Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba twoje ochy i achy w sprawie Meridiana uleciały jak powietrze z bańki mydlanej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam,

AndrzejS&

Cześć!

Faktycznie temat odszedł w zapomnienie. Niestety brakuje czasu aby przysiedzieć przy tym dłużej. Procek jest ale zbieram na dobry koniec mocy więc na razie chyba nie ma co pisać bo zasilam kolumny ROTELEM RMB 1075 a to nie ta liga. Degradacja dźwięku zapewne spora.

Cześć!

Faktycznie temat odszedł w zapomnienie. Niestety brakuje czasu aby przysiedzieć przy tym dłużej. Procek jest ale zbieram na dobry koniec mocy więc na razie chyba nie ma co pisać bo zasilam kolumny ROTELEM RMB 1075 a to nie ta liga. Degradacja dźwięku zapewne spora.

Porównywałeś może tego Rotela u siebie z innymi wzmacniaczami? Bo właśnie wyszedł jego bardzo apetyczny następca (klasa AB, praktycznie taka sama konstrukcja wewnętrzna) w dobrej cenie: RMB-1555 i zacząłem się nad nim zastanawiać

Porównywałeś może tego Rotela u siebie z innymi wzmacniaczami? Bo właśnie wyszedł jego bardzo apetyczny następca (klasa AB, praktycznie taka sama konstrukcja wewnętrzna) w dobrej cenie: RMB-1555 i zacząłem się nad nim zastanawiać

Nie miałem ani jednej końcówki Rotela z nowszych serii. Grałem na RMB 1048, 1066, 1075 i RB 985

Nie miałem ani jednej końcówki Rotela z nowszych serii. Grałem na RMB 1048, 1066, 1075 i RB 985

Chodziło mi o to, skąd wyciągnąłeś wniosek, że to Rotel jest wąskim gardłem, bo w sumie to można było stwierdzić podłączając lepszy wzmacniacz, inaczej "podejrzani" są dwaj: wzmacniacz i procesor

Tego Rotela mam chyba z 5 lat (został z sentymentu). Grał już z tak wieloma konfiguracjami w kinie i stereo, że mam dobrzy wyrobione zdanie na jego temat. W przypadku zestawienia z procesorami typu Meridian, Lexicon jest po prostu średni (szczególnie to słychać przy muzyce). Ale do procesorów Rotela itp. jest OK. Większość użytkowników będzie z niego bardzo zadowolona - ja właściwie też jestem bo inaczej bym go nie trzymał. Stosunek ceny do jakość jest OK.

Pozdrawiam

Koledzy, wbiję się może trochę nie na temat ale jestem laikiem i potrzebuję pomocy.mam KD Cambridge Audio Azur 640R i właśnie się zepsuł. Zaniosłem do specjalisty. sprawdził i powiedział że to Sound Disc Protect , ze nowa część kosztuje 1500 zł i naprawa jest nieopłacalna. poradźcie proszę jak szukać czegoś takiego na rynku wtórnym i jak to fachowo się nazywa, bo szkoda mi sprzętu, który może i ma 7 lat ale bardzo o niego dbałem i chodził zawsze jak marzenie, a teraz po prostu przez brak "części zamiennych" naprawa tak drogiego (jak dla mnie) sprzętu jest praktycznie niemożliwa... Michał

Fajna propozycja. Końcówka zagra dobrze nawet ze sporo droższymi procesorami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Grałem na tej końcówce z procesorami Rotela RSP 976, 1068 i Meridianem 561. Jak dla mnie sporo lepsza od RMB 1075. No i zapas energii dosłownie powala ! UWAGA POTRAFI POCIĄGNĄĆ Z SIECI PONAD 2 KW !!!

To czemu zmieniłeś na Rotela ?

Rotela kupiłem kilka lat temu od pierwszego właściciela za bardzo okazjonalne pieniądze. Najpierw grał jak główny wzmacniacz w moim systemie kina domowego. Z czasem sprzęt się zmieniał na lepszy a RMB 1075 został z sentymentu (od początku rajcował mnie ten przedni panel). I tak sobie stoi do porównań albo na czas zmiany końcówki w systemie wielokanałowym czy drugim stereo. Tak jak pisałem stosunek ceny do jakości tej końcówki jest OK.

Czy ktoś miał doczynieni z przedwzmacniaczem (procesorem) linn 5103. Nowy kosztował ponad 20 tys. Teraz można go kupić za małe pieniądze. Widomo ma stare dekodery dts dolby. Mógłby być również pełnowartościowym przedwzmacniaczem stereo, a dekodowaniem mógłby się zająć odtwarzacz blu-ray po analogu

• 2 tygodnie później...

Może się ktoś skusi :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ceny coraz nisze tego procka, ostatnio najniżej było 5 tyś. Jakby tak komplet za 4 tyś. :)

Druga sprawa, że procek bez HDMI to raczej trochę bez przyszłości, a nawet teraźniejszości.

teraz to coraz częściej będą się pokazywać takie rodzynki.

To, że nie ma wejść HDMI i dekoderów HD audio to nie stanowi problemu.

Przy tej klasie urządzenia mało kto zauważy różnice pomiędzy formatami HD i bez.

Posiadam procesor Meridian G68 bez dekoderów Audio HD i nie zamieniłbym go na amplituner za 15 000 zł z tymi formatami.

Pozdrawiam,

AndrzejS&

To, że nie ma wejść HDMI i dekoderów HD audio to nie stanowi problemu.

Przy tej klasie urządzenia mało kto zauważy różnice pomiędzy formatami HD i bez.

Własnie na dobrej klasy sprzęcie szybciej wychwyci się różnice.

Posiadam procesor Meridian G68 bez dekoderów Audio HD i nie zamieniłbym go na amplituner za 15 000 zł z tymi formatami

Skoro obecnie jesteś zadowolony, to pomyśl jak miałbyś takiego Meridiana z formatami HD.

Własnie na dobrej klasy sprzęcie szybciej wychwyci się różnice.

Przy amplitunerach z HDMI jest to mało prawdopodobne.

Taki do mojego procesora to tylko HD621 HDMI, ale to koszt około 10.000 zł.

Poczałkowo myślałem o dokupieniu HD621 ale po porównaniach G68 z amplitunerami około 10.000 zł doszedłem do wniosku, że nie ma sensu pakować się w dodatkowe koszty.

To co mam obecnie z G68 w KD a tym bardziej w stereo jest bardzo dobre i nie ma sensu nic zmieniać,

Pozdrawiam,

AndrzejS&

Poczałkowo myślałem o dokupieniu HD621 ale po porównaniach G68 z amplitunerami około 10.000 zł doszedłem do wniosku, że nie ma sensu pakować się w dodatkowe koszty.

To nie chodzi o to, żebyś porównywał swój procesor do amplitunerów z HD, tylko Twój procesor bez dźwięku HD z Meridianem obsługującym te formaty.

Takie porównanie da Ci odpowiedź czy warto czy nie.

andsie1, na twoim procesorze to pewnie nawet dolby pro logic gra lepiej niż formaty HD w amplitunerach za dychę, co nie?

Przy amplitunerach z HDMI jest to mało prawdopodobne.

lepiej się nie zajmuj rachunkiem prawdopodobieństwa, tylko posłuchaj różnicy pomiędzy zwykłym Dolby Digital a np. DTS HD MA, bo inaczej to zostanie ci pisanie właśnie takich dyrdymałów

@mczaj

Nie wiem co mam Ci odpisać.

Ci co mają urządzenia Meridiana wiedzą o czym napisałem.

@omen

żaden Meridian nie podsiada dekoderów audio HD, czyli DTS HD i DolbyTrueHD.

W ofercie Meridiana jest tylko jedno urządzenie z wejściami HDMI - Procesor HD621, który nie ma dekoderów audio HD.

Jego zadaniem jest oddzieleniu dźwięku od wideo i przesłanie do procesora z tym, że formaty DTS HD i DolbyTrueHD. muszą zostać zdekodowane prze odtwarzacz do postaci LPCM. Tak przetworzony sygnał zostaje poddany obróbce przez HD621 i przesłany S/PDIF do ośmiu kanałów do procesora.

HD621 wykonuje m.in próbkowanie dźwięku cyfrowego, aby zapewnić najlepszą jakość dźwięku z różnych źródeł. Obejmuje buforowania FIFO, przeznaczone do usuwania jittera który wpływa na poprawę jakości dźwięku.

AndrzejS&

Przetestowałem tego linna 5103 ale póki co jako rasowy przedwzmacniacz stereo. Jest bardzo dobrze. Lepiej jak z pre audiolaba m-dac. Natomiast jako sam dac porównuje dac w linn 5103 z dac z audiolab m-dac. Mam taką mozliwość ponieważ w procesorze linna jest możliwość wyłączenia wewnętrznego daca.

Jeśli chodzi o linn 5103 jaki procesor wielokanałowy, test musi troszke poczekać ponieważ nie mam póki co kabelków ,ale już wiem (kontakt z linn polska) że nie będzie mozliwości podłączenia zródła z linnem analogowo przez pcm w celu dekodowania dts hd i dolby hd.Natomiast proponują mi takowe podpięcie ale cyfrowo coaxialem.Co Wy o tym sądzicie .Czy zdekoduje mi zródło w hd i przesle cyfrowo to linn 5103 ? Czy to ma sens ?

Andsie

Myślę, że podoba Ci się Twój Meridian, jednak firma nie posiada sensownego urządzenia z dźwiękiem HD, więc próbujesz sobie tłumaczyć, że jest tak dobrze, że HD nie jest Ci potrzebne.

Myślę także, że Meridian musi mieć jakieś problemy techniczne, których nie może przeskoczyć, że nie jest w stanie zaoferować normalnego urządzenia HD tylko wymyśla jakieś cudaki, przystawki itp. za niestworzoną kasę próbując dorabiać do tego filozofię.

Jak to jest jeżeli w kinie domowym przednie głośniki będzie mi napędzać końcówka mocy podłączona z wyjścia pre-out amplitunera to w amplitunerze co trzeba ustawić głośników frontowych nie ma ?

Andsie

Myślę, że podoba Ci się Twój Meridian, jednak firma nie posiada sensownego urządzenia z dźwiękiem HD, więc próbujesz sobie tłumaczyć, że jest tak dobrze, że HD nie jest Ci potrzebne.

Myślę także, że Meridian musi mieć jakieś problemy techniczne, których nie może przeskoczyć, że nie jest w stanie zaoferować normalnego urządzenia HD tylko wymyśla jakieś cudaki, przystawki itp. za niestworzoną kasę próbując dorabiać do tego filozofię.

Oczywiście, że mi się podoba. Tobie też by się podobał.

Meridian wychodzi z założenie, że tylko format bezstratny jakim jest LPCM jest najwierniejszym formatem audio w KD.

Pozostałe formaty w tym DTS HD i DolbyTrueHD. to formaty kodowane kodekiem dla zmniejszenia ich objętości. Operacja kodowania i rozkodowania wnosi zniekształcenia.

Nie sądzę aby taka firma jak Meridian miała problemy techniczne z wprowadzeniem do swoich urządzeń kodowanie DTS HD i DolbyTrueHD.

Pozdrawiam,

AndrzejS&

Andsie

Już kiedyś z Andsiem była taka sama dyskusja. I nic się nie zmieniło. Wciąż gada jakimiś marketingowymi formułkami, firma Meridian to, firma Meridian tamto. On tak po prostu ma.

A firma Meridian, jak słusznie zauważyłeś, po prostu zatrzymała się w rozwoju, najwyraźniej nie ma kasy na opracowanie nowego urządzenia z dekoderami HD, więc dorabia sobie filozofię do przestarzałych modeli, następnie ta filozofia jest przez forumowych ewangelistów przekazywana dalej...

Pozostałe formaty w tym DTS HD i DolbyTrueHD. to formaty kodowane kodekiem dla zmniejszenia ich objętości. Operacja kodowania i rozkodowania wnosi zniekształcenia.

zwykły bełkot ...

Pamiętam jak jakieś 15 lat temu przymierzałem się do poważnego kina domowego. Ale to miała być górna półka więc różne rzeczy oglądałem, sporo czytałem i też sporo z ludźmi rozmawiałem. Wówczas polecano mi Meridiana jako jedno z najlepszych kin domowych.Było drogo ale ponoć był to state of the art. W finale nie kupiłem, znów zająłem się innymi tematami, wyjazdy po świecie itd i nie kupiłem. Ale między czasie obserwowałem rynek i Meridian był bardzo wysoko pozycjonowany. Niedawno wróciłem do opcji kina domowego z górnej półki i znów zacząłem pytać tu i tam, głownie na zachodzie i tym razem powiedziano mi, że Meridian stanął w miejscu i ciągle mają to samo co 15 lat temu i już dziś nie jest to ani górna ani średnia półka.

Nie wykluczone, że przygotowują coś nowego i wejdą z czymś mocnym na rynek, z czymś z czym będą znów kilkanaście lat na topie.

A może jest tak jak ktoś napisał iż mogą mieć kłopoty finansowe i odgrzewają tylko stare kotlety.Generalnie dobra firma z tradycjami, droga ale porządna tyle że już dziś nie z tą ofertą którą ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.