Skocz do zawartości
IGNORED

ACTA- zgoda na pełzającą cenzurę sieci 26 stycznia

stogdan

Jesteś za wprowadzeniem ACTA  

266 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś za podpisaniem ACTA przez Polskę?

Rekomendowane odpowiedzi

romekxxx dnia 22.01.2012 - 20:27 mamel moze w nagrode ustawodawca zadedykuje tobie te ustawe w pakiecie z abonamentem rtv w picie albo z rachunkiem za prad...milego wieczorku drogi mamelku

masz szansę uniknąć tych dobrodziejstw jeśli zadekujesz się w psychiatryku, w sumie całkiem dobra opcja

pozdrowionka :)

byles i wiesz...

chyba jednak cię przeceniałem, psia buda jest bardziej odpowiednia, jedyne co potrafisz to odszczeknąć

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Przepraszam bardzo ale czy te wszystkie wielkie koncerny i organizacje praw autorskich są w stanie konstruktywnie udowodnić, że ponoszą straty z powodu darmowej wymiany plików w necie ?

No pomyśl, czy te koncerny wogóle potrzebują udowadniać straty z tego tytułu? Prościej jest powołać się na jakikolwiek zapis prawny o tym, że ściąganie plików jest nielegalne i żądać podjęcia takich działań aby to ściąganie praktycznie wyeliminować w jak największym stopniu.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

No to klonowanie też się skończy. Jak ktoś wklei schemat jakiegoś wzmacniacza to moderator będzie zmuszony je usunąć bo beknie za to audiostereo a w najgorszym wypadku może nawet dojść do zamknięcia strony.

No to klonowanie też się skończy.

Klonowanie się nie skończy, klonowaniem pies z kulawą nogą się nie zainteresuje bo i po co.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Witam. Mieszkam i pracuję w Rzeszowie. Kilka lat wstecz został u nas wprowadzony internet o nazwie RESMAN. Byłem szczęśliwy i dumny z tego faktu, gdyż miał być to pierwszy w Polsce całkowicie darmowy internet obejmujący całe miasto. Wystarczyło tylko zakupić antenę i kartę radiową, potem zaistalować ją w komputerze, połączyć się z tym netem, zarejestrować i już po chwili można było surfować po sieci. Znajomy powiedział mi wówczas, że pewne funkcje w Resmanie będą niedostępne. Okazało się, że na programy typu p2p (klienty torrent, soulseek, mule itd.) został nałożony systemowy firewall uniemożliwiający korzystanie z ich dobrodziejstw. Miałem neta, ale nic nie mogłem ściągnąć. Potem rozpoczęła się walka ze stronami xxx. Firewall wykluczał połączenie się z jakimikolwiek stronami, jeśli w adresie witryny znalazło się choćby jedno "podejrzane" słowo - a było ich sporo (xxx, adult, hardcore, girls i wiele innych, których nie pamiętam, a które mogły pojawić się w adresach stron nie związanych z xxx). Wywalało wtedy błąd i informację o zablokowaniu strony. Dochodziło więc do takich sytuacji, że chcąc kupić pewną płytę na allegro, nie mogłem tego zrobić, ponieważ strona z daną aukcją została zablokowana (płyta Rotting Christ "LESBIAN show"). Takie rzeczy pojawiały się na innych zwykłych stronach, nawet zamiast bannerów figurował duży napis BŁĄD (choćby w serwisie Youtube). Po jakichś dwóch latach użytkowania Resmana miałem dość i stwierdziłem, że wolę już jednak zapłacić jakiemuś dostawcy i mieć normalny internet niż to cholerstwo. Resmanowi także przycięto prędkość transferu danych, gdyż komercyjni dostawcy internetu podnieśli larum, no bo jak mogą konkurować z szybkim darmowym internetem? Poszli do sądu i wygrali. Na początku użytkowania Resman miał 512 kbps, potem niestety było już tylko gorzej. Niedawno kolega mi powiedział, że ci komercyjni dostawcy internetu poszli dalej i obecnie na Resmanie można hulać tylko godzinę dziennie. Super, projekt, który kosztował kilka milionów złotych i miał być rozwijany, został zupełnie udupiony a pieniądze poszły na marne (jak zwykle zresztą).

Chcę tą historią powiedzieć, że po wprowadzeniu w życie ACTA, może czekać nas podobny scenariusz, tylko na większą skalę. Raczej niekoniecznie będą cięte prędkości transferu danych, ale z drugiej strony po co nam będzie potrzebny szybki internet, skoro nic nie będzie można ściągnąć czy obejrzeć filmiku (serwisy typu Youtube). Przecież wiadomo, że na takich rzeczach opiera się dzisiejszy internet. Do przejrzenia poczty czy wiadomości na jakimś portalu wystarczy choćby telefon komórkowy.

ACTA to ochrona interesów wielkich wytwórni płytowych. Od lat wychowują sobie młode pokolenie kretynów programami typu Idol czy Mam talent, w których tresowane są jedynie słuszne i pożądane gwiazdki na jeden sezon, które tak naprawdę nie mają nic do powiedzenia i śpiewają właściwie o niczym. Pokolenie chowane na jakichś podrobach, odcięte od jakiejkolwiek alternatywy. A co z muzyką niezależną? Czy tacy artyści będą zepchnięci w cień i zmuszeni zejść głębiej do podziemia? Czy będą musieli się bać tego, na jaki temat się wypowiadają, żeby nie zostać posądzonym o plagiat lub jakieś inne gorsze rzeczy? Czy wrócimy do czasów kserowanych zinów i znaczków IRC? A co z prasą i niezależnymi dziennikarzami? Im też gęby się pozamyka, żeby czasem nie wystawili swoim działaniem na szwank czyjegoś "dobra intelektualnego"?

Naprawdę, informacja na temat wprowadzenia tej ustawy w życie naprawdę mnie zasmuciła. 26 stycznia będziemy wiedzieli, czy Polska to podpisze.

Witam. Mieszkam i pracuję w Rzeszowie. Kilka lat wstecz został u nas wprowadzony internet o nazwie RESMAN. Byłem szczęśliwy i dumny z tego faktu, gdyż miał być to pierwszy w Polsce całkowicie darmowy internet obejmujący całe miasto. Wystarczyło tylko zakupić antenę i kartę radiową, potem zaistalować ją w komputerze, połączyć się z tym netem, zarejestrować i już po chwili można było surfować po sieci. Znajomy powiedział mi wówczas, że pewne funkcje w Resmanie będą niedostępne. Okazało się, że na programy typu p2p (klienty torrent, soulseek, mule itd.) został nałożony systemowy firewall uniemożliwiający korzystanie z ich dobrodziejstw. Miałem neta, ale nic nie mogłem ściągnąć. Potem rozpoczęła się walka ze stronami xxx. Firewall wykluczał połączenie się z jakimikolwiek stronami, jeśli w adresie witryny znalazło się choćby jedno "podejrzane" słowo - a było ich sporo (xxx, adult, hardcore, girls i wiele innych, których nie pamiętam, a które mogły pojawić się w adresach stron nie związanych z xxx). Wywalało wtedy błąd i informację o zablokowaniu strony. Dochodziło więc do takich sytuacji, że chcąc kupić pewną płytę na allegro, nie mogłem tego zrobić, ponieważ strona z daną aukcją została zablokowana (płyta Rotting Christ "LESBIAN show"). Takie rzeczy pojawiały się na innych zwykłych stronach, nawet zamiast bannerów figurował duży napis BŁĄD (choćby w serwisie Youtube). Po jakichś dwóch latach użytkowania Resmana miałem dość i stwierdziłem, że wolę już jednak zapłacić jakiemuś dostawcy i mieć normalny internet niż to cholerstwo. Resmanowi także przycięto prędkość transferu danych, gdyż komercyjni dostawcy internetu podnieśli larum, no bo jak mogą konkurować z szybkim darmowym internetem? Poszli do sądu i wygrali. Na początku użytkowania Resman miał 512 kbps, potem niestety było już tylko gorzej. Niedawno kolega mi powiedział, że ci komercyjni dostawcy internetu poszli dalej i obecnie na Resmanie można hulać tylko godzinę dziennie. Super, projekt, który kosztował kilka milionów złotych i miał być rozwijany, został zupełnie udupiony a pieniądze poszły na marne (jak zwykle zresztą).

Chcę tą historią powiedzieć, że po wprowadzeniu w życie ACTA, może czekać nas podobny scenariusz, tylko na większą skalę. Raczej niekoniecznie będą cięte prędkości transferu danych, ale z drugiej strony po co nam będzie potrzebny szybki internet, skoro nic nie będzie można ściągnąć czy obejrzeć filmiku (serwisy typu Youtube). Przecież wiadomo, że na takich rzeczach opiera się dzisiejszy internet. Do przejrzenia poczty czy wiadomości na jakimś portalu wystarczy choćby telefon komórkowy.

ACTA to ochrona interesów wielkich wytwórni płytowych. Od lat wychowują sobie młode pokolenie kretynów programami typu Idol czy Mam talent, w których tresowane są jedynie słuszne i pożądane gwiazdki na jeden sezon, które tak naprawdę nie mają nic do powiedzenia i śpiewają właściwie o niczym. Pokolenie chowane na jakichś podrobach, odcięte od jakiejkolwiek alternatywy. A co z muzyką niezależną? Czy tacy artyści będą zepchnięci w cień i zmuszeni zejść głębiej do podziemia? Czy będą musieli się bać tego, na jaki temat się wypowiadają, żeby nie zostać posądzonym o plagiat lub jakieś inne gorsze rzeczy? Czy wrócimy do czasów kserowanych zinów i znaczków IRC? A co z prasą i niezależnymi dziennikarzami? Im też gęby się pozamyka, żeby czasem nie wystawili swoim działaniem na szwank czyjegoś "dobra intelektualnego"?

Naprawdę, informacja na temat wprowadzenia tej ustawy w życie naprawdę mnie zasmuciła. 26 stycznia będziemy wiedzieli, czy Polska to podpisze.

tu tylko chodzi o kase... o nic wiecej, w erze korporacji bedziesz musial placic coraz wiecej albo zjednoczyc sie i zniszczyc obecny system, nie ma innej opcji...

to o internecie bylo dobrym przykladem, byl ktos kto chcial dobrze, ale szybko sie zjawili kapitalisci poskaldali do sadow wnioski ze nie moga konkurowac (haha jak nie moga moga tylko ze nie ma jak sie nachapac bo konkurencja jest za powazna, z blokadami ale reszta darmowa), nastepnie jak z acta, pod stol sypniecie kasa i korzystne wyroki ustawy, i znow mozna sie nachapac...

zawsze chodzi o to samo, o kase,

jak Tusk i jego ludzie podpisali bez zgody obywateli to znaczy ze korporacje ich przekupily, proste i logiczne,

no coz juz drugi blad z tym acta w wciagu ostatnich tygodni po lekach, jesli by byly teraz wybory pewnie po i tuska bysmy pozegnali, ale jak tak dalej beda robic to bay bay tusk, chociaz sa tylko dlatego ze nie ma nikogo normalnego w rzadzie obecnie, i tusk jest jako mniejsze zlo, ale zachowuje sie coraz niebezpiecznej dla obywateli....

chwilowy brak działalności w audio.

No pomyśl, czy te koncerny wogóle potrzebują udowadniać straty z tego tytułu? Prościej jest powołać się na jakikolwiek zapis prawny o tym, że ściąganie plików jest nielegalne i żądać podjęcia takich działań aby to ściąganie praktycznie wyeliminować w jak największym stopniu.

Tak ale tutaj chodzi o obchodzenie prawa i próbę narzucenia wszystkim krajom tych samych rozwiązań sprowadzających się do wylania dziecka z kąpielą. Czy obecnie funkcjonujące w Polsce rozwiązania prawne są niewystarczające ? Działania RIAA i koncernów pachnie mi zmową trustową i powinno być ścigane z tego powodu a nie odwrotnie.

A tak swoją drogą ciekawe czy Chińczycy podpiszą i co najważniejsze będę przestrzegać tych umów.

Filesonic padł... :/

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

OOO! właśnie tak działa ACTA

wszystkie linki w temacie zamieszczone dziś już wyparowały

Filesonic padł... :/

To znaczy, że uczciwi panowie z RIAA mają w głębokim poważaniu jakiekolwiek prawo. Myślę, że największą dla nich karą będzie zwyczajny bojkot produktów dużych wytwórni finansujących te działania.

Gość rydz

(Konto usunięte)

tu tylko chodzi o kase... o nic wiecej, w erze korporacji bedziesz musial placic coraz wiecej albo zjednoczyc sie i zniszczyc obecny system, nie ma innej opcji...

to o internecie bylo dobrym przykladem, byl ktos kto chcial dobrze, ale szybko sie zjawili kapitalisci poskaldali do sadow wnioski ze nie moga konkurowac (haha jak nie moga moga tylko ze nie ma jak sie nachapac bo konkurencja jest za powazna, z blokadami ale reszta darmowa), nastepnie jak z acta, pod stol sypniecie kasa i korzystne wyroki ustawy, i znow mozna sie nachapac...

zawsze chodzi o to samo, o kase,

jak Tusk i jego ludzie podpisali bez zgody obywateli to znaczy ze korporacje ich przekupily, proste i logiczne,

no coz juz drugi blad z tym acta w wciagu ostatnich tygodni po lekach, jesli by byly teraz wybory pewnie po i tuska bysmy pozegnali, ale jak tak dalej beda robic to bay bay tusk, chociaz sa tylko dlatego ze nie ma nikogo normalnego w rzadzie obecnie, i tusk jest jako mniejsze zlo, ale zachowuje sie coraz niebezpiecznej dla obywateli....

Nadchodzą czasy rewolucji! ciekawe czy przed Euro,czy po? plusk przez te lata nie zrobił nic dobrego,absolutnie nic!

Ciekawe co powiedzą filtry, gdy zaczną filtrować komentarze na portalach społecznościowych lub na facebooku - ja myślę, że się może przywiesić....

MONITOROWANIE = INWIGILACJA = SB - STOP ACTA!!!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To znaczy, że uczciwi panowie z RIAA mają w głębokim poważaniu jakiekolwiek prawo. Myślę, że największą dla nich karą będzie zwyczajny bojkot produktów dużych wytwórni finansujących te działania.

Dokładnie! To była pierwsza myśl, która przyszła mi do głowy gdy przeczytałem co te pijawki chcą wyczyniać.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

ACTA swoją drogą, przecież te same mechanizmy działają we wszystkich korporacjach, szkoda, że hackerzy nie zaczęli blokować witryn banków, agencji ratingowych i nnych instytucji, odpowiedzialnych za obecny stan rzeczy.

Spoko, spoko na tych też przyjdzie czas :-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

MONITOROWANIE = INWIGILACJA = SB - STOP ACTA!!!!!

Ooo to chodzi,jak im się uda,krosta będzie mógł odwołać hasło o przygotowaniach wiz dla dzieci do USA!

"Jeśli chcesz wiedzieć jaka będzie przyszłość, wyobraź sobie but depczący ludzką twarz, wiecznie!"

Cytat z książki George'a Orwella: "Rok 1984"

STOP ACTA!!!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Cholera. Z jednej strony człowiek stara się nabywać oryginalne płyty czy kasety z muzyką lub filmami, bo uważa to za właściwe postępowanie w przeciwieństwie do takiego 'nielegalnego' ściągania z sieci poprzez p2p, a z drugiej strony jednak podświadomie wie, że większość tych ciężko zarobionych pieniędzy zasila konta tychże korporacji i szlag go trafia...

No, Panowie rozpoczęła się chyba prawdziwa wojna w necie.

No i dobrze ,

Znalezli sie madrzy od wprowadzania blokad i bede walczyc z wiatrakami haha

Sami zbudowali potezna machine INTERNET a teraz chca ja opanowac :)

Pamiętacie jak leszek Miller podpisywał w 2004 roku z wielka pompą jakieś porozumienie o wspieraniu mikrosyfu w Polsce i zaraz potem zaczeły się naloty na mieszkania :piratów" sponsorowane artykuły BSA i tytuły w gazetach o tym jak to Polska walczy z podróbkami ? Akurat wtedy UE wydawało zalecenia w sprawie rozpowszechniania rozwiązan open source między innymi w urzedach publicznych. Tak naprawdę wystarczyłoby żeby urzedy państwowoe przeszły na jakies darmowe oprogramowanie i potentat informatyczny leży. UE wspiera prace nad darmowym systemem operacyjnym o rozporoszonej strukturze, ale kto o tym słyszał ??

Na przykładzie ACTA wyszła jedna i ta sama ideologia partii rządzacych III RP - dopiąć się do koryta, kontrolować i penalizować wszystko co się rusza jeszcze samodzielnie. Nie będzie kingsajzu dla każdego, wystarczy że będzie tylko dla nich. Tak działa władza pozbawiona wizji społecznych.

Przyczyna rozwoju takiego politycznego dziadostwa w Polsce lezy prawdopodobnie w braku zagrożenia rewolucyjnego za jej niepodległej państwowości. Ludzie nie wiedzą jak się pozbywać władzy, a władza nie wie co może jej grozić.

A tak poza tym, dzięki takim działaniom rozwiną się mechanizmy ochrony Internetu przed inwigilacją i zaawansowana kryptografia. Kiedy ilość wejść na strony internetowe i poczty wysyłanej smtp zacznie się zmniejszać, wszystkie portale chętnie otworzą drzwi dla nowych rozwiązań i formatów których wywiady mocarstw nie są w stanie podglądać.

ps. a w audycji radiowej u Moniki Olejnik wczoraj p/osły pier**lili dalej namiętnie na temat katastrofy smoleńskiej. ACTA ich nie bardzo obeszły. W Polsce każdy kolejny rząd robi prawo pod swoja wygodę, a jak im rzeczywistość nie pasuje do ideologii to zawsze można nagiąć rzeczywistość jak Paweł Graś który stwierdził, że nie było żadnego ataku hakerskiego na strony rządowych portali internetowych. Domeny gov.pl zatkały się same z siebie, bo tylu było chętnych do ich obejrzenia.

ps. a w audycji radiowej u Moniki Olejnik wczoraj p/osły pier**lili dalej namiętnie na temat katastrofy smoleńskiej.

A to jeszcze w Polsce mowi sie o tej katastrofie ?

Idioci jacys czy jak ?? ja rozumiem ze mozna miec obsesje na jakims punkcie, ale to chyba przemija co ?

jak nie to trzeba sie leczyc psychicznie !

To w Polsce politycy gadaja nadal o Smolesnku ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak podpiszą. Dodatkowo minister stwierdził, że po ataku hakerskim nie widzi żadnych specjalnych strat. Nie dostrzega pewnie, że atak ten obnażył kondycję naszego rządu. W komentarzach wrze i dobrze. Mam nadzieję, że społeczeństwo w przyszłości wystawi im odpowiednie świadectwo przy następnych wyborach za tą niekompetencję.

Ale wątpię, by Tusku się coś specjalnie miało złego przytrafić. On już tam w Brukseli ma zapewne umoszczone nowe gniazdko, nową posadkę na kolejne kilka lat. Takie typy to zawsze na wierzchu będą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I to wcale nie jest wina pis. Gdyby pis doszedł do władzy w tych wyborach to Smoleńsk by się wyjaśnił w dwa miesiące. Jednak mógłby powstać nowy temat, gdzie jest poszukiwany tusku.

ten trup będzie śmierdział jeszcze długo

chyba, że w interesie usa stanie się opublikowanie zdjęć z satelity

Najlepsze jest to, że firmy fonograficzne żądają od nas, byśmy kupowali oryginały. Ja jestem za! Za pracę czyjąś należy zapłacić. Tylko co kupię płytę, to tego się słuchać nie daje, więc za co ja płacę? Jak chcą tak, to niech także wydadzą trochę kasy na realizację, niech przy konsolecie siedzi osłuchany zawodnik, wtedy mogę zapłacić nawet i 300 zł, ale niech cena będzie adekwatna do jakości produktu!

A tak to wała!!!! Wolę ściągnąć płytę i ją przez zakupem odsłuchać, wiele razy udało mi się uniknąć kupienia szajsu!

A ile jest DOBRZE zrealizowanych płyt? Oj, może z 15%? I mają czelność walczyć o swoje????

Jakby płyty były dobrze realizowane, to nawet zwykła mp3`trójka musiała by trzymać poziom, a tak nie musi.....

Do d.... z takim kapitalizmem!

PS: UE, jak i USA, zrobią legalnie to, czego nie udało się III Rzeszy! Kto tego nie widzi jest zaślepiony!

Filesreve też i inni...nie ma już nic :(((

To teraz pryszczaci wyborcy po z racji utrudnionego dostępu do nowych gier nie będą tak truć tyłka swoim rodzicom aby kupili nowy komputer. Dodatkowo z braku nowych filmów, gier i muzyczek zaczną się uczyć.

Trzeba znaleźć w tym jakieś pozytywne rzeczy :]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.