Skocz do zawartości
IGNORED

Dziesiątka najlepszych utworów rockowych wszechczasów

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zawsze polecam "Strefę Muzyki" codziennie pn-pt w Radiu Gdańsk, teraz chyba przedłużyli i leci od 17.30 do 21.00. Normalne radio nadaje w eterze. Archive - Again w całości? Proszę bardzo. Riders on the storm w całości - nie ma problemu :) Moja ulubiona audycja. Muszę kupić sobie tuner :D

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Jak zawsze polecam "Strefę Muzyki" codziennie pn-pt w Radiu Gdańsk, teraz chyba przedłużyli i leci od 17.30 do 21.00. Normalne radio nadaje w eterze. Archive - Again w całości? Proszę bardzo. Riders on the storm w całości - nie ma problemu :) Moja ulubiona audycja. Muszę kupić sobie tuner :D

Przy okazji, Riders on the storm dorobił się w kraju utartego już błędnego tłumaczenia - Jeźdzcy burzy, gdy chodzi o Jeźdźców na burzy, dosłownie jak napisano. To my wszyscy jesteśmy tymi w/w - into this house we're born/into this world we're thrown prawda. To smutna a nie groźna piosenka.

Mars Volta - mam płytę, grają ostro i ciekawie, owszem.

Zgadzam się ze wszystkimi wymienionymi "dziesiątkami"! Jest ich już koło setki.

:)

Dorzucę do banku "Światła Lamp O Północy" Jimmiego H i "Close To The Edge" Yes, a także Jethro Tull "Living In The Past"...

A powinienem jeszcze jakiegoś Colosseum!

:(

muzyka łagodzi obyczaje

Zgadzam się ze wszystkimi wymienionymi "dziesiątkami"! Jest ich już koło setki.

Dorzucę do banku "Światła Lamp O Północy" Jimmiego H i "Close To The Edge" Yes, a także Jethro Tull "Living In The Past"...

:(

A ja wspomnę dwa spokrewnione w jakimś sensie utwory - Sultans of Swing i Losing My Religion - tu i tu specyficzny bardzo piękny przepływ muyczny

"Close To The Edge" Yes, a także Jethro Tull "Living In The Past"...

Był taki wątek " Najlepsza rockowa suita" - Colosseum - Vallentine Suite tu jest wszystko co lubią tygrysy tylko szkoda, że jeszcze bez Clempsona. Miszcz jest/był ;)

Dzisiaj posłuchałem sobie:

...i nie mogę tego pominąć ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

moja dziesiątka

MAD SEASON "Long Gone Day"

PINK FLOYD "Wish You Were Here"

LED ZEPPELIN "Since I've Been Loving You"

KANSAS "Dust in the Wind"

SIMON and GAREFUNKEL "Brigde Over Troubled Water"

THE STONE ROSES "Made of Stone"

THE EAGLES "Hotel California"

JIMI HENDRIX "All Along the Watchtower"

BOB DYLAN "Like a Rolling Stone"

JETHRO TULL "Aqualung"

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Dyskusja pokazała bardzo silną pozycję Led Zeppelin i Pink Floyd w sercach melomanów - ich utwory znalazły się na liście prawie każdego uczestnika.

Warto wspomnieć o dość silnej pozycji utworu Hotel California który z pewnością wchodzi do 10 wszechczasów.

Z bolem serca eliminując sporo równorzednych moim zdaniem utworów,

moja subiektywna 10 w kolejności przypadkowej :

Led Zeppelin "Stairway to Heaven"

Pink Floyd " Shine On You Crazy Diamond"

The Eagles " Hotel California"

Rolling Stones " Angie"

Jimmy Hendrix " All Along The Watchtower"

Jethro Tull " Locomotive Breath"

Iron Butterfly " In A Gadda Da Vida"

Black Sabbath " Paranoid"

Janis Joplin " Another Piece of My Heart"

King Crimson " Epitaph"

z pewnością wchodzi do 10 wszechczasów.

Może jako gospodarz wątku, pokusiłbyś się o stworzenie owej dziesiątki z najczęściej powtarzajacych sie utworów wymienionych w watku i co jakis czas ją uaktalniał. Chociaż moim zdaniem 10 to liczba zbyt mała dlao podkreślenia zanaczenia niektórych rockowych perełek.

@Xniwax, nie podejmę się, wydaje mi się to w jakimś sensie trudne, lecz jesli ktoś miałby ochotę pokierować dalszym ciagiem tego watku wg jakiejś swojej koncepcji to zapraszam

Tutaj masz szansę posłuchać wielokrotnie powtarzane właśnie Riders on the storm,All along the watchtower,Hey Joe czy jak dzisiaj Strange kind of woman czy Zaopiekuj się mną? Ile to juz razy było w tym kwartale? Nie wspomnę o Smoke on the water

Od lat u mnie ścisła czołówka wielkich rockowych monsterów genialny kawałek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Od lat u mnie ścisła czołówka wielkich rockowych monsterów genialny kawałek.

Bez urazy - ten głos w vibrato mi zupełnie nie podchodzi. Normalne, gusta są rózne. Kompozycja ciekawa.

Co dało się zauważyć w temacie - wysoki nr 2 z listy Trójki - Brothers in Arms - bodaj się tu nie pojawił, wysoki gust uczestników. Jest to bardzo piekna piosenka lecz stylistycznie kompletnie wtórna - znakomity utwór Pink Floyd nienagrany przez PF tylko przez Dire Straits. I High Hopes PF (w pierwszej 15 listy Trójki:)) - autopliagiat PF, rzecz napisana wg dawno już wykorzystanej przez zespół formuły.

ten głos w vibrato

Nie ma urazy ;) zespól od zawsze z tego powodu był kontrowersyjny. Sam kawałek dla mnie powalający.

Nawiasem mówiąc dziwię się dlaczego jeszcze nie padła nazwa The Who, choćby z połowy płyty Who`s Next.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, The Who to być może największa rozstęp (obok The Smiths?) między odbiorem tam i tu. Nie rozstrzygam kto ma rację, ale zauważyłem oczywiście że na wszelkich wielkich światowych koncertach charytatywnych The Who grają już po zapadnięciu zmroku - przedostatni lub coś koło tego w hierarchii ważności... Interesujące

osobiscie brakuje mi w rankingu :

Mnie brakuje "Call Of Ktulu" ;)

The Who grają już po zapadnięciu zmroku

Szkoda tylko, ze zostało ich tylko dwóch.

Tak myslę że przyjadę na nastepną imprezę na pólnocy - tam już nie pamiętam przy jakim jeziorze - i się napiję z kolem Zildjanem wreszcie

W Dolinie Charlotty w Strzelinku nad Jeziorem Zamełowskim ;)

Pewnikiem jeszcze paru kolegów z tej zakładki szacownej by się znalazło jeszcze.

Żałuję, ze nie byłem w tym roku na Vanilla Fudge.

1. Metallica - Unforgiven

2. Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond

3. Black Sabbath - Paranoid

4. Black Sabbath - Sabbra Cadabra

5. Rush - Mystic Rhytms

6. The Scorpions - Still loving you

7. Kiss - Strutter

9. ZZ Top - Rough Boy

10.Deep - Purple Child in Time / Perfect Strangers

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Panowie,na stronie Charlotty jest pytanie kogo chcemy goscic w tym roku.tym razem nie dajcie plamy.zglaszajcie typy,ja sam na razie takowego nie mam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.