Skocz do zawartości
IGNORED

Najsłabsze ogniwo zestawu

Se6astian

Rekomendowane odpowiedzi

Od roku jestem szczęsliwym posiadaczem zestawu j.w. Aktualnie gra on w 30m2, ogólnie jestem zadowlony, ale mogło by być lepiej, dobrze się sprawdza w muzyce jazzowej, pop, dużo gorzej sobie radzi w muzyce klasycznej, rockowym kawałkom też często brakuje pazura. Na pewno w planach mam wymianę DACa ze względu na mała liczbę wejść, czekam na M-Daca, żeby ostatecznie coś wybrać. Pytanie co z resztą zestawu, myślałem o wymianie NADa na Roksan Kandy K2, ale czy to przyniesie znaczącą poprawę ? czy też od razu nie wymienić kolumn na takie o bardziej neutralnym brzmieniu ? A może zostawić NADa, a wymienić tylko kolumny ? Proszę o rady od czego zacząć odsłuchy. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/90794-najs%C5%82absze-ogniwo-zestawu/

Witaj,

wymianę wzmacniacza zostawiłbym na koniec. Zacząłbym od przetwornika - spróbuj posłuchać w Twoim systemie przetwornik HEGEL HD11 lub Audiolab M-DAC. Po takich odsłuchach powróciłbym ewentualnie do prób wymiany kolumn i wzmacniacza, jednak wszystko może się zmienić.

Zapraszam na odsłuchy, sugeruję także wypożyczenie przetworników i test w Twoim systemie,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym zaczął jednak od wzmacniacza.NAD gra troszkę krzycząco.Nie nadaje się wcale do klasyki. Jest ostry. Posłuchaj Denona PMA 1510 ewentualnie Marantza PM 7004. Gorsza konstrukcja ale w porównaniu z NAD ma sporo więcej głębi. Nie gra tak płasko

ja zdecydowanie polecam roksana ,mialem rx6 z tym wzmacniaczem i bylo rewelacyjnie ,potezny bas i ssuper glebia,ogolnie gralo bardzo kulturalnie, a w rocku gralo bardzo przyzwoicie bez sztucznego napompowania w porownaniu do nada.

Mialem wczesniej nada 326bee i ten wzmacniacz z MA gral bardzo agresywnie i plasko Tak jak kolega wczesniej wspomnial.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Od roku jestem szczęsliwym posiadaczem zestawu j.w. Aktualnie gra on w 30m2, ogólnie jestem zadowlony, ale mogło by być lepiej, dobrze się sprawdza w muzyce jazzowej, pop, dużo gorzej sobie radzi w muzyce klasycznej, rockowym kawałkom też często brakuje pazura. Na pewno w planach mam wymianę DACa ze względu na mała liczbę wejść, czekam na M-Daca, żeby ostatecznie coś wybrać. Pytanie co z resztą zestawu, myślałem o wymianie NADa na Roksan Kandy K2, ale czy to przyniesie znaczącą poprawę ? czy też od razu nie wymienić kolumn na takie o bardziej neutralnym brzmieniu ? A może zostawić NADa, a wymienić tylko kolumny ? Proszę o rady od czego zacząć odsłuchy. Pozdrawiam.

jaki masz transport ? bo wiem ze masz DACA ale DAC to nie wszystko. transport tez jest istotny.

jaki masz transport ? bo wiem ze masz DACA ale DAC to nie wszystko. transport tez jest istotny.

Głównie Macbook Pro po optyku, czasem Ps3, nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale szczerze wątpię, że transport jest tutaj istotą problemu. Uprzedzając pytania o kable, źródła zasilania itp. bardzo proszę o pominięcie tych kwestii, przynamniej na początku dyskusji, dzięki.

+witam tez bym stawial najpierw na wzmacniacz.Roksan ma naprawde fajny ,porzadnie wykonany sprzet.u mnie dlugo siedzial leciwy Caspian MKI i zawsze bede go mile wspominal.K2 slyszalem ze tez jest niezly. nieraz pojawiaja sie Caspiany za ok 2kz (MKI,II) ale bardzo zadko :( za Caspiana M1 chca za duzo bo w granicach 3,5 a ja osobiscie porownujac M1 do MKI stwierszilem ze nie ma takiej przepasci miedzy nimi zeby doplacac 1,5k

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.