Skocz do zawartości
IGNORED

DAC-jakość ponad cenę! Czy super drogie DAC-i grają lepiej?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pamiętam już wszystkich szczegółów.

Jedno co zapamiętałem to moją rozmowę z konstruktorem Total Dac -a i dokładnie to samo pytanie i jego śmiech na temat USB i SpdiF ;)

Miałem na pewno jego firmowy kabel USB i chyba Siltecha ale pewny nie jestem.

USB dawało większą szczegółowość ale mniejsze wypełnienie .

Mnie bardziej podobało się połączenie po SpdiF ( albo Aes EBU - nie pomnę , których z jakim sprzętem używałem ).

Nie dziwię się a zmiennych w plikowcach są jeszcze dziesiątki, Sam gryzę się z tym od kilku lat i im więcej wiem tym więcej nie wiem :)

Ogólnie to trzeba mieć łeb jak balon i dla spokoju odpalić Esoterica a tak poważnie to się nie poddam aż transport plikowy nie przebije barwą Audiomeci lub CECa! Reszta już jest lepsza :)

Ten, kto tego dokona i mądrze zaprojektuje będzie najlepszy na rynku.

Znam takiego magika z Litwy , który buduje custom dac-i i serwery plikowe.

Polecał mi go mój znajomy z Niemiec ale ja akurat nie miałem czasu i nie szukałem plikowca.

Był w Polsce i chciałem skontaktować go z Sylwkiem ( bo wiem ,że coś tam z plikami kombinował ) ale do spotkania nie doszło.

A szkoda bo to podobno łebski facet.

Tak to wygląda :

Moim zdaniem lepszy. Ma zaprojektowaną własną płytę i zoptymalizowaną pod kątem odtwarzania muzyki a to daje olbrzymią przewagę. W standardowej płycie nawet zasilonej liniowo i tak sieją przetwornice i stabilizatory, których nie da się ominąć. O braku jakiejkolwiek optymalizacji nie wspomnę. Ominięcie tego problemu jest niezwykle kosztowne a zamówienie dedykowanej płyty głównej wykonanej specjalnie pod własny serwer to koszt liczony minimum w setki tysięcy.

Na daczku, który ma wysokiej klasy wejście USB jest to natychmiast słyszalne. Miałem styczność z W20 i moim zdaniem nie da on Amare szans na obronę.

Za cenę Aurendera da się wykonać customowy transport ale mało jest chętnych żeby wydawać pieniądze na tyle "pudeł" :)

Ja sie nie znam na szczegolach elektroniki, wszystko biore na sluch, oczywiscie z wszystkimi jego wadamia i kilkoma - mam nadzieje- zaletami pianisty amatora i bylego chorzysty.

Jarek na razie nie sprobowal porzadnie grac plikow, jakby byl blizej, to bym sie chetnie podzielil doswiadczeniami i ustaiwl mu tor plikowy, wtedy by mogl ocenic.

To nie jest tak , ze wystarczy plug and play, trzeba troche posluchac i podobierac.

Ja chlopakow z Amare bardzo lubie i zlego slowa na nich nie powiem , ale o ile wystawy nie sa najlepszym miejscem do oceny, to jednak niektore sprzety potrafily mnie na nich zachwycic, o ich transporcie nie moge tego powiedziec. Bardzo mi sie podobaly za to koncowki mocy i pre na EML, przyjechali do mnie z nimi do domu.

Ja nie celuje w sprzet najlepszy na swiecie, tylko wystarczajaco dobry. Jesli idzie o dzwiek zestawu transport /dac postawilbym dobra flaszke, jesli jakiekolwiek zrodlo cyfrowe zagra znaczaco lepiej. Nie pisze tego ,zebyscie mi tu polecali cokolwiek, bo poki co nie szukam, jestem zadowolony i to bardzo. Od czasu jak Sly byl umnie jest kolejny progres- nowe lampy i kable do dakow . Do cd nie ma u mnie powrotu, chociaz ciagle je kupuje i ripuje jak nie ma w plikach do kupienia.

Dwa razy slyszalem w20 na wystawach , raz z zeta zero , drugi raz z audio researchem i nie pomne jakimi kolumnami, ale prezentacje prowadzil gosc z Synergistic Research, dwa razy porazka.

Konto w trakcie usuwania

Jarek na razie nie sprobowal l porzadnie grac plikow,

To nie jest tak , ze wystarczy plug and play, trzeba troche posluchac i podobierac.

Mariusz zaproszenie nadal aktualne.

Jak będziesz w 3-city to chętnie poznam Ciebie osobiście.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o tym ,że nie grałem z plików i o jakim doborze raczysz pisać?

Możesz wyjaśnić co masz na myśli ?

Co i z czy należy niby dobierać ?

Jaką to tajemniczą wiedzę należy posiąść aby grać z plików na Twoim poziomie?

Raczysz żartować mam nadzieję ?

Idę z Tobą o zakład ( o dobrą flaszkę wina ) ,że masz całkowicie mylne pojęcie na ten temat z czego, w jakich konfiguracjach grałem i jakich urządzeń próbowałem.

Pisałem już również wielokrotnie ,żebyś posłuchał dobrego transportu CD w konfiguracji z dobrym dac i wtedy będziesz miał skalę porównawczą.

Na dzień dzisiejszy takiej możliwości nie miałeś więc Twoje dywagacje to tylko przypuszczenia oparte o Ayona i Fontanę .

O porządnych kablach nawet nie wspomnę ;)

Bez urazy oczywiście ...

Życie bywa brutalne :) Na ostudzenie emocji proszę się cofnąć do roku 2000 i przypomnieć na czym każdy słuchał.

Jarek wkleisz foty nowego pomieszczenia odsłuchowego (może być pw) czy jeszcze nie gotowe. Żywica chyba wyschła :)

Marslo jak nowe siecióweczki, podobają się?

Szymon słuchało się na różnych urządzeniach raz lepszych raz gorszych , jak to w życiu bywa.

Pomieszczenie prawie gotowe poza adaptacją akustyczną , która odbędzie się w przyszłym tygodniu.

Jarek,

W plikach wazne sa 3 rzeczy : najwazniejsza jest jakos pliku, jesli ripy to tylko wave za pomoca dbpoweramp, dobre hires , wystarcza 24/96 chyba ,ze RR, wtedy moga byc gestsze. DSD max 128, przynajmniej u mnie ,ale z dobrych zrodel, najlepiej z nativedsd.

Bardzo wazne sa kable zasilajace i kable usb od transportu do dac, niekoniecznie takie same jak do transportu plyt, trzeba wziac rozne sygnatury kabli i sprobowac, gniazdo np topowy Furutech i dobra listwa. I mieszac, sluchac, przepinac, az barwa bedzie taka jak nalezy.

Bardzo wazna jest eliminacja wibracji - stopki i platformy, rozne kombinacje do sprawdzenia.

No i wreszcie trzeba posluchac tydzien bez przerwy tych najlepszych plikow, potem dopiera wrocic do cd. Adaptacja sluchu jest b. Wazan.

Oczywiscie tylko moim zdaniem, nie ma sensu spierac sie, szanuje Twoj wybor, pozwol mi cieszyc sie moim.

Życie bywa brutalne :) Na ostudzenie emocji proszę się cofnąć do roku 2000 i przypomnieć na czym każdy słuchał.

Jarek wkleisz foty nowego pomieszczenia odsłuchowego (może być pw) czy jeszcze nie gotowe. Żywica chyba wyschła :)

Marslo jak nowe siecióweczki, podobają się?

Miodzio, na pewno Marcin przekazal Ci moje pozytywne zaskoczenie.

Konto w trakcie usuwania

Miodzio, na pewno Marcin przekazal Ci moje pozytywne zaskoczenie.

Mam ochotę na najwyższego lampowego APLa. Konstruktor ma ciekawe pomysły. W modelu niższym zauważyłem potencjał. Chętny na odsłuch?

Ciekawa rzecz, że Aurender różnicuje pliki Wave od Flac. A np Linn tak dobrze rozpakowuje Flac do Wave, że różnic nie ma. Tu widać przewagę Linna nad Aurenderem w kwestii plików PCM. No ale Linn nie podaje DSD. I tu jest przewaga Aurendera.

Mam ochotę na najwyższego lampowego APLa. Konstruktor ma ciekawe pomysły. W modelu niższym zauważyłem potencjał. Chętny na odsłuch?

Co to jest?

Oczywiscie tylko moim zdaniem, nie ma sensu spierac sie, szanuje Twoj wybor, pozwol mi cieszyc sie moim.

Oczywiście szanuję twój wybór i cieszę się ,że jesteś zadowolony.

Ja również jestem zadowolony a to ,że należę do obozu użytkowników CD ( przynajmniej na razie ) to również mój świadomy wybór.

Uważam ,że pliki to przyszłość i jeżeli rozwój pójdzie w dobrym kierunku sam z nich na pewno skorzystam.

Na dzień dzisiejszy jak dla mnie jest zdecydowanie za wcześnie.

Obecnie mam na odsłuchu 2 sieciówki Harmonixa Maestro Milion i próbuję do końcówek mocy.

Rewelacyjne kable.

pozdr.

Sly, jak nie slyszysz roznicy miedzy flac a wave, to raczej swiadczy zle o transporcie plikow. Nie chce sugerowac niegrzecznie, ze aparat odbiorczy cos nie teges:)

Konto w trakcie usuwania

Linn rozpakowuje w locie Flac do Wave i finalnie odtwarza Wave. Aurender robi to chyba jakoś inaczej i gorzej sobie z tym radzi.

Widzisz jak mamy rozne tory i gusta . Marcin mi dal tego Bulgara w wersji tej niezszej kilka miesiecy temu. Trzy z dwoma, zeby nie napisac pala.

Konto w trakcie usuwania

Nie nadążam, zanim się na coś zdecyduje to poprzeczkę podnoszą

32bit / 768kHz DSD64(1bit 2.8M) DSD128(1bit 5.6M) DSD256(1bit 11.2M) DSD512(1bit 22.4M)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nie transport tylko gotowy odtwarzacz. Do tego nieznana firma. Może być kłopot ze wsparciem, z update-ami, nie mówiąc już o późniejszej odsprzedaży.

Ukryta Zawartość

Linn rozpakowuje w locie Flac do Wave i finalnie odtwarza Wave. Aurender robi to chyba jakoś inaczej i gorzej sobie z tym radzi.

Aurender gra, to co mu zapakowano, jak flaki to parowka, jak wave to szynka.

Ciekawa rzecz, że Aurender różnicuje pliki Wave od Flac. A np Linn tak dobrze rozpakowuje Flac do Wave, że różnic nie ma. Tu widać przewagę Linna nad Aurenderem w kwestii plików PCM. No ale Linn nie podaje DSD. I tu jest przewaga Aurendera.

Co to jest?

To cos , w czym Szymon widzi potencjal a ja ani chu-chu. No chyba ze ten topowy M z pre lampowym gra inaczej.

One konwertuja wszystko do dsd. Moim zdaniem zwykly dsd dac na duelundach Fikusa leje tego tanszego Bulgara bez litosci, az przykro go wpinac w tor.

Konto w trakcie usuwania

. Standardowa płyta komputerowa za kilka setek i prosty zasilacz liniowy.

jak próbujesz oceniać nasz serwer z pryzmatu Troli którzy mniemają pojęcia co piszą to oki

zasilacz prosty? dwa tranzystory w stabilizacji i dwa opampy trzeba było wzmocnić szumy 100X by je zmierzyć !!

taki prosty

Ukryta Zawartość

płyta ma osobny "procek do usb" ale przecież wszyscy wiedzą lepiej niż producent ,dlatego nie pisze na forum bo wszyscy wiedzą lepiej co ja daje do swoich produktów

a z forum słyszał serwer tylko Jarek !! a i kupił jeden Użytkownik audio stereo ale dopiero niedawno się ujawnił,że jest z audio stereo nie dziwie mu sie ;(

Ukryta Zawartość

a z forum słyszał serwer tylko Jarek !! a i kupił jeden Użytkownik audio stereo ale dopiero niedawno się ujawnił,że jest z audio stereo nie dziwie mu sie ;(

Marcin nie przejmuj się ,gul skacze niektórym z tzw. "polskiej bezinteresownej zawiści" i muszą wylać żółć na forum.

Jakby któryś z tych panów pożyczył Wasze urządzenie to by przeżył szok ,że wywalili tyle kasy na inne wcale nie lepsze a wielokrotnie droższe urządzenia.

Nie pożyczą bo strach w oczach ,że kopara opadnie i okaże się ,że "król jest nagi" a kasa poszła w błoto ;)

pozdr. i sukcesów życzę

jak próbujesz oceniać nasz serwer z pryzmatu Troli którzy mniemają pojęcia co piszą to oki

zasilacz prosty? dwa tranzystory w stabilizacji i dwa opampy trzeba było wzmocnić szumy 100X by je zmierzyć !!

taki prosty

Ukryta Zawartość

płyta ma osobny "procek do usb" ale przecież wszyscy wiedzą lepiej niż producent ,dlatego nie pisze na forum bo wszyscy wiedzą lepiej co ja daje do swoich produktów

Trzeba było nie ukrywać płyty i się nie wydurniać to sytuacja by wyglądała inaczej. Co z tego, że podaliście stabilne napięcia na płytę główną jak tam siej ą przetwornice i całość szlak trafia.

Chcecie rzetelnego testu to zapraszam z urządzeniem do siebie. Mogę nawet podesłać kierowcę po odbiór. Chętnie sprawdzę ten produkt i wydam wiarygodny werdykt.

Ukryta Zawartość

marslo

Simple audio roomplayer również rozpakowuje flac do wav idealnie, podobnie jak Linn, nie ma różnicy, sprawdzone wielokrotnie na różnych płytach, słuch mam doskonały. Materiał ripowany na dBpoweramp-ie. Niby dlaczego ma to świadczyć źle o transporcie plików? Wręcz odwrotnie, jest to zaleta, świadczy o stabilności i dobrych rozwiązaniach hardwarowych, w przeciwieństwie do różnych komputerowych szmelców.

Jarek,

Jak Ty lubisz wszystkich z gory osadzac, troche wzajemnej sympatii.

W trakcie pierwszej prezentacji Diamonda na AS2014 jak i kilkakrotnie w postach na forum ofiarowalem gotowosc podzielenia sie z Amare opinia nt ich transportu na tle w20, nigdy z tego nie skorzystali, to,ich wybor.

Mam w koncu juz 3 lata doswiadczen w sluchaniu muzy prawie wylacznie z plikow z Aurendera s10 i w20 i nie mam zadnych powodow, zeby cos sciemniac. Jak diamond bylby lepszy w jakims aspekcie to bym to napisal, co wcale nie znaczy, zebym go kupil. Aurender ma b. wiele zalet.

marslo

Simple audio roomplayer również rozpakowuje flac do wav idealnie, podobnie jak Linn, nie ma różnicy, sprawdzone wielokrotnie na różnych płytach, słuch mam doskonały. Materiał ripowany na dBpoweramp-ie. Niby dlaczego ma to świadczyć źle o transporcie plików? Wręcz odwrotnie, jest to zaleta, świadczy o stabilności i dobrych rozwiązaniach hardwarowych, w przeciwieństwie do różnych komputerowych szmelców.

Ja tego nie rozumiem jak cos co jest przepakowane ma byc tej samej jakosci albo maslo jest swieze, albo przepakowane:)

Przepakowanie wymaga aktywnosci procka i to sie w jakims niewielkim stopniu moze sie odbijac na jakosci dzwieku imo. Jak procek chodzi w trakcie odtwarzania, to jak to Szymon pisze - sieje.

Ma byc jak najmniej aktywnosci, jak muza gra, cisza na sali :)

Poza tym flac flakowi nie rowny- tej najwyzszy poziom bez kompresji jest bardzo zblizony do wave, ale juz te silnie skompresowane to jest calkiem inna bajka, caly czas tylko wg moich doswiqdczen.

Wave to muzyka plynniejsza, jak to pisza po angielsku- organic.

Konto w trakcie usuwania

Jak Ty lubisz wszystkich z gory osadzac, troche wzajemnej sympatii.

Mariusz uważasz ,że osądy o Amare czy innych urządzeniach , których się nigdy na oczy nie widziało są fair?

Wskaż proszę jeden mój wpis , w którym wydaję osąd o urządzeniu czy kablu , którego nie słuchałem .

Mnie po prostu tak zwyczajnie po ludzku wk***ia takie postępowanie.

Nie wiesz , nie słuchałeś , nie pisz .

Pożycz, posłuchaj , porównaj , pisz.

Taka kolejność może być ?

Możesz mi wyjaśnić w jakim celu deprecjonuje się na tym forum różne urządzenia a wychwala inne ?

Wiem ,że interes i biznes jest najważniejszy ale nie kosztem innych.

Jak Ty tego nie widzisz to sorry.

W trakcie pierwszej prezentacji Diamonda na AS2014 jak i kilkakrotnie w postach na forum ofiarowalem gotowosc podzielenia sie z Amare opinia nt ich transportu na tle w20, nigdy z tego nie skorzystali, to,ich wybor.

Jak nie domyślasz się dlaczego nie skorzystali to może odśwież sobie pamięć i poczytaj różne posty w temacie tego konkretnego urządzenia.

Może uda się Tobie powiązać pewne fakty ?

Jak nie, to trudno nic na to nie poradzę.

Dalej bądź zdziwiony ;)

Miłego wieczoru.

Jak wiesz caly czas bronie amare przed niepotrzebna niechecia, ale Twoja ocena, ze wypowiadac sie moze tylko ten co pozyczyl jest wysoce niestosowna. Po to sa wystawy, aby sie ze sprzetem wstepnie zapoznac i wyrobic sobie jakis osad. Jesli producent uwaza ,ze jest on niesprawiedliwy i jest w dodatku znajomym, ktorego juz goscilem w domu, moglby zaproponowac odsluch porownawczy, a tego nie robi. Pzostaje mi wiec bazowac na tej wstepnej opinii, przy calej sympatii do Amare.

Konto w trakcie usuwania

Aurender ma b. wiele zalet.

Jakie ma zalety, których nie ma Amare? Wiem, że Amare ma 2 wyjścia USB i mając 2 DAC-i nie trzeba przepinać kabli USB co uważam za bezsens. W menu można wybrać z którego USB ma grać, czyli który DAC.

Amare ma dopiero od niedawna online support, ktory ja mam od 3 lat. Rozpoznawalnosc aurendera i amare sa nieporowynwalne, rowniez latwosc odparzedazy. W aurenderze pracuje kilkunastu inzynierow na stale, ostarnio przejela ich duza firma branzowa gwarantujaca stabilnosc. Aurender specjalizuje sie w transportach, amare robi wiele roznych sprzetow.

Konto w trakcie usuwania

No i wreszcie trzeba posluchac tydzien bez przerwy tych najlepszych plikow, potem dopiera wrocic do cd. Adaptacja sluchu jest b. Wazan

i

Po to sa wystawy, aby sie ze sprzetem wstepnie zapoznac i wyrobic sobie jakis osad.

Bez komentarza ;)

pozdr.

No i lepiej nie komentowac, jak sie na wystawy nie chodzi. Bez wystaw nie mialbym kontaktu z wieloma wybitnymi sprzetami, ze wymienie tylko dwie marki Audio Tekne i TAD. Chyba nigdy ich nie poslucham w domu, a nauczylem sie calkiem nowych rzeczy o dzwieku reprodukowanym.

Konto w trakcie usuwania

Wszystko jasne ale oceny sprzętu po wizytach na wystawach to nieporozumienie. Coś tam można posłuchać, pooglądać, pogadać z ludźmi ale to nie jest miejsce na finalne oceny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.