Skocz do zawartości
IGNORED

Minas Anor vs AA Hyperion IV

pit80

Minas Anor vs Hyperion IV  

209 użytkowników zagłosowało

1. 1. W ogólnej ocenie lepiej wypadają:

• Studio 16 Hertz Minas Anor
    • Audio Academy Hyperion IV

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, że różnica cenowa miedzy Minasami (wiśniowe za 5,5kzł nowe) a Hyperionami IV (4,7kzł)jest niewielka proszę szanownych kolegów, którzy mieli styczność z tymi kolumnami o rozstrzygnięcie pojedynku pod różnymi aspektami, które dla każdego z osobna są ważne.

https://www.audiostereo.pl/topic/91085-minas-anor-vs-aa-hyperion-iv/

czyli znowu sie zacznie :) autorowi wątku sugeruję w jakiś sposób zorganizować odsłuch w tym samym pomieszczeniu i na tej samej elektronice. jesli masz wydac 5 kafli to koniecznie posłuchaj.

sugeruję w jakiś sposób zorganizować odsłuch w tym samym pomieszczeniu i na tej samej elektronice.

Też jestem tego zdania, ale chyba mało wykonalne. Minasy to produkt niszowy.

Gdybym miał możliwość to od odsłuchu bym zaczął i pewnie na nim zakończył rozmyślunek.

Niestety liczę na Wasze merytoryczne opisy, najcenniejsze będą dla mnie tych, którzy właśnie słuchali tych zestawów w tych samych warunkach.

Mimo wszystko sądzę, że przesiadając się z Maestro II 180 będę zadowolony bez względu czy to będą Hyperiony czy Minasy. Liczę, że z Waszą pomocą wybiorę te lepsze i nie będę się później zastanawiał czy nie lepiej było wziąć te drugie :)

Kolumny będą hałasować w 44m2 z lampą, najprawdopodobniej będzie to Yaqin MS-100B lub MS-20L.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Obie kolumny mają swoich fanatyków. Swoje kluby. Swoje oddziały zbrojne i naganiaczy. Zwalaczajacych się. Do tego czasem podsyca konstruktor jedenj z nich. Będzie dym i obrzucanie się g.

Zadaj sobie trudu i wyrób własne zdanie, a tak naprawdę to moim zdaniem nie są to aż takie gwiazdy, żeby nie dało się znaleźć jeszcze innych ciekawych propozycji na rynku.

Witam,

pod koniec tygodnia będę miał u siebie Hyperiony IV, jeżeli ktoś miałby ochotę pojawić się ze swoimi Anor-ami zapraszam serdecznie!

Niech się wreszcie rozstrzygnie?! ;)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Pit ta ankieta jest bez sensu.

Głosy oddadzą w niej pewnie ludzie, którzy słyszeli tylko jedną konstrukcję lub nie słyszeli wcale i nic Ci to nie da.

To firmy niszowe.

Moim zdaniem najlepiej daj na forum takie ogłoszenie/prośbę czy ktoś posiadający jedne lub drugie, mieszkający w rozsądnej odległości od Ciebie, będzie tak uprzejmy i zaprosi Cię na odsłuch.

hmm... Ja mialem Minas Anor I i Hyperiony III Lux moge tylko powiedziec ze to calkiem inne szkoly dzwieku wiec kazde z nich beda mialy swoich zwollennikow trudno jednoznacznie powiedziec ktore lepsze bo to zalezy od Naszych indywidualnych upodoban dotyczacych dzwieku ;)

A co do ankiety to 6500pln kontra 4700pln trudno to oceniac bo to jednak spora roznica ja co prawda Hyperionow IV nie slyszalem ale gdybym mial wybierac to bym wybral Minas Anor IIIs .

Jednak jesli ktos chce wybierac miedzy tymi dwoma modelami to koniecznie musi posluchac obu ;)

pit80 44m2 to spore pomieszczenie ja Hyperiony III Lux i Minas Anor I sluchalem z Yaqinem MC-10L Hypki u mnie mialy basu duzo wiecej niz Minas Anor I no ale tu jest mowa o Minas Anor IIIs a to juz duzo lepszy bas i dokladniejszy dzwiek niz w I wersji wiec strasznie trudno cos doradzic .

Gdybym mial Hyperiony w 25m2 a nie w 16m2 to bym je sobie zostawil bo fajnie sie na nich sluchalo Rocka i Bluesa koncerty w 16m2 byly tylko lampka z Hypkami basem dawala ostro i za duzo go bylo czesto ;)

a moze zrobimy kiedys "Wielki forumowy odsłuch" ? :)

porównamy forumowe popularne skrzynki typu AA, studio16, pylony, sonusy, akustyki itp ?

spotkanie w centralnej polsce np. wocławek, łódź

na dworcu jest zła akustyka :) musimy komus sie na chate zwalić, no panowie kto ma wolną chate w centralnej polsce ? ok ok przyniesiemy własny prowiant, gospodarz jedynie stawia wódkę :)

Witam,

pod koniec tygodnia będę miał u siebie Hyperiony IV, jeżeli ktoś miałby ochotę pojawić się ze swoimi Anor-ami zapraszam serdecznie!

Niech się wreszcie rozstrzygnie?! ;)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Zapraszam do Łodzi z tymi Anor-ami! :)

Pit ta ankieta jest bez sensu.

Głosy oddadzą w niej pewnie ludzie, którzy słyszeli tylko jedną konstrukcję lub nie słyszeli wcale i nic Ci to nie da.

To firmy niszowe.

@omen Przyznaję rację, jeśli w ankiecie wezmą udział nie tylko osoby, które słyszały obie konstrukcje będzie ona bez sensu. Jednak gdy każdy ankietowany spełnia moje kryteria (porównanie w tych samych warunkach obu konstrukcji) wtedy ankieta byłaby jak najbardziej ciekawa.

porównamy forumowe popularne skrzynki typu AA, studio16, pylony, sonusy, akustyki itp ?

spotkanie w centralnej polsce np. wocławek, łódź

na dworcu jest zła akustyka :) musimy komus sie na chate zwalić, no panowie kto ma wolną chate w centralnej polsce ? ok ok przyniesiemy własny prowiant, gospodarz jedynie stawia wódkę :)

Genialny pomysł, może latem, przy okazji jak wielu przyjedzie na wypoczynek nad morze (np. Mielno, Sarbinowo, Kołobrzeg, Ustka i okolice) to zapraszam z polskimi, ciekawymi konstrukcjami do siebie (Koszalin), wódy będzie ile trzeba :)

Ładniejsze są brunetki czy blondynki?

Therion, gdzieś, kiedyś w którymś temacie napisałeś, że Twój ówczesny system (Hyperiony III i Yaqin) grał brzmieniowo tak samo jak Sennheisery HD600, tzn. że nie ma różnicy po ściągnięciu słuchawek i słuchaniu na dużym.

Takie brzmienie chciałbym teraz właśnie osiągnąć, tylko czy Hypki4 grają jak 3jki czy może jeszcze lepiej w odniesieniu do HD600? No i ciekawe by było Twoje zdanie po porównaniu z Minasami, słyszałeś je? :)

Zadaj sobie trudu i wyrób własne zdanie, a tak naprawdę to moim zdaniem nie są to aż takie gwiazdy, żeby nie dało się znaleźć jeszcze innych ciekawych propozycji na rynku.

Oczywiście od wątku na forum mój trud się zaczął (w moich okolicach mało ludzi, jeśli nikogo z tymi konstrukcjami), ale jak najbardziej chciałbym zorganizować sobie taki battle live. Może dojdzie do tego wielkiego forumowego odsłuchu :)

Jeśli chodzi o gwiazdorstwo AA i 16Hz to nie wykluczam innych opcji, chętnie poznałbym Twoje i Wasze inne propozycje.

Chciałbym jednak, żeby moje z trudem zarobione w Polsce pieniążki zostały w Polsce, czyli preferuję polskie konstrukcje :)

Do 44m2 pewnie mogłyby podejść GLD Orfeusz, wyglądają odpowiednio, tylko nikt nie wie jak grają (pewnie dałoby się je wyrwać w okolicach 7kzł).

Chciałbym jednak, żeby moje z trudem zarobione w Polsce pieniążki zostały w Polsce, czyli preferuję polskie konstrukcje :)

Oby jak najwięcej z nas doceniało polskie konstrukcje :)

Ale imo ankieta bez sensu, dla rzetelnej odpowiedzi musiałaby znaleźć się osoba odsłuchująca te kolumny w jednakowych warunkach odsłuchowych i czasowych, a później dochodzą osobiste preferencje i konkretna konfiguracja reszty toru muzycznego. Szkoda obrzucania błotem i obu polskich firm, nie ma wyjścia trzeba posłuchać samemu.

Bezwzględnie powiadomić mnie proszę o takim wydarzeniu :)

Miałem minasy II i miałem Hyperiony III . Zarówno jedne jak i drugie odwiedziły kilka pomieszczeń zarówno Minasy jak i Hyperiony raz się wykładały całkowicie że nie dało się ich słuchać a raz grały bardzo dobrze .

Nie ma odpowiedzi na pytanie które kolumny zagrają u Ciebie w pomieszczeniu lepiej . Niestety to że u kogoś lepiej zagrają np Minasy od Hyperionów nie oznacza że u Ciebie będzie tak samo niestety na to co słyszymy ostatecznie duży wpływ ma akustyka pomieszczenia :) .

w sumie te audio to jednak wielka zagadka bo im droższy kupuje TV tym lepszy (w sensie jakosci obrazu, sam przymierzam sie do plazmy i niestety zeby jakość mnie satysfakcjonowała musze kupic drizszy model), samochody tez im droższe tym lepsze (np. citroen nie dorówna BMW), buty im droższe tym lepsze (materiał, wykonanie), kiełbasa im droższa tym lepsza (więcej miesa zamiast odpadów) itd itd.

a w audio generalnie cena nie ma znaczenia ?

w sumie te audio to jednak wielka zagadka bo im droższy kupuje TV tym lepszy (w sensie jakosci obrazu, sam przymierzam sie do plazmy i niestety zeby jakość mnie satysfakcjonowała musze kupic drizszy model), samochody tez im droższe tym lepsze (np. citroen nie dorówna BMW), buty im droższe tym lepsze (materiał, wykonanie), kiełbasa im droższa tym lepsza (więcej miesa zamiast odpadów) itd itd.

a w audio generalnie cena nie ma znaczenia ?

W uproszczeniu - tak jest jak piszesz.

Elektronika we wzmacniaczu, czy odtwarzaczu cd kosztuje nie więcej niż 100USD. Typowe części, niska skala integracji, znane rozwiązania układowe. Wszystko ponad to - biżuteria. Jakieś złote napisy, audiofilskie powietrze, przewymiarowane części.

Analogią telewizora plazmowego (czy monitora komputerowego) są kolumny głośnikowe - tutaj zazwyczaj czym wyższa cena - tym lepszy dźwięk. Nie oszczędzamy.

Tak jak wszystkie odtwarzacze bd dają podobny obraz, tak wszystkie odtwarzacze cd dają podobny dźwięk. To kolumny (monitor, telewizor) decyduje o końcowym efekcie.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

W uproszczeniu - tak jest jak piszesz.

Elektronika we wzmacniaczu, czy odtwarzaczu cd kosztuje nie więcej niż 100USD. Typowe części, niska skala integracji, znane rozwiązania układowe. Wszystko ponad to - biżuteria. Jakieś złote napisy, audiofilskie powietrze, przewymiarowane części.

Analogią telewizora plazmowego (czy monitora komputerowego) są kolumny głośnikowe - tutaj zazwyczaj czym wyższa cena - tym lepszy dźwięk. Nie oszczędzamy.

Tak jak wszystkie odtwarzacze bd dają podobny obraz, tak wszystkie odtwarzacze cd dają podobny dźwięk. To kolumny (monitor, telewizor) decyduje o końcowym efekcie.

teraz to mnie rozjebałeś :) dawno takiej głupoty nie przeczytałem na tym forum :) gratuluję :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.