_soc_bcm2708_i2s

bcm2708_dmaengine

snd_soc_pcm5102a

snd_soc_hifiberry_dac

jeśli masz daca na 5102

Żeby używać daca w xbmc trzeba w ustawieniach w zakładce system-->odtwarzanie dźwięku-->urządzenie odtwarzania wybrać zamiast hdmi daca.

Nie sądzę żeby malina wydoliła. Problemem jest wypuścić z niej dźwięk w postaci cyfrowej dwóch kanałów a do tego jeszcze kilka kanałów to zupełnie się udławi. Jeżeli oczywiści byłoby gdzie tyle DACów do niej podłączyć. A do tego śmiem wątpić że podoła filtrom zwrotnicy.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Długimi filtrami FIR pewnie się udławi ale z IIR chyba sobie poradzi.

Znalazłem taką stronę http://rtaylor.sites.tru.ca/2013/06/25/digital-crossovereq-with-open-source-software-howto/

Jaka kartę wielokanałowa na usb polecacie do raspa?

Ukryta Zawartość

@ayran Miałeś zaktualizowany firmware w swoim raspie? Według raspfi.com bug został naprawiony 9 maja 2013, ty zgłaszałeś problem 28. Pytam bo nie wiem czy jest jakiś inny problem czy u ciebie wynikało to ze starego softu.

Mam raspa, ale nie mam żadnej karty na usb i od kogo pożyczyć, żeby sprawdzić. Chce spróbować, to o czym pisał Cadam.

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Miałem rasbiana i aktualizowałem i robiłem co się dało. Swoją drogą test może zrobić chyba każdy użytkownik maliny. Powtarzam: problem dotyczył GĘSTYCH plików. Nikt nie ma konwertera usb?

Ja nie mam już maliny. Nie było moja, użyczył mi jej znajomy i oddałem ją bez żalu. To mnie zresztą skłoniło do kupna cubieboard i rezultaty przerosły moje oczekiwania. Tam nie było żadnej walki.

Nie mam żadnego hw audio na usb ale zdobędę i przetestuję.

W linku jest mowa o plikach gestych: "So, while communicating with a usb dac , if the file being played was more than 44/16 the usb bus was overwhelmed and some parts of the data (packets, jargon comes in finally) was lost."

“Kejseren er i garderoben!”

Jedyną zaletą maliny pod kątem audio są wymiary pcb,i chyba na tym koniec.Sami widzicie że jest troszeczkę za słaba żeby był z niej funkcjonalny player.Najbardziej opłacalnie to chyba coś na na mini ITX,też byłem blisko zakupu maliny ale skończyłem na terminalu za ok 200 pln z zasilaczem i obudową

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.