Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

to może wskaż choć jeden taki, co ma 3 takiej wyjścia

To jest właśnie gwóźdź do trumny tego firmowego rozwiązania.

Gdyby chcieli w to iść, to zbudowali by player do kompletu właśnie z takimi wyjściami.

Nawet bazując na zakupionym od OPPO najtańszym rozwiązaniu, tak jak to robią inni.

Nie byłoby plątania z HDMI i następnie rozplątywania tego swoim autorskim procesorem HDMI.

Dugim rozwiązaniem byłby moduł do procka z dekoderami HD-Audio, prosto i na temat, bez obróbki video.

Nie ma w ofercie ani jednego, ani drugiego - wnioski nasuwają się same. Trzeba kupić obcy player, który

zdekoduje HD Audio do LPCM na pokładzie, następnie wplecie to w HDMI, a my zbudujemy tylko klocek w

cenie 20 takich playerów, który z tego HDMI wyplecie nam LPCM ... no, ktoś wybitnie mądry nad tym pracował.

Ale ja nie o tym miałem napisać. Chodzi o EMOTIVĘ, która jak wiadomo korzysta z myśli technicznej i mocy

produkcyjnych innej firmy. Zamieszanie z wypuszczeniem tego procka i wzrost jego ceny podobno bierze się

z jakiejś dziwnej umowy, którą zawarł z tą firmą KRELL, na opracowany przez nich procek. Jest jakaś blokada

projektu właśnie z tej przyczyny. KRELL blokuje wypuszczenie rozwiązań tej firmy i zastosowanych właśnie w

produkcie KRELLa. Można było o tym czytać poza forum EMO, bo temat KRELL-EMOTIVA był tam ciągle usuwany.

Coś w tym musi być prawdy, bo jednak ten czas wdrożenia nowego, wypasionego procesora, jest zbyt długi ....

Nie ma w ofercie ani jednego, ani drugiego - wnioski nasuwają się same. Trzeba kupić obcy player, który

zdekoduje HD Audio do LPCM na pokładzie, następnie wplecie to w HDMI, a my zbudujemy tylko klocek w

cenie 20 takich playerów, który z tego HDMI wyplecie nam LPCM ... no, ktoś wybitnie mądry nad tym pracował.

jedyną osobą, która może widzieć sens w tej łamigłówce jest Andsie, ewangelista meridiana na forum AS

on jeszcze uważa, że za powyższą dopłatę w cenie 20 playerów należą się firmie meridian wielkie podziękowania, no bo przecież daje klientowi wybór - może to kupić, albo nie kupić, podczas gdy inne firmy są na tyle wredne, że od razu dają klientowi gotowe rozwiązanie, więc nie może go nie kupić :)

to trochę tak, jakby np. Sony sprzedawało odtwarzacze Blu-ray, ale (z uwagi na jakość obrazu) odtwarzające tylko płyty DVD, w zamian jednakże za niewielką dopłatą 20 tys złotych z możliwością dokupienia magicznego pudełeczka, które umożliwi jednak odtworzenie również płyt BR ...

Ale ja nie o tym miałem napisać. Chodzi o EMOTIVĘ, która jak wiadomo korzysta z myśli technicznej i mocy

produkcyjnych innej firmy. Zamieszanie z wypuszczeniem tego procka i wzrost jego ceny podobno bierze się

z jakiejś dziwnej umowy, którą zawarł z tą firmą KRELL, na opracowany przez nich procek. Jest jakaś blokada

projektu właśnie z tej przyczyny. KRELL blokuje wypuszczenie rozwiązań tej firmy i zastosowanych właśnie w

produkcie KRELLa. Można było o tym czytać poza forum EMO, bo temat KRELL-EMOTIVA był tam ciągle usuwany.

Coś w tym musi być prawdy, bo jednak ten czas wdrożenia nowego, wypasionego procesora, jest zbyt długi ....

Ktoś już wspominał o tym na Audiostereo, na forum Emo nie trafiłem na te tematy, widocznie faktycznie szybko znikały.

Więc teraz zamiast kupić procek z Emotivy za 1499$ będzie go można nabyć za jedyne 14 999$ pod szyldem Krella. Dlatego tak jak pisałem, ceny i marki nie robią na mnie wrażenia, w tym całym audio, zwłaszcza drogim jest dużo ściemy.

Potem znajdą się piewcy z kolorowych gazetek, którzy napiszą, że naprawdę słychać te 15 tyś $.

Wielka szkoda bo XMC zapowiadał się wypaśnie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wielka szkoda bo XMC zapowiadał się wypaśnie.

No i cały czas na niego liczę.

Podobno, niby na wiosnę ma wreszcie wyjść. Jakby nawet te 2tUSD kosztował, toi tak będzie to cena duuuuuuużo lepsza niż u konkurencji.

Na Emotive trzeba więc będzie jeszcze poczekać ,więc co sądzicie Panowie o obecnie produkowanych procesorach w przedziale 7-15 tysięcy . Wchodząca yamaha a5000 czy marantz av7701

Nie mam rozeznania w procesorach (osłuchanie), ale jest jeszcze Rotel RSP-1572 za 8,6 tyś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz też w świetnej cenie wymienianego wcześniej Sherbourn PT-7020 - 399$

Ukryta Zawartość

Gdybym dzisiaj miał kupować procesor prawdopodobnie wziąłbym właśnie jego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej odpowiedz na pytania

na jakie pytania ?

AndrzejS&

jedyną osobą, która może widzieć sens w tej łamigłówce jest Andsie, ewangelista meridiana na forum AS

on jeszcze uważa, że za powyższą dopłatę w cenie 20 playerów należą się firmie meridian wielkie podziękowania, no bo przecież daje klientowi wybór - może to kupić, albo nie kupić, podczas gdy inne firmy są na tyle wredne, że od razu dają klientowi gotowe rozwiązanie, więc nie może go nie kupić :)

to trochę tak, jakby np. Sony sprzedawało odtwarzacze Blu-ray, ale (z uwagi na jakość obrazu) odtwarzające tylko płyty DVD, w zamian jednakże za niewielką dopłatą 20 tys złotych z możliwością dokupienia magicznego pudełeczka, które umożliwi jednak odtworzenie również płyt BR ...

Zauważyłem, że masz jakieś problemy ze sobą. proponuje udać się do lekarza i odpocząć od forum.

AndrzejS&

A może byś tak po prostu napisał, choć jeden jedyny raz coś mądrego na tym forum, tak wiesz: swoimi słowami, a nie jak po praniu mózgu w jakiejś sekcie meridiana?

Swoją drogą to ciekawa ta fascynacja Meridianem. Ludzie często zakochują się w jakiejś marce. Powodów może być wiele. Ale akurat Meridian na dziś to tak nie bardzo jest dobrym źródłem takiej fascynacji. Skąd ta miłość?

są teraz dwie ciekawe końcówki na allegro primare a30.5 i arcam p1000 w niezłych pieniądzach. Co o nich sądzicie ?

Ta końcówka Arcama ma wejścia RCA, XLR, złącze Triggera, wg. danych przyzwoitą moc, czyli wszystko co potrzeba. Maksymalny pobór mocy 2,2 kW, tylko nie mogę znaleźć informacji jaki ma transformator, bo coś lekka jest jak na taką moc i 7 kanałów - 18kg, choć to niczego nie przesądza.

Nowa kosztuje 10 tyś więc cena 3 tyś jest bardzo uczciwa.Nie pozostaje nic innego jak kupić i wypróbować, bo wątpię aby ktoś tutaj udzielił Ci jednoznacznej odpowiedzi.

Pisałem już w którymś z wątków o tym Arcamie. W kwocie około 3000zł to bardzo dobra propozycja. Nadaje się nawet do bardzo dużych pomieszczeń (powyżej 50m2) i mocy ma pod dostatkiem. Dźwięk lepszy od popularnego Rotela RMB 1075.

jest do wzięcia

MERIDIAN 861 V3

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

AndrzejS&

Ukryta Zawartość

Andsie, nie wiem, w jakim charakterze występujesz tu na forum, to czego jestem pewny, to to, że twoja działalność jak najbardziej służy firmie Meridian, natomiast a na pewno w żaden sposób nie jest wartością dodaną dla forumowiczów.

Bredzisz coś o odtwarzaczach z 3 wyjściami coax, których przecież nie ma na rynku, ale to nie jest dla ciebie problemem wprowadzać wszystkich w błąd.

Bredzisz coś o „uszlachetnianiu” sygnału HDMI przez jakąś magiczną skrzynkę za grubą kasę, nie mówiąc oczywiście na czym by to uszlachetnienie miało polegać, skoro sygnał i tak szedł wcześniej do tej skrzynki kablem HDMI, który podobno tak niesamowicie degraduje dźwięk, że się go firma Meridian brzydzi.

Bredzisz coś o świetnej konwersji AD/DA przy współpracy z odtwarzaczem podającym sygnał analogowo, chociaż wiesz doskonale (wiesz, prawda?), że nie ma to żadnego sensu, bo wszystkie ustawienia robi się wtedy w odtwarzaczu np. Oppo-105 i każda kolejna konwersja to strata jakości i w ogóle coś bez sensu.

Generalnie bijesz pokłony przed wszystkimi absurdami, jakie serwuje swoim klientom firma Meridian, jakbyś był po jakimś praniu mózgów dla sprzedawców urządzeń tej firmy.

Proszę cię ponownie, określ swoją rolę na forum, jak trzeba, to daj sobie „branżę” pod nickiem, a przede wszystkich nie traktuj ludzi jak idiotów.

Szkoda, ze dopiero teraz rozszyfrowałeś mnie.

Jestem przedstawicielem Meridiana i za promowanie ich produktów otrzymuję gażę.

Jednak nie jesteś taki bystry za jakiego się podajesz.

Rozszerz swoje horyzonty myślowe,

Twój stosunek do niektórych urządzeń jest z góry przewidywalny mimo, że nie znasz urządzenia i nigdy nie miałeś z nim styczności a może i nie widziałeś, chyba, że na obrazku.

Przypomina mi się pewna dyskusja z innego forum na temat urządzeń DVDO. Jeden z jego uczestników, aktywnie biorący udział w dyskusjach, nie znając urządzenie tak jak ty, negować wszystko co napisałem i wszystkie moje argumenty za tym urządzeniem obracał jako bełkot reklamowy. Dyskusje trwały bardzo długo aż do momentu jak kupił to urządzenie i przyznał mi rację.

Sytuacja jest analogiczna jak w przypadku twojej do Meriana .

Życzę abyś miał możliwość posłuchania tych urządzeń, może wtedy zmienisz zdanie i gwarantce, że nie będziesz już chciał słuchać inny.

Tym sposobem proponuje zakończyć dyskusje o Meridianie.

AndrzejS&

No i znowu zero treści, tylko znana już wiernopoddańcza gadka-szmatka o niczym. I te mentorskie tony ...

Daruj sobie naprawdę to apostolskie ględzenie, bo tutaj raczej nikt się na to nie nabierze.

Póki co jeden kolega tu na forum się skusił na używanego Meridiana, po czym procek umarł śmiercią naturalną, taka wspaniała konstrukcja.

ps. nie dziwię się, że cię zbanowali na hdtvpolska za hurtowe produkowanie farmazonów i wprowadzanie ludzi w błąd

Nawet nie chce mi się odpowiadać na te zaczepki i nie mam zamiaru zniżać się do twojego niskiego chamskiego poziomu.

Dla wyjaśnienie.

NIE OTRZYMANIEM ŻADNEGO BANA. Masz złe informacje.

AndrzejS&

Skończyło się na ostrzeżeniu od admina?

"Nie słuchałem Meridiana, słuchałem wiele innych może nawet i lepszych klocków, a jeden jak Ci napisałem ciągle mam w domu.

Natomiast po bzdurach które piszesz o tym Meridianie i ze słyszałeś z niego coś czego nie ma zaczynam w niego watpić czy rzeczywiście jest taki dobry. Lepiej poczytać inne testy n iż Twój bo Twój nie jest wiarygodny. Z powodów powyżej opisanych.

Tyle mojego w temacie. EOT.

Ostrzegam, że kolejne Twoje wpisy mącące technicznie ludziom w głowach spowodują ostrzeżenie i potem ew. mały urlop od pisania."

"Użytkownik andsie1 otrzymał ostrzeżenie."

Całość do poczytania tu.

Fakty są takie, że wiele osób wytyka ci mijanie się z faktami, produkowanie bredni i wodolejstwo.

Ale ty i tak zawsze wiesz lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niezłe jaja. W sumie nie rozumiem dlaczego ten gość tak bardzo wciska tego Meridiana. Chce go sprzedać? Czy może kupuje tanio takie sztuki w UK i szuka klientów w Polsce? Sam nie wiem o co chodzi. A może prowadzi taki nieoficjalny serwis tych sprzętów?

Ten fenomen mozna zaobserwowac dosyc czesto, grono ludzi ma fascynacje graniczaca z obsesja na punkcie pewnej marki, mam kolege ktory za honor BMW dal by sobie uciac reke :) Nie koniecznie musi stac za tym jakas chec zarobkowa, ot czlowiek ma w domu troche zlomu elektronicznego ktory akurat przypadl mu do gustu i nawraca na niego kogo sie da..

Chcialem was spytac o procesroy Marantza AV 8003 i 7005. Powoli mysle nad przejsciem z ampli na dzielone wzmacniacze, koncowki mocy juz mam ( 3 zbalansowane monobloki lampowe na lampie el34 - na kanaly frontowe i centralny), szukam procesora z wyjsciami symetrycznymi 7.1 lub 7.2 ktory obsluguje formaty bezstratne. Oba procesory moge nabyc w miare atrakcyjnej cenie z drugiej reki, pulap cenowy praktycznie taki sam. Istotnym punktem jest dla mnie jak najbardziej rozbudowana zwrotnica cyfrowa...inni producenci i modele mnie nie interesuja.

Dzieki

Trochę nie za bardzo rozumiem pytanie, piszesz, że poszukujesz procesora z wyjściami symetrycznymi 7.1 lub 7.2, jednak w grę wchodzą tylko procesry Marantza AV 8003 i 7005, czyli chyba nie poszukujesz procesora lecz opinii o jakości i możliwości tych konkretnych dwóch.

Druga sprawa co do rozbudowanej zwrotnicy, generalnie ja nie znam tych sprzętów, ale pytanie trochę nie precyzyjne, może napisz konkretnie jakie regulacje potrzebujesz, a ktoś kto ma czy miał styczność z tymi modelami napisze czy to posiadają.

Te regulacje w procesorach/amplitunerach są różne, często szczegół decyduje czy coś jest bardziej praktyczne czy mniej, jeśli masz możliwość gdzieś obejrzeć ich menu, pobawić się to Ci powie znacznie więcej niż opis na forum.

Aby wydać opinię o pełnej SYMETRYCZNOŚCI toru, należy fachowym okiem przejrzeć

serwisówkę i schemat, sama obecność XLR-ów może być bardzo myląca ( vide ONKYO )

Od kilku lat Bodex twierdzi, że XLR by ONKYO to OSZYSTWO.

Czyli przylutowane RCA do gniazd XLR.

A jaką to masz w sprawie wiedzę ?

Pytam o wskazanie żródła.

pytanie zadaje posiadacz ( zany Ci dobrze) AV procesora ONKYO PR0SC885P w pełni okablowanym symetrycznymi XLR.

.

Jako muzyk od 1980 roku mam do czynienia za złączami, transporcie prądu modulowanego (modne) po XLR na stosownym (czytaj - zawodowym) okablowaniu.

XLR - żadnych zakłuceń, długość i położenie okablowania jest nie istotna.

Rodzina ONKYO po wielu lat stosuje XLR.

Cały ten wątek to jakaś żenada.

Pomijać HDMI !!!

Jakaś śmieszność i walka z wiatrakami.

Trochę nie za bardzo rozumiem pytanie, piszesz, że poszukujesz procesora z wyjściami symetrycznymi 7.1 lub 7.2, jednak w grę wchodzą tylko procesry Marantza AV 8003 i 7005, czyli chyba nie poszukujesz procesora lecz opinii o jakości i możliwości tych konkretnych dwóch.

Druga sprawa co do rozbudowanej zwrotnicy, generalnie ja nie znam tych sprzętów, ale pytanie trochę nie precyzyjne, może napisz konkretnie jakie regulacje potrzebujesz, a ktoś kto ma czy miał styczność z tymi modelami napisze czy to posiadają.

Te regulacje w procesorach/amplitunerach są różne, często szczegół decyduje czy coś jest bardziej praktyczne czy mniej, jeśli masz możliwość gdzieś obejrzeć ich menu, pobawić się to Ci powie znacznie więcej niż opis na forum.

Hej,

rzeczywiscie malo precyzyjnie okreslilem swoje priorytety. W tej chwili uzywam antycznego Marantza Sr6200 ktory sprawdza sie zaskakujaco dobrze, niestety Menu jest conajmniej spartanskie, brak mozliwosci ustawienia podzialu dla subwoofera, jest tylko opcja 80Hz i nic wiecej. Chcialbym aby procesor mial mozliwie duzo opcji ustawien dla kanalu 0.1, takze ustawienia pasm przenoszenia dla kazdego glosnika z osobna. To tak z grubsza...wiem ze 8003 jest starszy ale z wyzszej polki, podobno lepiej wykonany, 7005 ma wiecej dodatkow, opcje 7.2, za to jest bardziej "plastikowy". Niestety nie udalo mi sie znalezc jednoznacznych opinii na temat tego ktory sonicznie jest lepszy, mysle ze oba beda graly podobnie.

Co wogole mozna sadzic o opcji 7.2, Mam w systemie ogolem 3 subwoofery, jeden dedykowany do kina, dwa jako dopalacze do kolumn stereo. Chcialbym mozliwie jak najlepiej je wykorzystac.

Nie mam pojecia czy sygnal w Marantzu jest w 100% zbalansowany, wiem tylko ze moje koncowki mocy sa napewno :) maja wejscie rca zarezerowane dla Daca stereo i XLR robione wlasnie konkretnie pod kino domowe. Wejscie XLR jest na trafach symetryzujacych Lundahla.

Inne produkty sa dla mnie na tyle malo interesujace ze jak juz wspomnialem, na te konkretne modele mam bardzo dobra oferte od znajomego handlarza z Niemiec. Koszt obu w granicach 800 euro za sztuke uwazam za przyzwoity..

Pytam o wskazanie żródła.

W szafie śpisz ? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcialem was spytac o procesroy Marantza AV 8003 i 7005. Powoli mysle nad przejsciem z ampli na dzielone wzmacniacze, koncowki mocy juz mam ( 3 zbalansowane monobloki lampowe na lampie el34 - na kanaly frontowe i centralny), szukam procesora z wyjsciami symetrycznymi 7.1 lub 7.2 ktory obsluguje formaty bezstratne.

Patrząc na budowę wewnętrzną, to nie widać jakiejś przewagi 8003, więc brałbym ten, który jest w lepszym stanie i nowszy (ew. na gwarancji). Przełom widać dopiero w tegorocznym 8801, gdzie ewidentnie poważniej potraktowano sekcję przedwzmacniacza.

Poniżej bebechy całej trójki.

Ukryta Zawartość

post-17029-0-57884200-1382642172_thumb.jpg

post-17029-0-46156300-1382642182_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Na oko" to można kupować obrazy w galerii ... :) Fotki bebechów też Ci nic specjalnego nie powiedzą.

Porównanie torów w trybie stereofonicznym jest jedynym miarodajnym kryterium ... chyba, że szukasz bajerów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.