Skocz do zawartości
IGNORED

problem z zasilaniem Marantz CD-73

mag2211

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z wspaniałym choć sędziwym Marantzem CD73. Po 2latach leżenia nie chciał ruszyć. Zabrałem się za wymianę kondensatorów. Zacząłem od zasilania. Wymieniłem wszystkie na Panasonic FC (wartości jak na skanie). Problem w tym że zamiast -12V mam -18V. Przed stabilizatorem również jest napięcie za wysokie, więc podejrzewam mostek lub kondensatory foliowe przy mostku. Reszta napięć chyba w normie. Zanim zrobię wymianę diód chciałbym się upewnić czy to może być to.

Przed wymianą to napięcie było ok, za to na lini -18V miałem -15V. Teraz nawala tylko linia -12V.

Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną wzrostu napięcia za mostkiem ?

73a.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/91163-problem-z-zasilaniem-marantz-cd-73/

jeśli stabilizator w odtwarzaczu a nie tylko na schemacie jest 79M12 to go wymień bo jest uszkodzony. W tym modelu padała dioda w podwajaczu napięcia ale u Ciebie jest dobra.

Witam

Stabilizatory napięcia ujemnego nie lubią pracować bez obciążenia, jeżeli sprawdzałeś odłączoną płytkę to podłącz na wyjście tych -12 choćby rezystor 1K. Jeżeli napięcie wróci do normy to stabilizator jest ok, napięcie przed stabilizatorem będzie pływać zależnie od obciążenia i napięcia w sieci wiec tym się za bardzo nie sugeruj.

Pozdrawiam Romek

Stabilizatory napięcia ujemnego nie lubią pracować bez obciążenia, jeżeli sprawdzałeś odłączoną płytkę to podłącz na wyjście tych -12 choćby rezystor 1K.

Ten rezystor z -12V do GND ?

Wczoraj wieczorem kolejny raz go rozebrałem i zdziwiło mnie że tym razem napięcia -18 i -12 miały tą samą wartość -18,2V. Okazuje się że jest gdzieś zwarcie, ale na ścieżkach niczego nie widać. A jeśli nie ścieżki to co.

Na początku gdy poprawiałem luty zauważyłem że jest jeden oderwany od ścieżki. To z elementu 3109. Nie wiem nawet co to jest. Zakwalifikowane jako rezystor, ale wygląda jak mały brązowy talerz średnicy ok 6mm z doczepionymi dwiema nóżkami. Może tam coś się stało.

Badam dalej i dzięki za dotychczasowe sugestie.

Mimo iż "na oko" nie było widać zwarcia to przelutowałem wszystko na liniach -12v i -18v. Teraz napięcia są prawidłowe i mam nadzieję że tak zostanie.

Zastanawiam się jeszcze nad sensem wymiany kondensatorów foliowych dookoła mostków. 15n są ceramiczne i chyba tu nie warto nic ruszać. Natomiast te foliowe 100n (polyester flat oil) wyglądają jak wyschnięte gruszki. No i jeśli już to na jakie wymienić MKT MKS czy MKP ?

Nie wiem również czy warto ruszać kondensatory odsprzęgające przy TDA1540. Część to porządne foliowe czerwone Philipsy, ale ostatnie pięć to chyba ceramiczne (wyglądają jak różowe rezystory, zresztą te same są dookoła mostków w zasilaniu i kilku innych miejscach).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.