Skocz do zawartości
IGNORED

jaki NAS i czy w ogóle NAS?

adam_n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po co mi NAS. Posiadam telewizor Samsung 46B650 (obsługujący DLNA) oraz w niedalekiej przyszłości zamierzam zakupić odtwarzacz strumieniowy. Dla uproszczenia przyjmijmy, że będzie to Pioneer N-30. Chciałbym, aby te oba urządzenia POPRAWNIIE współpracowały z NAS. Ponieważ po małym rozglądnięciu się zaobserwowałem różne problemy trapiące użytkowników:

- problem z równoległym do filmu strumieniowaniem napisów, brak możliwości przewijania filmu, stop klatki (dla TV)

- problemy z odtwarzaniem plików w odpowiedniej kolejności (alfabetycznie, zamiast kolejno nr utworu) - (dla odtwarzacza audio)

Wszystkie te problemy zdaje się są związane z Twonky Media. Czy da się to jakoś rozwiązać?

I teraz pytanie do użytkowników NAS (nie SQ, którzy używają Squeeze Center) jak to działa u Was? Jakiego używacie NAS'a, co polecacie. Rozważam małe NAS'y jednodyskowe, od Zyxela poprzez WD My Book Live (który najbardzej mi się podoba, ponieważ nie posiada wentylatorów) aż do Synology i Qnap.

Poproszę o wypowiedzi i merytoryczną dyskusję.

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/90716-jaki-nas-i-czy-w-og%C3%B3le-nas/

Witam,

Po co mi NAS. Posiadam telewizor Samsung 46B650 (obsługujący DLNA) oraz w niedalekiej przyszłości zamierzam zakupić odtwarzacz strumieniowy. Dla uproszczenia przyjmijmy, że będzie to Pioneer N-30. Chciałbym, aby te oba urządzenia POPRAWNIIE współpracowały z NAS. Ponieważ po małym rozglądnięciu się zaobserwowałem różne problemy trapiące użytkowników:

- problem z równoległym do filmu strumieniowaniem napisów, brak możliwości przewijania filmu, stop klatki (dla TV)

- problemy z odtwarzaniem plików w odpowiedniej kolejności (alfabetycznie, zamiast kolejno nr utworu) - (dla odtwarzacza audio)

Wszystkie te problemy zdaje się są związane z Twonky Media. Czy da się to jakoś rozwiązać?

I teraz pytanie do użytkowników NAS (nie SQ, którzy używają Squeeze Center) jak to działa u Was? Jakiego używacie NAS'a, co polecacie. Rozważam małe NAS'y jednodyskowe, od Zyxela poprzez WD My Book Live (który najbardzej mi się podoba, ponieważ nie posiada wentylatorów) aż do Synology i Qnap.

Poproszę o wypowiedzi i merytoryczną dyskusję.

Adam

Witaj

Zwracaj jednak raczej uwagę na NASy dwu dyskowe, warto zrobić sobie mirror, są to w końcu komputerowe gadżety i szkoda nagle utracić 1000 ripow płyt .

Ja używam synology DS211j ze squeeze serwer i zero problemów, mam wprawdzie squeezebox touch ale czytałem opinie i to ponoć jeden z lepszych tanich NAS na rynku

strumieniowiec, lampy i tuby

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Witaj,

Widze tu kilka pytan

1: NAS czy nie NAS

2: jesli NAS to jaki

3: jak dziala TWonky

ad 1:

O tym, czy inwestowac w NAS, czy raczej postawic sobie serwer DLNA na tzw. "zwyklym komputerze" powinna decydowac mozliwa lokalizacja tegoz.

NASy maja trzy glowne zalety w porownaniu do komputerow:

1sza: sa ciche

2ga : sa mniej pradozerne (aczkolwiek ta zaleta jest mocno dyskusyjna, bo i zwykly PC gigawatow Ci nie zezre)

3cia: dzieki, zazwyczaj malym rozmiarom, sa latwiej ustawialne

Maja rowniez dwie spore wady: mianowicie nie sa zbytnio rozszerzalne (RAM, dyski, system operacyjny, lub, chocby sam serwer DLNA), poza tym sa drozsze od "zwyklych PC" o identycznych

mozliwosciach sprzetowych.

Stad - jesli masz mozliwosc ustawienia takiej skrzynki w osobnym pomieszczeniu, tak, aby nie byla widoczna, i nie halasowala - wybralbym PC, zainstalowal to co mi potrzebne

(np. owego Twonky'ego, na dowolnie wybranym systemie operacyjnym - Windows lub Linux)

Jesli natomiast owa skrzynka musi byc "na widoku" - to wybralbym faktycznie NASa - i tu, tak jak Kolega radzil wyzej, - dwudyskowego raczej.

Dodatkowo - upewnij sie, ze NAS posiada karte sieciowa 1GBIT, a nie 100MBitow - bo ciezko bedzie z video wlasnie.

Dodatkowo skupialbym sie na takich, ktore pracuja w oparciu wlasnie o owego Twonky'ego

Co do pytania nr 3:

Musze powiedziec, ze uzywam Twonky'ego do streamowania glownie muzyki (z rzadka filmow odtwarzanych na PS3) - i, jak na moje doswiadczenia, dziala b. dobrze.

Proponuje jeszcze przeszukac forum Twonky'ego celem sprawdzenia szczegolow.

Na większości NAS możesz używać SAMBA czy NFS - tu nie ma problemów z napisami itp. Polecam serwery na atomie czyli wyższe modele QNAP, SYNOLOGY czy NETGEAR.

• 4 miesiące później...

Pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Również jestem zainteresowany zakupem NASa.

Czy zakup NASa z 2 dyskami i ustawieniem tak, żeby na drugim dysku była kopia pierwszego, podczas jakiejś awarii w 100% zabezpieczy mnie przed utratą danych ? Pytam o to, gdyż bardzo krótko użytkowałem NASa i niestety na obu dyskach dane wcięło, pomimo konfiguracji jak wyżej.

Ponadto podłączę się z prośbą o podrzucenie o konkretnych modeli, które służyłyby do strumieniowania muzyki i filmów HD (również z napisami). Czy możecie wyjaśnić o co chodzi z tym Twonkym ?

Mam nadzieję, że moje pytania i udzielone na nie potencjalne odpowiedzi, przydadzą się również autorowi wątku.

Gość partick

(Konto usunięte)

Czy zakup NASa z 2 dyskami i ustawieniem tak, żeby na drugim dysku była kopia pierwszego, podczas jakiejś awarii w 100% zabezpieczy mnie przed utratą danych ? Pytam o to, gdyż bardzo krótko użytkowałem NASa i niestety na obu dyskach dane wcięło, pomimo konfiguracji jak wyżej.

RAID1 zabezpiecza tylko i aż w przypadku padnięcia jednego z dysków - wtedy po wymianie dysku dane zreplikują się na nowym.

Do odtwarzania strumieniowego plików video DLNA i UPnP to zło. Tutaj rządzi SMB lub NFS (transfery, napisy, wszechstronność, czytanie z obrazów i z plików).

DLNA i UPnP nadają się do strumieniowania audio (ze względu na tagowanie i łatwe zarządzanie dużą ilością plików) i photo.

Wymienione NASy np. QNAPa i Synology mają serwery SMB i NAS oraz UPnP (QNAP ma Twonky którego nie lubię, Synology ma swój własny z którego korzystam, BTW serwery mam oba).

Pierwsza rada: jak chcesz kupić NASa to kup duzy tzn. z możliwością rozbudowy np. czterokieszeniowy. Zawsze stawiaj w RAID, zabezpiecza to przed padnięciem jednego (lub więcej) dysków. Jak chcesz backup to go zrób na inne dyski (nośniki) i trzymaj w szufladzie ... wtedy jest backup.

Pozdro

Witaj,

Widze tu kilka pytan

1: NAS czy nie NAS

2: jesli NAS to jaki

3: jak dziala TWonky

ad 1:

O tym, czy inwestowac w NAS, czy raczej postawic sobie serwer DLNA na tzw. "zwyklym komputerze" powinna decydowac mozliwa lokalizacja tegoz.

NASy maja trzy glowne zalety w porownaniu do komputerow:

1sza: sa ciche

2ga : sa mniej pradozerne (aczkolwiek ta zaleta jest mocno dyskusyjna, bo i zwykly PC gigawatow Ci nie zezre)

3cia: dzieki, zazwyczaj malym rozmiarom, sa latwiej ustawialne

Maja rowniez dwie spore wady: mianowicie nie sa zbytnio rozszerzalne (RAM, dyski, system operacyjny, lub, chocby sam serwer DLNA), poza tym sa drozsze od "zwyklych PC" o identycznych

mozliwosciach sprzetowych.

Stad - jesli masz mozliwosc ustawienia takiej skrzynki w osobnym pomieszczeniu, tak, aby nie byla widoczna, i nie halasowala - wybralbym PC, zainstalowal to co mi potrzebne

(np. owego Twonky'ego, na dowolnie wybranym systemie operacyjnym - Windows lub Linux)

Jesli natomiast owa skrzynka musi byc "na widoku" - to wybralbym faktycznie NASa - i tu, tak jak Kolega radzil wyzej, - dwudyskowego raczej.

Dodatkowo - upewnij sie, ze NAS posiada karte sieciowa 1GBIT, a nie 100MBitow - bo ciezko bedzie z video wlasnie.

Dodatkowo skupialbym sie na takich, ktore pracuja w oparciu wlasnie o owego Twonky'ego

Co do pytania nr 3:

Musze powiedziec, ze uzywam Twonky'ego do streamowania glownie muzyki (z rzadka filmow odtwarzanych na PS3) - i, jak na moje doswiadczenia, dziala b. dobrze.

Proponuje jeszcze przeszukac forum Twonky'ego celem sprawdzenia szczegolow.

Skomentuję bo są tutaj dwa stereotypy:

- NASy są w pełni skalowalne (ilość kieszeni a co za tym idzie wielkość) o ile kupisz odpowiedni model. Nie rozumiem po co rozszerzać system operacyjny? RAM jest rozszerzalny. Jak rozszerzyć softwareowy serwer UPnP (DLNA) bo to zapewne miałeś na myśli. Zgadza się jedno, jest to rozwiązanie dość drogie.

- do odtwarzania filmów nie potrzeba sieci 1GBit, to mit. W zupełności wystarczy 100Mbit poprawnie skonfigurowana. BTW mało który player sieciowy ma łącze 1GBitowe, mam w domu cztery i każdy ma 100Mbit. I wszystko działa cacy.

BTW bez NASa nie wyobrażam sobie odtwarzania multimediów.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

NAS ma tylko jedną, aczkolwiek dużą zaletę, a mianowicie łatwość obsługi i konfiguracji. Jeśli ktoś nie potrafi albo nie chce konfigurować zwykłego PC, to jest to jedyne wyjście. Oprócz tego są już same wady:

- brak możliwości upgradu

- brak możliwości zainstalowania dodatkowego oprogramowania

- wyższa cena

Co do hałasu i zużycia prądu, to są gotowe płyty głowne z wlutowanym procesorem, a nawet zewnętrznym zasilaczem typu "baton", które nie mają żadnego wentylatora. Zwykły PC tez może być prawie bezgłośny.

A teraz co do RAID: RAID nie zabezpiecza przed utratą danych i nie takie jest jego główne zadanie. Podstawowe zadanie RAID, to zapewnienie ciągłości i/lub szybkości pracy. Jest to istotne w różnych profesjonalnych rozwiązaniach. Dla tego RAID to tylko miły dodatek. Zwykłe przepięcie może spowodować utratę całości danych na wszystkich dyskach w RAID. To samo może się stać z powodu błędu w oprogramowaniu lub zwyczajnie samemu można wszystko skasować przez nieuwagę. Dodatkowo jest jeszcze ryzyko kradzieży, pożaru i innych klęsk.

Zabezpieczenie przed utratą danych zapewnia tylko regularne tworzenie kopii zapasowych. Kopie takie najlepiej trzymać poza domem. Tworzenie kopii można częściowo zautomatyzować, ale nia na NAS, tylko na zwykłym PC. Rozwiązanie jakie polecam, to jakiś program do automatycznego backupu i 2 zewnętrzne dyski. Jeden z tych dysków trzyma się gdzieś w bezpiecznym miejscu, odłączony od prądu. Dyski te zamienia się co jakiś czas.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

dd6, proponowane przez Ciebie rozwiazanie nie jest ani dobre, ani tanie i z cala pewnoscia nie nadaje sie dla wiekszosci uzytkowników, domowych.

Sam mam qnap 4 dyskowy, jednak korzystam z niego nie jako urzadzenia backupowego, a raczej jeszcze jednej kopii tych damych danych,

Zkup nas w moim przypadku podyktowany byl innymi potrzebami niz muzyka (zdjecia), w pewnym momencie usiadomilem sobie ze moje dziecko nie bedzie mialo 3 latek raz jeszcze i jak strace zdjecia zrobione teraz nie bede miec zadnej szansy na ich odzyskanie.

Podobnie sprawa ma sie z muzyka, na nas mam tylko i wylacznie kopie, (zawartosc jest synchronizowana) swoich plików.

W przypadku awarii komputera dane mam na nas, w przypadku awarii nas, dane sa na komputerze,

Z jednym sie w 100% z toba zgodze, nas nie uwalnia nas absolutnie od problemu backupu czy tez braku mozliwosci utraty danych.

Ta moze byc wynikiem zarówno naszego jak i zewnetrznego bledu,

Jedno jest pewne, nas jest swietnym narzedziem do wszelkiego typu strumieniowego odtwarzania, swietnym urzadzeniem zapewniajacym jakas tam ochrone danych i tylko od nas zalezy jak go wykorzystamy.

Ja osobiscie nie wyobrazam sobie sytuacji kiedy po zakupie nas przenosze dane na jego dyski i spie spokojnie, to nie tak,

Zewnetrzne dyski w ilsoci wiecej niz 1 jako urzadzenia do backupu, to juz zupelnie strata czasu i $ imho.

Lepiej dolozyc do nas z wieksza iloscia kieszeni i zbudowac w nim chocby raid 5, rad 1 dla 2 dysków, oczywiscie powyzsze zasady dalej nas obowiazuja. Dodatkowo mozna posilkowac sie rozwiazaniami online (cloud) ale nie kazdy to lubi, ja nie.

Nas jako urzadzenie do przechowywania kopi zapasowych naszych danych wiekszosci uzytkowników w zupelnosci wystarczy o ile beda stosowac sie do pewnych zasad i zawsze miec wiecej niz 1 kopie swoich danych.

Zatem wszystko zalezy od przeznaczenia i naszych potrzeb, zlotego srodka nie ma.

Zabezpieczenie przed utratą danych zapewnia tylko regularne tworzenie kopii zapasowych. Kopie takie najlepiej trzymać poza domem. Tworzenie kopii można częściowo zautomatyzować, ale nia na NAS, tylko na zwykłym PC. Rozwiązanie jakie polecam, to jakiś program do automatycznego backupu i 2 zewnętrzne dyski. Jeden z tych dysków trzyma się gdzieś w bezpiecznym miejscu, odłączony od prądu. Dyski te zamienia się co jakiś czas.

NASy maja mozliwość automatycznego robienia kopii zapasowych "na zewnetrzny" nosnik.

Przynajmniej te NASy, które ja mam.

Pozdro

A teraz co do RAID: RAID nie zabezpiecza przed utratą danych i nie takie jest jego główne zadanie. Podstawowe zadanie RAID, to zapewnienie ciągłości i/lub szybkości pracy.

To nie jest cała prawda; RAID (w odpowiednim trybie, niepaskowym) zabezpiecza też przed uszkodzeniem jednego (lub więcej) twardych dysków tworzacych macierz.

Pozdro

Zwykłe przepięcie może spowodować utratę całości danych na wszystkich dyskach w RAID. To samo może się stać z powodu błędu w oprogramowaniu lub zwyczajnie samemu można wszystko skasować przez nieuwagę. Dodatkowo jest jeszcze ryzyko kradzieży, pożaru i innych klęsk.

Nie wyobrażam sobie stosowania NASa bez UPSa, co zabezpiecza Cię od strony zasilania.

Bład oprogramowania to czynnik na który nie mamy wpływu, może się zdazyć w PC-e, dedykowanym specjalnym serwerze i NASie.

Na głupotę ludzka nie ma zabezpieczenia.

Jak wygląda moje zabezpieczenie danych, prosze bardzo:

- duzy NAS w RAID 6, zabezpieczony UPS-em

- jako backupowy mały NAS w RAID 5, jako kopia newralgicznych danych, zabezpieczony drugim UPS-em

- newralgiczne dane skopiowane na płyty blu-ray

Powyższe słuzy wyłacznie do zastosowan domowych, a nie komercyjnych.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Czy ktoś używa NAS, czy też zwykłego stacjonarnego komputera, to już jest decyzja indywidualna, uzależniona od biegłości w komputerach, finansów i innych kwestii.

Mnie chodzi głównie o to, że trzeba mieć kopię danych trzymaną w bezpiecznym miejscu. Z racji zawodu mam dużo do czynienia ze sprzętem komputerowym i wiele razy byłem świadkiem utraty danych. Oto przykłady:

- uderzenie pioruna: w firmie uległy uszkodzeniu wszystkie komputery i telefony, na szczęście tylko kilka dysków

- równoczesna awaria wszystkich dysków w NAS: firmware był wadliwy, więc była to wina oprogramowania dysków

- włamanie i utrata całego sprzętu komputerowego

Pytanie więc jak robić kopie i gdzie je przechowywać. Najlepiej jeśli ten proces jest w miarę zautomatyzowany.

Zasadniczo w warunkach domowych utrata danych z ostatniego dnia lub nawet kilku dni nie jest dotkliwa, więc RAID ma tu znikome znaczenie. Bardziej chodzi o regularne bezpiecznie przchowywane kopie. Tu jeszcze tylko odam, że nagrywane płyty mają zupełnie nieprzewidywalną trwałość.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Czy ktoś używa NAS, czy też zwykłego stacjonarnego komputera, to już jest decyzja indywidualna, uzależniona od biegłości w komputerach, finansów i innych kwestii.

Mnie chodzi głównie o to, że trzeba mieć kopię danych trzymaną w bezpiecznym miejscu. Z racji zawodu mam dużo do czynienia ze sprzętem komputerowym i wiele razy byłem świadkiem utraty danych. Oto przykłady:

- uderzenie pioruna: w firmie uległy uszkodzeniu wszystkie komputery i telefony, na szczęście tylko kilka dysków

- równoczesna awaria wszystkich dysków w NAS: firmware był wadliwy, więc była to wina oprogramowania dysków

- włamanie i utrata całego sprzętu komputerowego

Pytanie więc jak robić kopie i gdzie je przechowywać. Najlepiej jeśli ten proces jest w miarę zautomatyzowany.

Zasadniczo w warunkach domowych utrata danych z ostatniego dnia lub nawet kilku dni nie jest dotkliwa, więc RAID ma tu znikome znaczenie. Bardziej chodzi o regularne bezpiecznie przchowywane kopie. Tu jeszcze tylko odam, że nagrywane płyty mają zupełnie nieprzewidywalną trwałość.

do przechowywania muzyki spokojnie wystarczy kupic dysk zewnetrzny i na nim robic kopie tego co kopiujemy na nasa, raidy i inne wynalazki sa zbedne, no jesli nie zalezy nam na kosztach to mozna i inne metody wziasc pod uwage ale polecana przezemnie do multimediow w zupelnosci wystarczy

Gość partick

(Konto usunięte)

do przechowywania muzyki spokojnie wystarczy kupic dysk zewnetrzny i na nim robic kopie tego co kopiujemy na nasa, raidy i inne wynalazki sa zbedne, no jesli nie zalezy nam na kosztach to mozna i inne metody wziasc pod uwage ale polecana przezemnie do multimediow w zupelnosci wystarczy

NAS automatyzuje backup. czyli np. mam automagiczny backup stacjonarki i laptopa na NAS i równie magiczny backup NAS na zewnętrzny dysk USB.

Tworzenie kopii można częściowo zautomatyzować, ale nia na NAS, tylko na zwykłym PC.

ja mam całkowicie zautomatyzowane na NAS.

ja posiadam obecnie najprostszy nas ale dzisiaj przegladajac oferty natknalem sie na model zyxela z 1.2GHz procesorem i dodatkowo w nizszej cenie od mojego wiec zdecydowalem ze trzeba wymienic nasa

obecnie uzywam tylko z squezeboxem i moj prosty zyxel dziala prawidlowo, ale kupujac nowego nasa chce dokonac pewnych zmian:

najwazniejsza: zeby dalo sie polaczyc z innymi odtwarzaczami strumieniowymi, zastanawiam sie nad cambridge audio nowym strumieniowcem i zeby sie dalo z nim polaczyc,

druga sprawa to oczywiscie wspolpraca ze squezeboxem

zastanawia mnie tez czy da sie instalowac dodatkowe programy do nasa, np squeze server jesli nie posiada?

nas ma byc jednodyskowy nie potrzebuje backupow i innych, backup wykonuje recznie na dysk zewnetrzny i dysk lezy sobie w szafce, taka opcja jest wystarczajaca moim zdaniem do muzyki

cena: cos taniego

chwilowy brak działalności w audio.

• 2 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ktoś może ma ten model?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal + Naim

• 4 miesiące później...

Czy ktoś podłączał jakiegokolwiek Nasa pod router Netii ? Jak się sprawuje takie połączenie ? Chodzi głównie o odtwarzanie flac-ów zawartych na dysku Nasa.

Router Netii ma 3 porty Lan - teoretycznie po 100Mb/s

Rozważam małe NAS'y jednodyskowe...poprzez WD My Book Live

Od paru miesięcy mam właśnie ten WD My Book Live 2TB i Rotela RT-12 jako odtwarzacz strumieniowy. Po początkowych małych problemach z konfiguracją ( problemem były ustawienia w komputerze a nie konfiguracja NAS) teraz śmiga jak marzenie. 2TB to bardzo dużo miejsca. Backup realizuję poprzez zgrywanie danych na zewnętrzny HDD. Jest bardzo cichy, fajnie wygląda, i zużywa niewielkie ilości prądu i jest dość szybki.

Z małych wad ma Twonky i faktycznie odtwarza nagrania nie według kolejności ale jak mu się chce (alfabetycznie). Jeszcze nie grzebałem w necie jak to rozwiązać, i czy w ogóle można, ale aż tak mi nie przeszkadza, skoro jeszcze tego nie zrobiłem :)

Ogólnie polecam.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

- newralgiczne dane skopiowane na płyty blu-ray

Po przywracaniu danych ze zwykłej RAID1 (...które teoretycznie powinny przywrócić się po dorzuceniu drugiego dysku w miejsce uszkodzonego) zdecydowanie również polecam tą opcje :-)

TS-269L dwudyskowy, czyli RAID1, RAID0, liniówka i pojedynczy (nie polecam opcji drugiej i trzeciej :-) ), pluginy QPKG i co najważniejsze rozbudowa pamięci do 3GB.

PS. A ja osobiście zastanawiam się nad jakimś network audio player'em i tu pytanie - Czy takie ustrojstwo nie będzie mieć problemów z odczytem plików z Qnapa?

O ile to które foldery (Public? ..bym wolał :-), Qmultimedia?) będzie widział?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.