Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze kolumny do 3000zł

Mr.Black

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar w niedalekiej przyszłości kupić nowe kolumny do mojego zestawu .

Myślałem nad Tannoy D300 lub B&W CDM 7 NT ,704

Najlepiej używane które kiedyś kosztowały 7/10tys. zł

Chciał bym uzyskać najbardziej naturalne brzmienie w tej kwocie .(jeśli to możliwe)

Kwota to 2500/3000zł ,pokój 14m2(w przyszłości większy),muzyka JAZZ,SWING,Blues,Opera,Classic,Pop

Odtwarzacz Płyt CD - ONKYO Integra DX-7911

Wzmacniacz - ONKYO Integra A-9711

Obecne kolumny to Tannoy 633

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz

https://www.audiostereo.pl/topic/90968-najlepsze-kolumny-do-3000z%C5%82/

Pamiętaj że Twój pokój może wpływać na daną część pasma, tak że nigdy nie wiadomo jak dane kolumny zagrają w Twoim pomieszczeniu - możesz zmieniać kolumny a efekt jakiegoś niedosytu pozostanie zawsze. Poczytaj w zakładce akustyka o pomiarach pomieszczenia odsłuchowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przejrzyste a zatem neutralne (z tych które znam) są revelatory scan speaka. ale czy w związku z tym że one tak grają a nie inaczej będą Ci sie podobały z Onkyo to tego nie wiem. raz słuchałem wzmak Onkyo Integra. gra rockowo i jak dla mnie brakuje mu ciepła i muzykalności, więc jakbym był na twoim miejscu szukałbym ciepłych kolumn.

ktoś mi napisał że mój wzmacniacz jest uniwersalny i że moje tannoye są za słabe na taki wzmacniacz .

polecił mi JM LAB , B&W ,Scan Speak .

A może takie JM LAB - FOCAL COBALT 826 S ?

ja moge polecić revelatory scana, gra w zależności co podłączysz, aczkolwiek ta neutralność moze nie wyjść na dobre, trzeba poprostu posluchać. szukaj z drugiej ręki. w okolicach 3 tys kupisz.

JAMO D870

B&W 704 , CDM9NT

TANNOY D500

MONITOR AUDIO Gold Reference 20

A z tych co było by najciekawsze ?

Zdecydowanie odradzam monitor audio, choć wielu na tym forum twierdzi, że to fajne kolumny to dla mnie jest to porażka na całej linii łącznie z najwyższą serią.

Jamo nie słyszałem więc się nie wypowiem.

b&W i tannoy to bardzo fajne propozycje, wybór zależy od systemu i preferencji muzycznych ale obie konstrukcję mogę polecić. Osobiście tannoy d500

Ja dla odmiany i przekory polecę Monitor Audio GS20 bo myślę że w tej muzyce co podałeś właśnie świetnie by się sprawdziły!Tylko że ciężko będzie chyba znaleźć używkę poniżej 4tys.Sam najchętniej słucham na swoich GS20 właśnie Jazz i brzmi to wyśmienicie.Pytanie tylko,jak zagrają z Onkyo?Najlepiej przesłuchać u kogoś jakieś MA dla wyrobienia sobie opinii.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Ja dla odmiany i przekory polecę Monitor Audio GS20 bo myślę że w tej muzyce co podałeś właśnie świetnie by się sprawdziły!Tylko że ciężko będzie chyba znaleźć używkę poniżej 4tys.Sam najchętniej słucham na swoich GS20 właśnie Jazz i brzmi to wyśmienicie.Pytanie tylko,jak zagrają z Onkyo?Najlepiej przesłuchać u kogoś jakieś MA dla wyrobienia sobie opinii.

704 i d500 też nie ma raczej szans kupić za 3000 więc chyba budżet troszkę zwiększony:)

myślę ze b&w 704 jeszcze dało by radę znaleźć w tej cenie.

d500 będzie bardzo ciężko znaleźć ,raz były na allegro w 2008r za 6500zł więc je chyba będę darował .

b&w 704 bardzo mi się z wyglądu podobają jamo też ale bardziej b&w,czy będą one lepsze od moich tannoyów

Podobają mi się TANNOY D300

Miał ktoś z nimi styczność ?

Bo chyba miały by za słaby bass

miałem kiedyś d300 przez kilka dni, bas był ok w pokoju 22mkw. ale nie wiem czego oczekujesz:)

szukam lepszych kolumn niż moje 633

napisz mi jak grają

do 633 raczej ich porównać nie można, to całkiem inna klasa dźwięku, dźwięk bardzo otwarty, oderwany od kolumn,naprawdę fajna pełna średnica, wokale brzmią fantastycznie, w 22m kw basu było tyle ile powinno, troszkę misiowaty na dole jednak może to była kwestia elektroniki. do mocnej łupanki raczej się nie nadają, super sprawdzają się w jazzie, lekkim rocku, musisz uważać żeby nie spinać ich z ostrą elektroniką bo będzie darło ryja trochę ale jak z 633 jest ok to z d300 nie będzie problemu. Miałem je jakieś 2 lata temu i nie pamiętam nawet z czym to dokładnie wtedy grało jednak jest to na pewno jedna z fajniejszych kolumn jakie miałem okazję słuchać w granicach 3000zł i do tego bardzo ładna:) Jak lubisz brzmienie tannoya to naprawdę godne uwagi głośniki.

To d300 biorę mocno pod uwagę .

co byście powiedzieli o kolumnach Studio 16 Hertz? niestety polskie ale opinie mają bardzo dobre .

do 3000 jest jeszcze EPOS ES 22, proac studio 100, linn kelidh, starsze dynaudio audioence. kwestia gustu i zgrania w systemie

te co podałeś to mnie nie za bardzo interesują .

Jednak kolumny kupie już w lutym :)

Ostateczny wybór to :

B&W CDM 7 NT

B&W CDM 9 NT

TANNOY D300

STUDIO 16 HERTZ MINAS ANOR IIIs

Jestem najbardziej z tych trzech kupić B&W tylko słyszałem opinie że sucho graja .

Witam,

Widzę że już kolega praktycznie się zdecydował, ale jeśli szukasz neutralnego dźwięku, to wziąłbym pod uwagę Quadrala Certo z serii Phonologue C

Skrzynki na wstęgowym ribbon-ie, bardzo przejrzyste i szczegółowe o raczej chłodnej barwie. Swojego czasu kosztowały 8600zł, mnie udało się kupić rok temu za 3000zł nową parę z ostatnich sztuk w niemieckich magazynach. Nie wiem czy są jeszcze do dostania, ale według mnie warte uwagi :-)

Do jazzu czy klasyki są stworzone ; -) Miałem gdzieś ich cały test tylko że po szwabsku, powinieneś wygooglować go gdzieś.

Pozdrawiam

niestety polskie

Hehe, ale snobizm:) Słyszałem kiedyś kolumienki firmy ESA. Grały rewelacyjnie, dużo lepiej od przereklamowanych przepłaconych. Za 3 tyś. spokojnie kupisz. Ponadto dajesz zarobić krajowej firmie, która hipotetycznie daje zarobić Twojej firmie:) Ale skoro jarasz się znaczkiem a kryterium jest wygląd..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to tak do ok 3kzł ale widzę że budżet już wzrósł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co byście powiedzieli o kolumnach Studio 16 Hertz? niestety polskie ale opinie mają bardzo dobre .

niestety polskie ? hmm... posluchaj Minas Anor IIIs albo Aries to sie zdziwisz jak polskie kolummny potrafia grac ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.